Historyczny

• Czasem ofensywa na jednym froncie ma duży wpływ na wydarzenia na innym froncie. Wydarzenie o które pytam miało właśnie taki wpływ. Liczba ofiar po każdej ze stron jest szacowana na we na blisko milion strat (zbici, ranni, zaginieni, niewola), a zwycięstwo odniosła strona atakująca, choć wg niektórych szacunków to ona poniosła większe straty. Jednym z głównych powodów sukcesu była taktyka jakiej tam użyto. Nazwa tej operacji pochodzi od nazwiska dowódcy który ja zaplanował i przeprowadził.

• Jak nazywała się osoba, która przyczyniła się do wybuchu pierwszej wojny światowej? Chodzi o osobę, która pociągnęła za spust.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• poczytałem i znalazłem że 4/5 zamachów było skutecznych.

1. Abraham Lincoln

Do niestrzeżonej loży prezydenckiej wtargnął 26-letni aktor John Wilkes Booth, który popierał niewolnictwo. Trzymając w rękach pistolet i sztylet, strzelił Lincolnowi w tył głowy, a majora Rathborne’a dźgnął w ramię, a następnie zeskoczył na scenę i powiedział: „sic semper tyrannis” łac. „tak to się zawsze dzieje tyranom”.

2. William McKinley

Został postrzelony przez Leona Czolgosza, który uważał, że McKinley jest winny powszechnej niesprawiedliwości społecznej. Prezydent otrzymał dwa strzały w brzuch i pierś i został szybko przeniesiony do pobliskiego szpitala. Tydzień później rozwinęła się gangrena i prezydent zmarł.

3. James Abram Garfield

Na waszyngtońskim dworcu kolejowym Garfield został dwukrotnie postrzelony w plecy przez Charlesa Guiteau. Ranny Garfield spędził dwa miesiące w łóżku, podczas gdy lekarze bezskutecznie usiłowali zlokalizować kulę, która utkwiła w ciele. Został przewieziony nad morze, wdała się jednak infekcja i James Garfield zmarł.

4. Theodore Roosevelt

Jeszcze w czasie kampanii wyborczej, 12 października 1912 miał miejsce zamach na życie Roosevelta – został on postrzelony, jednak kula trafiła w etui do okularów, schowane w marynarce.

5. John Fitzgerald Kennedy

W czasie przejazdu przez Ross Avenue w stronę Dealey Plaza kawalkada limuzyn prezydenta została ostrzelana. Kennedy został trafiony w szyję i w głowę. Kilka godzin po zamachu aresztowano Lee Harveya Oswalda, którego oskarżono o zabójstwo prezydenta. Dwa dni później Oswald został zastrzelony przez Jacka Ruby’ego w piwnicy komisariatu policji.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

Edited once, last by Crysis ().

• Fakt, poźniej to znalazłem i nie chciałem juz edytowac, bo chodziło o te ,,udane,, zamachy. Było też dużo planowanych zamachów, jest lista na wikipedii.

Może takie nietypowe pytanie związane z historia:

Datowanie. Jest kamień - zlepieniec fliszowy z kawałkami węgla. Jak ustalić kiedy węgiel powstał? Chodzi o nazwę metody.

edit: Tutaj podpowiem ze to nie ma byc pokład węgla jak na śląsku tylko zlep różnych skał powstałych w różnym czasie - coś jak beton. Pytanie jak ustalić wiek konkretnie węgla, tu się trzeba skupić na konkretnej metodzie o której myślę.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

Edited once, last by Crysis ().

• Datowanie węglem c-14?

Tylko nie wiem czy to zadziała do zlepku skał, bo ma ograniczenie chyba do kilkudziesięciu tys lat... Z drugiej strony jeśli mówimy o historii a nie prehistorii to raczej wystarczy:-)

• Zastanowmy sie - węgiel mógł powstać miliony lat przed skała, zostać skuty i zlepiony z innymi skałami, lub kawałki mater. organ. mogły przekształcić się w wegiel w skale i miec wiek skały.

Właśnie po to dałem węgiel, by zmylić trop, ale dobrze ze podajesz metodę i ją jednocześnie wykluczasz, juz wiemy jak wieku nie zbadamy. To pytanie bardziej z historii Ziemi, ale też z biologii.

• blisko, gdyby były odciski roślin, można by tak to zbadać, ale nic takiego nie ma, choć trop w strone organizmów jest dobry. Jest inna metoda która można by wyprubowac w tej sytuacji - jaka?

edit: Chodzi tu konkretna dziedzinę nauki bo biostratygrafia to jest pojęcie zbyt ogólne i nie mogę takiej odp zaliczyć. To tak jakbym pytał o gatunek wina a ktoś mi odpowiedział że CHODZI MI O ALKOHOL.

Edited 2 times, last by Crysis ().