Posts by Nerthil

Jest to w dwóch słowach: Względność jednoczesności:

o wrota zamykające się w różnych momentach, najpierw wjazdowe, a później wyjazdowe dla kierowcy, a na odwrót dla załogi myjni

Jesteście już bardzo blisko. Nadal jednak są błędy w tym co zobaczy personel garażu i kierowca. Przyjmijmy, że drzwi wjazdowe to te przednie, przez które wjeżdżamy zaś tylne niech będą wyjazdowe, jak na przeglądzie rejestracyjnym. A więc wrota zamykają się na moment a potem otwierają i to nad tą kolejnością proponuję się skupić. Przymnijmy, że obserwacja jest prowadzona w garażu, nie przed wjazdem do niego ani, jak już ustaliliśmy, po szczęśliwym wyjeździe.

Widzę że napisałem na odwrót niż chciałem

Oczywiście prawidłowa obserwacja będzie odwrotna czyli:

Kierowca najbpierw zobaczy zamykanie drzwi wyjazdowych a potem w tylnym lusterku drzwi wjazdowych, dzięki czemu nie utnie mu pojazdu (choć musiałby poruszać gałkami ocznymi z prędkością bliską C)

Dla obserwatorów w Myjni będzie odwrotnie, najpierw zobaczą zamykanie drzwi wyjazdowych a potem wjazdowych

Jest to tak zwany Paradoks Drabiny wynikający z STW

A jeśli chodzi o to co zobaczą, to wrota zamykające się w różnych momentach, najpierw wjazdowe, a później wyjazdowe dla kierowcy, a na odwrót dla załogi myjni

Harry przypadkowo odkrył jego list do "Wmigurok" - czyli początkującego kursu dla czarodziejów.

Zgadza się, Harry trafił to gabinetu Filtcha za rzekome obrzucenie korytarza łajnobombami

Prawie-bezgłowy Nick w ramach długu wdzięczności dla Harrego namówił Irytka na narobienie hałasu, juz nie pamiętam jakiego

Filtch opuścił gabinet i wtedy Harry zobaczyłlisty do i od Wimguroku

Qnick zadajesz

Błędna odpowiedź, więc czekam na poprawną ;)

Hmm czyli nie chodzi o to, że powiedział Harremu o tym, iż jest charłakiem ? To zatem nie pamiętam o jaki inny sekret chodzi :-)

Sekret się zgadza, ale Harry go odkrył w innych okolicznościach ;)

Filtch nie przyznał mu się sam że jest charłakiem

W jakich okolicznościach Harry dowiedział się o sekrecie Argusa Filtcha, który poskutkował oskarżeniem Harrego o atak na Panią Norris?

Fitch nakrył Harrego w momencie, gdy ten przyglądał się spetryfikowanej pani norris. Myślał, że to właśnie Harry zaatakował mu kotkę. I wtedy też powiedział Harremu, że jest charłakiem.

Który palec odciął sobie Peter Pettigrew w momencie wrabiania Syriusza Blacka w morderstwo Potterów ?

Błędna odpowiedź, więc czekam na poprawną ;)

Peper trafił

Czy to jest może Odmieniec jaskiniowy? Występuje we Włoszech, Słowenii i Chorwacji.

Odyssey, też fajny przykład, nie wiem jak z cechami z pytania które występują na pewno u Odmieńca

Takie coś znalazłem

Triturus pygmaeus, lasy liściaste?

Zgadza się, jest to odmieniec jaskiniowy

Można go zobaczyć w quasi-naturalnym środowisku w Postojnej Jamie w Słoweni

Twoja kolek Peper_SMT*

Endemiczny gatunek płaza zamieszkujący tereny południowej Europy.

Brakuje mu pigemantacji skóry, w stadium larwalnym posiada zdolności rozrodcze, a dorosłe osobniki zachowują anatomiczne cechy larwalne.

O jakie zwierzę chodzi i gdzie można je zobaczyć w naturalnym środowisku?

Quantum po fuzji wyludniło się o połowę, Ciap na pewno ma pełen spis ile z tego jest aktywnych kont, a jest to niewielki procent

tutaj Fuzja jest konieczna bo w obecnej chwili naprawdę nie bardzo jest jak grać

Ok, można zmienić klasę na zbieracza i kopać, ale nie każdemu taki styl gry odpowiada

Mam nadzieję że jednak dojdzie do połączenia uniwersów i to szybciej niż z końcem tego roku...

W jakich okolicznościach Harry dowiedział się o sekrecie Argusa Filtcha, który poskutkował oskarżeniem Harrego o atak na Panią Norris?

Rzeka znajduje się w Libii, a jej wody zostały wykorzystane do stworzenia największego na świecie systemu irygacyjnego - podwodnych kanałów zaopatrująych w świeżą wodę Trypolis i Benghazi

Jeśli tak to chyba poprawne koordynaty to:

36° 59' 56.3316'' N

109° 2' 42.6804'' W

Aczkolwiek Forumowy As naprowadził, więc to jemu oddaję pytanie :D

Szerokość: 44°55′40″N

Długość: 122°59′01″W

Muszę przyznać że próby wyszukania rozwiązania zagadki nie powiodły się, ale rozwiązanie jest oczywiście dobrze znane z najlepszego serialu wszechczasów :D

Ja Offtopic zrobię, ale zagadnienie czasu płynącego w drugą stronę jest dla mnie wyjątkowo skomplikowane i ciężkie do zrozumienia.

Ostatnio czytałem (Scientific Reports) o eksperymencie Chwilowego Cofnięcia w Czasie uzyskanego dla pojedyńczej cząsteczki i przyznam że koncept zrobił się jeszcze bardziej niezrozumiały.

Skąd i na jakiej podstawie uznano że jest to cofnięcie się w czasie a nie wpływ obserwacji badaczy na zachowanie elektronu?

Podsyłam dla ciekawości i chętnie przeczytam Wasze pomysły na ten temat (zwłaszcza próbę wytłumaczenia mi tego):

https://www.nature.com/articles/s41598-019-40765-6

https://naukawpolsce.pap.pl/ak…wy-cofniety-w-czasie.html

P.S.: Jeśli za bardzo offtopic i nie nadaje się do tego tematu, to proszę o Ciach

Czy mowa jest o jeziorze Mega Czad?

Zniknęło w wyniku działalności człowieka, a konkretnie zmian klimatycznych, które są tego następstwem.

Akweny jakie pozostały to obecne jezioro Czad, ale dalszych trzech nie znam.

Nie o tym jeziorze mowa, akwen z pytania zniknął w wyniku bardziej bezpośrednich działań człowieka, zanim jeszcze ktoś myślał o zmianach klimatu.

W sumie też ciekawa historia z jeziorem Mega Czad.

Chodzi o jezioro Aralskie, wysuszone w skutek durnej, zimnowojennej ambicji komunistów, by pokazać zachodowi, że umi uprawiać bawełnę na pustyni?

Zgadza się, o tym akwenie mowa.

Obecne jego pozostałości to:

Jezioro Północnoaralskie

Jezioro Tuszczybas

Basen południowo-zachodni

Basen południowo-wschodni

Pamiętam jeszcze czasy kiedy była to jedna całość, a na przestzreni mojego krótkiego życia zdążyło zmiejszyć swoją wielkość o przeszło 4/5.

W każdym razie Aurora Borealis Twoja kolej