Chodzi o to, że Gierek w styczniu 25 powiedział w Gdańsku: ,,Pomożecie?'' I ludzie odpowiedzieli ,,Pomożemy!''
Czy to to? Bo słaby z historii jestem.
Około 37 zakładów brało udział ?
Chodzi o to, że Gierek w styczniu 25 powiedział w Gdańsku: ,,Pomożecie?'' I ludzie odpowiedzieli ,,Pomożemy!''
Około 37 zakładów brało udział ?
Nie chodziło o słowa Gierka w Gdańsku a zakładów biorących udział było znacznie więcej
Nie wiem jak jeszcze podpowiedzieć. Raczej się nie da. Myślałem że to łatwe.
kolejny temat , który umarł.
Zadaj pytanie.
Takie proste może być z podstawówki.
Założyłeś temat to kombinuj teraz.
W, którym roku Seldżuccy pokonują Bizantyjczyków zajmując Anatolię?
Jeśli chodzi o jedna bitwę która skutkowała takim wydarzeniem, to zapewne 1071 i bitwa pod Manzikertem, w następstwie której w kolejnych latach Anatolia została utracona przez cesarstwo.
Tak, prawidłowa i wyczerpująca odpowiedź.
Król Francji, kilka lat przed objęciem tronu niemal został królem Anglii. Zmarł na czerwonkę. Wśród jego dzieci był król Francji, król innych krajów, święta. O kim mowa?
Ludwik VIII 'Lew' - król Francji od 1223 r. do 1226 r.
W 1216 r. ogłoszony królem Anglii (ale nie ukoronowany, bo nie było arcybiskupa, który mógł dokonać namaszczenia ).
W 1226 r. zmarł na czerwonkę. Następnym królem Francji oczywiście został jego syn Ludwik IX 'Święty', nazwany w kronikach angielskich "królem ziemskich królów".
Odpowiedź poprawna
To co, może małe wskrzeszenie?
Skoro jesteśmy przy Anglii i Francji, to kto nosił na głowie zarówno koronę Anglii, jak i Francji?
Edward III
Henryk VI.
Edward III
Król Anglii, poproszę o jakieś potwierdzenie tego, że nosił również francuską koronę.
Henryk VI.
Uznam, choć koronacja z 1431 r. na króla Francji była lipna. Jest inna osoba, co do której wątpliwości są znacznie mniejsze. Zdecyduj, możesz poprawić lub zadać kolejne pytanie, to ja sobie doprecyzuję kiedy indziej
u mnie też lipne, bo korony nie nosił, nosił tylko tytuł (co opacznie potraktowałem jak odpowiedź na pytanie)
Henry II also known as Henry Curtmantle (French: Court-manteau), Henry FitzEmpress, and Henry Plantagenet, was King of England from 1154 until his death in 1189. At various points in his life, he controlled England; substantial parts of Wales and Ireland; and a large part of France (including Normandy, Aquitaine and Anjou), an area that was later called the Angevin Empire.
u mnie też lipne, bo korony nie nosił, nosił tylko tytuł (co opacznie potraktowałem jak odpowiedź na pytanie)
No to na razie Toadie prowadzi.
Henry II also known as Henry Curtmantle (French: Court-manteau), Henry FitzEmpress, and Henry Plantagenet, was King of England from 1154 until his death in 1189. At various points in his life, he controlled England; substantial parts of Wales and Ireland; and a large part of France (including Normandy, Aquitaine and Anjou), an area that was later called the Angevin Empire.
Henryk II całkiem blisko prawidłowej odpowiedzi, ale on korony francuskiej nie nosił. Warto natomiast zastanowić się, skąd andegaweński książę miał prawa do angielskiego tronu, Normandii i Akwitanii No już bardziej chyba podpowiedzieć nie mogę
Henry VI
Henry VI
Padło już wcześniej, czekamy na decyzję Toadie
Niby Ludwik VIII, ale on był tylko proklamowany królem Anglii, ale zakładając, że zona króla też nosiła koronę, to Eleonora Akwitańska - ona była żoną króla Francji a potem Króla Anglii. Innej odpowiedzi, niż ta dwójka nie wymyślę (choć i tak bardziej mi pasuje Henryk, bo pomimo że Francją nie władał, to koronę na głowę oficjalnie mu wsadzili :P)