Czy może chodzić o Wyspy Maltańskie?
Trochę wstyd, że byłem tam w styczniu a tak długo mi to do głowy przychodziło
Czy może chodzić o Wyspy Maltańskie?
Trochę wstyd, że byłem tam w styczniu a tak długo mi to do głowy przychodziło
Dokładnie, chodzi właśnie o nie
Niemal cały archipelag należy do jednej jednostki administracyjnej pewnego kraju. Niemal cały, gdyż jest jeden atol, który bohatersko broni się przed przynależnością do tej jednostki administracyjnej. Mimo wszystko ów atol należy do tego samego kraju co reszta archipelagu. Nazwa tego atolu posłużyła również jako nazwa filmu z ostatnich lat.
Archipelag hawajski, atol Midway.
Tak jest
No to konsekwentnie będę pytał o archipelag.
1) Na jednej z wysp została umieszczona akcja jednej z najdziwniejszych gier komputerowych ostatnich lat.
2) Jedna z wysp, a przynajmniej jej nazwa, była inspiracją do stworzenia gry planszowej.
3) Archipelag jest zamieszkany przez mniej niż 50 tysięcy ludzi.
4) Wysokość najwyższego punktu archipelagu nie przekracza 1000 m. n.p.m.
5) Na jednej z wysp znajdują się ruiny VI-wiecznego klasztoru.
Proszę o podanie nazwy archipelagu oraz - dodatkowo - nazwy gier z podpowiedzi 1 i 2 oraz wyspy, na której znajduje się klasztor (5).
Seria podpowiedzi
1) Nazwa tej gry ma coś wspólnego z Biblią.
2) Planszówkę stworzył Rebel
3) Ale przez więcej niż 40 tysięcy mieszkańców
4) Niecałych 10 metrów brakuje do tysiąca.
To tak...
Archipelag to Hebrydy.
Gra komputerowa to Dear Esther.
Klasztor znajduje się na wyspie Iona.
I tylko ta planszówka... Zaginiona wyspa Arnak?
I tylko ta planszówka... Zaginiona wyspa Arnak?
Arnak nie ma na Hebrydach, przynajmniej nie widziałem. Chodziło mi o Wyspę Skye.
Cała reszta poprawnie - Twoja kolej W jaki sposób doszedłeś do odpowiedzi? Czy podpowiedzi były potrzebne?
Szczerze mówiąc zacząłem szukać informacji o klasztorze z VI wieku, wydawało mi się, że mało takich będzie Jak powiedziałeś, że najwyższy szczyt to 99x m n.p.m. to szukałem tym sposobem po googlach. Ciągle porażki. Aż sobie pomyślałem - jak będzie klasztor z VI wieku to będzie raczej na Atlantyku. I szukałem już potem z tej listy -> https://pl.wikipedia.org/wiki/…lagi_Oceanu_Atlantyckiego Patrzyłem pierwsze po ludności, bo dość konkretnie określiłeś. Zacząłem też przeglądać wszystkie planszówki Rebel, ale dużo tego było Więc szukałem coś z "wyspą" w nazwie i nie wyszło Jednak unikając kontaktów ludzkich ciężko mieć styczność z planszówkami, więc słaby w to jestem.
To teraz zagadka: miasto w Europie, jedno z większych w swoim kraju. Nazwa tego miasta (przynajmniej fonetycznie) w języku polskim ma też inne znaczenia: jest to nazwa krakowskiej knajpy, określenie np. jakieś sytuacji, nazwa teatru czy bohaterka romansu, liczącego sobie ponad 100 lat.
Rzym? Nazwa to Roma, mamy teatr muzyczny Roma w Warszawie, pizzerię Roma w Krakowie, ale ani sytuacji, ani Romy z romansu nie znalazłem. Pewnie źle, ale na razie nie mam czasu kopać głębiej
Może Sajgon
edit: aha ma być w Europie, to nie wiem w tym momencie.
Nie, nie... Myślałem o czymś innym
Kraj uzyskał niepodległość w XX wieku.
Kraj w którym leży to państwo powstał z rozpadu innego kraju w XX wieku.
Tak jest
Restauracja i hotel.
Wybudowana kilkadziesiąt lat temu.
Nazwa odnosi się do położenia geograficznego a dokładnie do siatki geograficznej.
Do niedawna stała przy głównej trasie prowadzącej z zachodniej granicy nad morze. Po wybudowaniu trasy S stoi w " czarnej d...e"
Proszę o podanie nazwy tego przybytku.
Dotyczy naszego kraju , tak dla ułatwienia
Południk Park w Stargardzie Szczecińskim?
nie , ale trop dobry
Stargard nie jest już szczeciński to tak poza tematem
15 Południk? Wydaje się leżeć przy starym przebiegu szóstki...
Niestety, nawet na swojej stronie internetowej nie piszą kiedy to coś wybudowano. Jakiś wpis do KRS znalazłem na 2015, więc nie mam pewności. Aczkolwiek i tak jestem zdziwiony, że zagadka aż tak daleko od Szczecina...
P.S. Jeśli dobrze to mogę prosić o jakieś ogólnodostępne źródło mówiące o tym, że obiekt wybudowano kilkadziesiąt lat temu? Uważam, że zagadka powinna być weryfikowalna w jakiś uniwersalny sposób, bez tego jest to pytanie w stylu "gdzie dzisiaj jadłem obiad".