Serwer bez Antymaterii (do zamknięcia)

• Cześć

Przyszedł mi do głowy pomysł, raczej nie możliwy do zrealizowania, ale moim zdaniem fajny, ciekawe co Wy na to :/ Mianowicie chodzi o to, żeby otworzyli chociaż jeden serwer, na którym nie można by kupować antymaterii. Oczywiście Gameforge nie strzeliłoby sobie w kolano, pozbawiając się możliwości zarobku dlatego za granie na takim serwerze trzeba by było płacić niewielki abonament, np. kilka zł. miesięcznie. Myślę, że graczy którzy wydają kasę na antymaterię jest wielokrotnie mniej niż tych, którzy grają bez anty, a więc :

"kilku" wydających co jakiś czas "większą kwotę" vs "wszyscy" płacący regularnie "małą kwotę".

Nie jestem analitykiem, ale myślę, że zyski z takiego serwera mieliby podobne do obecnie istniejących serwerów. No i największym plusem takiego uni byłyby wyrównane szanse dla wszystkich, bez możliwości kupowania paczek różnica w punktach między graczami (zwłaszcza tymi z Top 100) byłaby o wiele mniejsza więc działoby się więcej na uni. Niebyło by sytuacji gdy kilka godzin po otwarciu nowego serwera ktoś ma 100 mln pkt. i gdzieś tam lata ze 20.000 GSów. Nie zrozumcie mnie źle, nie użalam się teraz, że niektórzy grają za kasę. Gra dopuszcza taką możliwość i jeśli ktoś ma taką ochotę to ok :thumbup: Ale gdyby powstał serwer bez anty to bym się tam chętnie zadomowił.

Pozdrawiam

• Przelicz ile zysków jest jeśli po otwarciu nowego serwera top kilku - kilkunastu graczy wbija milion punktów w kilka godzin, a teraz policz ile by musiał wynosić abonament, żeby to się wyrównało.

IMHO nie do osiągnięcia...

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Nie wiem jak to policzyć, mogę tylko zgadywać, że żeby szybko zrobić 1mln pkt, trzeba wydać co najmniej kilkaset a kto wie może nawet z 1000 cebulionów. No ale zgadywać to sobie można. Jednak zgadzam się, różnica w zyskach byłaby ogromna (zwłaszcza w pierwszym miesiącu) a co jeśli taki serwer cieszyłby się dużym zainteresowaniem i nawet w miarę upływu czasu liczba graczy nie spadałaby poniżej 200? Wystarczyłoby 10 zł od łepka, dałoby to 2.000 miesięcznie a 24.000 rocznie. Gdyby taki serwer utrzymałby się tak długo jak Nekkar 9 lat, to zysk byłby całkiem spory. Ja się na tym nie znam, ale może jak poczekamy to znajdzie się ktoś, kto będzie wiedział jak i będzie mu/jej się chciało sensownie i rzetelnie to policzyć. Traktujcie to co piszę z przymrużeniem oka bo nie jestem starym graczem (gram dopiero od roku) więc pewnie bredzę.

• Z anty czy bez, topka i tak by wykreowała się gdzieś po miesiącu, a reszta wolałaby się przenieść na nowy "darmowy" serwer i zacząć od nowa.

Dajcie mu medal, ewidentnie myśli, że Amerykę odkrył. Masz tam jakieś medale modek dla takich ananasów? :popcorn::popcorn:

Nowe uni, nowa opłata? Ciekawie ciekawie :D

Ruda: Oct 25th 2023

"SPIN DOKTOR Spamujesz wszem i wobec (...) Nie przyjmujesz do wiadomości faktów, tylko oceniasz je według własnego widzimisię."

Logitech: Aug 22nd 2021

SPIN DOKTOR, jesteś gościem, który ponad 1000 postów nabił tekstem: "gratki starcia" na każdym uni przy każdym starciu :ocb:

nawet na nich nie grając. Jesteś mistrzem hipokryzji, palancie - konto typowego spamera.

PS. Dlaczego przestałeś im gratulować? :beaten:

/

u42, u66, Sirius, Taurus OFF

• Gdyby taki serwer utrzymałby się tak długo jak Nekkar 9 lat

Z anty czy bez, topka i tak by wykreowała się gdzieś po miesiącu, a reszta wolałaby się przenieść na nowy "darmowy" serwer i zacząć od nowa.

Oczywiście że topka by się wykreowała "gdzieś po miesiącu" ale chodzi o to że różnica między topką a całą resztą nie aż tak przytłaczająca. I jak by wspólnymi siłami 'słabsi' gracze zezłomowałi Top 1 , to ten gracz musiałby odbudować a nie kupić spowrotem Top 1.

• Nawet bez anty można się pushować, kupować konta itp... w każdym razie podobne pomysły pojawiają się średnio co pół roku, na razie bez większego skutku. Moim zdaniem byłoby za mało chętnych na taki "abonament". Większość raczej zadowala się miejscem np. w top 30 i wcale nie czuje potrzeby zawalczenia o top1. Zwłaszcza że sam brak anty nie wystarczy, by to osiągnąć.

• Moze lepiej dać wszystkim po równo tyle co Wałęsa obiecał czyli 100kk anty na start i niech to każdy wykorzysta jak najlepiej umie. Szanse beda ,,równe,,

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Push pushem, i nie chodz o potrzebę, tylko o możliwość "zwalczenia" Top 1. Jeśli dzisiaj powstałby nowy serwer a Ty ( i każdy inny gracz) nie masz tyle kasy co " kilku, kilkunastu z topki", to budowanie Twojego Imperium będzie polegało przede wszystkim na tym, że będziesz/będziecie się chował/li przed Top-ką. Uważam to za skandal! Gram od roku i cały czas tkwię w top 200, więc może stąd te moje całe pomysły i 'narzekanie'.

pfff..:D

wampek jesteś w Top 100? czy w Top 30?:/

• Moze lepiej dać wszystkim po równo tyle co Wałęsa obiecał czyli 100kk anty na start i niech to każdy wykorzysta jak najlepiej umie. Szanse beda ,,rówJak dasz wszystkim 100

Jak dasz wszystkim 100kk anty to szanse będą wyrównane

A jak dasz wszystkim 0 anty to też szane będą wyrównane

wolę 0 anty 8)

• Gra się zmieniła, wyewoluowała do tego tworu, którym jest obecnie i taka pewno nie zostanie, bo będzie się rozwijać. Jeśli coś się nie rozwija i stoi w miejscu to się cofa a to powoduje koniec takie tworu.

Fajnie było bez antymaterii, bo można się było wszystkiego spodziewać i policzyć.

Teraz gdzie można kupić paczki i zbudować coś błyskawicznie nigdy nic do końca nie wiadomo w grze.

Ale taki serwer pewnie już nie ma racji bytu bez anty.

Strategia gry się zmieniała z anty ale dalej można sobie grać dla for fun. :D bez spiny o staty

zresztą teraz każdy co dzień awansuje co nie? :D

• Idea jest słuszna, były swojego czasu pomysły "uni na abonament" gdzie wszyscy mają równe szanse, płaci się wejściówkę. Nie chwyciło, ale temat wraca. Tu trzeba by jakiegoś innego podejścia. Całość graczy stanowi ekosystem, każdy ma w tym ekosystemie swoją rolę. Są tacy którzy wydają kupę $$ na swój top. Są tacy, którzy próbują doścignąć tych poprzednich bez $$ by udowodnić, że się da. Uni bez $$ pozbawia sensu gry tych pierwszych. Ale jak nie ma kogo gonić to i ci drudzy nie widzą sensu w grze. Na dziś dzień nie ma w tym równowagi - wydajesz $$ masz top gwarantowany. Tyle że w miarę upływu czasu top topnieje. Im uni starsze tym przewaga się zmniejsza. W tym momencie wchodzi nowe uni i zabawa rozpoczyna się od początku. Biznes plan zajebisty :) I teraz musimy popatrzeć na to w ten sposób, że biznesplan musi być zachowany - by wilk był syty i wlk był syty - tylko wtedy ma to sens (znaczy pomysł ma szanse na wdrożenie). Dodam że wilk szprecha po niemiecku :) Na pierwszy rzut oka, można by pomyśleć o lepszej równowadze szans. Ci którzy wydają $$ na swój top nadal maj przewagę, ale nie aż taką która pozwala im spać spokojnie. Z drugiej strony ci którzy $$ nie wydają widzą że topka jest w zasięgu, co zapewne skłoni ich do wydania paru $ aby dobić.

Natomiast jeśli ktoś myśli, że GF tego nie analizował i obecny model gry przynosi cokolwiek innego niż max zysku to jest w mylnym błędzie. W pewnym momencie uznali, że rzeczywiście $$ daje zbyt dużą przewagę. Stąd wdrożyli pomysł "odkrywcy". To nie daje przewagi nad wydającymi kasę, ale daje światełko w tunelu - nie będziesz najwyżej, ale będziesz miał przyzwoicie (przez pierwszy miesiąc, dwa uni) - na tyle że jest duża szansa, że zarejestrujesz się na następnym. Gracze bez $$ już tak nie odpływają.