Fizyczny

• Stawiam, że prawda. Głowa może zadziała jak soczewka skupiająca.

przepraszam za kilka dni nieobecności na forum z otwartym pytaniem :)

Crysis zgadza się, fale z kluczyka wpływając na cząsteczki wody w mózgu zostaną przez te cząsteczki wzmocnione, dzięki czemu sygnał się wydłuży.

Tak samo, a nawet lepiej zadziała spore naczynie z wodą.

Twoja kolej, zadawaj!

• Prosze podać nazwę krzywej i nazwisko wynalazcy który wykazał że po tej krzywej właśnie ma poruszać się wahadło aby okres drgań był niezależny od amplitudy. Pewien ladownik kosmiczny został nazwany na jego cześć.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Nie słyszałem o lądowniku Foucaulta, może kiedyś taki powstanie; nie wszystko jest zle.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Powiedzmy ze poprawna odpowiedz to trafna odpowiedź na obie kwestie, taka padła powyzej.

wahadło cykloidalne

220px-Isochronous_cycloidal_pendula.gif

Encyklopedia PWN

wahadło cykloidalne, wahadło tautochroniczne, wahadło izochroniczne,

matematyczne wahadło, którego okres drgań nie zależy od amplitudy;

punkt materialny zawieszony na nici zakreśla cykloidę; tę własność wahadła cykloidalnego, że okres jego drgań nie zależy od amplitudy nazywa się izochronizmem drgań; opisane (1673) przez fizyka hol. Ch. Huygensa.

• Kolejne iteracje prowadzące do powstania trójkąta Sierpińskiego:

I = lim[n->oo] In

m = lim[n->oo] mn

a = lim[n->oo] an

512px-Sierpinski_triangle_evolution.svg.png

Rozwiązanie:

In = K*mn* an^2, K - pewna stała

Każdy trójkąt można rozłożyć na trzy subtrójkąty. Masa każdego z nich jest trzecią częścią masy trójkąta, gdy bok jest jego połową długości.

In-1 = K* mn-1* an-1^2 = K* mn/3* (an/2)^2 = 1/12* K* mn* an^2 = In/12

Sumaryczny moment bezwładności dużego trójkąta złożonego z trzech mniejszych obliczamy z tw. Steinera. Odległość między środkami masy subtrójkątów (n-1) od osi obrotu dla trójkąta (n) wynosi:

d = 2/3*(an-1)*(sqrt(3)/2) = an-1* sqrt(3)/3

In = 3* (In-1 + mn-1*(an-1* sqrt(3)/3)^2) = 3*In-1 + mn-1* an-1^2 = 3*In-1 + mn/3* (an/2)^2 = 3*In-1 + 1/12* mn* an^2

Skorzystajmy z równania 2, wówczas:

In = 3*In/12 + 1/12* mn* an^2

In(1-1/4) = 1/12* mn* an^2

In = 1/9* mn* an^2

Ostatecznie:

I = 1/9ma^2
  • I= 3/16ma2

Skąd to się wzięło? Jakiś dowód? Wyniki pomiarów doświadczenia? Link do stronki? Papier wszystko przyjmie!

Zadanie można też zrobić stosując wzór rekurencyjny i zwyczajnie iterując n razy trójkąt Sierpińskiego z definicji.

Przypomnę, że mn =mn-1/3 oraz an = an-1/2 =>

mn = m0/3n+1 i an = a0/2n+1

0 Iteracja - Trójkąt pełny

1 Iteracja - Trójkąt pełny z wyciętym trójkątem w środku (tw. Steinera):

I1 = 3m1a12 + m1a12

2 Iteracja - Trójkąt pełny z wyciętym trójkątem w środku z których każdy z nich ma wycięty trójkąt w środku (tw. Steinera):

I2 = (3m2a22 + m2a22)*3 + m1a12

3 Iteracja - (...), a każdy z nich ma wycięty trójkąt w środku (tw. Steinera):

I3 = ((3m3a32 + m3a32)*3 + m2a22)*3 + m1a12

n'ta Iteracja

In = (4mnan2)*3n + mn-1an-12*3n-1 +...+ 3m2a22*31 + m1a12*30

n->oo

In = 4*m0/3n+1* (a0/2n+1)2 *3n +m0/3n * (a0/2n)2 *3n-1 +...+ m0/32 * (a0/22)2 *31 + m0/31 * (a0/21)2 *30 =

= 4*m0/3* (a0/2n)2 *1/4 + m0/3 * (a0/2n-1)2 *1/4 +...+ m0/3 * (a0/2)2 *1/4 + m0/3 * (a0)2 *1/4 =

= m0a02/12 * ∑n=1 1/(2n)2 = m0a02/12 * ∑n=1 (1/4)n = m0a02/12 * 1/(1-1/4) = m0a02/12* 4/3 = 1/9*m0a02

• https://matematyka.pl/viewtopic.php?t=304103

tu było na temat Sierpińskie

No więc właśnie, czyli podałeś moment dla Dywanu Sierpińskiego, a nie Trójkąta Sierpińskiego jak w treści zagadki, też warto znać tę wartość, ale jeszcze lepiej umieć ją policzyć - warto to udowodnić, procedura może być podobna do tej, którą pokazałem.

Edit:

Myślę, że to dobre pytanie, o ile poprzednie zostanie zatwierdzone przez Forumowego_Asa.

• Ostatnio nie miałem sposobności się wpisać. Kontynuujmy quiz.

Oczywiście odpowiedź: 1/9*ma2 jest prawidłowa.

Jeszcze dodam wyprowadzenie tego wyniku, które wydaje mi się najbardziej zwięzłe.

Z analizy wymiarowej wynika, że moment bezwładności trójkąta Sierpińskiego dany jest wzorem:

K*ma2

K jest poszukiwanym współczynnikiem liczbowym.

Duży trójkąt Sierpińskiego składa się z trzech mniejszych subtrójkątów. Każdy z subtrójkątów jest też trójkątem Sierpińskiego.

Mamy zatem równanie:

K*ma2 = 3*K*ms*as2 + 3*ms *d2,

gdzie:

ms - masa subtrójkąta

as - długość boku subtrójkąta

d - odległość środka subtrójkąta od danej osi.

Wystarczy podstawić do powyższego równania:

ms = 1/3*m

as=1/2*a

d=a*sqrt(3)/6

i rozwiązać je ze względu na K.

• W dowodzie warto opisać poszczególne kroki, co się tam dzieje i skąd lub na mocy jakiego twierdzenia dane elementy się biorą oraz dlaczego. Przepisanie samych równań nie wystarczy abym to uznał. Gdybym oceniał pracę i dostał taki wywód postawiłbym 2.5 dla zachęty.

• Ja w ogóle nie zaliczyłbym takiego dowodu z innego powodu.

Co to za babol?! Pierwiastek z metra hehehe. To jakaś nowa wielkość fizyczna.

Przepisać rozwiązania z olimpiady nie potrafisz.

Tu jest link do tej olimpiady z rozwiązaniem na stronie 9:

http://www.kgof.edu.pl/archiwum/59/of59-1-1-R.pdf

Mimo wszystko jakiś postęp zrobiłeś, skoro już odróżniasz słowo dywan od słowa trójkąt.

• Przepisanie samych równań nie wystarczy abym to uznał. Gdybym oceniał pracę i dostał taki wywód postawiłbym 2.5 dla zachęty.

podałem pewne rozwiązanie, które było uznane na olimpiadzie jak widać ale u was i to za mało mimo, że wy wcale nie wyjaśniliście mojej zagadki, która była zapisana w artykule. Czyli nie uznajecie lepszych od siebie bo sami sobie chyba uważacie się za najlepszych na świcie żart jakiś ok :D

http://www.kgof.edu.pl/archiwum/59/of59-1-1-R.pdf tu jakoś uznali to w takiej formie

Mimo wszystko jakiś postęp zrobiłeś, skoro już odróżniasz słowo dywan od słowa trójkąt.

Hipokryzja u was jest taka, że mimo coś nawet przepisałem a wy mojego zadania nie wyjaśniliście wcale a jedynie podali wynik forumowy do ciebie to jest się tak nie ciesz ale ok ja zły wy dobrze wg uznania robicie ok jak nie chcecie czegoś uznać to i tak nie uznacie i tyle tak to widzę

Istna samowolka u was robicie co chcecie uznajecie co wam się podoba według uznania i nie szanujecie innych zadających.

A ja nie jestem taki jak wy i nie zadaje pytań jeśli zadający nie uznaje pytania. Bawcie się dalej

Forumowy robisz sobie jaja, dorosły człowiek i tak się zachowuje jak dzieciak

Co to za babol?! Pierwiastek z metra hehehe.

cyfra była jak pisałem widocznie się usunęła jak dopisywałem ale mój błąd nie sprawdziłem po zakończeniu, każdemu się zdarza

• podałem pewne rozwiązanie, które było uznane na olimpiadzie jak widać ale u was i to za mało mimo, że wy wcale nie wyjaśniliście mojej zagadki, która była zapisana w artykule. Czyli nie uznajecie lepszych od siebie bo sami sobie chyba uważacie się za najlepszych na świcie żart jakiś ok

Właśnie przez tamtą "niewyjaśnioną" zagadkę i związane z nią zamieszanie nie jesteś tu mile widziany. Nie będę do tego wracał, ale miło nie było. Błąd się każdemu może zdarzyć albo tkwić w błędzie i upierać się przy swoim to jest właśnie hipokryzja albo głupota. Oczywiście znowu raczyłeś mnie obrazić żeby nadrobić swój brak i się dowartościować choć ja tylko oschle zauważyłem, jak zwykły szary belfer, że trzech równań bez opisu i żadnego wyjaśnienia nie mogę uznać. To powinno cie czegoś nauczyć na przyszłość, ale ty znowu nad sobą nie panujesz, a zamiast poprawić swój błąd wykłócasz się kto jest mądrzejszy. Przerabialiśmy to, nudny jesteś i tyle.

Uznałbym ci tę odpowiedź gdybyś znowu nie przeholował i dopisał wyjaśnienie i w tym jednym miałeś rację, że pewne rzeczy robię według uznania, mogę wymagać mniej lub więcej ale pewne minimum muszę zachować. Ba powiem więcej, dałem ci szansę, a ty ją zmarnowałeś przez swoją ignorancję! Forumowy_As zadaje.