Biologiczny

• W necie napisali, że chodzi o wieloryba, humbaka.

Polują także na rekiny nawet na żarłacze.

No po nitce do kłębka

Chodzi dokładnie o rekiny - najczęściej Żarłacze Białe, ale również inne gatunki stojące jak dotychczas uważano na szczycie łańcucha pokarmowego, pozbawione naturalnych wrogów.

Naukowcy zaobserwowali wyrzucane na brzeg ciała tych ogromnych ryb pozbawione jedynie poszczególnych - precyzyjnie usuniętych - organów, najczęściej była to wątroba, w niektórych przypadkach też serce lub jądra. Zaskakujące dla naukowców było to że często w tych rejonach nie obserwowano wcześniej orek, ewentualnie sporadyczne przepłynięcia.

Dalsze obserwacje najczęściej prowadziły do pojedynczego osobnika lub pary orek, które odwiedzały daną lokalizację, rozprawiały się z rekinem, a następny wracały setki lub tysiące kilometrów do swoich normalnych terenów łowieckich. W jednym przypadku dane z nadajnika orki wskazywały na dziwny rodzaj poruszania się w obszarze - tak jakby zwierzę zaatakowało rekina a następnie wykrwawiało swoją ofiarę goniąc ją aż do jej śmierci. Ślady na ciele ofiary sugerują jedną - dwie rany zadane przez orkę, najczęściej w miejscu z łatwym dostępem do następnie wyciągniętej wątroby czy też serca.

Tutaj poruszony wcześniej przykład walenii również jest ciekawy pod kątem ataku orek - młode walenie najczęściej są topione przez orki, a następnie za posiłek służy jedynie język walenia - reszta pozostaje nienaruszona, tak jakby utrata krwi walenia w tym przypadku była niewskazana, odwrotnie niż w przypadku rekinów.

Trochę się rozpisałem ale temat dla mnie niesamowicie ciekawy :)

Jako że prawidłowa odpowiedź to dzieło Toadie oraz SPIN DOKTOR - pytanie zadaje jeden z Was :)

• ODYSSEY

znam odpowiedź na to pytanie ale jej nie podam.

Nie obraź się ale moim skromnym zdaniem Twoje pytania lądują w nie odpowiedniej kategorii.

Pytanie o erupcję wulkanów z przed kilku milionów lat czy rozbłyski gamma to pytania geograficzno-historyczne i astronomiczne.

"Wulkanologia jest działem geologii zajmującym się badaniami wulkanów, ich budową, kształtem, rozmieszczeniem na kuli ziemskiej, powstawaniem, itp" w szkole uczą o tym na geografii.

Może mają one coś wspólnego z biologią ale tylko tyle co karmelowe KARMI z piwem.

Rozbłyski gamma to badanie kosmosu i raczej fizyka.

Odpowiedź na Twoje pytania może być różna , niejednoznaczna i zależna z jakiego źródła została pobrana.

Wszystkie są historyczne ( może ten dział byłby dobry).

Przy ostatniej mojej odpowiedzi zaliczyłeś pomimo różnicy miliona lat :P

Nie wszystkie pytania znajdują odpowiedź w TV.

"W telewizji na jakimś programie Discovery science nie dawno https://www.teleman.pl/tv/Jak-…iniecie-Czlowieka-1380751 "

Różowe oceany też były na Discovery.

• Przecież to biologia zwierzęta. Oceany, gatunki zwierząt to wszystko biologia. Zawsze jest jakiś zarys historyczny na liczni czasu odkrycia, wynalazki wszystko można umieścić gdzieś na linii czasowej jako historia. Każdą dziedzinę nauki.

Pytanie nie jest historyczne ani nie geograficzne. To ostanie pytanie nawet nie jest astronomiczne, w ostatnim pytaniu była tylko mowa o podpowiedzi.

Dotyczy gatunków zwierząt. :P

Każda odpowiedź dotyczy biologii bo dotyczy zwierząt. A skoro tak jest to uznaje, że jest to biologia. :D

• Cyjanobakterie czyli sinice barwiły swoje otoczenie. Był to kolor różowy. Wygląda więc na to, że dzięki tym prehistorycznym organizmom żywiącym się światłem słonecznym morza i oceany, w których żyły, były właśnie różowe. W tym okresie sinice były dominującą formą życia na Ziemi. Wtedy nawet algi, jedne z najstarszych form życia na Ziemi, nie występowały tak często. Kilkaset milionów lat później w oceanach pojawiło się znacznie więcej alg, a w końcu dały one początek sieci żywieniowej, która pozwoliła na ewolucję zwierząt.Choć pierwsze bardziej złożone organizmy jednokomórkowe (protisty) pojawiły się około 1,5 miliarda lat temu, badacze przypuszczają, że dopiero obfitość alg mogła pozwolić, mniej więcej 800 milionów lat temu, na zwiększenie się różnorodności ich gatunków (radiację), a 200 milionów lat później (czyli 600 milionów lat temu) na powstawanie złożonych ekosystemów i ewolucję organizmów wielokomórkowych na Ziemi.

Porfiryny występowały w pierwszych związkach organicznych, są naturalnymi pigmentami. Miewają rozmaite barwy, od fioletu, przez róż, po czerwień – nazwa „porfiryna” pochodzi z greckiego „porphyros", które stało się potem polską „purpurą”. W naturze porfiryny mają bardziej intensywny kolor. I pełnią niezwykle ważną rolę, gdy są związane z metalami. W połączeniu z atomami magnezu tworzą chlorofile niezbędne do fotosyntezy, a w połączeniu z atomami żelaza wchodzą w skład hemoglobiny u kręgowców.

• Wybuchł kolejny wulkan ?

2, 3, 4 miliardy lat temu ?

Atmosfera się zmieniła bo trafił do niej tlen ?

Zaczyna tworzyć się ozon ?

Do Twojego pytania mam milion innych pytań.

W przeszłości kiedy ocean stal się różowy, pojawiły się toksyczne algi i fioletowe bakterie

Kiedy nastąpiła przeszłość ?

Co się wydarzyło i jaki był tego skutek?

Twoje pytania są teoretyczne , ile badań tyle teorii. Nie potrafisz podać widełek czasowych, nie do końca wiadomo o co pytasz.

Możemy porozmawiać o hipotezie RNA , jeśli wiesz o co chodzi.

Biologia to także botanika, zoologia , medycyna zwłaszcza naturalna, a także biogeografia i nauki Darwina. Także nauki Watsona o DNA.

Techniki molekularne itd, itd, itd

Biologia obejmuje szeroki wachlarz zagadnień badawczych, które są często postrzegane jako odrębne dyscypliny naukowe

fizjologia, cytologia fizyka, fizjologia botanika, zoologia, genetyka itd. itd. itd.

Twoje pytania są na poziomie teorii nieudowodnionych , hipotez, legend, niedokończonych badań itp.

Za dużo oglądasz Discovery i nie potrafisz odróżnić teorii od rzeczywistości.

Masakra !!!

• W necie podam ci link i sobie zobaczysz tej odpowiedzi.

Wszystko to hipotezy i teorie, od Wielkiego wybuchu do teorii Darwina itd.

Na Discovery tak owszem są najnowsze badania i hipotezy od naukowców poparte.

Chyba o tym zapominasz.

A pytania o teorie to złe pytania czy hipotezy? Nie wydaje mi się.

Nie przesadzajmy, po prostu jak ktoś nie zna odpowiedzi i nie potrafi jej znaleźć to się irytuje, rozumiem to.

Ja też nie lubię niektórych pytań innych ale się nie irytuje.

Podpowiedź kolejna:

To także się wydarzyło 250 mln lat temu

Piszą o tym na setkach stron i artykułów w necie także nie jest to wyssane z palca jednego naukowca. :thumbup:

podam link z neta potem odpowiedzi.

• Do największego w historii Ziemi wymierania gatunków doszło na przełomie permu i triasu, 252 mln lat temu. Wyginęło wtedy ponad 90% gatunków morskich i 75% lądowych. Odrodzenie się ekosystemów zajęło około 10 mln lat (dla porównania, drzewa rodowe ludzi i małp oddzieliły się od siebie 7 mln lat temu). Badając to zdarzenie, poza śladami intensywnej aktywności wulkanicznej na Syberii, stwierdzono spadek δ13C o 5–8‰, ślady silnego ocieplenia, zakwaszenia oceanów (podwyższonych koncentracji dwutlenku węgla), odtlenienia wód oceanicznych oraz masowego rozkwitu fotosyntetyzujących (beztlenowo) bakterii siarkowych

Problem jest taki żę pytałeś o różowe oceany a one były dużo wcześniej , przed powstaniem większości gatunków które wymarły w tym okresie.

Doprecyzuj pytanie następnym razem , może nie koniecznie rok, miesiąc, dzień . Jakieś widełlki (może być milion lat jak ostatnio )

• Zwierzęta te występowały na ziemi już 2 miliony lat temu.

Naturalnie zamieszkiwały lasy Europy, Azji środkowej i Afryki północnej.

Rozróżniamy 3 podgatunki tego zwierzęcia.

Ostatni okaz zginął w Europie a dokładnie na terenie Polski.

Co to za zwierzę.

• Owady posiadają mięśnie poprzecznie prążkowane.

O jaki rodzaj skurczu Ci chodzi ?

izotoniczny

izometryczny

auksotoniczny

pośmiertny :P

Może tężcowy zupełny lub niezupełny a może pojedyńczy ?

Jeśli napiszę , że trwa od kilku do kilkudziesięciu milisekund to będę musiał doprecyzować czas ?

• Odpowiedziałem że:

od kilku do kilkudziesięciu milisekund

Ty napisałeś że:

To jest 0,001 s.

Niestety nie zadam kolejnego pytania bo moja odpowiedź była błędna.

Wiem że czasami dla Ciebie miliard lat nie robi różnicy tak samo jak kilka, kilkadziesiąt czy jedna.

Może mamy inne źródła , moich też czasami w innych tematach nie akceptujesz.

Ja potrafię przyznać się do złej odpowiedzi więc Panie Doktorze nie chcę naciąganej 3= , poproszę 2 . Dokształcę się i poprawię.

• Ja potrafię przyznać się do złej odpowiedzi więc Panie Doktorze nie chcę naciąganej 3= , poproszę 2 . Dokształcę się i poprawię.

Oj tam oj tam, skala się zgadzała więc na wyrost postanowiłem uznać bo jak pisałeś są różne źródła. Ale jak tam chcesz.

Pytanie poprawkowe. :D

Ile czasu zajmuje machnięcie skrzydła komara?