Formy życia - Feedback

• smoki, mam pytanie. Czy na uni testowych panuje zasada cmentarza? Zgaduję że nie, ale wolę dopytać, bo mam pewną uwagę dotyczącą tej kwestii.

Zauważyłem, że Bermuda ma tą samą tendencję wypełniania wszystkich ~4,5k pozycji, co standardowe serwery z 9-ma galaktykami. To oznacza, że prawdopodobnie spora większość graczy stosuje nawyki z oficjalnych kont i sporo częściej woli kolonizować ósme pozycje, niż kolonizować na ósemki (z Odkrywcy) i przenosić na - na przykład piętnastki, czy jedynki (zmieniając na inną lub zostając w klasie). Fakt, że to uni najmłodsze już nie jest nie zmienia niczego w problemie i nawet dodawanie kolejnych galaktyk by nie pomogło (a nawet by zaszkodziło). To upierdliwe, bo człowiek chciałby wykorzystać cały potencjał swojej strategii, ale nie może, bo ktoś sobie posadzi kulkę na środku i przestanie się logować. To samo dotyczy idlaków ze średnią poziomów kopalni poniżej ~25... Zawala miejsce...

Nie wiem czy ten feedback trafi do GF na stół i skończy się to tylko na biadoleniu. Nie jest to problem bezpośrednio związany z nową aktualizacją, ale pośrednio - na podanym wyżej przykładzie już tak.

Przy okazji, nie nabijając postu...

Screenshot.png

Aż tak dokładnie na bermudzie to potrzebują chyba tylko ci ze ścisłej topki :D

• Czy to jest zasadne i potrzebne taki kolejny surowiec zwłaszcza, że dość łatwo go wyzerować na planecie i zrobić tak żeby się nie produkował wcale.

A można łatwo ją szybko wyprodukować na takie potrzeby jakie są do tych form potrzebne. Po co to komplikować.

Wkrótce po aktualizacji każdy wlot w nowego idlaka, każdy atak w czyjąś planetę, czy tego będziemy chcieli, czy nie, będzie nam zwoził oprócz zwykłych surowców również jedzenie. Flociarze będą go rabować w dużych ilościach u górników, bo ci robiąc zwózki będą go wywozić sobie z planet - przycisk ładujący wszystkie surowce nie tylko zabiera jedzenie, ale nawet ładuje je jako pierwsze do ładowni, więc przy odrobinie pecha z ilością wolnej przestrzeni żarcie poleci, a deuter może się nie załapać. W ten sposób w miejscu zwózek jedzenie będzie się graczom naturalnie gromadzić. Będą go też wozić w ładowniach razem z pozostałymi surowcami.

Skoro już GF dodał możliwość wytwarzania, przewożenia i rabowania nowego surowca, to w ślad za tym powinna też iść jakaś opcja handlu lub też skupu w grze, gdy chcemy się go pozbyć (podobnie jak jest z handlarzem złomu).

Załóżmy, że poleciałeś na atak, zdobyłeś 3 miliardy surowców i 200 milionów żarcia. Co z nim teraz zrobisz? Sprzedać się nie da (bo nikt normalny tego raczej nie kupi - z resztą nie ma podanych przeliczników za pozostałe surowce, więc nie wiadomo, ile ma wynosić cena). Twoje planety same sobie radzą i tego nie przejedzą. Wozić to teraz u siebie? Wyrzucić (w sensie przesłać np. na księżyc jakiegoś idlaka i w ten sposób pozbyć się problemu)?

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

• Wkrótce po aktualizacji każdy wlot w nowego idlaka,

Tam nie będzie jedzenia na idlakach starych gdyż nie będzie nowych budynków, A na nowych też pewnie będzie to rzadkość, no chyba, że ktoś z porzucanych kont będzie miał akurat budynek żywności większy poziom niż mieszkalny to wtedy ale też do jakiegoś poziomu pewno. Ja nie widzę potrzeby dodawać to jako surowiec do kradzieży. Nie widzę w tym sensu. :D

• Tam nie będzie jedzenia na idlakach starych gdyż nie będzie nowych budynków,

Dlatego napisałem "każdy wlot w nowego idlaka"

A na nowych też pewnie będzie to rzadkość.

Załóżmy, że po 3 miesiącach gry od wprowadzenia nowej wersji połowa celów produkuje żywność. Skromne 120 ataków dziennie, czyli 60 z nich przywozi jedzenie. Niech to będzie średnio 50k żywności z każdego takiego ataku. 3kk dziennie. I co z tym zrobić?

To też problem dla farmiących sondami - część cennej przestrzeni ładunkowej muszą teraz przeznaczyć na czwarty, bezwartościowy surowiec. Jeszcze bardziej spadnie opłacalność tego stylu gry...

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

• Nie jestem pewny, czy trzeba na etapie prób odblokować badania T3, chyba jedynie, żeby sprawdzić występowanie błędów.

Lista badań jest przecież załączona do opisu każdej rasy, a wielkość bonusów teraz nic nie da, bo raczej będą zmienione, a rozwinięcie do rozsądnego poziomu na Bermuda to raczej marzenie.

• ób odblokować badania T3, ch

No testuje bardziej możliwość odblokowania tych badań, jak to zrobić itp. Nie robię po żeby badać a listę badań też znam. . Szczerze ściana, której nie mogę przejść. :D

Sprawdzam m.in. jakie budynki podnosić aby odblokować te badania bo te pierwsze dwa poziomy dość łatwo idą a ten 3 to jakaś przepaść totalna.

Gdyby ktoś na upartego chciał badać ulepszanie niszczycieli to jest problem.

Jest to zbędne do podstawowych testów ale próbuje. :D

• Tak sobie czytam i nie testuję, ale widzę, że to chyba jednak niewypał trochę jest z tymi życiami. Owszem, kopa dają do różnych rzeczy, ale sporo kłopotu przy tym sprawiają. Zgadza się?

• wszem, kopa dają do różnych rzeczy, ale sporo kłopotu przy tym sprawiają. Zgadza się?

Populacja, która jest potrzebna cały czas odpowiednia do utrzymania aby mieć badania z bonusów raz rośnie raz maleje a do ostatnich badań jest taka populacja rodzaju trzeciego, że nie jestem w stanie odblokować nawet tych badań. Jest to trochę uciążliwe. Populacja ma 3 poziomy i robi się problem. Nie wystarczy zwykła populacja np. 400 mln ludzi mieć trzeba ich wyszkolić do populacji T3 a najpierw T2. O ile z populacji T1 do T2 jest dość łatwo chodź też trzeba utrzymywać ta populacje a by móc korzystać z dobrodziejstw bonusów, tak żeby nie utracić badań to t3 to jakiś koszmar. No zbyt skomplikowane, ja tak to widzę.

Ktoś wie do czego służy magma kuźnia?

Rasa Rock ;tal

budynek ma w rysunku działo.

Opis

stosując precyzyjnie zoptymalizowane procesy wytapiania w wysokiej temperaturze, Rock'tal może przekształcić bezużyteczny złom w cenne zasoby w zakładzie recyklingu metali. Wraki statków wroga, które zostały skutecznie pokonane, są tutaj sortowane na części składowe za pomocą magnesów o dużej mocy, a następnie przetapiane na użyteczny metal w specjalnych komorach do wytapiania magmy dla każdego metalu. To zamienia atak w przewagę zasobów!

krótki opis jest taki:

Zakład Recyklingu Metalu umożliwia wykorzystanie metalu z pola gruzu powstałego po ataku jako zasobu. Każdy poziom zwiększa ilość produkowanego metalu.

Czyli to zbiera jedynie szczątki po walce i zamienia w metal?

Czyli ze złomu czy produkcje metalu?

• Czyli to zbiera jedynie szczątki po walce i zamienia w metal?

Czyli ze złomu czy produkcje metalu?

NIe miałem okazji przetestować, ale z opisu wydaje mi się, że będzie "produkować" metal po walce w zależności od szczątków na orbicie.

Zapotrzebowanie energetyczne powiedziałbym, że bardzo duże, co raczej ograniczy ten budynek w większości przypadków do 3lvl, w sporadycznych jak ktoś będzie go budował z grawitonami albo for fun do 7-10lvl. Pozwoli to na odzyskanie co najmniej 10% metalu z PZ. Ciekawe jak będzie się to łączyło z dokiem :)

Ciekawi mnie jeszcze budynek "Bio Modifier" z rasy Kaelesh. Daje 2 dodatkowe pola pod zabudowę na planecie per lvl. Czy pola będą nadal dostępne w momencie kiedy zmienię klasę? Czy cofnie mi liczbę pól do podstawy?

Jakby komuś udało się to sprawdzić to będę wdzięczny za informację :)

• bobro sam zamysł nie jest zły i kłopotliwy raczej też nie. Bardziej kłopotliwe są różnego typu błędy, które się pojawiają i które mocno póki co wkurzają. Niestety jak zwykle są problemy z usuwaniem tych błędów, bo chyba jak to jest w zwyczaju tej gry: jedną rzecz poprawiamy, ale trzy inne się knocą przy tej okazji ;)

Jeżeli te błędy w jak największej ilości, za jakąś dekadę, zostaną wyeliminowane to sama rozgrywka na pewno zyska na atrakcyjności!

Póki co zacząłem przygotowywania mojej 10-cio letniej córki do przejęcia mojego konta, gdyż obawiam się, że prędzej dostanę łopatą w tyłek niż coś się tu wyklaruje! :D

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

Edited once, last by Peper_SMT* ().

• Póki co zacząłem przygotowywania mojej 10-cio letniej córki do przejęcia mojego konta, gdyż obawiam się, że prędzej dostanę łopatą w tyłek niż coś się tu wyklaruje! :D

Zuch chłopak! Dawniej w posagu były srebra, meble gdańskie, obligacje i zegarki z komunii - dzisiaj spuścizną trudów życia zostaje pieczołowicie rozkminiana gra w internecie.

Sorry za offop :P

• Ruda event z anty skusił mnie do poklikania na Brrmudzie i tak:

1. Posypały się zaokrąglenia

2. Badanie można wystartować mimo, że laboratorium się buduje, jak się doda kolejne labo do kolejki to zostanie dopiero ono anulowane z powodu uruchomionego badania

3. Wciąż pojawia się błąd z populacja klonowana na kolonii z planety matki o ile uruchomiona jest ta sama rasa

4. Na jednej z mojej kolonii nie przybywa surowca cały czas mam stan 16 metalu 24 kryształu i 1 deuteru, ale wydobycie w tle działa, gdyż mogę budować normalnie kopalnie. Jest to błąd wizualny, jednak nie mam jak sprawdzić ile faktycznie jest surowców na planecie.

5. Na innej kolonii mimo że kolejki i dodatki zostały wyłączone nie mogę postawić żadnego budynku z zakładki lifeform. Gdy klikam dany budynek pojawia się kółeczko z ładowaniem i nie znika. Próbowałem wszystkiego - anulowanie wszystkich kolejek, zmiana lifeform itp.

6. Wciąż w podglądzie galaktyki buguja się fioletowe znaczniki, trzeba skoczyć układ w bok, aby zmieniły kolor z szarego na fioletowy.

P.S Da radę złożyć jakiś formalny wniosek o 20mln anty? Ukonczyłbym 3 drzewko i znalazł jeszcze kilka błędów.

P.S2 Ktoś wie jak top1 Bermudy zrobił 24 planety?

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• 4. Na jednej z mojej kolonii nie przybywa surowca cały czas mam stan 16 metalu 24 kryształu i 1 deuteru, ale wydobycie w tle działa, gdyż mogę budować normalnie kopalnie. Jest to błąd wizualny, jednak nie mam jak sprawdzić ile faktycznie jest surowców na planecie.

Odnośnie tego punktu to "odbugowało" się w momencie dezaktywacji formy życia, jak aktywowałem inną lub tą samą to już zadziałało poprawnie i działa do tej pory.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Coś się sypło - 0 osób online

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein