Wersja 9.X - dyskusja

• Będą Formy Życia na starszych serwerach w końcu czy nie?

Będą to tylko kwestia czasu. Na dowód mogę powiedzieć, że w ustawieniach surowców pojawiła się informacja "

Bonus do technologii form życia". Oczywiście formy życia jak bonus jest jeszcze nie aktywny, ale przygotowania jak widać trwają :)

• więcej populacji na planetach jak mieszkań?

Pokaż fotkę. :D

U mnie na planecie Rock'tal jest taki przypadek. Bezdomni pojawili się dzisiaj w nocy i są niedożywieni.

Może warto to zweryfikować?

3c5c95cc20c9b320784b74df7987a79b.png

• Bezdomni pojawili się dzisiaj w nocy i są niedożywieni.

Przypomniał mi się odcinek z bezdomnymi w South Park

o to fragment

A na poważnie to nie wiem jak to się stało.

Należy to zgłosić i przeanalizować. :D

To jakiś błąd. U innych ras jeszcze mi się to nie zdarzyło, tylko u Rock'tal. Dziwnie to wygląda i myślę, że trzeba przeanalizować.

Prośba do Ruda o zgłoszenie. Błąd pojawił się na uni Isonoe.

• Cześć

2 szybkie pytania:

1. Poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale wybór zasiedlenia rasy na konkretnej planecie powinien być w szczególności podyktowany możliwymi bonusami samych budynków danej rasy tak?
    Bo jeżeli dana rasa jest odkryta, to jest możliwość "wylosowania" danej technologii w drzewkach technologii, wiec nie trzeba posiadać np. Kaeleshow, aby korzystać z ich technologii, nawet jak mam Rocktailow na planecie. Zgadza się? (reszta w punkcie 2).

2. No chyba, ze mówimy o tym 17lvl technologii, który daje boosta dla klasy - rozumiem, że daje to tylko boosta dla tej klasy jeżeli mamy ją wybraną. Tak?:)

Dzięki za info!

• 1. Tak

2. Jakiej technologii?

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Jak duże bonusy dla ekonoma udało się Wam uzyskać dzięki formom życia?

Czy wiąże się to z dodatkowym zapotrzebowaniem na energię, jakieś badanie?

Pisaliście, że warto podnieść nanity - jakieś jeszcze kroki przygotowawcze warto wykonać?

• Czy można zejść z czasem budowy statków poniżej 1sek czy szkoda budować te budynki?

Nie.

Czy wiąże się to z dodatkowym zapotrzebowaniem na energię, jakieś badanie?

Tak, potrzebna jest dodatkowa energia dla budynków. Badania też zwiększają wydobycie.

jakieś jeszcze kroki przygotowawcze warto wykonać

Zgromadzić sobie surowce na formy życia.

• Czy jest opcja żeby trafiać tylko badania rocktalów np dezaktywując wszystkie pozostałe rasy ?

Badania wybiera się na jeden z dwóch sposobów:

1. Bierze się badanie przypisane do rasy która jest wybrana na danej planecie.

2. Wybiera się losowo jedno z badań ras odkrytych. W przypadku odkrytych wszystkich ras, będzie to 25% szansy na trafienie danego badania.

Aczkolwiek idąc w rocktalów, warto wymieszać niektóre badania biorąc z innych ras np. te, które zwiększają wydobycie.

• Wiem jak się wybiera ale chce żeby w tych losowych były tylko badania rocktalów

nie da się... na tym polega losowość każde badanie masz przypisane do konkretnej pozycji w tierze i masz szanse 25% dla 3 pozostałych badań innych niż badanie rasy macierzystej. Można resetować za free (cooldown) lub za anty.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Wiem jak się wybiera ale chce żeby w tych losowych były tylko badania rocktalów

wtedy przecież nie będą "losowe" :D

więcej populacji na planetach jak mieszkań?

Pokaż fotkę. :D

U mnie na planecie Rock'tal jest taki przypadek. Bezdomni pojawili się dzisiaj w nocy i są niedożywieni.

Może warto to zweryfikować?

3c5c95cc20c9b320784b74df7987a79b.png

Myślałem że to zostało naprawione...

Na początku na Bermudzie, zasiedlenie nowej planety powodowało:

• w pierwszej fazie przyznanie na kolonii populacji, równej populacji na matce
    • w drugiej fazie pojawiały się ogromne wartości (powyżej miliarda populacji) które powoli, stopniowo spadały
    • w trzeciej fazie Rockt'Tal i Kaleash mieli błędne wartości (za wysokie)
    • OD jakiegoś już czasu jest normalnie i startuje się z niewielką ilością wszędzie, ale chyba nie identyczną dla wszystkich ras

guff widzę że to stało się u Ciebie już w trakcie rozwoju planety (obecna populacja T2)

pamiętasz może czy puściłeś jakiś konkretny budynek tej nocy kiedy populacja się ostro rozmnożyła? :P

• Nerthil

Nie podnosiłem żadnego budynku. Taka sytuacja występuje u mnie tylko na planecie Rock'tal. Mam wrażenie, że to losowe i podobne do mnożenia się surowców na planetach ponad dostępność magazynów. Po tamtym rozmnożeniu podniosłem o 1 lvl Enklawę medytacji i Farmę kryształów. Przez jakiś czas było dobrze, a dziś w nocy sytuacja się powtórzyła. Znów pojawili się bezdomni. Dlatego myślę, że to losowe.

fb80984ae1b6a2cad6e9bee0a5173b3a.png

Takie poziomy budynków mam teraz

2f22094346eba761d7ab7f999a9e70a7.png

• Ale błędy miały dotyczyć wersji 9.02 pl6

a to jest na Bermudzie, wersja 9.0.3 rc2