Dyskusja - " Uni Bez Paczek "

• Czekałem na taka odpowiedź ( szczerze aż dziwie się że tylko jedna:P ).

Moja jest taka : skończ grać , jak Ci gra nie pasuję taka jaka jest ;)

O niczym to nie świadczy , to był sarkazm ...

Nie rozumiesz mojej wypowiedzi . Co to jest koncert życzeń , że sobie wybieramy co chcemy , a czego nie ?

Dla osób nie wydającej złotówki , gra z paczkami , a gra z komandorem jest taka sama . Obie rzeczy przynoszą ogromne profity.( tak tak , sam sztab to bardzo wiele czy to na nowym uni , czy na starym , nie wspominając już tych skrótów , gdzie ktoś przetopi coś w kilka sekund , a inny będzie topił 3 dni ).

Dlatego bardzo mnie śmieszą wypowiedzi , gdzie ludzie nie chcą paczek , a chcą nadal antymetrie. To na prawdę wygląda jak walka biedaka z bogatym.

Albo zostaje tak jak jest , albo cofamy się 10 lat wstecz i nie ma nic. Gra GF przynosi profity i nikt tego nie zablokuję , ponieważ zebrała się grupa płaczków i im nie pasują paczki.

Mi też nie pasuję , ale gram tak jak jest.

Najśmieszniejsze jest pisanie , że wtedy zagra więcej ludzi , zrobimy reklamę , sprowadzimy starych znajomych. Kto tak powiedział ? Czy macie jakaś gwarancję , że tak będzie ?

Czy po prostu robicie z firmy idiotów ? Art ma iść i powiedzieć GF , że ludzie na forum pisali , że bedzie wiecej graczy ? Haha

Abnament ? Obecnie gra na każdym nowym uni lekko ponad 1k graczy. Moge napisać tak samo jak Wy , że zostanie ich 200-300. Wy , że przybędzie 2k.

Obie teorie są wyssane z palca. Nikt tego nie wie . Przypuszczam , że i tak pierwsze top 50 , na chwile obecną wydaje więcej niż wybnosiłby cały abonament od 3k graczy.

Na koniec najważniejsza rzecz. Zrozumcie , że GF znalazł sposób by zarabiać ogromną kasę i nikt sobie tego nie zablokuję. Tak jak Art napisał , musiałoby być inne rozwiązanie , a takiego nie ma i nie będzie . To , że komuś się wydaję , że ma dobre , niekoniecznie oznacza , że dla drugiego będzie tak samo.

Jeśli chcecie własne zasady to twórzcie własną grę. O ile mi wiadomo powstawało wiele gier na zasadzie starego ogame. I co z nimi ? Wiekszosć jest na początku darmowe , reklamują DUZYMI LITERAMI jakie to nie jest wspaniale by tylko przyciągnąć gracza. Potem ? Potem stopniowo wprowadzaja pomalutku swoja czarną materie by zarabiać.

I tak każdy robi / zrobi. Każdy za swoją pracę chce wynagrodzenie.

• Ja tu nie widzę ani pomysłu , ani propozycji. Zlikwidujcie paczki bo nie mogę dogonić top 1. Zadnej alternatywy zastępczej.

Wprowadzenie abonamentu wiążę się z zakończeniem wersji o darmowej grze. Nikt nie będzie mógł się już zarejestrować bez funduszy.

Do tej pory można mniej badź wiecej wydawać , ale można też grać za darmo. Kazdy ma prawo wyboru.

Jedno uni bez paczek , następne bez sztabu , potem bez pancernika , może beż GSa by moony stały . ... i co jeszcze ?

Nikt już kto odszedł nie wróci do tej gry . Zablokowali darowizny i już będą efekty na nowym uni. Spaczkuje się kilka osób i tyle.

Tam można zacząć grać ;) będzieie mieli swoje " uni bez paczek ".

• Jeżeli chcesz upraszczać temat, to sobie upraszczaj. Porównałeś "Komandora", który jest pewnym usprawnieniem gry, do możliwości zakupu całej floty za pieniądze, bez jakiegokolwiek wysiłku.

I to już pokazuje, że nie masz pojęcia na czym polega problem.

Paczki zaburzyły balans gry. Nie, źle powiedziałem, one go zniszczyły.

Jak widać, większość osób tutaj wyraziło aprobatę.

Z wyjątkiem..... Top 1 Quasar, który ma 3 miliardy punktów, z czego zapewne nawet 25% nie pochodzi z jego poświęconego czasu.

No i z wyjątkiem odyssey, ale on zawsze coś pisze, nieważne co, ważne by napisać.

Tyle ode mnie. Nie lubię rozmawiać z kimś, kto nie chce zrozumieć problemu.

• Lopez jeśli ci się nie podoba fakt, że gracze nie pogardziliby jednym uni bez paczek to usuń konto i przestań grać (zacznij od konta na forum, bo limit niekumatych już i tak wyczerpany, więc po co go dodatkowo nadwyrężasz?)

• Większość osób czyli ile ? 10-15 z 1500 rejestrujących się na nowym uni ? Super argumentacja i sugestia...

Nie komandor to nie jest usprawnienie gry . To jest dodatek który daje znaczącą przewagę na początku gry i lekko w poźniejszej fazie.

Mechanik który daje dodatkową energię , gdzie inni muszą ciułać na satelity ( w początkowej fazie każda jednostka kryształu jest na wagę złota).

Technokrata który daje dodatkowy lvl szpiega , który jest potrzebny do dalszej kolonizacji planet.

Geolog , który pozwala na więcej surowców , a zarazem więcej punktów.

Admirał , który pozwala na większą ilość flot , więcej transportu , więcej ataków itp.

6 dodatkowych ekspedycji gdzie jedni bez nich zrobią 70 ekspedycji na dzien , gdzie inni zrobią 140 ...

To wszystko sprawia , że zdobywa się więcej punktów za pieniądze.

Dołożyć do tego detroid , newtron , ośmiornice to już robi się bardzo przyjemnie.

Paczki ? To kolejny dodatek , który sprawia , że możemy mieć praktycznie wszystko.

Dlatego nie pisz mi , że paczki są problemem , bo dla mnie problemem jest to wszystko co wyżej napisałem i reszta o czym nie wspomniałem ( można tak wymieniać ).

To nie paczki zaburzyły balans gry tylko wszystko co jest za $. Ty stawiasz się za tymi co nie kupują paczki bo uważasz , że są złe.

JA postawie się za reszte , którzy nie kupują sztabu i też są w 4 literach.

To nie jest jak kiedyś tylko brak reklam... dlatego dalej twierdze , że to wojna biedaka z bogatym.

Czemu paczki są złe ? Bo są drogie. Wystarczy , że byłyby za 10k anty i połowa z tych wypowiadających się tutaj , normalnie by korzystała.

Tacy są ludzie. Wszystko jest beee , ale jak dają coś za darmo to biorą i korzystają ( chociażby zmiana klasy z nagród , gdzie 90 % nie wyłożyłaby 100 zł na to ).

Widzę na czym polega problem. Na płatnych dodatkach . To , że jednego dnia dadzą Ci 25 % zniżki na badania , drugiego + 30 % anty , a trzeciego paczkę za 48k to jedno i to samo tylko pod inną postacią. Dodatki premium są takie same. KAżdy spełnia jakieś kryteria i każdy za coś odpowiada. Każdy przynosi zysk i każdy daje ogromną przewagę.

Chociażby wspomniane sloty na ekspedycje , gdzie przez tydzień czasu korzystanie z nich daje niemiłosierną przewagę nad kimś kto z tego nie korzysta.

Mowa o tygodniu , a uni trwa troszkę więcej... 70 dziennie , 490 tydzień , 2000 dodatkowych ekspedycji miesiąc , itd.

Wiec o czym tu rozmawiamy ? Wiesz ile to jest surowców i pkt z tych ekspedycji ? Dlaczego to wszystkim pasuje ? Bo są tańsze i przynoszą wiecej profitu niż 1 paczka w tej saej cenie.

Reasumując są tu sami hipokryci , gdzie już po pierwszych postach dało się to zauważyć.

85k anty --- > 420 ekspedycji na tydzień , miliardy kkk i jest ok.

60k anty --- > 1 paczka i 1kkk metalu i jest beee.

(oczywiście wszystkie wartości są na przykładzie).

Pragnę zaznaczyć , że z paczek na danym uni korzysta 10-20 osób ? i to zniszczyło gre , tak ?

Z dodatkowych slotów na uni korzysta 200 osób ? I to jej nie zniszczyło ?

Skoro top 500 potrafi grać bez dodatkowych slotów grać , gdzie 400 graczy przed nim korzysta , to wy nauczcie się grać top 20 , gdzie 19 osób przed wami będzie korzystało z paczek.

Nie widzę , żadnego problemu. Zarówno paczkomaty zrobią z Was miazgę przez wlasne paczki , tak jak Wy z top 500 przez Wasze dodatkowe sloty ekspedycji.

wampek jeśli Ci się nie podoba gra z paczkami to wyjdz na spacer i nie przejmuj się ogame ;)

Usuń wszystkie konta ( o ile jeszcze tego nei zrobiłeś ) i nie zaprzątaj sobie tym głowy.

Kij ma dwa końce. JA gram i akceptuje grę taką jaka jest. Wy pieprzycie , żebym usunął konto bo nie chce czegoś czego nie ma haha :D

Chyba Ci się pomyliły końcówki :D

PS. Gracze ? Prowadzisz jakiś spis ludności , zażaleń , problemów ? Czy chodzi Ci o tych graczy wyżej , czyli 15 ? Gdzie to nawet nie jest 1 % społeczności ogame.

Skoro nie prowadzisz i nie wiesz co inni myslą na ten temat ( oprocz wyzej wspomnianych 15 graczy ) to zamknij ten dziobek i nie piernicz mi tu farmazonów.

I nie ustawiaj gry pod siebie bo Ty tak chcesz. Nie pisz także , że gracze tak chcą bo gówno wiesz i w du...byłeś.

• Gracze chcieli uni bez graczy skupujących konta i o ironio GF za sprawą paczek sprawiło że skupywanie kont przestało sie opłacać :) Teraz gracze chcą uni bez AM i paczek ale cz któraś z osób postanowiła by pracować charytatywnie aby komuś sprawić frajde? Nie :P tak samo GF widzi sprawe otwierania uni bez am i innych dodatków ;) Załóżmy czystko hipotetycznie że takie uni powstanie, co teraz? Oczywiście powrót do płaczu na graczy skupujących konta i tutaj koło się zamyka ;)

• Pamiętajmy że możliwość kupienia surowców istnieje od bardzo dawna, zmienił się tylko sposób obliczania ilości tych surowców, uni bez paczek, zakup surowców na starych zasadach, tyle kropka.

Gracze chcieli uni bez graczy skupujących konta i o ironio GF za sprawą paczek sprawiło że skupywanie kont przestało sie opłacać

A to niby czemu? Czyżby umiejętności odpowiedniego złomowania były tak niskie, że wydatek przekroczy wartość paczki? Może się nie odpłacać, jak najbardziej ale na pewno nie w ogólności.

• dlatego dalej twierdze , że to wojna biedaka z bogatym.

A ja twierdzę, że ta dyskusja przerodziła się w wojnę między ogarniętymi a amatorem idiotą, dla którego komandor to to samo co paczki.

Ogarniętymi , którzy nie potrafią poradzić sobie z grą z paczkami ... :D

Chyba , że chodziło Ci o to , że ja jestem ogarnięty , a Ty idiotą bo płaczesz przez paczki . To całkiem prawdopodobne.

Nie wyrywaj zdania z kontekstu baranie . Nie napisałem nigdzie , że to jest to samo , tylko napisałem , że każdy dodatek płatny spełnia określoną rolę i każdy jest zły.

Coś co jest za realne pieniądze jest takie samo. Nie można podzielić tego na dobre i złe , ani na mniej szkodliwe , ani bardziej.

Sztab jest za kasę , daje profit , paczki są za kasę ( nie dla Ciebie biedaku ) i też dają profit.

Teraz dowaliłeś do pieca. Chcemy AM ale nie chcemy paczek. Aż się popłakałem.

Czyli moja teoria na biednych i bogatych ma tu sens :D Ide stąd bo żal czytać takich baranów i hipokrytów.

• Pamiętajmy że możliwość kupienia surowców istnieje od bardzo dawna, zmienił się tylko sposób obliczania ilości tych surowców, uni bez paczek, zakup surowców na starych zasadach, tyle kropka.

I tu jest sedno całej sprawy . Wcześniej gracze zarabiali , teraz zarabia GF . Wcześniej stać było wszystkich , teraz nielicznych.

I pomyśleć , że ktoś wierzy , że te czasy wrócą...

• Gracze chcieli uni bez graczy skupujących konta i o ironio GF za sprawą paczek sprawiło że skupywanie kont przestało sie opłacać :) Teraz gracze chcą uni bez AM i paczek ale cz któraś z osób postanowiła by pracować charytatywnie aby komuś sprawić frajde? Nie :P tak samo GF widzi sprawe otwierania uni bez am i innych dodatków ;) Załóżmy czystko hipotetycznie że takie uni powstanie, co teraz? Oczywiście powrót do płaczu na graczy skupujących konta i tutaj koło się zamyka ;)

Stąd pomysł subskrypcji/abonamentu, który jest do wprowadzenia bez jakichkolwiek większych zmian w silniku gry.

• Wszyscy jakoś ogarnęli, że chodzi o odpalenie nowego uni, tylko nie Ty i geniusz incepcja.

Zamiast produkować posty bez treści i większego sensu, skup się na ich jakości.

Ja ci napisałem wyżej argumenty przeciw takiemu uni. Jak byś przeczytał to byś wiedział.

Właśnie chodzi o nowe uni, które powstają i tam jest pęd do bycia pierwszym i kupowania paczek. Wątpię, że to gf przekona na pozbawienie się przez to zysku. Każde nowe uni z paczkami to nowy hajs. Nie.

Ty chcesz, pozbawić gf większej ilości kasy z paczek.

Ciekawe czy jak byś zabiał 5 tyś to zgodziłbyś się sam z siebie nagle zarabiać 3 tyś?

Wątpię, i wy tego domagacie się od gf.

No świetny pomysł każdy na to pójdzie.

Czytaj ze zrozumieniem a nie pluj jadem jak inni.

Z paczek jest teraz największy zysk, po to są promki na anty a potem na paczki.

Nie macie żadnych dobrych argumentów żeby przekonać gf do tego pomysłu, zmniejszenia im kasy z paczek choćby nawet z jednego uni.

To, że będzie na takim uni anty to nic nie daje bo nikt nie kupi paczek i nie zarobią.

Po co gf ma otwierać takie uni? Dla graczy dobry pomysł ale nie dla gf

Spamujesz w każdym temacie i wszyscy mają z Ciebię bekę

Z takich ludzi to ja mogę mieć beke. Tacy ludzie nie są na moim poziomie i myślą, że błyszczą ale nie wiedzą, że są w błędzie. Szkoda z takimi konwersować.

• Uni bez paczek ?? Nowy płatny serwer ?

Pierwsze poszukajcie chętnych na takie coś, a później piszcie do GF

Bo jak na razie to macie tylko kilku zainteresowanych..i czuję że będzie się wam grało tak jak mi, na Japońskim Orionie.

Gdzie w statach widnieje 60 graczy i ponad połowa to nieaktywni.

Ktoś, kto nie chce wydawać na paczki, ma ochotę płacić za np. komandory ???? i płacić 20 zeta miesięcznie, na to by móc się zalogować ?

Czarno to widzę..

Z taką propozycją, to możecie się zgłaszać jak będzie 500 osób chętnych na taki serwer, a nie 10.

By chociaż na początek był zasób 10.000pln z abonamentu.

Do tego jeszcze dochodzi fakt, by graczy zatrzymać na tym serwerze..a to druga połowa sukcesu

• Post jest luźnym tematem, a odpowiadając na twój post i to co czytam od początku to też się coś się wypowiem w końcu też i ja :) :

Takie Uni bez paczek dałoby moim zdaniem :

1 Powrót dawnych graczy co jest reklamą dla innych by wrócić /promować / grać

2 Grę opartą na dawnych zasadach które znane są dawnym graczom ( Wliczam ANTYMATERIE dla zysków właściciela gry )

3 Rywalizację w której nie liczy się bycie KIMŚ za $$ ("na paczkach ")

4 Osobiście wolę UNI bez "abonamentu" ale i takie Uni myślę osobiście że by się sprawdziło chodź wolę to co napisałem w temacie postu :)

5 I co najważniejsze takie Uni daje możliwość gry na zasadzie " Fair Play "   (YES ANTY / NO PACZKI ).

Takie mam zdanie i ja myślę że takie Uni wniósłby więcej dobrego dla SPOŁECZEŃSTWA OGAME niż myśl tylko o zarobkach które niszczą to SPOŁECZNOŚĆ; a wiadomo że Ogame to my GRACZE :)

Kwestią rozpatrzenia tematu pozostaje w wyższych sferach na które możemy jedynie grupowo naciskać jako gracze.

• Panowie..proszę mnie źle nie zrozumieć że jestem na 'nie'

Ale przyznaje że jestem dość sceptyczny, jeżeli chodzi o powodzenie tego pomysłu.

No bo tak:

Jednym z argumentów jest to, że wrócą starzy grajkowie. Ale fakt jest taki, że nie spotkałem się z deklaracjami tych starych graczy o powrocie.

Mówicie że paczki be, bo nie równy wyścig w statach. Ale do tego wyścigu przyczynia się wszelka antymateria...bo nawet kolejka w komandorze dotycząca budowania,badań przyspiesza przeliczenia punktowe.

Ale to wszystko jest do dogadania i ułożenia..moim zdaniem najważniejsze to znaleźć chętnych i praktycznie od tego zależą następne kroki co do tego pomysłu

No i mnie samego nachodzą wątpliwości..lepiej wydać kasę na abonament czy może lepiej kupić na innym uni handlarza, paczkę lub zakończyć badanie

• Serio ktoś się łudzi, że GF pójdzie na ten i tego rodzaju pomysły? Jeśli nowi gracze takie rzeczy proponują, to ok - nie ma powodu się czepiać, ale jeśli inaczej, to życzę przypomnieć sobie próby typu "serwer w starej szacie graficznej", który był kompletnym niewypałem. Ja wtedy chyba zaczynałem grać, ale od razu wiedziałem, że tam pewnie siedzą kompletnie stare nerdy, którzy jak starzy harlejowcy, lubią się spotkać w niedzielę przy grillu, w kilka osób maks. W związku z tym, naturalnie czułem, że nie chcę tam zaglądać. Nie grałem na nim, jednak przykładem, który znam ze swojego doświadczenia, a którym mogę poprzeć swoją opinię, jest próba zagrania na brytyjskim uni Dorado x1x1 (powstało niemal rok temu). Uni było martwe nie tylko z powodu niewielkiej ilości chętnych w to grać, ale też równie tendencyjnie jak w przypadku serwerów współczesnych proporcji prędkości, ta liczba szybko była pomniejszona o graczy rezygnujących z dalszego grania.

Nieraz wielu graczy sprowadza na parter różne dywagacje przypominając, że OGame jest oficjalnie P2W. Sądzę, że wiele się już wydarzyło, żeby móc przypuszczać, iż nawet jeśli ten pomysł by przeszedł, to ktoś w GF na pewno dopisze markierem na białej tablicy nazwę takiego uni w kolumnę "TYMCZASOWE". Oni doskonale wiedzą gdzie i kiedy robić promocje na anty i kiedy rabaty na coraz więcej płatnych rzeczy.

Tylko pod tym kątem mogę oceniać nie tylko ten i inne takie pomysły.

Warto obserwować marketing. Kto wydaje anty na grę, ten wie dokładniej co mam na myśli.

• Serio ktoś się łudzi, że GF pójdzie na ten i tego rodzaju pomysły? Jeśli nowi gracze takie rzeczy proponują, to ok - nie ma powodu się czepiać, ale jeśli inaczej, to życzę przypomnieć sobie próby typu "serwer w starej szacie graficznej", który był kompletnym niewypałem. Ja wtedy chyba zaczynałem grać, ale od razu wiedziałem, że tam pewnie siedzą kompletnie stare nerdy, którzy jak starzy harlejowcy, lubią się spotkać w niedzielę przy grillu, w kilka osób maks. W związku z tym, naturalnie czułem, że nie chcę tam zaglądać. Nie grałem na nim, jednak przykładem, który znam ze swojego doświadczenia, a którym mogę poprzeć swoją opinię, jest próba zagrania na brytyjskim uni Dorado x1x1 (powstało niemal rok temu). Uni było martwe nie tylko z powodu niewielkiej ilości chętnych w to grać, ale też równie tendencyjnie jak w przypadku serwerów współczesnych proporcji prędkości, ta liczba szybko była pomniejszona o graczy rezygnujących z dalszego grania.

Nieraz wielu graczy sprowadza na parter różne dywagacje przypominając, że OGame jest oficjalnie P2W. Sądzę, że wiele się już wydarzyło, żeby móc przypuszczać, iż nawet jeśli ten pomysł by przeszedł, to ktoś w GF na pewno dopisze markierem na białej tablicy nazwę takiego uni w kolumnę "TYMCZASOWE". Oni doskonale wiedzą gdzie i kiedy robić promocje na anty i kiedy rabaty na coraz więcej płatnych rzeczy.

Tylko pod tym kątem mogę oceniać nie tylko ten i inne takie pomysły.

Warto obserwować marketing. Kto wydaje anty na grę, ten wie dokładniej co mam na myśli.

Napiszę po raz trzydziesty... Ten dział od tego jest, od pomysłów i ten większości osób się spodobał.