Sportowy

• Nie wiem strzelam Finlandia?

Warto sprawdzić, a nie strzelać, zwłaszcza że zajmuje to max 5 min aby znaleźć te drużyny (Maciej wystąpił tylko 7 razy...). Odnośnie Finlandii - Maciej grał. Wojciech niekoniecznie.

26.03.2016 mecz z Finami w bramce Boruc, zmieniony przez Tytonia - Wojtek grzał ławę.

7.10.2020 mecz z Finami broni Drągowski

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• W mistrzostwach Świata w piłce nożnej pewna drużyna zajęła w swojej grupie 3 miejsce a i tak wyszła z grupy i stanęła na podium.

Każda z drużyn w grupie miała po tyle samo pkt. Każda z drużyn miała taki sam bilans bramkowy.

Drużna z jakiego państwa zdobyła podium i w którym roku?

• Proszę wymienić trzy państwa, z których miasta starały się o organizację Igrzysk Olimpijskich (doszły do etapu głosowania nad kandydaturami), ale finalnie w tym państwie nigdy Igrzyska się nie odbyły.

• Wchodzimy w dział podsumowujący kandydujące miasta: https://en.wikipedia.org/wiki/…mpic_Games#Bidding_cities

Szukamy kraje, które nigdy nie wygrały (czyli tam gdzie nie ma miast boldem).

Sprawdzamy w tabeli w powyższych dwóch rozdziałach czy dane miasto w danym roku doszło do fazy głosowania, czy może zrezygnowało albo go nie uwzględnili na etapie głosowania. Jeżeli było głosowanie - zapisujemy państwo na karteczce.

Powtórzyć trzy razy z pozytywnym skutkiem i będzie sukces...

• No i super, udało się nawet więcej niż trzy ;)

Mi chyba jeszcze w oczy rzucił się Kazachstan z Ałmatami w 2022 - nawet nie wiedziałem, że tak byli blisko Pekinu.

Twoja kolej :)

• Proszę podać trzy przykłady dyscyplin sportowych, które są zakazane w niektórych krajach. ( z różnych powodów ) oraz podać powód zakazu w danym kraju.

Nie chodzi mi o walki zwierząt (ma to być sport uprawiany przez ludzi) , czy samochodowe wyścigi uliczne (które praktycznie nie są sportem i łamią wszystkie zasady prawa).

Jedna dyscyplina , jeden kraj i powód zakazu.

Trzy dyscypliny , nie mogą się powtarzać tak samo jak nie może powtórzyć się kraj.

• Base jumping - Kanada

Boks - Szwecja

Piłka nożna kobiet - iran

myslę, żę jest okej, więc zadam:

Polski piłkarz.Legenda Śląska Wrocław i Legii Warszawa. Moja żona ostatnio do muzeum Legii przekazała buty tego pana :) W reprezentacji Polski rozegrał ponad 50 meczy :P

• Ech, strasznie mi jest nie po drodze, żeby iść do muzeum Legii i sprawdzić czyje tam są buty... I to nawet nie chodzi o wyjazd do Warszawy ;)

Ale po liczbie meczów w reprze i sporej liczbie lat spędzonych w tych klubach to pasuje Lesław Ćmikiewicz?

Jakbyś napisał +30 meczów w reprze to bym był pewien, że chodzi o Krzysia Mączyńskiego...

• Ech, strasznie mi jest nie po drodze, żeby iść do muzeum Legii i sprawdzić czyje tam są buty... I to nawet nie chodzi o wyjazd do Warszawy ;)

Ale po liczbie meczów w reprze i sporej liczbie lat spędzonych w tych klubach to pasuje Lesław Ćmikiewicz?

Jakbyś napisał +30 meczów w reprze to bym był pewien, że chodzi o Krzysia Mączyńskiego...

Butów tam mają sporo w kolekcji :D Ale akurat jeśli chodzi o Śląsk i Legię to tylko Ćmikiewicz tu pasuje ;) A darczyńcą butów była zona_rolnika :P

• Pewien skoczek narciarski wygrał konkurs o mistrzostwo Polski mimo, że Polakiem nie był. Jednakże z uwagi na to, że zgodnie z przepisami mistrzem powinien być Polak, złote medale przyznano skoczkom, którzy zajęli miejsce drugie a medal brązowy skoczkowi, który zajął w konkursie miejsce czwarte. Jak nazywał się i z jakiego kraju pochodził zwycięzca tego konkursu?

• Coś prostego - kto, gdzie i kiedy zwyciężył w starciu zapaśniczym, w którym udział wzięli mistrz olimpijski w podnoszeniu ciężarów, który był także dyskobolem oraz indywidualny i drużynowy mistrz olimpijski w gimnastyce?