Formy życia - Feedback

• Zmieniło się skalowanie kosztów budowli oraz badań form życia na wyższych poziomach.

Chodzi tam o współczynnik kosztu do bonusu

W poście Arta o niedawnych zmianach jest tego spore podsumowanie. Oprócz ostatniego patcha, wcześniej też nastąpiło "balansowanie" i koszty wzrosły

Przy okazji zauważyłem że znerfiono poziomy form życia.

Miałem 7 LVL na Human i Mech, 6 LVL na Rock Tal i 5 LVL na Kaleesh.

Teraz mam wszędzie poziom 1, a ilość potrzebnego XP do poziomu 2 wzrosła paronastokrotnie (pierwotnie było chyba chyba 8 849 XP na drugi poziom, teraz potrzeba 154 001 XP)

• Ja zaprzestałem szukania form życia żeby wbijać kolejne poziomy XP.

Tak jak napisał Nerthil wyzerowali a teraz na 3 lvl potrzebuje 880.001 PD przy średniej zdobywanej wiedzy na poziomie paru tyś uzbieranie o 1lvl daje setki jak nie tysiące potrzebnych do wysłania misji.

• W ustawieniach zasobów przydałoby się rozbicie premii technologicznej form życia na poszczególne badania/ budynki/ premię - może w postaci jakieś rozwijanej listy, teraz mamy jedną liczbę i ciężko sprawdzać czy akurat dobrze dodało bonus.

Poza tym badanie numer 13 Rock'Tal - Moduły kryształów jonowych - czyli bonus dla pełzaczy - przy istniejącym ograniczeniu co do premii do pełzaczy na poziomie 50% te badanie jest bezsensu na istniejących i starszych uni.

Tam gdzie gram już teraz bonus od pełzaczy jest mi obcinany do 50% a mógłbym mieć ~55% więc rozwijanie tego badania jest dla mnie kompletnie bezsensowe i niepotrzebne. Powinien być zniesiony limit 50% przy jednoczesnym utrzymaniu maksymalnej ilości pełzaczy wynikającej z sumy poziomów kopalni metali, kryształu i deuteru.

• ałem 7 LVL na Human i Mech, 6 LVL na Rock Tal i 5 LVL na Kaleesh.

Faktycznie to zauważyłem a możesz jakiś przykład podać ze wzrostem na wyższy poziom budowli? Dzięki

Zwiększono bonus wydobycia z budynków znowu jak było pierwotnie. Z tego co widzę.

Z roktali z badań jedno badanie z wydobycia surowców brak.

Bonusy z badań widzę bardzo pomniejszane.

• No, jest "pierwszy" level-up po nerfie...

Human

Level 2: 15055/880001 XP

Lifeform tech bonus: 2 %

Niestety z totalnego braku anty prawie nie wysyłam już poszukiwań bo brakuje mi slotów flot >.<

Jak przez najbliższy tydzień GF nie przypomni sobie o obiecanej antymaterii to i sloty eksp mi się skończą i w ogóle z testów dupa będzie.

Z Tier 3 dopiero 1 badanie na 2 planetach udało mi się odblokować, a obecne koszty budowli są tak gigantyczne że ciężko widzę odblokowanie maksa, czy choćby połowy na 4 rasach, zwłaszcza Rock'Tal...

Wydawało mi się że serwer testowy ma ułatwiać szybkie testy, żeby otrzymywać szybki feedback i żeby gracz nie musiał spędzać roku czasu żeby przetestować w miarę nowy patch zanim będzie wiedział jak go zastosować na swoim głównym koncie

Optymalnie byłoby gdyby na serwer testowy robiło się klon swojego konta i w ten sposób zaczynało testy. Wtedy graczom łatwiej wychwycić różnice czy błędy a nie żmudne i nudne zaczynanie od kompletnego 0

• Szczerze to nie zauważyłem kiedy weszło dokładnie, będę pilnował przy Rock'Tal bo niedługo wejdzie

Ale dla jakiejś perspektywy

Metal Production Bonus na planetach z Humanem mam teraz 1.32% i 1.34%

Dla porównania Rock'Tal mam 2.08%

Łącznie Metal Production bonusu mam 7.78%

• Anty jest w evencie na bermudzie

Powinien być większy współczynnik konwersji z T1 na T2 i z T2 na T3. Bo będzie ciężko zrobić te ostanie badania.

Zasugerowałem to ale myślę, że każdy powinien to im wysłać. Wtedy może to zmienią.

• Ja myślę że na potrzebę testów możnaby na chwilę przyspieszyć to, ale nie zmieniając bonusy czy skalowanie, tylko wprowadzić mnożnik uni tak jak ma eko, badania i flota

Swoją drogą Bermuda powinna dostać większą prędkość przynajmniej eko

• Ktoś sprawdzał co się zmienia przy zwiększaniu budowli w human metropolia i czy to działa? U mnie bez efektu. Może zbyt słaba rozbudowa.

Ktoś wie co to jest to

Tempo wzrostu?

jak się najedzie na ikonę populacji u góry obok żywności i energii to pokazuje się na dole przed przestrzenią w bunkrze.

Ale nie rozkminiałem co to.

Produkcja ludności jest określona na godzinę.

• Moim zdaniem Metropolis w ogóle nie działa, mam na 7dmym poziomie, co powinno dawać 3.5 % boostu, ale nie widzę żeby tak było.

Przykład:

Fusion Drives na poziomie 11, daje 5.5 boostu prędkości

Dokładnie 5.5 boostu prędkości wyświetla się na MT/DT itp

Gdyby Metropolia działała i było+ 3.5%, to boost powinien wynieść 5.6 z racji zaokrąglania w górę (które jest oczywiste, zaokrąglanie w dół spowodowałoby że większość lifeform bonusów mimo działania nie miałoby widocznego efektu na niektórych poziomach)

• Taka ciekawostka istotna dla tych co w większości będą mieli na planetach rasę ludzi lub ewentualnie na jednej.

Tarcza planetarna chroni ilość ludzi, która jest liczona od przestrzeni mieszkalnej a nie liczby ludności.

Przestrzeń mieszkalną zwiększa drapacz chmur.

Wystarczy zwiększać poziomy drapacza i tarczy planetarnej aby osiągnąć sporą ochronę nawet przy dość średnim poziomie sektora mieszkalnego.

• Dorzucę swoje 3 grosze odnośnie poszukiwania nowych form życia. Ostatni balans, a raczej srogi nerf tej funkcjonalności sprawił, że z poziomu 11 i 50% spadłem na poziom 2 i 50%, co przekłada się na spadek bonusu do nowych badań na całe 2% (z 11%). Obecnie ilość exp potrzebne na nowe lvl wygląda następująco:

na 1 lvl: ??? (jak ktoś może, niech poda)

na 2 lvl: 154 001

na 3 lvl: 880 001 (wzrost x5,71)

na 4 lvl: 4 576 001 (wzrost x5,2)

Ja dla mnie, takie ilości potrzebnego expa już od pierwszych lvli wraz z tak wysokim współczynnikiem przyrostu spowoduje, że ta funkcjonalność szybko pójdzie w odstawkę. Skończy się na wbiciu kilku lvli, bo dalej wymagania czasowe potrzebne na wyższe lvle będą dramatycznie duże. Jak ktoś będzie miał czas na grę, to bardziej będzie mu się opłacało polatać na idlerków, czy ekspedycję (nawet grając inną klasą niż odkrywca, chcociażby w celu ciułania antymaterii) niż latać na poszukiwanie form życia. Każdy poziom odkrytych ras daje zwiększenie bonusu nowych badań o 1%, ale zasób czasowy potrzebny na każdy kolejny poziom wzrasta ~5 krotnie. Jest to gruba przesada.

Sam pomysł szukania nowych ras i wzmacniania dzięki temu bonusów nowych badań uważam za bardzo udany, jednakże obecny wzór zapotrzebowania exp na kolejny poziom ze współczynnikiem wzrostu ponad 5-cio krotnym jest absolutnie nie do przyjęcia.

• Co z tego, że dali anty i surowce jak przyleci taki pajac i kradnie surowce. Żeby to raz zaatakował a on kilka razy.

Ogólnie to wysokie koszty trzeba ponieść jeśli chce się wszystkie badania odsłonić.

Koszty budynków przeznaczonych do konwersji są dość duże na wyższych poziomach.

Trzeba mieć sporą populację T1 ponad 15 mld i wtedy jakieś kilkanaście poziomów budynków konwersji co generuje już niezłe koszty.

A budynki mieszkalne i jedzenie też nie są tanie na wyższych poziomach zwłaszcza w rasie Ludzi.

A przy budynkach konwersji ok 20 % koszty robią się bardzo wysokie.

Koszty rosną x1,86

17 % kosztuje już 286 mln kryształu.

Więc sporo trzeba wydać przy wyższych poziomach i to trzeba razy 2 bo są 2 budynki.

W rasie Roktal tańsze są chociaż budynki mieszkalne ale trzeba zrobić trochę więcej poziomów.

Policzcie sobie przy populacji 20 mld jakie trzeba mieć konwersje.

A przy mniejszej liczbie populacji to koszty będą ogromne i raczej nieopłacalne więc trzeba mieć dość dużą populacje T1 na to wychodzi bo się nie opłaci budować budynków konwersji na tak wysokich poziomach.

Każdy zachowa swój własny bilans.

• Czy ktoś może wie (nie mogłem znaleźć informacji) na jakim napędzie lata statek odkrywczy? Na bermudzie lot układ obok zajmuje mi ~22 minuty. Z tego co wiem Bermuda ma prędkość flot x4, więc na kalyke będzie to trwało ~1h. Mnożąc tą wartość x dane podane przez Fenrir i Macmichael robią się jakieś niebotyczne wartości i raczej nieopłacalne.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares: