14°27′08″N 87°38′18″W
Geograficzny
-
- Nauka
- Quiz
- SPIN DOKTOR
-
-
14°27′08″N 87°38′18″W
Nope, nie o Honduras chodzi
W ramach darmowej podpowiedzi, zupełnie inny kontynent
-
Jakbym oglądał seriale to by poszło szybciej :c
A tak to był ostatni kraj co go sprawdzałem...
1°17′19″S 36°49′23″E
-
Jakbym oglądał seriale to by poszło szybciej :c
A tak to był ostatni kraj co go sprawdzałem...
1°17′19″S 36°49′23″E
Dobrze!! Twoja kolej
Ale chyba fajna zagadka co nie?
W celu wyjaśnienia chodzi o: Kenyatta International Conference Centre.
Informacja o banknotach: https://banknoty24.pl/kenia-wy…rie-banknotow-obiegowych/
Kraj Kenia, Stolica Nairobi - jedna z głównych bohaterek "Domu z Papieru" grana przez Albę Flores (Flores - kwiaty),
-
Nie no, zagadka spoko
Idealna do mojego brata, on się bawi w zbieranie pieniędzy z całego świata
To może taka trochę co by pasowała może bardziej do quziu sportowego, ale tam się trochę przytkało, więc...
Pewien piłkarz, laureat Złotej Piłki, medalista Mistrzostw Świata, zwycięzca Pucharu Europy urodził się w mieście, które jest stolicą państwa oraz zmarł w innym mieście, które jest stolicą innego państwa. Miasta te dzieli w linii prostej ok. 8400km. Proszę podać nazwę państwa, które leży w połowie tej linii łączącej te dwie stolice
-
Jakbym czytał ze zrozumieniem byłoby łatwiej, bo najpierw filtrowalem zdobywców Złotej piłki, którzy byli mistrzami świata, a nie medalistami
Potem nie ogarnąłem że Maputo ma też inną nazwę (spoko wiedza zdobyta może się przyda)
No o teraz najtrudniejsze, bo google maps nie pokazywał mi linii prostej, a stronka która znalazłem pokazywała mi pustkowie pośrodku to tak palcem po mapie najbliżej w linii prostej i po środku największe jest Ngaoundere w Kamerunie (do każdej ze stolicy po ok 4200km)
-
Google Maps pokazuje linię prostą, trzeba chyba tylko włączyć tryb kuli ziemskiej
Ale tak, chodziło o Eusebio, urodzonego w Maputo, zmarłego w Lizbonie.
I po środku drogi jest rzeczywiście Kamerun
Twoja kolej.
-
Proszę wymienić co najmniej 3 pary Państwo - Stolica, których pierwsze litery znajdują się w puli "OGAME"
Czyli np. Grecja - Ateny - poprawnie
Mozambik - Maputo - niepoprawnie, gdyż mamy tylko jedno M do dyspozycji.
-
Oman - Maskat
Ghana - Akra
Grecja - Ateny
Gwinea Równikowa - Malabo
Armenia - Erywań
Madagaskar - Antananarywa
Erytrea - Asmara
Eswatini - Mbabae
Etiopia - Addis Abeba
-
Yup, twoja kolej
-
Pewna wyspa i pewna kraina historyczna mają wspólną nazwę, chociaż w odniesieniu do wyspy już się jej nie używa. Terytorium krainy składa się z błotnistej, wręcz bagiennej równiny na północy oraz żyznej wyżyny na południu. Najwyższy szczyt wyspy ma powyżej 100, ale poniżej 150 m. n.p.m.
Proszę o podanie tej wspólnej nazwy
-
Przyszła mi na myśl FLANDRIA.
Wszystko by pasowało tylko nie mogę znaleźć wyspy o takiej nazwie. Może dlatego że jej się już nie używa
-
Nie, nie Flandria Dodam jako popdowiedź, że w ciągu ostatnich 10 lat wyreżyserowano film, w którego tytule zawarta była nazwa krainy (i zarazem dawna nazwa wyspy). I jeszcze jako podpowiedź: dawna nazwa to przedwojenna nazwa, sprzed 1939 r.
-
Dodam, że wyspa ta leży na Bałtyku.
-
Chodzi o Wołyń, czyli dawną nazwę wyspy Wolin?
-
Tak, Twoja kolej
-
To ja też zapytam o wyspę, która dawniej była nazywa inaczej - ta nazwa pochodziła z obcego dla nas języka i określała tę wyspę jako "piękną". Tę nazwę nosi dzisiaj m.in. polska jednostka wojskowa. Najwyższy szczyt tej wyspy jest nie tylko wyższy niż szczyt Wolinu - jest wyższy niż najwyższy szczyt Polski.
-
Ilha Formosa, czyli Tajwan. Za proste z tymi jednostkami wojskowymi
-
Ej, ja bym nie wiedział
Ale ja z kategorią wojskową "jeniec - nie karmić" to się trochę na takich cudach nie znam
Twoja kolej
-
Ej, ja bym nie wiedział
Ale ja z kategorią wojskową "jeniec - nie karmić" to się trochę na takich cudach nie znam
Tzn. też nie wiedziałem z głowy. Wpisałem polskie jednostki wojskowe w Google i wyskoczyła mi m.in. Formoza, a tę nazwę znałem chyba z Wołoszańskiego
A, zostańmy przy wyspach. Proszę o podanie nazwy archipelagu leżącego na półkuli północnej, który:
1) Ma trzy zamieszkane wyspy i wiele mniejszych, doliczyłem się ponad dwudziestu, które mają nazwy.
2) Wyspy zamieszkuje niecałe pół miliona ludzi.
3) Najstarszy znany tekst powstały w języku urzędowym na wyspach powstał w XV wieku.