Posts by Brodaty

A ja drugi raz napiszę, tylko w skrócie - nawet jeśli to przejdzie, to i tak padnie padnie. Zwracam tylko uwagę, że zanim się coś zaproponuje, to warto spojrzeć na to coś od strony teamu i przede wszystkim GF. Zaraz jeszcze mi wampek powie, że nie ja będę decydował o tym, czy komuś wolno zgłaszać pomysły czy nie :D

Spokojnie, nie chcę się tutaj spinać. Trzymam kciuki żeby się udało, ale nie będę ich ściskać za mocno ;)

Serio ktoś się łudzi, że GF pójdzie na ten i tego rodzaju pomysły? Jeśli nowi gracze takie rzeczy proponują, to ok - nie ma powodu się czepiać, ale jeśli inaczej, to życzę przypomnieć sobie próby typu "serwer w starej szacie graficznej", który był kompletnym niewypałem. Ja wtedy chyba zaczynałem grać, ale od razu wiedziałem, że tam pewnie siedzą kompletnie stare nerdy, którzy jak starzy harlejowcy, lubią się spotkać w niedzielę przy grillu, w kilka osób maks. W związku z tym, naturalnie czułem, że nie chcę tam zaglądać. Nie grałem na nim, jednak przykładem, który znam ze swojego doświadczenia, a którym mogę poprzeć swoją opinię, jest próba zagrania na brytyjskim uni Dorado x1x1 (powstało niemal rok temu). Uni było martwe nie tylko z powodu niewielkiej ilości chętnych w to grać, ale też równie tendencyjnie jak w przypadku serwerów współczesnych proporcji prędkości, ta liczba szybko była pomniejszona o graczy rezygnujących z dalszego grania.

Nieraz wielu graczy sprowadza na parter różne dywagacje przypominając, że OGame jest oficjalnie P2W. Sądzę, że wiele się już wydarzyło, żeby móc przypuszczać, iż nawet jeśli ten pomysł by przeszedł, to ktoś w GF na pewno dopisze markierem na białej tablicy nazwę takiego uni w kolumnę "TYMCZASOWE". Oni doskonale wiedzą gdzie i kiedy robić promocje na anty i kiedy rabaty na coraz więcej płatnych rzeczy.

Tylko pod tym kątem mogę oceniać nie tylko ten i inne takie pomysły.

Warto obserwować marketing. Kto wydaje anty na grę, ten wie dokładniej co mam na myśli.

Dajcie spokój. Od lat jest mantrowane im, żeby z tym coś zrobili. W między czasie zdążyli wprowadzić aktualizacje, które dowodzą, że jak chcą, to mogą uzależnić od siebie wiele istniejących elementów gry z nowymi. Nie rozumiem czemu jeszcze z tym nie zrobili porządku. Póki co, lista sugerowanych pomysłów na te badania zaczyna przypominać jakiś rodzaj kolekcji. Być może zostawili je właśnie po to, żeby z tych propozycji po prostu się pośmiać.

Czemu ten wątek umiera? Przecież tu było tyle ciekawych wypowiedzi. Tyle emocji i w ogóle.

Może napiszę ticketa i team wyjaśni czemu tak wielu doświadczonych i uhonorowanych graczy nagle umilkło. Albo lepiej... Zapytam wprost tutaj - o co wam kochani tak na serio chodzi?

Przecież ograniczenia w darowiznach to nic złego. Lubimy ostatnio interesować się ekonomią gosporaczą, bo za dwie kole zero, żelki i kinder jajko cebulimy pięć dych w żabce. Toteż korzystając z tej okazji dopytam- skoro w UK kwota wolna od podatku jest niebotycznie wyższa, niż w RP, to czemu macie pretensje do GF o to, że nagle zechcieli ograniczyć przepływ surowców do 125% tygodniowych przyrostów? Ja znam odpowiedź na to pytanie, ale zdam się na waszą wyobraźnię.

Nie żebym gadał chaotycznie... Ale weźcie się kuźwa w końcu ogarnijcie i przestańcie pieprzyć, że jesteście zaskoczeni nową premką na anty.

Muniek proszę przeczytaj FAQ darowizn Darowizny PMki nie są darowizną, a jak to ująłeś "Pożycz" jest traktowane jak handel raczej, bo jest oddawane.

Dajcie mu w końcu perma. Trzy wyrzygi społeczne zniechęcają normalnych (podkreślam - normalnych) ludzi do dyskusji na tym forum. I w ogóle zamknąć ten wątek w cholerę, bo już nie ma nad czym "obradować".

Zastanawiam się ilu z naszej społeczności zastanawia się nad tym, co powoduje w nas samych, że wyzywamy tu się od debili, na wpół przeplatając bluzgi z pomysłami na lepsze rozwiązania. Mało kto jest w stanie pogodzić się z faktem, że GF chce zarobić. Jakieś bóle dupy o to, że ktoś prowadzi biznes.

cebula.gif

Obowiązek zgłoszenia darowizny spoczywał by na wysyłającym

Nie rozumiesz dlaczego GF zdecydowało dlaczego ten obowiązek powinien spoczywać na zyskującym graczu.

Dalsza część postu pewnie będzie skwitowana reakcją moderacji w prośbie o składanie wniosków i pomysłów do odpowiedniegodziału - co uważam za słuszne.

NAPRAWDĘ!!!!!1

Owszem, mógł, ale nie uwierzę, że zrobił to przenosząc tylko jedną planetę.

na pewno ma więcej planet, tylko AGR jeszcze nie zaktualizowało ich

Jeśli chcesz ze mną o tym polemizować, to zapraszam na priv. Ja tylko zrobiłem żartobliwą wtrątkę odnośnie pakowania się możliwego multikonta na wypadek wprowadzenia kolejnych regulaminowych ograniczeń. Szukanie argumentów na siłę, bez weryfikacji przedłożonych wyżej przeze mnie danych jest tylko dywagacją. Może lepiej zakończmy ten wątek na publicznym forum.

Nota bene - na marginesie, konto widnieje w układzie jednego z topowych kont, co do którego wcześniej miałem podejrzenia o dziwne zagrywki multi, ale czas to zweryfikuje.

może się przeniósł po prostu ;)

Owszem, mógł, ale nie uwierzę, że zrobił to przenosząc tylko jedną planetę.

To jest patologia

To było do przewidzenia. Skoro dali tyle itemów - zwłaszcza droższych, to siłą rzeczy musieli z czasem dać więcej anty, żeby się sprzedawały. Było podnoszenie i standaryzowanie wyrównawcze prędkości eko wielu unii pod fuzje. Jak połączy się te punkciki, to podwyżka anty nie powinna dziwić. To jak z inflacją. Trzeba dodrukować.

Nie chcę insynuować niczego bez twardych dowodów, ale faktem jest, iż zaszło podejrzane zjawisko na 26. pozycji w rankingu Quasar. Nieco ponad 300kk punktów w jeden dzień, od zera. mmorpg nie zarejestrowało jeszcze rekordów z serwera, a konto posiada tylko jedną planetę. Spieszmy się kochać zasady - tak szybko odchodzą :D

Ja tu widzę tylko ekonomię. Gdybym był w zarządzie GF, na pewno po wpuszczeniu tylu płatnych itemów na przestrzeni ostatniego roku i skoku dostępnej antymaterii, na przestrzeni ostatniego miesiąca - również podjąłbym taką decyzję. Gra nadal jest darmowa, a regulamin mogą sobie zmieniać jak chcą.

Są gracze, którzy są tu od początku i nie wiem ilu graczy prosi o jakie ilości na starcie. W każdym razie widywałem skoki od zera do top100 z dupy. Dlatego mnie się ta zasada podoba. Poprawiłbym tylko ją o to, żeby paczki na start były nadal dostępne, o ile w ciągu pierwszego tygodnia nie przekroczą wartości punktowej noob protection. Ale ja se mogę chcieć.

Co nie jest zabronione, to jest dozwolone. Skoro ACS nie zostało wymienione w tej regule, a dotyczy ona tylko bezzwrotnej pomocy surowcowej, to znaczy, że w kwestii pożyczki recków wszystko zostaje jak było dotychczas.

xdd sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie.

Gdyby zdecydowano, że nie wolno wysyłać więcej, niż 1:15 (skrajna wartość porównawcza, uwzględniająca z handlem maksymalny zysk z wymiany deuteru na metal 3:1), byłoby to bardziej klarowne do zrozumienia, ale wymagałoby to ustosunkowania się do definicji dopuszczalnych przeliczników handlu. Zgadzam się z tym, że definicja nie jest w pełni przejrzysta, ale nomen-omen, jeśli gracz jest naprawdę zainteresowany mechaniką gry, będzie w stanie zrozumieć sensu stricte bez problemu.

Poza tym, przy tych sumach, które można przewalać na ledwo powstające konta, dla GF nawet taka proporcja to pryszcz. Tym bardziej więc pomysł kolegi PanMisiasty brzmi dość naiwnie, bo gra od jakiegoś czasu diametralnie przyspiesza. Jest niewielu graczy, którzy są w stanie jednorazowo wysyłać miliardy - legalnie. Ale przypuszczam, że to stanie się normą.

i to jest bardzo ważne pytanie jak nie najważniejsze

Prawo należy traktować literalnie. Jeżeli masz 0 na starcie, to w chwili napisania ticketa GO ma podkładkę, która obliguje operatora do sprawdzenia w logach ile punktów posiadasz podczas pierwszego kontaktu z obcą, zaprzyjaźnioną flotą, która dostarcza surowce. Jeśli przed upływem czasu do zwózki na planetę/planety będziesz miał jakieś punkty, to dzielone są przez 5. Czyli skończyły się paczki na start.

Edit: No, nie skończyły, bo można nadal dać tą jedną piątą, ale jednak samodzielnie zdobytych punktów :)

1. Jak liczona jest 5 krotność konta ? Mając 10 mln pkt na koncie mogę otrzymać 50mln metalu czy 5 mld ?

1 punkt to 1000 jednostek surowca, czyli mając 10kk punktów za 10 000 000 000 jednostek wychodzi 50 mld. Prosta matematyka.

2. Czy obowiązuje przelicznik ? 50 mln metalu , a 50 mln deuteru to spora różnica.

Nie ma mowy o żadnych przelicznikach. Jednostka to jednostka.

3. Jak team chce opracowywać zgłoszenia , skoro z obecnymi są problemy ?

Tu chodzi o regulamin gry, a nie dramy*. Co prawda jest luka prawna w tym zagadnieniu, ale ogólnie zasada jest jasna do zrozumienia. Team ucina push kolejnym milowym krokiem.

4. Co grozi darczyńcy , gdy obdarowany nie zgłosi ? ( Chociaż mowi / powie że zgłosił )?

Stopniowanie banów.

Mam nadzieję, że pomogłem ;)

*) Jeśli masz problem z supportem, to pisz e-maila do Gameforge GmbH. Z mojego doświadczenia wynika tylko tyle, że z teamem da się dogadać - a przede wszystkim to, że im mniej się kręci lodów na boku i im mniej pisze się ticketów, tym lepiej. Z resztą, jak znam życie, to niemal wszyscy piszą o takiej składni zdaniowej, że ciężko się połapać o co konkretnie komu chodzi, a że darmogracze mają roszczeniowe podejście do non-profitowego supportu, jakby to była infolinia, czy inne 0700, to nie dziwię się, że im się nie chce od razu odpowiadać.

Pytanie 2- ile surowców mogę wysłać graczowi mającemu 0 punktów?

Śmieszne. Dobry troll xdd

Zostało niewiele czasu do zbioru danych. Liczę na to, że wnioskujący za ankietą nie wpadli na pomysł, żeby założyć lewe konta do lobbowania tego pomysłu, po wyciągnięciu wniosków z pierwszej porażki. Gdyby jednak pomysł przeszedł, sugeruję pozostałym przetopienie bunkrów i dwa miesiące urlopu. smoki, wiem że mój głos w tej sprawie nie jest arbitralny, ani nie będę miał pretensji o demokratyczną wolę dobicia tego uni, gdyby to przeszło, - bo stary się robię i nie ma sensu emocjonować się tyle o jakąś grę, - ale jeśli to jednak nie przejdzie, to nie miej następnym razem rozterek o piar teamu i obejrzyj proszę ten wykres. Złom z obrony sprawi, że za pół roku będą padać pierwsze pytania o fuzję.