Ładowność sond szpiegowskich - ankieta

• Ja i cały sojusz zagłosowaliśmy na nie :D

i nie potrzebowałem do tego 6 postów by to zakomunikować (pacz SPIN DOKTOR).

PS. Doktor kiedy w końcu odpowiesz mi na pytanie zawarte w sygnie? :(

Cytat:

użytkownik: SPIN DOKTOR

"Przecież to ty i muniek jesteście głowni spamerzy hehe "

Napisał gość, który ponad 1000 postów nabił tekstem: "gratki starcia" na każdym uni przy każdym starciu :ocb:

(a nawet na nich nie grał). Jesteś mistrzem hipokryzji, palancie.

Pytanie: Dlaczego przestałeś im gratulować? :beaten:

/

u42, u66, Sirius, Taurus OFF

• Ogólnie również jestem przeciw.Zbyt to ułatwia push. Weźmy na to iż gracz x wie że wtedy i wtedy gracz y zrobi zwózkę na pustego moona. Przy farmieniu sondami moment i surki nie ma .Ciężej wałki wykryć a jest na unii kilka kont"paczkowych" z rozwiniętymi samymi kopalniami metalu które służą do słania surowców na inne konta flotowe. Teraz zostały ograniczone . W ten sposób ułatwi im się wałki gdyż oficjalnie będzie tak że "cudem" flotowiec trafił dokładnie o tej godzinie na same surowce i od razu wyfarmił zanim ktos inny sie zdąży zorientować.

• Ogólnie również jestem przeciw.Zbyt to ułatwia push. Weźmy na to iż gracz x wie że wtedy i wtedy gracz y zrobi zwózkę na pustego moona. Przy farmieniu sondami moment i surki nie ma .Ciężej wałki wykryć a jest na unii kilka kont"paczkowych" z rozwiniętymi samymi kopalniami metalu które służą do słania surowców na inne konta flotowe. Teraz zostały ograniczone . W ten sposób ułatwi im się wałki gdyż oficjalnie będzie tak że "cudem" flotowiec trafił dokładnie o tej godzinie na same surowce i od razu wyfarmił zanim ktos inny sie zdąży zorientować.

w końcu jakiś mroczny głos rozsądku. Jak ktoś chce szybko przenieść surowce na kolonka to niech z kolonkiem wyśle a potem pionki. Nie trafia do mnie wytłumaczenie że szybciej się lotke robi. Ładowność sond ma za dużo minusów

Są plusy i są minusy. Paczki do tego stopnia zmieniły tą grę, że nie traktuję jej już w aspekcie jakiejkolwiek rywalizacji. OGame stało się wyłącznie zabawą, push nie ma już znaczenia, ponieważ surowce, statki itd. można dopisać za pomocą realnej waluty, a mi nie robi różnicy czy pieniądze poszły do kieszeni gracza (push) czy GF (paczki).

Ładowność sond sprawia, że zabawa jest bardziej dynamiczna, więc skoro bawimy się już tutaj tylko, to głos oddałem za opcją ładowności sond. Nie ukrywam, że sam mam ich około 30 milionów, wstawionych do stoczni jeszcze na Xanthus, więc gdyby ankieta nie przeszła, to byłbym wdzięczny za uruchomienie jakiejś opcji, która pozwoliłaby mi odzyskać surowce - handlarz złomem darmowy i na 100 %, względnie poprzez ticket do GA, który ręcznie odejmie mi sondy i odda równowartość w krysztale.

• Ładowność sond ma za dużo minusów

Jakich? Chyba nie aż tak dużo. Dobrze napisał buleon, że są plusy i minusy. Łatwość transportowania sury jako plus. Ataki to plus ale nie dla każdego. Sam się zastanawiam czy to dla mnie dobrze czy stracę na tym ale trudno. Może gorsze farmienie będzie no ale trudno. Jak pisał buleon to już przy paczkach nie ma takiego znaczenia teraz. Statystyki poszły.

A jakie minusy oprócz gorszego farmienia dla niektórych?

• Ładowność sond ma za dużo minusów

Jakich? Chyba nie aż tak dużo. Dobrze napisał buleon, że są plusy i minusy. Łatwość transportowania sury jako plus. Ataki to plus ale nie dla każdego. Sam się zastanawiam czy to dla mnie dobrze czy stracę na tym ale trudno. Może gorsze farmienie będzie no ale trudno. Jak pisał buleon to już przy paczkach nie ma takiego znaczenia teraz. Statystyki poszły.

A jakie minusy oprócz gorszego farmienia dla niektórych?

najwiekszym minusem jest to że mi zapcha stocznie na 3 miesiące i będą latać po produkcji.

• W mojej opinii, co niektórzy aktywni w tym temacie przeciwnicy ładowności sond doszukują się minusów na siłę i ewidentnie nigdy nie grali na żadnym tak skonfigurowanym uniwersum, bo w przeciwnym razie byliby świadomi jak absurdalne są niektóre ich spekulacje. Korzystam z sond już od paru lat i do tej pory dostrzegłem praktycznie same plusy. Przede wszystkim jak wspomniano gdzieś wyżej sondy dodają swoistej dynamiki do tej gry dając możliwość faktycznego aktywnego "pogrania" na swoim koncie. Transportery latają kilka godzin, sondy kilka minut, więc gra może stać się czymś więcej niż symulatorem statycznego gapienia się przez kilka godzin w ekran w oczekiwaniu na powrót floty. Piszecie, że spadną wam zyski z farmingu? Na Xauntusie nawet w okresie największego bumu na sondy zawsze się coś znalazło bez większego problemu, a biorąc pod uwagę że sporej ilości graczy loty sondami się szybko nudzą to po pewnym czasie celów było aż za dużo. Dodatkowo loty sondami mają jeden bardzo istotny plus... nikt nam nie zawinie sury pod nosem, co eliminuje puste przeloty po farmach, które były dla mnie prawdziwą zmorą w czasach w których latałem transporterami. Szybkie statki z ładownością poprawiają również efektywność wysyłki fs'a na noc. Brakujący deuter, czy jakieś inne surowce można przesłać na miejsce zbiórki w kilka chwil zamiast tracić dużo więcej czasu na wykonanie tych samych zadań przez transportery... a im szybciej przygotujemy i wyślemy fs'a tym mniejsza szansa, że zaśniemy bez niego ;) Na koniec zauważę, że zazwyczaj przeciwne zmianom są osoby, które z ładownością sond nie za bardzo miały w swojej growej historii do czynienia... sam miałem wątpliwości, ale bardzo szybko praktyka wywiała mi je z głowy. Jakoś nie widzę nigdzie osób, które by żałowały wprowadzonych zmian i nawoływały do ankiet w drugą stronę... tyle ode mnie.

• Bzdury pleciesz .Gram praktycznie od początku gry czyli kilkanaście lat i pamiętam dokładnie gdy sondy miały ładownośc i jak u idlaków nagle na moonach pojawiały sie miliony( teraz równowartość naszych miliardów) surowców które momentalnie znikały. A przecież nikt normalny nie szukałby surowców u graczy z "iI " na moonie a tym bardziej gracze z topki ,którzy jako jedyni mieli odpowiednie floty by to wyfarmić. I to była przyczyna zlikwidowania ładowności sond w późnieszych wersjach.

• Bzdury pleciesz .Gram praktycznie od początku gry czyli kilkanaście lat i pamiętam dokładnie gdy sondy miały ładownośc i jak u idlaków nagle na moonach pojawiały sie miliony( teraz równowartość naszych miliardów) surowców które momentalnie znikały. A przecież nikt normalny nie szukałby surowców u graczy z "iI " na moonie a tym bardziej gracze z topki ,którzy jako jedyni mieli odpowiednie floty by to wyfarmić. I to była przyczyna zlikwidowania ładowności sond w późnieszych wersjach.

Bzdury to ty pleciesz... również pamiętam początki ogame (pierwsze swoje konto posiadałem na uni 6 ... później dodatkowo na 26,36 i jeszcze którymś tam) i nie za bardzo rozumiem jak można porównywać ze sobą te dwie całkowicie odmienne od siebie gry. Serio uważasz że obecnie komuś opłaca się pushować poprzez wiosłowanie kilkoma kk sond na moona? Przecież trwało by to wieki... są znacznie szybsze sposoby. Poza tym takie działania pozostawiają aktywki na księżycach (których osobiście jakoś nie zauważyłem) więc ktoś by się tym prędzej czy później zainteresował). Zresztą przecież transporterami idzie zrobić to samo? Tylko szybciej i efektywniej. Pomyśl przez chwile zanim coś napiszesz... a ładowność sond zlikwidowano nie przez rzekome pushe, a przez fakt że zaczęto je używać teoretycznie niezgodnie z ich pierwotnym przeznaczeniem (pomysłodawcy gry nie sądzili że ktoś wpadnie na pomysł by nimi atakować). Jak jednak widać obecnie traktuje się to jako standardową mechanikę gry urozmaicającą rozgrywkę oraz dorzucającą garść nowych możliwych do zastosowania taktyk.

Bzdury to ty pleciesz... również pamiętam początki ogame (pierwsze swoje konto posiadałem na uni 6 ... później dodatkowo na 26,36 i jeszcze którymś tam) i nie za bardzo rozumiem jak można porównywać ze sobą te dwie całkowicie odmienne od siebie gry. Serio uważasz że obecnie komuś opłaca się pushować poprzez wiosłowanie kilkoma kk sond na moona? Przecież trwało by to wieki... są znacznie szybsze sposoby. Poza tym takie działania pozostawiają aktywki na księżycach (których osobiście jakoś nie zauważyłem) więc ktoś by się tym prędzej czy później zainteresował). Zresztą przecież transporterami idzie zrobić to samo? Tylko szybciej i efektywniej. Pomyśl przez chwile zanim coś napiszesz... a ładowność sond zlikwidowano nie przez rzekome pushe, a przez fakt że zaczęto je używać teoretycznie niezgodnie z ich pierwotnym przeznaczeniem (pomysłodawcy gry nie sądzili że ktoś wpadnie na pomysł by nimi atakować). Jak jednak widać obecnie traktuje się to jako standardową mechanikę gry urozmaicającą rozgrywkę oraz dorzucającą garść nowych możliwych do zastosowania taktyk.

Powiedzmy 30 milionów sond z ładownością 5 jednostek ak było na początku 150 mln surowców w 2-3 min ustawienia kilku transportówe juz masz miliard i szansa że nikt nie zauwazy 99.9% a nawet jesli to oficalnie wyskanowałes bo sie zaswieciło . przypadku transówq lot trwa długo i osób które spostrzregą wałeg będzie na pewno sporo

• przypadku transówq lot trwa długo i osób które spostrzregą wałeg będzie na pewno sporo

Niby w jaki sposób w sytuacji gdy się zsynchronizuje akcje? I uwierz mi 30kk sond ma może kilku fanatyków... zwłaszcza obecnie gdy sondy spalają paliwo. Nie opłaca się ich tyle trzymać.

• przypadku transówq lot trwa długo i osób które spostrzregą wałeg będzie na pewno sporo

Niby w jaki sposób w sytuacji gdy się zsynchronizuje akcje? I uwierz mi 30kk sond ma może kilku fanatyków... zwłaszcza obecnie gdy sondy spalają paliwo. Nie opłaca się ich tyle trzymać.

niby jak zsynchronizuesz akcję? wlot transami w pustego moona minutę po transporcie pewny ban za push nie wymigasz się w przypadku sprawdzenia. Wlot sondami skan i wlot w minute "miałes szczęscie i trafiłes".

niby jak zsynchronizuesz akcję? wlot transami w pustego moona minutę po transporcie pewny ban za push nie wymigasz się w przypadku sprawdzenia. Wlot sondami skan i wlot w minute "miałes szczęscie i trafiłes".

Ty tak na serio?

Ty tak na serio?

no chyba że jesteś januszem biznesu i robisz coś co dokładnie można sprawdzić . Paru takim załatwiłem dożywocie za push ekstremalny jak jeszcze był a potem za kilkukrotny . Właśnie dokładnie tak robili ) Nawet Jumczysław gdy stracił pierwsze konto ) Geniusz kontami którymi obstawił układ robił fsy na "transportuj" na drugiego pustego moona w układzie a on po surke zaraz wlatywał po jej pojawieniu

Serio, są prostsze sposoby na push. Mając ok. 30 kk sond i ładowność 10, mogę na raz wziąć 300 kk surowców, czyli, umówmy się, grosze. Poza tym kosztuje to spore ilości deuteru. Jeśli jest to push, to transport i atak i tak są umówione. Nawet jeśli nie będzie ładownych sond, i tak nie wybierzesz tych surowców.

• Jestem pewny że nasz team mimo wielu swoich wad, nie jest na tyle głupi by uznać za wiarygodne tłumaczenie w stylu "miałem szczęście". Myślę, że ta gra po tylu latach istnienia doczekała się narzędzi które pozwalają wyłapać i poddać weryfikacji każdy transport surowców na idlaki (co nie jest trudnym przedsięwzięciem choćby od strony informatycznej)... zwłaszcza w sytuacji gdy dane konta regularnie przesyłają sobie surowce (no chyba że 10 transportów w ciągu dwóch dni też ktoś nazwałby przypadkiem). Abstrahując jednak od tego... wystarczy zerknąć w ranking ilości statków by ocenić ile kont faktycznie posiada dostatecznie dużo sond by pozwolić sobie na taki proceder. Należy pamiętać że push jest od konta słabszego do silniejszego (w drugą stronę transport jest legalny) więc to farma musi zadbać o odpowiednią flotę (co samo w sobie czyni takie akcje nieopłacalnymi... sondy kosztują). Ja osobiście w rankingu nie widzę by proceder miał możliwość faktycznie istnieć... a na Xanthusie ładowność była już od wielu lat.

• skoro twierdzisz ż

Bzdury pleciesz .Gram praktycznie od początku gry czyli kilkanaście lat i pamiętam dokładnie gdy sondy miały ładownośc i jak u idlaków nagle na moonach pojawiały sie miliony( teraz równowartość naszych miliardów) surowców które momentalnie znikały. A przecież nikt normalny nie szukałby surowców u graczy z "iI " na moonie a tym bardziej gracze z topki ,którzy jako jedyni mieli odpowiednie floty by to wyfarmić. I to była przyczyna zlikwidowania ładowności sond w późnieszych wersjach.

Serio, są prostsze sposoby na push. Mając ok. 30 kk sond i ładowność 10, mogę na raz wziąć 300 kk surowców, czyli, umówmy się, grosze. Poza tym kosztuje to spore ilości deuteru. Jeśli jest to push, to transport i atak i tak są umówione. Nawet jeśli nie będzie ładownych sond, i tak nie wybierzesz tych surowcówTY

Te 30 kk sond spali ci kilkanascie kk deu biorąc 300 kk za pierwyszym razem (o ile nie grasz na odkrywcy to 50 %) w 45 min mozesz miec przeszło 500 kk ) przy zerowym ryzyku ,minimalnym spalaniu i minimalnym wysiłkuna pilnowanie floty i minimalnym czasie na to pioświeconym. nikt normalny nie budował sond do transporu skoro przykładowo transport tymi sondami (mówimy tu wciąz o tych 30 kk)i 10 układów spali 8kk dexu a to samo za pomocą 8 tys dt 40 k czyli 200 x mniej. ponadto koszt budowy sond 30 kkk kryształu - 8 k dt 48 kk mety i tyle samo kryształu przeszło 3000x mniej. Więc nikt sond do transportu nie stawiał -tylko i wyłacznie do farmienia a przy tych ilościach na peno nie dla zwykłych idlaków P

• Więc nikt sond do transportu nie stawiał -tylko i wyłacznie do farmienia a przy tych ilościach na peno nie dla zwykłych idlaków P

I w tym momencie zostajesz wyśmiany przez każdego kto grał aktywnie sondami na uniwersum z ładownością... taka rada, nie wypowiadaj się na tematy o których nie masz pojęcia

• Te 30 kk sond spali ci kilkanascie kk deu biorąc 300 kk za pierwyszym razem (o ile nie grasz na odkrywcy to 50 %) w 45 min mozesz miec przeszło 500 kk ) przy zerowym ryzyku ,minimalnym spalaniu i minimalnym wysiłkuna pilnowanie floty i minimalnym czasie na to pioświeconym.

Żeby w 45 minut zrobić 500 kk na Xanthus trzeba się było mocno wysilić. Ale już maratony dziennego farmienia to po ponad 4 kkk. Zerowe ryzyko, minimalne spalanie :) Tylko kilku zapaleńcom chciało się po to latać :)

Teraz żeby mieć 500 kk wystarczy kupić paczkę, co trwa znacznie krócej niż 45 minut, ryzyko również zerowe. Nawet grać nie trzeba umieć.

nikt normalny nie budował sond do transporu skoro przykładowo transport tymi sondami (mówimy tu wciąz o tych 30 kk)i 10 układów spali 8kk dexu a to samo za pomocą 8 tys dt 40 k czyli 200 x mniej. ponadto koszt budowy sond 30 kkk kryształu - 8 k dt 48 kk mety i tyle samo kryształu przeszło 3000x mniej. Więc nikt sond do transportu nie stawiał -tylko i wyłacznie do farmienia a przy tych ilościach na peno nie dla zwykłych idlaków P

Budowali, budowali. Około 10-12 kk sond wystarczało na prędkości x1 do farmingu przy 40 slotach bez zacinki na idlakach z zasięgiem max 1 galaktyka (co na 6-galaktykowym Xanthusie oznaczało loty z np. 2 i 5 G).

Poza tym można było używać sond do handlu - ja nimi handlowałem w ok. 2-letnim okresie, w którym lot dowolnej liczby sond kosztował 1 szt. deuteru.

Inni gracze mieli sondy do transportu deuteru pod atak, ale to również w czasach, kiedy loty były znacznie tańsze.