Geograficzny

• Najprawdopodobniej zimą. Sporo lat temu. To była era sporych przemian.

W historii Ziemi jest nazwa na ten okres i ile lat temu się to wydarzyło. Wystarczy znaleźć i podać.

Było to w erze Kenozoiku w trzeciorzędzie, który dzieli się na okresy. Proszę podać nazwę okresu i kiedy to było.

W tym czasie było zderzenie Afryki. :D

• Na pewno w Kenozoiku? Już w prekambrze były zdarzenia gdy prawie cała ziemia była pokryta lądolodami, więc rejony polarne raczej też.

Hide Spoiler

Nawiasem mówiąc lodowce są w górach, w regionach polarnych są lądolody ;p

Takie sformułowanie znajduje się w książce więc również takie zastosowałem.

Dane podane z książki więc jestem pewien, do tego, że tak napisali.

Prekambr dzieli się na dwa eony Archaik i Proterozoik.

Są to ery, w których formułuje się zarówno skorupa Ziemi jak i atmosfera.

Tworzą się pierwsze organizmy natomiast oficjalnie nie mam napisane w książce, że doszło tam utworzenia pierwszych lodowców.

Pojawiają się okresy typu jak ziemia śnieżka itp. Ale to raczej nie o to chodzi.

Ta era to Kenozoik a w tej erze, o którą chodzi prawdopodobnie były to pierwsze lodowce w rejonach polarnych a także zderzenie Afryki i Eurazji. Wystąpił rozwój flory i fauny stepowej na skutek ciepłego oraz suchego klimatu. Pojawiły się największe wielotonowe ssaki.

Jest to pewien okres w Kenozoiku. On ma nazwę i lata kiedy się to działo, oczywiście przedział lat.

• Nie jestem pewien, ale coś mi nie pasuje w Twoim pytaniu. Piszesz, że zlodowacenie miało miejsce w trzeciorzędzie, a ja nie znalazłem nigdzie takiej informacji, tylko to, że epoki lodowcowa i polodowcowa miały miejsce w czwartorzędzie.

Moim zdaniem odpowiedzią na pytanie jest (z godnie z tym co poniżej): Czwartorzęd, a konkretnie jego wczesna epoka: plejstocen, trwająca od 1,8 mln lat temu do 11 tyś. lat temu.

Źródła jakie znalazłem na ten temat podaję poniżej artykułu i wszystkie podają te same dane. ;)

Trzeciorzęd dzieli się na 2 podokresy:

- paleogen - wczesny podokres trzeciorzędu, trwający od ok. 65 do ok. 23 mln lat temu. W paleogenie odbywała się orogeneza alpejska — następowało fałdowanie i wypiętrzanie łańcuchów Alpidów. Osady paleogenu. to gł. flisz, także wapienie organogeniczne (np. numulitowe). Utwory paleogenu zawierają bogate złoża ropy naft., węgla brunatnego i soli kamiennej. Dzieli się na 3 epoki:

- paleocen

- eocen

- oligocen.

- neogen- późny podokres trzeciorzędu, trwający od ok. 23 mln do ok. 1,8 mln lat temu. W neogenie odbywała się orogeneza alpejska — nastąpiło ostateczne wypiętrzenie łańcucha Alpidów. Typowymi utworami są gł. osady płytkowodne i lądowe: żwiry, piaski, iły, łupki ilaste, zawierające złoża węgla brunatnego, soli kamiennej, gipsu, siarki. Dzieli się na 2 epoki:

- miocen

- pliocen

Czwartorzęd:

- młodszy okres kenozoiku, trwający od ok. 1,8 mln lat temu do dziś. Dzieli się na dwie epoki: wczesną — plejstocen (dyluwium, epoka lodowcowa) i późną — holocen (aluwium, epoka polodowcowa), obejmującą ostatnie 11 tys. lat. W plejstocenie klimat ulegał wielokrotnym wahaniom, kilka wielkich fal ochłodzeń ( glacjał) i ociepleń ( interglacjał) objęło glob ziemski. Osady czwartorzędu to gł.: gliny zwałowe, piaski, żwiry, iły wstęgowe ( warwy). W czwartorzędzie ukształtowały się współczesny zarysy mórz i ich stref przybrzeżnych (m.in. w holocenie powstało M. Bałtyckie), rzeźba lądów. Czwartorzęd zadecydował o składzie górnej warstwy gruntów i gleb.

Świat organiczny na początku czwartorzędu był już bardzo zbliżony do współczesnego. Świat roślinny wczesnego czwartorzędu był bardzo podobny do obecnego. Gatunków obcych współczesnej florze było w nim niewiele; istniały jedynie w starszym plejstocenie, gł. w okresach międzylodowcowych, gdy zamiast tundry glacjalnej, charakterystycznej dla okresów zlodowaceń, występowała bogata roślinność leśna, bagienna i wodna. Tundrę glacjalną cechowały karłowate wierzby, brzoza karłowata, dębik ośmiopłatkowy, zawciąg Iversena oraz wiele innych roślin wysokogórskich i stepowych. W czwartorzędzie zaczął się kształtować ostatecznie dzisiejszy świat zwierzęcy. Zmiany klimatyczne spowodowały wyginięcie niektórych gatunków, np. nosorożca w Ameryce, dinoterium w Eurazji. Znacznie zmniejszył się zasięg form ciepłolubnych, a pojawiły się zimnolubne, które z końcem plejstocenu bądź wyginęły (np. mamut, nosorożec włochaty), bądź utrzymały się na niewielkich areałach (np. renifer). Znacznie rozprzestrzeniły się gatunki strefy umiarkowanej (np. tur, żubr, jeleń). Najważniejszym faktem było pojawienie się człowieka.

W czwartorzędzie ostatecznie ukształtował się współczesny rozkład kontynentów i oceanów wraz ze współczesnym rozkładem płyt litosfery.

Bibliografia:

1. „WIELKA ENCYKLOPEDIA POWSZECHNA FOGRA”
    2. „ENCYKLOPEDIA PWN- ZIEMIA”
    3. „ENCYKLOPEDIA PWN- GEOGRAFIA”
    4. „ŚWIAT WIEDZY”
    5. „ODKRYCIA”

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Qnick to dajesz! Ja wolę odpowiadać niż zadawać pytania, a poza tym trochę kiepsko z czasem u mnie teraz więc szkoda, żeby temat całkowicie umarł ;)

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Pierwszy z nich to jeden z najznamienitszych pisarzy żyjący na przełomie XIX i XX wieku, poliglota oraz "twórca języków". Drugi to przedsiębiorca i jeden z obecnie najbardziej wpływowych ludzi na świeci. Obaj urodzili się w stolicach, które dzieli ok. 450 km. Nasz przedsiębiorca miał 2 latka, kiedy umarł wspomniany pisarz.

O jakich stolicach mowa?

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Bloemfontein - Tolkien,

Pretoria - Musk.

Kurde, poszłoby szybciej jakbym szukał ludzi co umarli w 1973 a nie w 1969 ;)

No i przez to skierowało mnie aż do Maputo :p

• Kurde już się bałem że pokręciłem z tym wiekiem małego Elonka :)

Tak - twoja kolej

• Wyspa, bardzo zaludniona - mieszka na niej więcej ludzi niż np. w Kazachstanie.

Jednocześnie ma ona mniejszą powierzchnię niż np. Grecja.

Do tego wyspa ta wcale nie jest największą kraju do którego należy. Ba - nie jest nawet w top 3 - największa wyspa kraju do którego one obie należą jest ponad cztery razy większa niż wyspa będąca bohaterką naszej zagadki.

Administracyjnie jest ona podzielona na 6 części

• Spoko, pamiętam historię z moich studiów jak ktoś się kłócił, że jak w 12m belce jest ugięcie 12km to jest ok :D

Oczywiście liczone jakimś sposobem co w praktyce go nikt nigdy nie stosuje :D

Oczywiście, chodziło o Jawę :)

• Dobra to lecimy.

Jest na świecie pewna republika, która znajduje się w top 50 pod względem powierzchni i również w rankingu liczby ludności (tu nawet jest nieco wyżej, ale nie będę upraszczał). Nazwa własna stolicy kraju była ściśle powiązana z pewną "kwiecistą" aktorką w bardzo znanym i medialnym serialu wypuszczonym na znanej platformie streamingowej (czas przeszły użyty nie przypadkowo). No i teraz w tym kraju obowiązuje pewna waluta i tam wcześniej na banknocie o nominale 100, a obecnie (zmiana nastąpiła w 2019) 50, 100, 200, 500 i 1000 znajduje się charakterystyczny dla tego Państwa budynek.

Proszę podać współrzędne geograficzne tej budowli.