Wersja 9.X - dyskusja

• Ale floty nie mogą być w zawieszeniu. Czy ten problem został naprawiony czy dalej wiesza po ileś minut? :)

Nadal zdarza im się zawisnąć. Transporty z księżyca na planetę potrafią dolecieć do celu, wrócić z powrotem na księżyc a raportu z dostawy i powrotu brak. Surka też nie pojawia się na planecie dopóki nie dojdzie raport z dostawy.

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

• Jak dla mnie to cały update life forms jest bardzo dobry. Świetny system. Brakowało tego "społecznego"/"cywilizacyjnego" aspektu w grze. :P jedyne co to mogliby dodać ten widok budynków w podglądzie planety to wtedy wszystko będzie kompletne.

Jeśli chodzi o losowanie badań to było to nawet ciekawe, taki myk hazardowy. Może się uda, a może nie... a jak cieszyło kiedy wpadły 3 pożądane badania khaleshów na planecie mechów :D Z artefaktami będzie łatwiej, ale w sumie to bez żalu użyję w kilku przypadkach bo już od pewnego czasu poluję na pewną kombinację i nie mogę trafić :)

• Czytałem ale nie napisałaś, że chodzi o badania LF. Nie wmawiaj mi czegoś czego nie zrobiłem.. Myślałem, że chodzi o zwykłe badania.

Napisałam że resetuję badania i pomimo tego jestem top1-3. Zwykłych badań się nie resetuje, dwa to temat o FŻ więc nie wiem dlaczego miałabym przeskoczyć na zwykłe badania które nie są argumentem.

Mnie by to męczyło ciągłe wybieranie no ale skoro mówisz, że jest ok to spoko.

Nie wiem jakie planujesz wybierać badania. Najlepiej sobie ustawić dalsze sloty na początek. Jeżeli np. polujesz na slot 1 i 6. To lepiej wymienić "wylosowany 1" na "wylosowany 6" żeby mniej klikać wybierając oba badania naraz. Po prostu przy pierwszym losowaniu 1 - jak nie trafisz to możesz przywrócić poprzednią (gdzie masz wylosowany slot 6). Tak wybierając tylko w 25% przechodzisz przez wszystkie badania. Jeżeli miałbyś wybrany 1 i polował na 6 to w 100% musiałbyć przechodzić przez wszystkie sloty.

Trochę głowy i ograniczamy ilość klikania.

Dwa u mnie badania na każdej planecie wyglądają podobnie więc o ile ciężko było spamiętać na początek gdzie wybieram a gdzie losuje to po tygodniu człowiek robi to już bez problemu.

Niby jak mam to sprawdzić?

Nie trzeba gdzieś grać żeby sprawdzić statystyki.

Napisałeś z wielką pewnością że nie robię badań więc jak komuś coś przedstawiam jako argument - "ktoś czegoś nie robi" to wolę sprawdzić najpierw czy mój argument jest argumentem a nie głupim gadaniem. Statystyki prawie bardzo ładnie widać.

To nie czasy gdzie logowanie na nowe uni trwało X czasu. Teraz założenie konta w lobby trwa tyle samo co logowanie.

Ale floty nie mogą być w zawieszeniu. Czy ten problem został naprawiony czy dalej wiesza po ileś minut? :)

Czasem wysyłam surowce na planete. Floty nie ma, surowców nie ma i zaczynam się zastanawiać komu to wysłałam i czy wysłałam... xD

Max parę minutek i wszystko jest ok.

• Czasem wysyłam surowce na planete. Floty nie ma, surowców nie ma i zaczynam się zastanawiać komu to wysłałam i czy w

Czyli lipa z tym. Muszą poprawić.

Teraz założenie konta w lobby trwa tyle samo co logowanie.

Kto tak robi? :D

Nie no nie będę się bawił w zakładanie konta żeby sprawdzić, no bez przesady. :D

Napisałeś z wielką pewnością że nie robię badań więc jak komuś coś przedstawiam jako argument - "ktoś czegoś nie robi" to wolę sprawdzić najpierw czy mój argument jest argumentem a nie głupim gadaniem

Jak wywalasz badanie to go nie zrobisz na danej planecie. Proste. Więc o to mi chodziło. Więc nie robisz killku badań bo czekasz 2 dni tam za miast robić więc nie robisz. Więc jestem pewien, że ich nie robisz. :D 8o

rochę głowy i ograniczamy ilość klikania.

To jednak dobrze, że są te artefakty bo by mnie jak w tej reklamie zakładu ubezpieczeniowego ,,szczawnica'' wzięła mnie :D :):thumbup:

Dzięki za informacje i za konwersację. :):thumbup:

• Więc nie robisz killku badań bo czekasz 2 dni tam za miast robić więc nie robisz.

"wiec nie robisz" ?!?

Wiesz lepiej co robię a co nie? Już Avinashi napisała Ci jak można robić badania i je resetować co 2 dni.

Oczywiste jest że nie idzie ustawić resetu i końca badania co do minuty. Ale przez pierwszy miesiąc badania kończyły mi się +/- 1 godzina.

Teraz mam zbadane jakieś 2.400 badań. I choć tego tyle już mam to jeszcze 13 badań które robię ok 1 dnia i 134 które robię 2 dni... ;)

Najdłuższe badanie które będę robić na mojej liście "do opłacalności" będzie badać się 5 dni.

• "wiec nie robisz" ?!?

Wiesz lepiej co robię a co nie? Już

Jak robisz badanie tylko po to żeby je robić dla statystyk to ok dla mnie bez sensu. Nie robisz tych badań co chcesz tylko jakie ci wpadną to ok.

Dla mnie to nic nie znaczy , skoro nie robisz tego badania co chciałaś wylosować to jak byś nie robiła, to dla mnie tyle oznacza. Chyba, że robisz badania bo lubisz być top 1 to ok w innym przypadku jest to bezsensu. :D

Musisz czekać jakiś czas na to badanie, które chcesz wylosować czyli tak naprawdę go nie robisz przez ten okres.

• Musisz czekać jakiś czas na to badanie, które chcesz wylosować czyli tak naprawdę go nie robisz przez ten okres.

Nie było mnie na forum z rok (?) a widzę dalej piszesz głupie posty.

Poziom 3 dla ekowca się nie opłaca poza slot 1.

Czyli do ustawienia badań mam 13 pozycji. Przeciętny ekowiec ma z 15 planet - do wyboru ma 195 badań.

Myślący człowiek myśli "przecież mogę badać już teraz badania które mam już wylosowane i które zostawię" na co przychodzi SPIN DOKTOR ze swoimi twórczymi wywodami o tym że "Nie robisz tych badań co chcesz tylko jakie ci wpadną". :/

Oczywiście że robię badania które chce wymienić i robię je tylko dlatego żeby być top1. ;)

• Spin znowu w akcji - do niego trzeba prosciej - rozwijasz te badania na ktorych Ci zalezy mimo resetu 1-2-3okienko super, oh 4 zle ale za to 5 i 6 znowu super, nastepne losowanie o cholera 1-2 okienko zle ale za to 3-4-5-6 kozak, no nic przywroce moze nastepnym razem sie uda majac w mysli, ze czekaja wybudowane - nic sie surki nie marnuje. Jak bedziesz mial farta pozniej to i tak CI wypadna z losowania jesli nie, wypelnisz je artefaktami wiec zadne badania nie sa rozwijane dla picu o ile myślisz. Dokladnie to co Ci Ciap napisala.

Ja juz czuje, ze z tym drugim kolega pobija rekord postow na forum jak te formy wejda :D swoja droga LF to troche taki test na inteligencje 8)

• do niego trzeba prosciej

A to przepraszam. :P

swoja droga LF to troche taki test na inteligencje 8)

Nie powiem, na początku strasznie to wygląda:P

To było moje pierwsze spotkanie z FZ, nie grałam na testowym.

Nawet nie byłam zbytnio zadowolona z tej aktualizacji jak ogłosili... Nie taka straszna ta aktualizacja jak ją malowali. xD Nowy cel w grze, wyzwania.

Rozbudowa tego trochę dłużej trwa niż nowa planeta. Myczek jest też taki że inaczej wygląda wzór na czas -> nie jest zależny od surowców. Dlatego choć dwa badania potrzebują 2 dni do zrobienia to jedno kosztuje 3 razy więcej. Jakby tylko mieć surowce... :(

• Ale ty piszesz głupoty teraz ja mówię o jednej planecie nie innych,

badałem to wiem

Może dla Ciebie są głupie.

Dalsza rozmowa nie ma sensu bo Ty wiesz niby lepiej.

rozwijasz te badania na ktorych Ci zalezy mimo resetu 1-2-3okienko super, oh 4 zle ale za to 5 i 6 znowu super, nastepne losowanie o cholera 1-2 okienko zle ale za to 3-4-5-6 kozak, no nic przywroce moze nastepnym razem sie u

Ja to wszystko rozumiem i wiem bo testowałem . :)

Piszę o czymś innym.

Oczywiście że robię badania które chce wymienić i robię je tylko dlatego żeby być top1.

Nie było tematu. Robisz żeby być pierwszą.

Temat zamknięty. :closed:

8)

• Edit: nieważne, jednak po dokładnym porównaniu statów przed i po wbiciu nowego poziomu widać różnicę na plus.

To ja mam pytanie odnośnie bonusu do technologii form życia, otrzymanego z misi eksploracyjnych. Czy ten % dodawany jest do technologii posiadanych na planecie z cywilizacja, która ten bonus otrzymuje czy raczej bonus % jest brany z efektów badań tych technologii. Jakby to jakoś prościej napisać... na co ma wpływ ten bonus? Bo mam już 2% bonusu do technologii ludzi i mechów, a żadnej różnicy nie zauważyłem. Nie widzę zmiany procentowej w sekcji "bonus dla graczy", ani w efektach surowcowych "ustawienia surowców"..

Zrobiłem screeny technologii i produkcji surowców na planecie khaleashów i porównam sobie z tym jak to będzie wyglądać jak zaraz wbiję 2 poziom cywilizacji. Ale w planetami ludzi i mechów jak do tej pory nie zauważyłem żadnej różnicy. Podzieliłby się ktoś własnymi spostrzeżeniami/doświadczeniem w tej kwestii? Jeśli chodzi o punkty "okdryć form życia" to mam tylko 128, ale to juz prawie wszędzie 2 poziom ras (oprócz roktalów i dosłownie jednego odkrycia u khaleshów).

• Pozwolę sobie zacytować samego siebie, bo nie znalazłem odpowiedzi, a moje pytania są dalej aktualne i widzę ze nie tylko mnie to gryzie

• "

• Jeśli gracz zresetuje swoje drzewo technologiczne, musi ponownie zakupić wszystkie technologie (zakup jest jak jednorazowy wybór, jak losowy wybór)"

tak, jednorazowy

" czy ja dobrze myślę, że wybadane poziomy, w drzewku które restartujemy, są przywracane po wykupie ?"

tak, co już zapłaciłeś nie tracisz przy przywracaniu

• Jak te napędy fuzyjne są liczone? L

Bonus liczony od podstawy prędkości.

Napędy fuzyjne np. 4% poziom 8 napędu.

Mt prędkość 5000 x4% =200

200 dodajesz do prędkości 5000 + 200

2,5 min to chyba zbyt dużo. :D raczej sekundy

750 to wartość 1 poziomu napędu spalinowego.

Także te 4% to nawet nie jest 1 poziom podniesiony napędu spalinowego.

Czyli mało.

Jak się gdzieś przy czymś machnąłem to niech mnie ktoś poprawi. :D

• Chyba coś nie pykło. :trollface:

Poziom 0: 733451/900 doświadczenia

Do tego zakładam, że w miejscu w którym powinienem widzieć ilość artefaktów jest LOCA_LIFEFORM_ARTIFACTS_AMOUNT.

Uni 25 - [NBH] - Krzysieek - top 40 - off

Uni 62 - [OwNed] - Krzysieek - top 12 - off

Uni Pegasus - Strangelet - top 14 - Uni Fusion

Uni Taurus - [IRA] - Strangelet - top 5 - Uni Fusion

Uni 68 - [IRA] - Strangelet - top 134 - on

• A te artefakty to jak zostaly przeliczone? Bo ponoc mialo byc ilosc planet *7200

A ja przy 15 planetach mam 34400 :>

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• A te artefakty to jak zostaly przeliczone? Bo ponoc mialo byc ilosc planet *7200

A ja przy 15 planetach mam 34400 :>

06.12: Wersja 9.1.0-pl2

"Za każdą zrealizowaną misję przekazywanych jest 8 artefaktów. Istnieje przy tym maksymalny limit obliczany z „liczby planet gracza * 7200”."

ten wzór to max który możesz dostać

jak masz 100 misji to dostaniesz 800.

jeżeli masz 34,4 tys to musiałaś zrobić 4300 misji :)