Fizyczny

• Wszystko było opisane prawidłowo.

Jak patrzysz w lustro co co widzisz, w ogóle możesz jesze w nie spojrzeć? Jeszcze wiecej obłudy i hipokryzji to cie własne szambo zaleje, zapewniłem ze nie skocze ci na ratunek, ba wrec dołożę swój ,,klocek,, zeby nie powiedziec cegłe. NIKT TEGO NIE MÓGŁ ODGADNĄC BO PYTAŁES O CO INNEGO, moze sam nie wiesz o co pytalec, jak wszyscy zauwazyli. Poskarż sie profesorowi.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Opóźnienie będzie równe około 150 lat.

Forumowy_As150 lat to się zgadza, tylko w pytaniu jest jeszcze ile i dlaczego?

Czemu sygnał dotrze? To już było dyskutowane. Tutaj jest odnośnik:

Fizyczny

Wynik się zgadza, więc zadaję kolejny problem.

Rozważmy rzut ukośny w jednorodnym polu grawitacyjnym o natężeniu g. Załóżmy, że początkowa prędkość ma wartość v, a wysokość początkowa jest równa h. Jaką miarę powinien mieć kąt wyrzutu, żeby zasięg był jak największy?

Kąt wyrzutu to kąt miedzy prędkością początkową, a poziomem.

Proszę dodatkowo założyć, że nie ma oporów ruchu, podłoże jest poziome, a miotane ciało można traktować jak punkt materialny.

• Czemu sygnał dotrze? To już było dyskutowane. Tutaj jest odnośnik:

Fizyczny

Wynik się zgadza, więc zadaję kolejny problem.

Ale nie takie jest wyjaśnienie zagadki, to że wynik się zgadza to tylko część odpowiedzi była. :> Nie mówiłem, że można zadawać kolejną. Widzę, że sami decydujemy czy odwiedziliśmy dobrze czy nie.

• Nikogo nie obchodzi rozwiązanie zagadki, skoro nikt nie zna jej treści. Jesteś krętaczem. Miałes tyle czasu, żeby sprostować nieporozumienia. Ty nawet diagramu nie umiesz narysować poprawnie. Linie świata nie mogą być poziome, bo cząstki klasyczne nie mogą być w wielu miejscach naraz. Miałeś nanieść na diagramie zdarzenia emisji, odbioru, linie świata nadawcy, odbiorcy.

• Ty nawet doiagramu nie umiesz narysować poprawnie. Linie świata nie mogą być poziome, bo cząstki klasyczne nie mogą być w wielu miejscach naraz. Miałeś nanieść na diagramie zdarzenia emisji, odbioru, linie świata nadawcy, odbiorcy.

To diagramy oba przerysowane z literatury nie moje. Widać jakie masz pojęcie. Wszystko było wypisane. Wypisujesz bzdury.

• Diagram, gdzie narysowałem dwie linie wzdłuż osi x. Jedna jest prosto a druga przecina ją pod kątem. To jest rozwiązanie graficzne zagadki. Są to dwie płaszczyzny. Prosta to zdarzenie gdzie oba statki są nieruchomo względem siebie. Nie potrzeba tu wyjaśnienia.

natomiast płaszczyzna przecinająca się to efekt oddalania się obiektu względem statku spoczywającego. Ruch powoduje obrócenie płaszczyzny. Co daje efekt 150 lat opóźnienia. Opóźnienie przy nie wielkiej odległości jest nie zauważalne natomiast przy odległości 1021 daje efekt 150 lat

Pytanie dlaczego tak się dzieje?

Oś pionowa diagramu to czas mierzony jako droga którą przebywa światło w jednostce czasu

W przypadku obu statków nieruchomych na diagramie czas płynie wzdłuż osi pionowej.

Nikogo nie obchodzi rozwiązanie zagadki, skoro nikt nie zna jej treści. Jesteś krętaczem.

Podałem wam ciekawą zagadkę, fascynująca moim zdaniem w efekcie, która została opisana w literaturze przez doktorantkę na UW w Katedrze Teorii Cząstek z myślą, że coś fajnego można zaprezentować dla Was podzielić się zagadnieniami z teorii względności.

Przykro mi, że tak myślisz, bo tak nie jest. Pokazałem wszystkie możliwe dane jakie były.

Jak patrzysz w lustro co co widzisz, w ogóle możesz jesze w nie spojrzeć? Jeszcze wiecej obłudy i hipokryzji to cie własne szambo zaleje, zapewniłem ze nie skocze ci na ratunek, ba wrec dołożę swój ,,klocek,, zeby nie powiedziec cegłe. NIKT TEGO NIE MÓGŁ ODGADNĄC BO PYTAŁES O CO INNEGO, moze sam nie wiesz o co pytalec, jak wszyscy zauwazyli. Poskarż sie profesorowi.

Pytałem o to samo co wykazałem wyżej, jeśli ktoś nie potrafił czytać ze zrozumieniem to nie moja wina. Ta zagadka jest opisana w literaturze, nie jest moja.

• W dalszym ciągu nie wiem, gdzie napisałem bzdurę. Jak zwykle odwracasz kota ogonem.

Przypominam, że to jest aktualna zagadka:

Rozważmy rzut ukośny w jednorodnym polu grawitacyjnym o natężeniu g. Załóżmy, że początkowa prędkość ma wartość v, a wysokość początkowa jest równa h. Jaką miarę powinien mieć kąt wyrzutu, żeby zasięg był jak największy?

Proszę dodatkowo założyć, że nie ma oporów ruchu, podłoże jest poziome, a miotane ciało można traktować jak punkt materialny.

• Jeśli się rysuje diagram, to powinnością jest dobrze opisać jego elementy. Podaj źródło w literaturze, bo kiepsko ci idzie przepisywanie łamaną polszczyzną.

Edit: Oczywiście przypomianm o aktualnej zagadce:

• Ja chciałbym zaproponować aby w quizie mogły zadawać pytania tylko osoby o IQ>80. Ktoś kto nie potrafi sklecić poprawnie gramatycznego i spójnego zdania nie może zadawać pytań bo powoduje tylko niepotrzebne kłótnie i spory. Przyglądam się z politowaniem przez ostatnie dni co tu się dzieje, podobnie duża część forum z niechęcią zagląda na quizy. Czemu? Bo ewidentnie pewna osoba zwana Antypopisem wypisuje bzdury dowartościowując się wciąż wyższym wykształceniem, które jeśli ma to za osełkę masła. Weź gościu kilof i idź wyrąbać przodek w kopalni.

Całe twoje zadanie sprowadza się tak na prawdę do obliczenia dodatkowej drogi jaką przebędzie statek odbiorczy w przeciągu 10^10 lat lecąc z prędkością 4.5m/s. O ruchu jednostajnym uczymy się w szkole podstawowej, więc dziwi mnie, że coś tak prostego dano doktorantom do rozwiązania. No chyba że to były młode doktorantki...

Wystarczy więc policzyć T = v/c* t; T = 4.5/(3* 10^9)* 10^10 = 150.1038...

Podsumowując, aby wywołać tę całą gówno burzę, celowo i z premedytacją zamieniłeś treść zadania tak aby z banału zrobić kanał. Wiesz jak takie działanie się nazywa? Impotencja naukowa!

• To była tylko podpowiedź, może mam sobie sam odpowiedzieć i wszystko wyłożyć na tacy albo na pytanie albo pokazać gdzie jest odpowiedź, chyba żartujesz Sam sobie mam odpowiedzieć albo pokazać gdzie jest odpowiedź.

Nikogo nie obchodzi już twoja zagadka, jesli nie chcesz aby twoj czas minąl rozwiąż nowe zadanie, udowodnij ze jestes taki uczony jak w kazdym poscie zapewniasz nas. hehe. Wartosc człowieka mierzą jego czyny a nie zamiary. To tylko puste słowa, w które nik nie wierzy jak np. słowa Gilderoy'a Lockhart'a

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Ktoś kto nie potrafi sklecić poprawnie gramatycznego i spójnego zdania nie może zadawać pytań bo powoduje tylko niepotrzebne kłótnie i spory.

Pytanie było bardzo zrozumiałe, tylko czytać ze zrozumieniem się nauczcie. Idź na uczelnie zrób doktorat a potem podgadamy bo nie masz pojęcia o byciu doktorantem czy dr na uczelni. Zadanie proste tylko zrozumieć je trzeba. Wymądrzacie się jak byście profesorami byli. A guzik macie za dorobek. b naukowy. burze to wy wywołujecie jak zrozumieć i rozwiązać zadania nie potraficie. A najlepiej zwalić na mnie wszystko. Normalne zadanie , spójrz na swoje zadania. Te są dopiero niezrozumiałe. Wzór transformacji nie wiesz o czym piszesz, IQ to sie nie popisałeś jakoś mam ponad 120 jak by cię to interesowało 0 daruj sobie wiesz takie teksty z przedszkola, myślisz że IQ jak masz wysokie to jesteś kimś to sie mylisz.

Masz wzór może się czegos nauczysz https://pl.wikipedia.org/wiki/Transformacja_Lorentza

chociaż wątpie bo w was jest tylko jad

Najlepiej jak by wasza trójka tu nie zaglądała która pluje jadem, wyzywa, znieważa krytykuje wiecznie jak nie zna odpowiedzi i było ok

Ignorantem jestes i tyle tylko bys każdego obrażał, nawet doktorakti chłopie nie masz dorobku naukowego stopnia czy tytułu jaki inni a się mądrzysz\daj se siana z rana

• Nie będę się licytował kto jest bystrzejszy, umywam ręce od tego. Przypomniała mi się stara historia pewnego studenta który bardzo interesował się astronomią. Interesował się do tego stopnia, że każdorazowo, co roku zapisywał się na pierwszy rok i mimo że wciąż ponosił fiasko, kombinował i zaliczał przedmiot "awansem". Do czasu, teoria względności zrewidowała jego możliwości intelektualne. Ale co jest w tej historii najważniejsze. Osoba ta szczyciła się wyłącznie tym, że studiowała.

• Także uważam, że nie ma sensu tego ciągnąć dalej. Proponuję trzymać się zasady jednoznacznego formowania problemów i nikt z nas nie będzie miał pretensji, że czegoś nie zrozumiał tak samo jak autor pytania. Jednocześnie gdy wystąpi wątpliwość powinnością autora jest uściślenie zagadki a nie podrzucanie fałszywych tropów. Takie tropy mógłby zacytować na przykładzie twojego zadania, ale przecież jest już nowy problem. Pozwolę sobie odstąpić pierwszeństwa odpowiedzi w tej sprawie ;)

• Wymądrzacie się jak byście profesorami byli. A guzik macie za dorobek. b naukowy. burze to wy wywołujecie jak zrozumieć i rozwiązać zadania nie potraficie.

Tym zdaniem pokazaleś właśnie swój poziom, jak zawsze nie okazujesz swojej ,,wysokiej,, inteligencji. Obrażasz sie jak ktos ci wykaze ze masz za wysokie mniemane o sobie.

chociaż wątpie bo w was jest tylko jad

Ja nie jestem gadem, ja jestem słońcem, a ty jesteś bałwanem i zostanie po tobie mokra plama.

______________________________________________________________________________________________________________\

Do rzeczy: a - kat rzutu dający max zasięg, h - wysokosc z której wykonano rzut, v - predkosc wyrzutu.

a = arcsin(v/pierwiastek(2v*v+2gh))

961f09f3ea92a7f9524842bf077609ae14d36143

Edited once, last by Crysis ().