Historyczny

• Chodziło oczywiście o Alienor z Akwitanii :) Była koronowana i we Francji i w Anglii i absolutnie nikt tego nie kwestionował, może poza byłym mężem, Ludwikiem VII Młodym, który po rozwodzie został ponownie seniorem byłej żony (królestwo Francji - księstwo Akwitanii), a ta, no cóż, zapomniała go spytać o zgodę na małżeństwo z hrabią Andegawenii i księciem Normandii, Henrykiem II, który dodatkowo miał widoki na angielską koronę.

Twoja kolej :)

• Od powstania pewnej dynastii do śmierci ostatniego męskiego potomka minęło mniej niż 200 lat, ale przez ten czas była jedną z najważniejszych na kontynencie europejskim. Trzej kolejni władcy z tej dynastii władali tez prestiżowym królestwem położonym poza europą. Ich koniec był jednak bardzo niewesoły, ostatni męski członek rodu został ścięty w wieku 16 lat. Co to za dynastia?

• Hohenstaufowie

Używana jest także nazwa dynastia szwabska. Dynastia panowała w okresie 1079–1266. Dynastia wygasła wraz ze śmiercią syna Konrada IV, księcia Szwabii i króla Sycylii Konradyna. Zginął w 1268 ścięty na rozkaz Karola I Andegaweńskiego, nowego władcy Sycylii i Neapolu.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Pociągnijmy temat dynastii - na kim skończyła się Piastów? Chodzi o władcę oczywiście, a nie piątą wodę po kisielu.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Kazimierz Wielki był ostatnim królem z tej dynastii .

Potem było sporo księciuniów w różnych liniach dynastii Piastów ale to chyba już ta piąta woda po kisielu.

Jego córka Anna Cylejska Także była królową polski lecz jej mąż Władysław Jagiełło był z innej dynastii.

• Że co? Ci wszyscy książęta pochodzili od Władysława Wygnańca, byli nawet ze starszej linii Piastów niż Kazimierz Wielki...

Edit: Aa, Mr. Georg to odnośnie mojej odpowiedzi, już myślałem, że odnosisz się Crysis do m foxa.

To też podam coś ciekawego: Proszę o wskazanie ostatniego małżeństwa (imion męża i żony) zawartego pomiędzy rodzinami Romanow i Habsburg :)

• Skoro mamy równouprawnienie i parytety to trzeba by jeszcze brać pod uwagę księżniczkę legnisko-brzeską, Karolinę Piastówną. Żyła dłużej niż jej brat.

Chodzi o władcę oczywiście, a nie piątą wodę po kisielu

Według mojej logiki , książęta to nie władcy i nie wiem jak interpretować piątą wodę po kisielu :)

• Według mojej logiki , książęta to nie władcy i nie wiem jak interpretować piątą wodę po kisielu :)

Mieszko I nie był władcą? Bolesław Krzywousty nie był władcą?

Co do piątej wody po kisielu, to ja to rozumiem tak: potomkowie Piasta (dla uproszczenia Mieszka I) w linii męskiej, odrzucając bękarty.

Skoro mamy równouprawnienie i parytety to trzeba by jeszcze brać pod uwagę księżniczkę legnisko-brzeską, Karolinę Piastówną. Żyła dłużej niż jej brat.

Równouprawnienie i parytety mamy teraz, a mówimy o XVII i XVIII wieku. W dodatku skoro liczymy ją, to dlaczego nie jej syna i wnuczki? Generalnie wydaje mi się, że piastowskiej krwi zostało całkiem sporo, ale Crysis pytał o władców :)

• Nie lubię sprawdzać wiadomości w wikipedi ale nawet ciocia wiki podaje że ona była ostatnim przedstawicielem dynastii:

Karolina, niem. Charlotte von Liegnitz-Brieg-Wohlau (ur. 2 grudnia 1652 w Brzegu, zm. 24 grudnia 1707 we Wrocławiu) – księżniczka legnicko-brzeska, ostatni przedstawiciel dynastii Piastów. Najstarsza córka księcia legnicko-brzeskiego Chrystiana i księżniczki anhalckiej Ludwiki z dynastii askańskiej.

Jej syn jest określony jako syn ostatniego przedstawiciela dynastii - został jej odebrany po rozwodzie czy separacji . Jakoś to tak było. Nie zagłębiam się w ty temacie teraz.

Mieszko I nie był władcą?

Mieszko był bo nie mieliśmy wtedy takiego urzędu jak król.

potomkowie Piasta (dla uproszczenia Mieszka I) w linii męskiej, odrzucając bękarty.

Ok, bękarty odpadają bo się nikt do nich nie przyznawał - choć nie zawsze w historii tak bywało. ale dlaczego w linii męskiej.?

Moje rozumowanie jest takie iż ostatnim władcą tej dynastii był Kazimierz Wielki a ostatnim jej przedstawicielem Karolina Piastówna.

Odpowiedź zaliczona dla Ciecie jaki poprawna więc to tak poza tematem :)

• Mieszko był bo nie mieliśmy wtedy takiego urzędu jak król.

A na Krzywoustego nie odpowiedziałeś, bo Ci do koncepcji nie pasował? :P

Ok, bękarty odpadają bo się nikt do nich nie przyznawał - choć nie zawsze w historii tak bywało. ale dlaczego w linii męskiej.?

Bo w linii męskiej dziedziczone było nazwisko. Sam wskazałeś, że Jagiełło żonaty z Anną Cylejską był z innej dynastii. Jego synowie byli w końcu Jagiellonami, nie Piastami. Gdyby liczyć linie kobiece i mieszane (tzn. synów kobiet i córki mężczyzn w każdej konfiguracji), to spodziewam się, że jest całkiem duża szansa, że krew Piastów istnieje do dziś, chociaż tego nie sprawdzałem.

rozumowanie jest takie iż ostatnim władcą tej dynastii był Kazimierz Wielki a ostatnim jej przedstawicielem Karolina Piastówna.

Dlaczego Karolina Piastówna, a nie jej syn, Leopold?

to tak poza tematem :)

Może nie usuną :P A gdyby się znalazł nadgorliwy mod, to proszę o wydzielenie tematu zamiast kasowania.

• A na Krzywoustego nie odpowiedziałeś, bo Ci do koncepcji nie pasował? :P

Pasował tylko po co się miałem rozpisywać.

Także był władcą, choć tytuł książęcy, Także w tym czasie nie było króla.

To że miał kilkadziesiąt potomków ( podziwiam go ) dwie albo trzy żony z tego co pamiętam i nie lubił swojego brata i zrobił mu małe kuku dla osiągnięcia władzy .

Bo w linii męskiej dziedziczone było nazwisko.

Karolina Piastówna nie dziedziczyła nazwiska ?

https://historia.dorzeczy.pl/2…-zmarla-w-samotnosci.html

W historii są różne wersje. Wystarczy poczytać nowy podręcznik HIT dla szkół średnich.

Nie chcę przedstawić i udowodnić swojej racji. Po prostu debatuję, po to jest chyba dział spam. Nikogo nie obrażam , pytam bo pytając także się uczę. Przedstawiam także swoje zdanie, z którym oczywiście nie trzeba się zgadzać.

Tutaj możemy się spierać czy władca to król czy książę, jeśli książę to czy liczyć go jako władcę części królestwa itd. itp.

Tak jak pisałem Twoja odpowiedź została zaliczona , gratuluję.

Wracając do tematu :

To też podam coś ciekawego: Proszę o wskazanie ostatniego małżeństwa (imion męża i żony) zawartego pomiędzy rodzinami Romanow i Habsburg :)

• Widze, że zostałem architektem już drugiej burzy, choć ta jest przynajmniej merytoryczna. Dobrze ze tak dociekacie, ja szczerze nawet nie czytałem nic o tej osobie to zawsze sie cos dowiem.

Georg.png

ja bym stawiał na Janusza III.

• Także był władcą, choć tytuł książęcy, Także w tym czasie nie było króla.

Aha, czyli książę jest władcą wtedy, kiedy nie ma króla, tak? :) No to zerknij sobie na księstwo brzesko-legnickie, tam króla też nie było. Był cesarz, ale samo księstwo weszło do jego domeny dopiero właśnie po śmierci Jerzego Wilhelma. Myślę, że to mapy tworzą ten problem, wszędzie Rzesza i Śląsk przedstawiane są jako jednorodne organizmy, a tak przecież nie było.

Karolina Piastówna nie dziedziczyła nazwiska ?

Dziedziczyła, ale nie mogła przekazać dalej. Nie była też władcą.

W historii są różne wersje.

W historii są różne teorie, wersja historii jest jedna.

Wystarczy poczytać nowy podręcznik HIT dla szkół średnich.

Nie czytałem, ale słyszałem, że całkiem dobry, tylko ktoś nad nim polityczną gównoburzę rozkręcił.

Nie chcę przedstawić i udowodnić swojej racji. Po prostu debatuję, po to jest chyba dział spam.

Debata polega właśnie na przedstawianiu i udowadnianiu swojej racji :)

Nikogo nie obrażam , pytam bo pytając także się uczę

Nie czuję się obrażony :)

Tutaj możemy się spierać czy władca to król czy książę, jeśli książę to czy liczyć go jako władcę części królestwa itd. itp.

Władca to władca, osoba, która włada krajem. Może być nim zarówno król, jak i książę. Nie można tylko przykładać miar z XXI wieku do średniowiecza i nowożytności. Jeśli np. Alienor z Akwitanii była, jako księżna Akwitanii lenniczką francuskiego króla Ludwika, to nie znaczy, że miał on coś do powiedzenia w Akwtanii. Cała jego sprawczość ograniczała się do wpływu na jej osobę.