Źle odpowiedziałeś. nie Syzyf i nie Hubble.
Sformułował pierwszą teorię, która dotyczyła wyższych wymiarów w 1921 roku. Matematyk i fizyk
Źle odpowiedziałeś. nie Syzyf i nie Hubble.
Sformułował pierwszą teorię, która dotyczyła wyższych wymiarów w 1921 roku. Matematyk i fizyk
Riemann. Z gościem od ,,kolumn,, miałem jeszcze odpowiedzieć Szymon Słupnik, ale średniowiecze więc okres by się nie zgadzał...
Theodor Kaluza
Bez tensoru Riemana ani Einstein ani potem Klausa by nic nie zrobili. To Rieman zobaczył wyzszy wymiar pierwszy. Gdyby nie data bym sie kłócił dalej.
Kaluza zadawaj forumowy
Pierwszy kapitan, który opłynał świat. O kim mowa?
Pierwszy kapitan, który opłynał świat. O kim mowa?
Ja to raczej z tych głupich jestem, ale pytanie chyba proste. Magellan ? No chyba, że z tym "kapitanem" jest coś podchwytliwego
Magellan został zamordowany na Filipinach i nie ukończył wyprawy.
Kapitan Nemo :D?
A tak na serio Juan Sebastián Elcano jako jeden z 18 ocalałych z 270 marynarzy ekspedycji Ferdinanda Magellana.
Pozwolę sobie doprecyzować pytanie. Chodzi o takiego kapitana, który był nieprzerwanie kapitanem od początku do końca wyprawy.
Pozwolę sobie doprecyzować pytanie. Chodzi o takiego kapitana, który był nieprzerwanie kapitanem od początku do końca wyprawy.
Korsarz Francisco Draque
Tak
Kto pierwszy najszybciej okrążył świat lecz zginął w katastrofie latami przygotowujac się do jeszcze ambitniejszego zadania.
Jurij Gagarin
Jurij Gagarin
To zadanie to sowiecka misja na księżyc której Juri nie dożył. Zadaj cos normalnego dla odmiany
Ok.
mały, waleczny, przywódca, również klęska go nie ominęła.
mały, waleczny, przywódca, również klęska go nie ominęła.
Niezbyt pochlebnie napisałeś o ,,wielkiej postaci,, jaką był Napoleon. Mam nadzieje ze nie o niego chodzi
Napisałem charakterystyczne cechy, żeby można było odgadnąć. Waleczny przywódca, który ostatecznie poniósł porażkę to są akurat fakty, z którymi nie dyskutuje ani nie oceniam jego osoby.
Tak chodzi o Napoleona. dowódca wojskowy i przywódca polityczny, jako Napoleon I cesarz Francuzów i głowa I Cesarstwa Francuskiego w latach 1804–1814 oraz w roku 1815
Wyprawa Napoleona I na Moskwę była początkiem końca jego dominacji w Europie. Wielka Armia, która w czerwcu 1812 roku liczyła ponad 400 tysięcy, zmalała do 10% tej liczby. Napoleon stracił łącznie w Rosji ok. 580 tys. żołnierzy z tego ok. 200 tys. zabitych, ok. 180–190 tys. dostało się do niewoli, ok. 130 tys. zdezerterowało i ok. 50 tys. uciekło z frontu. Uciekinierów w większości ukryli Rosjanie (chłopi, mieszczanie, szlachta). Z 47 tys. Gwardii Cesarskiej, która weszła do Rosji, po pół roku pozostało około kilkuset. Napoleon stracił także 1200 armat.
Zadajesz
Pewna osoba została oskarżona, jednak nie zapłaciła grzywny to poskutkowało dożywotnim wygnaniem. Powrót groził spaleniem na stosie. Z tą postacią kojarzone jest piekło. O kim mowa?
Tylko nie piszcze ze Muniek albo jeszcze kto tam zalazł komu
Dante Alighieri
?