Geograficzny

• Jakbym oglądał seriale to by poszło szybciej :c

A tak to był ostatni kraj co go sprawdzałem...

1°17′19″S 36°49′23″E

Dobrze!! Twoja kolej

Ale chyba fajna zagadka co nie?

W celu wyjaśnienia chodzi o: Kenyatta International Conference Centre.

Informacja o banknotach: https://banknoty24.pl/kenia-wy…rie-banknotow-obiegowych/

Kraj Kenia, Stolica Nairobi - jedna z głównych bohaterek "Domu z Papieru" grana przez Albę Flores (Flores - kwiaty),

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Nie no, zagadka spoko :P

Idealna do mojego brata, on się bawi w zbieranie pieniędzy z całego świata ;)

To może taka trochę co by pasowała może bardziej do quziu sportowego, ale tam się trochę przytkało, więc...

Pewien piłkarz, laureat Złotej Piłki, medalista Mistrzostw Świata, zwycięzca Pucharu Europy urodził się w mieście, które jest stolicą państwa oraz zmarł w innym mieście, które jest stolicą innego państwa. Miasta te dzieli w linii prostej ok. 8400km. Proszę podać nazwę państwa, które leży w połowie tej linii łączącej te dwie stolice :)

• Jakbym czytał ze zrozumieniem byłoby łatwiej, bo najpierw filtrowalem zdobywców Złotej piłki, którzy byli mistrzami świata, a nie medalistami ;)

Potem nie ogarnąłem że Maputo ma też inną nazwę (spoko wiedza zdobyta może się przyda)

No o teraz najtrudniejsze, bo google maps nie pokazywał mi linii prostej, a stronka która znalazłem pokazywała mi pustkowie pośrodku to tak palcem po mapie najbliżej w linii prostej i po środku największe jest Ngaoundere w Kamerunie (do każdej ze stolicy po ok 4200km)

• Google Maps pokazuje linię prostą, trzeba chyba tylko włączyć tryb kuli ziemskiej ;)

Ale tak, chodziło o Eusebio, urodzonego w Maputo, zmarłego w Lizbonie.

I po środku drogi jest rzeczywiście Kamerun :)

Twoja kolej.

• Proszę wymienić co najmniej 3 pary Państwo - Stolica, których pierwsze litery znajdują się w puli "OGAME"

Czyli np. Grecja - Ateny - poprawnie

Mozambik - Maputo - niepoprawnie, gdyż mamy tylko jedno M do dyspozycji.

• Pewna wyspa i pewna kraina historyczna mają wspólną nazwę, chociaż w odniesieniu do wyspy już się jej nie używa. Terytorium krainy składa się z błotnistej, wręcz bagiennej równiny na północy oraz żyznej wyżyny na południu. Najwyższy szczyt wyspy ma powyżej 100, ale poniżej 150 m. n.p.m.

Proszę o podanie tej wspólnej nazwy :)

• Nie, nie Flandria :) Dodam jako popdowiedź, że w ciągu ostatnich 10 lat wyreżyserowano film, w którego tytule zawarta była nazwa krainy (i zarazem dawna nazwa wyspy). I jeszcze jako podpowiedź: dawna nazwa to przedwojenna nazwa, sprzed 1939 r.

• To ja też zapytam o wyspę, która dawniej była nazywa inaczej - ta nazwa pochodziła z obcego dla nas języka i określała tę wyspę jako "piękną". Tę nazwę nosi dzisiaj m.in. polska jednostka wojskowa. Najwyższy szczyt tej wyspy jest nie tylko wyższy niż szczyt Wolinu - jest wyższy niż najwyższy szczyt Polski.

• Ej, ja bym nie wiedział :(

Ale ja z kategorią wojskową "jeniec - nie karmić" to się trochę na takich cudach nie znam :P

Tzn. też nie wiedziałem z głowy. Wpisałem polskie jednostki wojskowe w Google i wyskoczyła mi m.in. Formoza, a tę nazwę znałem chyba z Wołoszańskiego :)

A, zostańmy przy wyspach. Proszę o podanie nazwy archipelagu leżącego na półkuli północnej, który:

1) Ma trzy zamieszkane wyspy i wiele mniejszych, doliczyłem się ponad dwudziestu, które mają nazwy.

2) Wyspy zamieszkuje niecałe pół miliona ludzi.

3) Najstarszy znany tekst powstały w języku urzędowym na wyspach powstał w XV wieku.