Wersja 9.X - dyskusja

• powiedzcie mi jak znaleźć inne formy życia bo nie mam już pojęcia co mam zrobić żeby je znaleźć.... niby wysyłam misje poszukiwawcze, ale kazdorazowo nic nie znajduje

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• powiedzcie mi jak znaleźć inne formy życia bo nie mam już pojęcia co mam zrobić żeby je znaleźć.... niby wysyłam misje poszukiwawcze, ale kazdorazowo nic nie znajduje

A rozwijasz badanie zwiększające szanse na odnalezienie nowej formy?

Edit: To badanie chyba zwiększa prędkość ekspedycji, a nie szansę... mój błąd.

• ja rozumiem, że muszę ich sporo wysłać, ale już wysłałam ich od groma i dalej nic :P

To inne pytanie. mam mieć włączoną ludzką rasę, czy może mam ją wyłączyć, żeby coś znaleźć? Ale gdzieś czytałam, że ludzka rasa służy znajdowaniu innych ras, więc raczej ma być aktywna... Ano i jeszcze jedno pytanie, żeby mieć rasę do wszystkich planet to muszę je znaleźć na każdej z osobna czy to nie ma znaczenia i po prostu muszę je znaleźć żeby móc je aktywować na pozostałych planetach? Pytam bo nie wiem :P

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• Miałem ludzką rasę, zrobiłem badanie

Międzygalaktyczni Wysłannicy lvl 4

wysyłałem po 10 na raz i tak cały czas dość szybko w 1 dzień miałem wszystkie rasy

Jak znajdziesz wszystkie to

potem każdą rasę ja wyżej możesz uruchomić gdzie chcesz.

wysyłałem z jednej planty gdzie miałem ludzi

• oki już rozumiem, dzięki :)

PS. znalazłam rasę ludzką XD

Edit: ale chyba coś tego ekspa nie zalicza :>

z pierwszej wiadomości:

The lifeform Humans was discovered at the coordinates [1:389:4] and added to the Lifeforms menu.
    We already knew about this lifeform. However, our envoys were able to improve our knowledge about them by 2117 XP.
    Each experience level a lifeform reaches increases the lifeform technology bonus by 1%.

I z drugiej wiadomości

The lifeform Humans was discovered at the coordinates [1:390:5] and added to the Lifeforms menu.
    We already knew about this lifeform. However, our envoys were able to improve our knowledge about them by 8122 XP.
    Each experience level a lifeform reaches increases the lifeform technology bonus by 1%.

a w rasie ludzkiej:

Level 1: 3584/9451 XP

Lifeform tech bonus: 1 %

pnZMuihsj

S. King

Edited once, last by Avinashi ().

• Powiedźmy ktoś z kopalniami x miałby bonus rzędu większego od gracza z kopalniami xx, gdzie finalnie x < xx zysku

Gracz na mocno rozwinietym koncie ekowym nie ma parcia na szklo, ze tak to nazwe i spokojnie sobie klika na zbieraczu. Nowe konto lub male moze wybrac klase odkrywcy i na ekspach zbierac kokosy, plus farming po idlakach i goni topke. Kolega kiedys to policzyl, ja tylko przekazuje dalej jak sie oplaca dzis konta rozwijac tak wiec troszke za bardzo z tym faworyzowaniem mysle wybiegles, czego juz nie ujalem w cytat

• Jestem nowy ale ciebie "znam" :) Ja zadałem konkret pytanie zawarte w poście bo będzie odpowiadać GF w viedeo czy "przez kogoś"

A ty zadaj swoje bo robisz znowu wjazd z "nietoperza" bo już ciemno .

Moje pytanie jaka powinna być różnica pomiędzy "budynkiem który produkuje ludzi" a "budynkiem do jedzenia " 1:1 czy może jakaś inna proporcja trzymania jedzenia czy ludzi wyżej ?

• Pytanie zadales o faworyzowanie wiec odpowiedzialem wydawalo mi sie naprosciej jak sie tylko dalo, jak sobie poradzic z tym faworyzowaniem. Ale widze, ze nie trafilem a juz sie zaczyna docinanie o moim nocnym zyciu. Coz, nic nie poradze, ze wiekszosc czasu pracuje wlasnie w nocy a w dzien odsypiam ale niech bedzie, ze wiesz lepiej :)

• Już jedziemy offtop czego nie chciałem, nie chodzi o jakieś tam "radzenie sobie" tylko o samo faworyzowanie bez "skalowania".

Ale gram xx lat w gry i widzę że produkcje przyciągają nowych właśnie "skalowanymi" bonusami, że na starcie ktoś dostaje przysłowiowe 50% tego co ma a później z czasem 10% .... gdzie zysk z 10% jest ogólnie większy od tego 50% "lov player" czyli nikomug nie szkodzi.

Tak że zadałem pytanie dlaczego GF nie robi skalowania graczy i dlaczego "faworyzuje" rozwinięte konta , bo nie oszukujmy się formy są spoko 1% z 100kk coś robi a z 10 000 nie

• Moje pytanie jaka powinna być różnica pomiędzy "budynkiem który produkuje ludzi" a "budynkiem do jedzenia " 1:1 czy może jakaś inna proporcja trzymania jedzenia czy ludzi wyżej ?

Pablo nie da się tego jednoznacznie określić. Tu chodzi o to aby populacja na planecie rosła. Żeby było to możliwe ludzie muszą mieć gdzie mieszkać, budujesz wtedy budynki mieszkalne. W pewnym momencie zauważysz, że mimo iż masz sporo miejsca dla ludzi, populacja nie rośnie, bo nie ma żywności, więc zaczynasz budować budynki do produkcji żywności. Wtedy dojdziesz do momentu, że masz nadprodukcję jedzenia , z którym warto coś zrobić, więc budujesz kolejne budynki mieszkalne, albo budynki produkujące ludzi wyższych tierów (T2 i T3) i tak w kółko ;)

Wpływa na to wiele różnych czynników. Jeżeli chcesz mieć nadprodukcję żywności, tak aby populacja na danej kolonii rosła to warto mieć "budynek do jedzenia" co najmniej o jeden poziom wyższy niż "budynki mieszkalne".

Ale np. rasa Humans ma taki budynek jak Food Silo, który z poziomu na poziom pozwala polepszać dystrybucję żywności i robić to bardziej efektywnie, zwiększa maksymalną ilość żywności na planecie oraz zmniejsza spożycie żywności przez ludzi T1. Dodatkowo zwiększa prędkość produkcji ludzi T2 i T3 (i chyba T1 też). Także widzisz, tu jest wiele rzeczy, które w mniejszym czy większym stopniu są ze sobą powiązane i mają na siebie pewne oddziaływanie.

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Pomijając to że to temat do zadawania pytań. może za hard to traktuje :) Żartuje :)

Czyli pierwsza kolejność miejsce zrobić "space" jak na surowce "magazyny" i dopiero dożywić, w sensie wyżywić tyle ile się "che" :)

Czyli Afryka totalna - słaby żart , lepiej trzymać wyżej "spac" i dopiero gonić jedzenie .

• moje pytanie, skolonizawałam drugą planetę, jest opcja w początkowej fazie gry wybrac na niej inna rase czy musze wybrac ponownie ludzi?, kiedy bedzie mozna wybrac na plnecie inna rase?

Istnieją tylko dwie możliwości: albo jesteśmy sami we wszechświecie, albo nie... i obie są równie przerażające.:evil:

• moje pytanie, skolonizawałam drugą planetę, jest opcja w początkowej fazie gry wybrac na niej inna rase czy musze wybrac ponownie ludzi?, kiedy bedzie mozna wybrac na plnecie inna rase?

Jeśli przy pierwszej planecie znajdziesz nową rasę, to na koloniach już możesz wybierać. Poszukiwanie ras działa globalnie do konta - nie do poszczególnych kolonii.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Od jakiego poziomu rozwoju konta powinno iść się w stronę rozwoju form życia?

Myślę, że to zależy od strategii jakiej ktoś przyjmie czyli rozbudować najpierw konto eko w miarę dobrze potem na spokojnie szybko zająć się formami.

Czyli dobrze rozbudowane konto w miarę z 9 planet kopalnie 34/30/30 potem formy życia na spokojnie.

Można też szybciej jak ktoś chce i przy wydobyciu na dzień ze wszystkich planet jeśli będziemy mieli w granicach 7 mln metalu, 3 mln kryształu i 1 mln deuteru. Przy takim wydobyciu można na tyle rozwinąć formy aby wybudować jedynie budynki zwiększające wydobycie. Dalszy rozwój form to już bardziej rozwinięte konto eko.

Pewnie powinny powstać samouczki uwzględniające identyczne jak w przypadku szybkiego budowania kopalń od podstaw

Zbuduj elektrownię słoneczną 1
    Zbuduj kopalnię metalu 1
    Zbuduj kopalnię metalu 2
    Zbuduj elektrownię słoneczną 2
    Zbuduj kopalnię metalu 3
    Zbuduj kopalnię metalu 4
    Zbuduj elektrownię słoneczną 3
    Zbuduj kopalnię metalu 5
    Zbuduj elektrownię słoneczną 4
    Zbuduj kopalnię kryształu 1

do tego może dołożyć poziomy form życia. Jak najefektywniej budować.

To taka moja opinia na temat budowania form życia. Może ekowiec uściśli to i lepiej podpowie ale jest to jakiś pomysł ten, który pokazałem.