Jakie hipotetyczne obiekty można by zaobserwować według modelu anihilacji WIMP- ów?
Astronomiczny
-
- Nauka
- Quiz
- SPIN DOKTOR
-
-
Ruszę trochę quiz, bo tematy astronomiczne zawsze ciekawe... Halo ciemnej materii?
-
Nie, chodzi o gwiazdy pewnego rodzaju, o ich nazwę, trop z tego co widzę dobry objęty.
-
Spróbuję, gwiazda Bozonowa złożona np. z hipotetycznych cząstek zwanych Axionami. Spekuluje się, że galaktyczne halo ciemnej materii może w istocie być olbrzymim obłokiem gwiazd bozonowych. Znalazłem jeszcze jakieś wzmianki o ciemnej materii dla hipotetycznych gwiazd Preonowych.
-
Nie, gdyż sprawdziłem, mogę się mylić ale nie sądzę.
Gwiazdy bozonowe mogły powstać w wyniku kolapsu grawitacyjnego podczas pierwotnych etapów Wielkiego Wybuchu.
https://gaz.wiki/wiki/pl/Exotic_star#natomiast te gwiazdy o które pytam mają związek z ciemną materią i powstają inaczej nie tak jak w opisie gwizd bozonowych.
Myślałem, że to inna nazwa ale nie sądzę.
Nazwa gwiazdy hipotetycznej jest inna i odnosi sie do innego jej procesu powstawania.
Gwiazda preonowa na pewno nie.
-
Najpierw spadające, a potem Upadłe gwiazdy.
Możliwe że też zielone gwiazdy:
-
Żadne zielone
podam podpowiedź:
Gwiazdy te czerpały energię nie z reakcji termojądrowych a anihilacji ciemnej materii. W następnej fazie zaczynała się reakcja termojądrowa, potem wodór i hel i gwiazda świeci , na podstawie modelu cząstek WIMPy hipoteza.
WIMPY mogą zostać uwięzione wewnątrz gwiazdy. \Gwiazdy zaczęły już świecić na początku swojego powstania przed reakcją termojądrową.
Nazwa tych gwiazd występuje na konferencjach w tym roku jak i wykładach oraz w czasopismach, i dlatego proszę po podanie identycznie tej samej nazwy.
-
Dark Star
i dlatego proszę po podanie identycznie tej samej nazwy.
Osoba wykształcona powinna znac synonimy
-
Tak, chodzi o ciemne gwiazdy,
Dark Star
i dlatego proszę po podanie identycznie tej samej nazwy.
Osoba wykształcona powinna znac synonimy
nie znam wszystkich synonimów ze wszystkich dziedzin życia. Geniuszem nie jestem bo inaczej bym tu nie siedział.
Operuje znanymi i tymi co się posługują inni naukowcy.
Ciemne gwiazdy - nazwa pochodzi od anihilacji ciemnej materii, reszta w materiale w linkach.
Przesyłam tylko 2 linki
https://www.focus.pl/artykul/p…wchlanialy-ciemna-materie
ORAZ artykuł
https://www.focus.pl/artykul/p…wchlanialy-ciemna-materie
Reszty nie wysyłam bo zgubiłem.
-
Proszę podać energię wiazania gromady galaktyk, można się pomylić o rząd wielkosci.
-
5* 1042 J ?
-
Też znalazłem tę wartość ale dla gromady kulistej. Co ogolnie wiadomo, w naszej galaktyce jesto ponad 160 takich gromad, czyli zbiorów gwiazd. A ja pytam o zbiory galaktyk, gdyby energia była tak mała ciemana energia rozerwałaby gromade galaktyk, a jednak tak sie nie dzieje
-
gdyby energia była tak mała ciemana energia rozerwałaby gromade galaktyk, a jednak tak sie nie dzieje
To tylko przypuszczenia, rozszerzanie się wszechświata i tak idzie w kierunku tego, że może rozerwać gromady galaktyk i to właśnie się dzieje, W skali mld lat to będzie postępować.
No ale skoro twierdzisz, że większa to nie wiem.
Ciemna materia spaja galaktyki, prawdopodobnie tak mówią a z jaka siłą hm.
może 1060 J ?
-
Nie siłą tylko energia ale już duzo blizej. Szacunkowa warosc jest kilka rzedów mniejsza, ile?
-
1,6 * 1057 J
Obliczając, że masa gromady to 1015 mas Słońca a rozmiar 10 mln ly
obliczając ze wzoru
Eg =3/5 * ( GM2 / R )
R - rozmiar gromady, M- masa gromady, G - stała grawitacji.
Pytanie dość ciekawe, nigdy nie miałem z tym styczności. Nie mówiąc o liczeniu.
-
Brawo!
-
To może takie dziwne
Jakie jest prawdopodobieństwo stworzenia takiego Wszechświata jak nasz?
-
1
-
Nie
prawdopodobieństwo określa się 1:1, 1:10 itd.
nie jest to 1:1
-
1:1=1