Fizyczny

• Istnieje teoria Stephena Hawkinga, która przewiduje parowanie czarnych dziur.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Promieniowanie_Hawkinga

Rozważmy statyczną czarną dziurę o masie m. Załóżmy, że w jej sąsiedztwie nie ma nic, co mogłaby pochłonąć.

Proszę znaleźć w internecie lub wyprowadzić wzór określający, po jakim czasie czarna dziura całkowicie wyparuje. Następnie proszę obliczyć ten czas, jeśli czarna dziura ma masę jednej kilotony.

• Właśnie przez tamtą "niewyjaśnioną" zagadkę i związane z nią zamieszanie nie jesteś tu mile widziany.

Ale to wy jej nie wyjaśniliście i zaczęliście zadawać nowe pytania tak się nie robi

Nie umiesz przyznać się do błędu i tym się różnimy ja potrafię

A niby czym cię obraziłem? śmieszne to wy mnie cały czas obrażacie

Miałeś uznać ale nie uznałeś co za bzdety

Dlaczego forumowy zadaje jak nie odpowiedział forumowy nie dał wyjaśnienia nawet rozwiązania

przecież to ja napisałem rozwiązanie śmieszne

dziecinada

Jawne oszustwo z waszej strony

Zażartowałem sobie z braku precyzji, ale już nie będę skoro nie lubisz.

Lubie żarty ale wy nie umiecie się bawić

Istnieje teoria Stephena Hawkinga, która przewiduje parowanie czarnych dziur.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Promieniowanie_Hawkinga

Rozważmy statyczną czarną dziurę o masie m. Załóżmy, że w jej sąsiedztwie nie ma nic, co mogłaby pochłonąć.

Proszę znaleźć w internecie lub wyprowadzić wzór określający, po jakim czasie czarna dziura całkowicie wyparuje. Następnie proszę obliczyć ten czas, jeśli czarna dziura ma masę jednej kilotony.

czas q = 0,1 s

wzór q= 1,9 * 1017 * (M/M1 ) 3 lat M>> M1

q= 1,5 * 1010 * (M/M2 ) 3 lat M2<<M<<M1

M2 = 5*1011 kg M1 =1014 kg

M= masa czarnej dziury

Uznałbym ci tę odpowiedź gdybyś znowu nie przeholował i

holon jesteś nie honorowy ja odpowiedziałem i ja mam prawo zadać

nie umiesz się przyznać do porażki żałosne

• nie umiesz się przyznać do porażki żałosne

Do porażki? A jakaż tu może być porażka? Piszesz co ci ślina na język przyniesie, zresztą jak zwykle. Zadałem z pełną świadomością pytanie o to co wcześniej podlinkowałeś. Gdy chcesz coś udowodnić masz przekonać mnie, że rozumiesz problem albo inaczej, masz mi to tak wyjaśnić żebym i ja zrozumiał. Gdybyś wstawił screena dowodu zamiast przepisywać trzy po trzy, uznałbym to, ale wyrwane z kontekstu niechlujnie przepisane równania? Ktoś kto to czyta prędzej złapie się za głowę i uśmieje niż uzna coś takiego. Forumowy_As nie musiał mnie przekonywać, że zna rozwiązanie, an był architektem pytania, a zatem mój wybór nie był bezpodstawny.

Pochylmy się nad przedstawionym rozwiązaniem:

Po pierwsze widzimy chaos w przepisywaniu informacji z tablic fizycznych. Raz stosujesz małą literę m, a raz dużą, jakby tu miała panować dowolność. Chyba tylko w informatyce, w niektórych językach programowania można pozwolić sobie na ową wymienność oznaczeń, na pewno nie w fizyce. W woli ścisłości M to nie masa słońca tylko masa czarnej dziury w tych równaniach. Nie widzę też istotnego warunku na wzór na "q", który mówi że M>>M1, co oznacza że tego wzoru nie możemy zastosować do obliczenia czasu parowania czarnej dziury. Wyszłoby wówczas 6 sec. Dla wzoru o założeniach M2<<M<<M1 wynik to 3,79sec. Szczęśliwie się tylko złożyło, że w tablicach była podana wartość czasu t=0.1sec dla czarnej dziury o masie o którą pytał Forumowy_As. Nieszczęśliwie dla ciebie nie podano tam wzoru na tę wielkość. Powodzenia, przed tobą kolejna wielkość do udowodnienia.

• , że rozumiesz problem albo inaczej, ma

tu nie chodzi o to czy ktoś coś rozumie czy też nie tylko na poprawnej odpowiedzi. Takie rozumowanie w tym quizie od kiedy

lepiej wstawić link niż przepisać a co to za argument jest z piaskownicy serio takie zachowanie jak w piaskownicy

znacza że tego wzoru nie możemy zastosować do obliczenia czasu parowania czarnej dziury. Wyszłoby wówczas 6 sec. Dla wzoru o założeniach M2<<M<<M1 wynik to 3,79sec. Szczęśliwie się tylko złożyło, że w tablicach była podana wartość czasu t=0.1sec dla czarnej dziury o masie o którą pytał Forumowy_As. Nieszczęśliwie dla ciebie nie podano tam wzoru na tę wielkość. Powodzenia, przed tobą kolejna wielkość do udowodnienia.

forumowy pisał jedynie o wzorze więc napisałem takie wzory jakimi można policzyć pewne masy czyli odpowiedź zgodna z opisem

wynik też więc wszystko się zgadza a ty się czepiasz

może się policzyłeś bo innego wzoru niema.

literki kwestia drugorzędna ja mogę sobie kwiatuszki namalować zamiast literek i też będzie dobrze

poprawki jakieś tam można wprowadzić jak tak bardzo chcesz pisałem to późno mogłem coś pomylić chyba nie?

• Można tam obliczyć między innymi czas parowania w gotowym k

W tablicach podali 0,1

osobiście nie liczyłem bo z moimi błędami w liczeniu za długo bym liczył może policzę hehe

może błąd na stronie jest ? szczerze to zbyt długi czas moim zdaniem kilkadziesiąt sek

Może rozbieżności powstają, że teoria na tak małych masach nie jest wiarygodna

parowanie Hawkinga ma wiele wyjaśnień i jest nie spójne

M2<<M<<M1 wynik to 3,79se

holon miałeś racje 3,78 wychodzi

• Według kalkulatora z tamtej strony promień Schwarzshilda dla kilotonowej dziury ma:

1.48517 * 10^(-21) m

Edit:

W Excelu wyszło to samo po podstawieniu wartości stałych fizycznych i masy dziury do wzoru r = 2GM/(c^2)

Zatem pod tym względem kalkulator z tamtej strony się nie myli.

• A jak policzysz sam wzorem ?

Jest tutaj zasada w fizyce, która mówi, że im mniejsza jest czarna dziura, tym szybsze ulatnianie się. Dla trybu LHC czarnej dziury, oszacowanej na jedynie miliardową miliarda metra w poprzek (10-18 metra), czarna dziura istniałaby przez trochę więcej niż kilka miliard miliard miliardów sekundy. T

z art wyżej wynika

mnie wyszło że taka dziura ma 1,4822 * 10-21 metra czyli tutaj jest zgoda, stałą G zapisałem do 6,67

wg art dziura wyparowała by w momencie w miliardowej sek https://www.astrovision.pl/index.php?post=771

Według mnie i artykułu czarna dziura o takiej wielkości nie mogła by istnieć przez tak długi czas liczony w sek kilkadziesiąt

• Podsumowując, mamy trzy wyniki o różnych rzędach wielkości:

Wynik z artykułu: niewyobrażalnie mały ułamek sekundy

Wynik z tablic: 0,1 s

Wynik z tamtej strony: 46,5 s.

Myślę, że dużo czasu upłynie zanim ludzkość się dowie, jak jest naprawdę.

Jak chcesz, to dawaj kolejną zagadkę.

• ok zaraz napiszę

Teoria względności dla ułatwienia

Rozważamy dwie planety A i B znajdują się od siebie w odległości 9,46 *1022 kilometrów. Planety traktujemy jako nieruchome względem siebie. Planeta A wysyła sygnał radiowy prędkością światła do planety B. Sygnał dociera bez przeszkód czasowych do planety B po 10 miliardach lat. ( uproszczenie )

Planeta A emituje, co miesiąc pewną wiadomość, raport z misji. Raporty wysyłane są cyklicznie i mają być wysyłane przez okres = nieskończoność

Po obejrzeniu 12 raportów czyli po okresie roku odbierający z planety B wyrusza statkiem względem planety A z prędkością 16 km/h

Ile raportów otrzyma statek po kolejnym miesiącu ( po 12) od momentu wyruszenia i dlaczego?

• Nie to całkiem nowe wydanie tego samego zadania. Tym razem podchwytliwość tkwi w tym, że planety mają różne okresy obiegu wokół swoich gwiazd macierzystych, dzięki czemu miesiąc na jednej planecie to rok na drugiej. Dodatkowo trzeba uwzględnić różnicę odległości peryhelium i aphelium w różnych odstępach czasu. Idę zająć się ciekawszymi problemami, każda sekunda tutaj jest zmarnowana.

• Planety są nie ruchome dla uproszczenia a statek leci w [przeciwną stronę

nie ma nic podchwytliwego!

Dodatkowo trzeba uwzględnić różnicę odległości peryhelium i aphelium w różnych odstępach czasu. Idę zająć się ciekawszymi problemami, każda sekunda tutaj jest zmarnowana.

Jak nie umiesz czegoś ogarnąć to się boczysz zamiast próbować no ale ok

Ja tam próbuje twoje zagadki ale jak chcesz holon

• Przykro mi, ale nie znalazłem nigdzie informacji, jakoby czas miał płynąć inaczej na kaonu. Można prosić źródło?