5-6 milisekund

Biologiczny
-
- Nauka
- Quiz
- SPIN DOKTOR
-
-
Około 2 milisekund. Ale uznaje. Bo pewnie są różne dane.
-
Około 2 milisekund. Ale uznaje. Bo pewnie są różne dane.
Odpowiedz zaczerpnąłem z atlasu biologicznego - robiłem akurat porządek w książkach 😂😂
Jaki rodzaj zwierzęcia ma ciało pokryte pancerzem złożonym z segmentów, może mieć od 6 do 90 par nóg, a niektóre gatunki potrafią samodzielnie zregenerować utracone kończyny? Dodatkowo, niektóre z tych stworzeń potrafią emitować światło w ciemności. O jakim zwierzęciu mowa?
-
Domena
eukarionty
Królestwo
zwierzęta
Typ
stawonogi
Podtyp
wije
Gromada
pareczniki
Rząd
drewniakokształtne
Rodzina
drewniakowate
Rodzaj
drewniak
Podrodzaj
Lithobius (Lithobius)
Gatunek
Tutaj jest kilka
chyba że o takiego stwora pytałeś
-
Wiele pareczników tu pasuje. Wiec oczywiście zaliczone - zadawaj.
-
To może coś prostego.
Drzewo powszechnie uznawane za krzew, zwane czasami akacją.
Pospolite w naszym klimacie.
-
Robinia akacjowa?
-
Dokładnie - zadajesz kolejne
-
Proces w którym cząsteczka glukozy jest stopniowo rozkładana do dwutlenku węgla i wody. W trakcie tych reakcji bezpośrednio produkowane jest ATP. Zdecydowanie więcej ATP powstaje jednak później, w procesie zwanym fosforylacją oksydacyjną
-
Zakładał bym że to trawienie lecz córka naprostowała mój tok myślenia w kierunku oddychania komórkowego.
-
Zakładał bym że to trawienie lecz córka naprostowała mój tok myślenia w kierunku oddychania komórkowego.
Si, oddychanie komórkowe
-
Proszę wymienić no może 3 rośiny , które nie używają do istnienia fotosyntezy a jednocześnie nie są uznawane za pasożytnicze
-
Czy myko-heterotrofy też uznamy za pasożyty na potrzeby odpowiedzi na to pytanie? Bo nie wiem, czy wymieniać takie rośliny, czy szukać innych.
-
Jeśli między roślinami a grzybami zachodzi mikoryzia i nie są one typowymi pasożytami to tak.
-
Korzeniówka pospolita, aneura mirabilis, sarcodes sanguinea
-
sarcodes sanguinea zaliczam . Pierwszy raz spotkałem się z taką rośliną. Wiki podaje że jest rośliną pasożytniczą z czym nie do końca się zgadzam i łapie się ona w kryteriach pytania.
aneura mirabilis - tutaj nie doszukałem się aby występował tutaj biologiczny barter relacji tej rośliny z grzybami więc raczej jest to typowy pasożyt nie dający nic w zamian. Jeśli się mylę popraw mnie.
Korzeniówka pospolita - zaliczam choć nie do końca wiadomo jaka jest wymiana między nią a grzybem. Niektórzy uznają ją za pasożyta pośredniego.
Często są duże różnice w odmianach tak jak przy Monotropastrum kirishimense i Monotropastrum_humile.
Ogólnie pytanie zaliczone - zadawaj.
-
Niewielkie zwierzę, ssak, żyje pod ziemią, występuje na terenie tylko jednego kraju na świecie. Z perspektywy naszego kraju występuje niemal po drugiej stronie Ziemi. Na tyle trudno go zaobserwować, że pomimo iż znajduje się na czerwonej światowej liście gatunków zagrożonych wyginięciem, to nie wiadomo wiadomo jak bardzo jest zagrożony i nie ma przydzielonego stopnia zagrożenia. Cecha najbardziej charakterystyczna to niemal równo ścięty tył ciała.
-
Kretowór południowy.
-
Nie pasuje ta ścięta tylna część ciała. Podpowiem, że chodzi o zwierzę z innego kontynentu niż Australia i Oceania.
-
Piaskogrzeb ?
Ewentualnie Kretowiec sadoński bo to też gatunek endemiczny