Formy życia - Feedback

• Bez-tytu-u.png

To mi się nie podoba. Grafiki nowych elementów różnią się stylistycznie od pozostałych. Obawiam się, że wprowadzenie aktualizacji może trochę potrwać (chyba że ta grafika zostanie jak jest). Lubię je, ale dla "ludzików" chciałbym mieć coś innego dla każdego z siedmiorga typów planet. Jadą na pałę, bo ucząc się na błędach (nie omijając kolejnych), korzystają z tego co już jest, ale jednak. Niby kolejny drobiazg, jednak dla mnie, jako estety, ważny. Chciałbym żeby nasi rozrywkodawcy zrobili kolejnych 7 różnych typów ikon krajobrazu, uzupełnionych o 12 nowych budynków. Taki "cyberpunkowy", metropolitalny moloch fajnie by wyglądał. A naprawdę niewiele trzeba się postarać, żeby ogarnąć jakiegoś grafika.

Kto nigdy nie lubił obrazków, niech pierwszy rzuci kamieniem.

• High-Performance Extractors

zrobione i żadnego bonusu nie widać.

Co jest grane?

Jakiś błąd chyba. Nie działa.

Zwiększając Fusion-Powered Production w ustawieniach surowca, zwiększa się poziom wydobycia kryształu na dole jako Lifeform Tech Bonus

natomiast w rubryce Fusion-Powered Production u góry jest wyświetlone 0

Klikam na podgląd i znikają surowce zerują się

Do zgłoszenia.

Edit: Bonusy jednak są dodawane ale widoczne jedynie na dole jako suma wszytkich bonusów z Life a u góry w poszczególnych pozycjach są zera. ( 0 )

Surowce na razie nie znikają.

Badania nie powinny być z jednej planety a na całym koncie bo inaczej z każdej planety będą puszczane inne prękości statków co utrudni grę.

Tak, przydałoby sie więcej anty doładować. :)

• Moje spostrzeżenia są takie:

- wysyłanie misji badawczych na inne planety działa dość losowo.

- mimo wybudowanie budynków "lifeform" nie dają one bonusów do produkcji.

- Produkcja ludności działa losowo. Czasami jak jest jedzenie to maleje, czasami jak jedzenia jest 0 to nie maleje.

- Zdarza się że po kolonizacji planety na start jest linka tys. ludzi, zdarzyło mi się ze miałem na jednej 1 mln ludzi i nie malało mimo że nie produkowałem jedzenia.

PS. Przydałoby się więcej anty do przepalenia :D

Dinozaur, w nałogu od 2005...

u7, u39, Andromeda, Libra, Quasar

• To ja jeszcze dodam, że jak w Lifeform mam odpalone badanie, to nie mogę się przenieść do drzewka badań.

Z ludźmi miałem tak samo, dostałem losowo milion populacji.

Budynek "Mineral Reaserch Center", który zmniejsza zapotrzebowanie na surowce innych budynków w lifeform nie przelicza poprawnie bonusu.

P.S również przydałoby się więcej anty na testy :)

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• A ja troszkę poszperałem i znalazłem ciekawy wpis użytkownika Sazr z anglojęzycznego forum klik

Z racji korzystania z google translate dla szybkości działania tekst nie wygląda 'gładko' ale sens został zachowany

tl;dr reset ludków będzie spalaczem AM - faktycznie taki model ruletki opierajacy się kolejny raz na RNG z 25% szans, że chcemy trafić to na czym nam zależy.

f2p mogą robić to samo tylko muszą czekać, meh nigdzie mi się nie pali ale znowu kto pompuje ten wygrywa.

u4 / u10 / u12 / u14 / U34! / 45 / FORNAX / Virgo / Janice # Argo / GOTU - SHINTO / IFA / TeSMURFY / SMURFS / TWD

Qunatum [ OFF ] | u68 [ ON ]

Z OGame od 2005r | Stary SowaBezOka na forum

• Ej, ale to chyba nie jest miejsce na swobodne dyskusje, tylko do kwestii związanych z omawianiem bieżącej aktualizacji.

Nie to że się czepiam, bo nic do Was nie mam, ale jednak jeśli kogoś interesują widoczne bugi, czy jakieś cenne uwagi i chciałby wpłynąć na szybszy rozwój testów ku wprowadzeniu, to jednak warto byłoby zostawić minimum miejsca na offtop, bo jednak czasem ludzie w pracy nie mają czasu na siedzenie przy kompie i woleliby mieć przejrzyste treści z całego dnia, do wglądu. Zaznaczam - nie mam tu niczego osobistego do wtrącania.

Edit: Gwoli sposobności, zamiast zakładać nowy wątek w dziale pytań, zagadnę tutaj. Art smoki  Ruda, wiadomo coś na temat tego, czy można mieć więcej niż jedno konto na uni testowym? Przy 7.0 była taka możliwość dla graczy, chcących testować różnymi strategiami i stylami gry (a 20kk anty piechotą nie chodzą).

Im później to wyjdzie tym lepiej. Osobiście jestem przeciw wprowadzaniu tego. To będzie coś w stylu wbij to na wszystkich planetach, wymaxuj techy i zapomnij. Po co to komu? Lepiej skupić się na jakimś supercluster realmie, który był by łącznikiem między serwerowym dla graczy tak by mogli grać ze sobą niezależnie od tego na jakim serwerze się zarejestrują.

Jeśli jest tak jak piszecie i jest opcja zwiększania prędkości poszczególnych statków i łatwego manipulowania ich prędkościami poprzez usuwanie poziomu badania czy drzewka umiejętności to to definitywnie zniszczy PvP w tej grze. Nie po to się siedzi z 6 stoperami w ręku żeby nie móc wyliczyć flot przeciwnika. Losowanie za antymaterię lub losowanie jakiś bonusów z góry jest złe i cholernie krzywdzące dla graczy. To nie ma być rng tylko strategia, w której Twoje decyzje liczą się najbardziej. Już dość rng jest z ekspedycjami, po co nam więcej? Po co się denerwować, że przez złe rng coś nam nie chce wejść. Po co wkurzone dzieci okradać z pieniędzy ich rodziców?

Ta gra powinna być przejrzysta, wszystko powinno dać się obliczyć bez konieczności tworzenia skomplikowanych wzorów. Ten dodatek to tylko zamęt i pchanie na siłę contentu, który jest zbędny i zaburzający balans gry. Nie chodzi o to aby dać więcej zakładek do klikania dla graczy ale o to, żeby ta gra miała jakąś strategię, która przyciąga sama w sobie. Gracze poznają najlepsze buildy pod te drzewka i będzie kopiuj-wklej lub szybkie wyjaśnianie za antymaterię i w kilka dni wymaxowanie bonusów ras na wszystkich planetach i zapomnienie o dodatku ewentualnie tylko pilnowanie populacji jeśli ma wpływ na bonusy.

• Lepiej skupić się na jakimś supercluster realmie, który był by łącznikiem między serwerowym dla graczy tak by mogli grać ze sobą niezależnie od tego na jakim serwerze się zarejestrują.

O! Panie! Teraz to już Cię poniosło po całości! GF nie daje rady ogarnąć interakcji między graczami w ramach jednego serwera, a co dopiero takie karkołomne przedsięwzięcie!

To tak jakbyś próbował dzieciom z klas 1-3 wprowadzić w szkole rachunek różniczkowy! :D Choć z tym rachunkiem mogłoby to się częściej udać niż tu pewne rzeczy! ;)

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Lepiej skupić się na jakimś supercluster realmie, który był by łącznikiem między serwerowym dla graczy tak by mogli grać ze sobą niezależnie od tego na jakim serwerze się zarejestrują.

O! Panie! Teraz to już Cię poniosło po całości! GF nie daje rady ogarnąć interakcji między graczami w ramach jednego serwera, a co dopiero takie karkołomne przedsięwzięcie!

To tak jakbyś próbował dzieciom z klas 1-3 wprowadzić w szkole rachunek różniczkowy! :D Choć z tym rachunkiem mogłoby to się częściej udać niż tu pewne rzeczy! ;)

To nie jest żadna wielka filozofia stworzyć serwer buforowy i dać możliwość graczom grania na nim jednocześnie pozostając na swoim serwerze. Odpowiednie reguły i skalowalność sprawiły by, że każdy mógł by sobie atakować na graczy z innych serwerów z zachowaniem balansu niezależnie od prędkości uni. https://board.en.ogame.gamefor…ostID=7172845#post7172845 - poczytajcie sobie to nie jest takie trudne do wprowadzenia jak się wydaje, trzeba tylko troszkę pomyśleć i wszystko robi się proste. W niektórych grach mobilnych takie rozwiązania są wprowadzane.

• trzeba tylko troszkę pomyśleć i wszystko robi się proste

Ja nie twierdzę, że jest to niewykonalne, bo sam gram w gry, na różnych platformach gdzie jest łączona rozgrywka z różnych serwerów! W naszym przypadku jednak (mam na myśli GF) strome schody zaczynają się w momencie jak powyżej zacytowałem ;)

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Większego absurdu dawno nie czytałem. Atakuję argument, nie argumentującego.

Na swój dam tyle - to nie idzie w parze z germanskim Geldem. Serwery mają być odseparowane i po to są fuzje robione, żeby zarabiać na noobach w pierwszych dniach powstawania. Na starych uni po fuzjach miałoby to sens, ale po co? W dodatku nie wiem jak wyobrażasz sobie ten cały balans w tym całym buforze. Może nas jakoś olśnisz :)

• Mając 2 rasy można wybudować na jednej planecie różne budynki więcej niż jednej rasy.

Budując na planecie X budynki 10 lvl human można dezaktywować na inna rasę i mieć nowe budynki nowej rasy a przełączając ponownie na rasę human pojawią się budynki wybudowane human 10 lvl .

Czyli przełączając się na jednej planecie między rasami, nie tracimy wybudowanych wcześniej budynków danej rasy. Można przełączać się między bonusami na to wychodzi chyba.

• Większego absurdu dawno nie czytałem. Atakuję argument, nie argumentującego.

Na swój dam tyle - to nie idzie w parze z germanskim Geldem. Serwery mają być odseparowane i po to są fuzje robione, żeby zarabiać na noobach w pierwszych dniach powstawania. Na starych uni po fuzjach miałoby to sens, ale po co? W dodatku nie wiem jak wyobrażasz sobie ten cały balans w tym całym buforze. Może nas jakoś olśnisz :)

Po pierwsze to nie zaburzyło by to w żaden sposób zysków z otwierania nowych serwerów bo był by to serwer buforowy czyli taki serwer globalny do którego można by było się zapisać na zasadzie płacisz 5000 antymaterii i jesteś jednocześnie na swoim serwerze i na tym serwerze supercluster. To by działało na zasadzie transparentności czyli wszystkie surowce, technologie itp. działały by na serwerze na którym grasz ale był byś widoczny dla graczy z innych serwerów i mieli by oni możliwość atakowania Ciebie i vice versa. Nie zmieniła by Ci się prędkość ekonomii ani nic z tych rzeczy.

Supercluster dodawał by dodatkową pozycję do kordów czyli zaczynając od 1 serwera przykładowa pozycja była by 1:1:205:8 - 1 na przedzie oznacza serwer na którym ktoś gra i kolejne uni miało by numer 2 itd.

Żeby aktywować tą opcję nie może w danej chwili nikt Cię atakować, nie możesz mieć ruchu flot, aktywnych badań, budować na planetach, mieć statusu wyjęty spod prawa i Twoje konto musi mieć powyżej 100.000 punktów. I nie możesz dezaktywować i stać się niewidoczny dla graczy z innych serwerów gdy ktoś Cię atakuje, budujesz coś czy masz aktywne badania lub ruch flot. (gracze nie mogą wysyłać ataków które przekraczają 24h).

Loty pomiędzy serwerami nie kosztują dodatkowego deuteru. Jeśli atakujesz gracza o pozycji 2:6:234:8 ze swojej pozycji 1:6:234:8 to koszt deuteru będzie liczony jak lot z Twojego macierzystego serwera z pozycji 6:234:8 do 6:235:8 lub 6:233:8 (jeden układ różnicy w deuterze). Jeśli chodzi o czas lotu to był by taki sam jak w universach z prędkością floty x4. Więc Twój najszybszy atak z 1:6:234:8 do 2:6:234:8 krążownikami zajmie około 10 minut. Jeśli pozycje są inne to czas lotu się wydłuży tak samo jak na universach z prędkością floty x4. Współczynnik spalania między serwerami 0,5 dla każdego. Wyjęty spod prawa nie istnieje na tym serwerze i nie można go otrzymać za ataki międzyserwerowe, również punkty honoru za takie ataki nie są naliczane. Ranking międzyserwerowy dostępny, więc można by było sprawdzić swoją pozycję na tle całego ogame i pozycje w rankingu działają tak samo jak na zwykłych universach czyli można być dla kogoś zielonym i ten gracz nie może Cię wtedy zaatakować. Różnice między serwerami będą uwzględniane podczas ataków międzyserwerowych dla przykładu jeśli gracz gra na universum z prędkością ekonomii x8 i chce zaatakować gracza, który gra na serwerze z prędkością eko x4 to będzie mógł wysłać tylko połowę swojej floty na każdą z planet przeciwnika a gdy gracz z prędkością eko x4 chce zaatakować gracza grającego na x8 eko to może wysłać całą swoją flotę. Jeśli chodzi o obronę na planetach to pozostaje bez zmian (ewentualnie można wprowadzić jakiś lekki bonus do odbudowy struktur obronnych).

ACS włączony - ale można atakować w ACS tylko z graczami ze swojego serwera na gracza z innego serwera. Opcja transportuj niedostępna gdybyśmy chcieli wymieniać surowce między serwerowo (nie było by boostowania graczy z nowych uni). Kolonizowanie też nie działa ale nadal można kolonizować na swoim serwerze i planeta skolonizowana pojawi się również na serwerze supercluster. Jeśli chcesz atakować graczy ze swojego serwera to prędkość floty x4 nie działa tak jak dla ataków między serwerowych a jest równa takiej jaką masz na swoim serwerze. Pole zniszczeń w supercluster realm ustawione na 80%. Szczątki powstałe w wyniku ataku dwóch graczy z tego samego serwera nie są widoczne w supercluster realm - tylko międzyserwerowe walki się liczą. Sklep, handlarz, kantyna i nagrody nadal działają ale na Twoim serwerze (nie ma opcji podwójnych nagród z tytułu uczestnictwa w supercluster realm). Nie możesz wysyłać ekspedycji w supercluster realm ale nadal możesz wysyłać ekspedycje na swoje koordy z serwera. Bonus do technologii bojowych dla graczy grających na wolniejszych universach lub z wolniejszymi badaniami wyliczony tak żeby pasować do formuł na koszta technologii bojowych i badań. Tak więc gracz, który gra na prędkości badań x4 nie powinien mieć 400% bonusu do badań w walce z graczem, który gra na serwerze z prędkością badań x16 a dopasowany do kosztów tych badań. Niszczenie moonów między serwerowe działa ale można by zredukować szansę powodzenia w zależności kto na jakim eco speed gra np. gracz z eco speed x1 miał by normalne szanse na zniszczenie moona a gracz z eco speed x8 miał by 8x mniejsze. Nie można stacjonować na planetach należących do innych gracz z innych serwerów. Twój sojusz działa w supercluster realm. Gracze z różnych sojuszy mogą wypowiadać sobie wojny międzyserwerowe. Możesz pisać do każdego gracza należącego do supercluster realm. Eventy nieaktywne - działają tylko na Twoim serwerze. Wszystkie nieaktywne konta będą widoczne w supercluster realm i można będzie je atakować. Można aktywować urlop będąc w supercluster realm.

Jest jeszcze wiele zasad i reguł do ustalenia ale wygląda to logicznie. Ten serwer działał by na zasadzie takiej, że aktywując go było by się w dwóch miejscach jednocześnie na swoim serwerze i na tym globalnym można by było się przełączać w zakładce galaktyka między obydwoma.

• również punkty honoru za takie ataki nie są naliczane. Ranking międzyserwerowy dostępny, więc można by było sprawdzić swoją pozycję na tle całego ogame i pozycje w rankingu działają tak samo jak na zwykłych universach czyli można być dla kogoś zielonym i ten gracz nie może Cię wtedy zaatakować. Różnice między serwerami będą uwzględniane podczas ataków międzyserwerowych dla przykładu jeśli gracz gra na universum z prędkością ekonomii x8 i chce zaatakować gracza, który gra na serwerze z prędkością eko x4 to będzie mógł wysłać tylko połowę swojej floty

Jak ten caly wywód ma sie do form życia (poza tym ze przeczytanie całego moze zając więcej niz jedno życie)? Stworz lepiej osobny temat dla swojej mgławicy nieprzyzwoitości..

Co do form życia mam nadzieję że będą mutacje i co jakiś czas będą dodawać nowe organizmy.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

Edited once, last by Crysis ().

• również punkty honoru za takie ataki nie są naliczane. Ranking międzyserwerowy dostępny, więc można by było sprawdzić swoją pozycję na tle całego ogame i pozycje w rankingu działają tak samo jak na zwykłych universach czyli można być dla kogoś zielonym i ten gracz nie może Cię wtedy zaatakować. Różnice między serwerami będą uwzględniane podczas ataków międzyserwerowych dla przykładu jeśli gracz gra na universum z prędkością ekonomii x8 i chce zaatakować gracza, który gra na serwerze z prędkością eko x4 to będzie mógł wysłać tylko połowę swojej floty

Jak ten caly wywód ma sie do form życia (poza tym ze przeczytanie całego moze zając więcej niz jedno życie)? Stworz lepiej osobny temat dla swojej mgławicy nieprzyzwoitości..

Brodaty zapytał mnie o to jak miało by to wyglądać więc mu tak po krótce przedstawiłem ogólnikowo koncept. Tak się ma, że wolał bym bardziej coś takiego niż kolejną zmianę promującą grę PvM, tylko po co grać w to samemu? :P Im więcej graczy, zdrowa rywalizacja i społeczność tym lepiej dla tej gry i to właśnie zachęca graczy do grania w grę (efekt śnieżnej kuli) dlatego uważam, że nie w tą stronę idzie gameforge by sięgnąć po wasze portfele. Rozumiem, że chcą stworzyć grę bardziej atrakcyjną ale tu głównym problemem nie jest to, że contentu jest za mało tylko to, że brakuje graczy i serwery się wyludniają.

Okej, rozumiem, że poświęcili na ten dodatek jakiś tam swój czas i to nie mało ale brakuje komunikacji między nimi a graczami. Powinni najpierw spytać nas czego my chcemy jako gracze i czego oczekujemy od tej gry ale oni za naszymi plecami coś tworzyli i teraz nam to narzucają czyli jakieś nowe formy życia. Community najwidoczniej wymarło więc postanowili sami coś stworzyć nie z myślą o nas tylko o nowych graczach, szczególnie o promowaniu gry aplikacją mobilną. Tylko chodzi o to, że ludzie polubili tą grę bo była niegdyś dobrą grą strategiczną i taki jest jej zamysł a teraz zadajcie sobie pytanie czy ten nowy dodatek wprowadzi do gry więcej strategii czy raczej contentu do wyklikania, który po wyklikaniu i wymaxowaniu przestanie nas obchodzić?

• Po pierwsze to (...)

Po pierwsze to nie pisz proszę takich elaboratów, tylko załóż bloga i na nim pisz swoje rozkminy. Jeżeli liczba czytelników będzie odpowiednio przyrastać w stosunku do treści, które chcesz przekazać, na pewno sporo ludzi uzna, że są wartościowe i warto je wziąć pod uwagę. Nie wiem czy chcesz przekonać mnie, nas, czy Gameforge... Zdecyduj sam.

Twój pomysł można omówić w innym temacie.

No właśnie tu do polemiki wtrącę, że jest jeszcze cmentarz. GF nie zgodzi się na coś, co i tak według ich polityki finansowej działa zgodnie z planem. Od paru ładnych miesięcy można grać jednym kontem na dowolnym serwerze i kosić surowce w dowolny sposób. I to za darmo.

SPIN DOKTOR, sporo budynków w drzewkach rozwoju ma dość niskie poziomy minimalne. Myślę, że po fakapach jakie popełniali przy ostatnich wersjach, zostawią to jak jest (bo innego wyjaśnienia nie widzę). Jeżeli jest tak jak mówisz i wziąwszy pod uwagę dwa poniższe fakty, to post, który napisałeś przed chwilą, jest dowodem na to, że GF chciałoby ocieplić swój wizerunek.

Fakt 1.: Z tego co widać, ceny budynków, w minimach drzewek rozwoju są tanie ekonomicznie. Jedno wymaga 40-go poziomu, więc to tylko kwestia czasu poświęconego na redukcję.

Fakt 2.: Ewidentnie widać, że stworzyli coś nowego, korzystając ze starych wzorów. Nie będę tego tu rozwijał, bo w wielu kwestiach widać to na własne oko. Poszli w tanie bonusy (które jeszcze będą podkręcane P2W, żeby jeszcze bardziej dojechać graczy, którzy nie chcą płacić - mi to pasuje, bo ja płacę).

Btw... Oficjalnie chrzczę szósty surowiec Cebulionami!

Bez-tytu-u.png

• Sprawdzałem teraz wszystkie rasy. Budynki zostają na planecie w takim stanie w jakim je zostawiłem, zmieniając na każda rasę. Czyli można sporo bonusów sumować. Trzeba sprawdzić ale

dajcie więcej anty. :D  Ruda jak się da to prosimy.