Geograficzny

• Jezioro Wielkie Niedźwiedzie W Kanadzie

Ruda: Oct 25th 2023

"SPIN DOKTOR Spamujesz wszem i wobec (...) Nie przyjmujesz do wiadomości faktów, tylko oceniasz je według własnego widzimisię."

Logitech: Aug 22nd 2021

SPIN DOKTOR, jesteś gościem, który ponad 1000 postów nabił tekstem: "gratki starcia" na każdym uni przy każdym starciu :ocb:

nawet na nich nie grając. Jesteś mistrzem hipokryzji, palancie - konto typowego spamera.

PS. Dlaczego przestałeś im gratulować? :beaten:

/

u42, u66, Sirius, Taurus OFF

• Nie jestem dobry w zadawaniu pytań, dlatego możesz zadawać ponownie.

Ruda: Oct 25th 2023

"SPIN DOKTOR Spamujesz wszem i wobec (...) Nie przyjmujesz do wiadomości faktów, tylko oceniasz je według własnego widzimisię."

Logitech: Aug 22nd 2021

SPIN DOKTOR, jesteś gościem, który ponad 1000 postów nabił tekstem: "gratki starcia" na każdym uni przy każdym starciu :ocb:

nawet na nich nie grając. Jesteś mistrzem hipokryzji, palancie - konto typowego spamera.

PS. Dlaczego przestałeś im gratulować? :beaten:

/

u42, u66, Sirius, Taurus OFF

• Jeżeli chodzi o Ziemię jako planetę to będzie żelazo ponad 32%

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Tak na szybko to mam tylko taką zagadkę.

Jest to bardzo specyficzny zbiornik wodny, choć tego typu akweny są bardzo popularne i liczne na całym Świecie. Zasolenie tego zbiornika jest na poziomie 36,5–37‰

Bohater naszej zagadki jest miejscem tarła węgorzy: europejskiego i amerykańskiego, kongerów: amerykańskiego i białopłetwego oraz kilku innych gatunków ryb węgorzokształtnych.

Proszę podać nazwę tego akwenu, oraz jego charakterystyczną cechę, którą posiada jako jedyny na Świecie?

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Morze Sargassowe - hmmm nie wiem o którą cechę charakterystyczną chodzi, czy o to, że jest porośnięty przez glony, czy o to że jest to obszar względnego bezruchu.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Qnick - odpowiedź jest prawidłowa, oczywiście o to morze chodziło. Cechą charakterystyczną tego zbiornika to jest to, że nie ma on w ogóle wybrzeża. Granice Morza Sargassowego nie są wyznaczane brzegiem żadnego lądu - jedynie prądami morskimi Oceanu Atlantyckiego.

Można taką odpowiedź uznać - zadajesz kolejne!

• No to ode mnie coś łatwego, jak nazywa się najbardziej odludny punkt na Ziemii - chodzi o punkt, który jest najdalej położony od jakiegokolwiek lądu.

• Ale ten punkt ma być na wodzie czy może być jednak na lądzie?

Tak obstawiam na któryś z biegunów - bardziej południowy, bo jednak Arktyka jest mniejsza niż Antarktyda.

• Jako, że nie doprecyzowałem to uznaje odpowiedź Toadie. Chodziło mi konkretnie o Punkt Nemo, czyli jakby nie patrzeć oceaniczny biegun niedostępności.

• Hmmm może troszkę pomieszam kategorie, ale myślę że warto - w końcu pytam o miejsce....

Jest sobie pewien Gdańszczanin, który posiada w życiu bardzo duże utrudnienie, a mimo to w wieku 15 lat w jednym roku zdobył dwa trudnodostępne miejsca na ziemii. O jakie miejsca chodzi?