Kategoria ogólna, Z innych dziedzin niż quizy :)

• Czas mija żadnej próby odpowiedzi więc może z okazji świąt mała podpowiedź.

Wioska leży w państwie federacyjnym w zachodniej europie. Flaga tego państwa składa się z trzech kolorów ( żółty, czarny i czerwony)

Państwo to jest członkiem UE, ONZ, NATO jest także członkiem i założycielem OECD. Należy także do strefy euro i Schengen. Graniczy między innymi z Francją , Holandią i Luksemburgiem.

Jeśli będzie potrzebna kolejna podpowiedź to już nie w tym roku :)

Za łatwo będzie .

• Czas mija żadnej próby odpowiedzi więc może z okazji świąt mała podpowiedź.

Może z okazji kolejnych swiat kolejna podpowiedź? Google podaje ze w latach 60' powstało w belgii ,,Genk Body & Assembly,, produkujace fordy.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Czy ta firma ma własną stronę na polskiej lub nawet angielskiej wikipedii? Zdarzyło mi się w pewnym momencie przeszukać wszystkie firmy motoryzacyjne z Belgii jakie znalazłem na angielskiej wiki, nic z 1960 roku się nie udało dopasować.

Alternatywnie - czy w takich samych źródłach znajdziemy informacje o wiosce o której mowa? I będzie tam informacja o tym, że tam znajduje się fabryka a mieszkańców nazywa się turkami?

• Cometto- myślałem że bardziej podpowiedzieć się już nie da.

https://www.cometto.com/

Tak , informacje o wiosce i dlaczego jej mieszkańców nazywa się "turkami" zostały zaczerpnięte od cioci Wiki, Resztę od wujka Google.

Przez Italię , Rosję , Luksemburg i Polskę trafisz do tej wioski w Belgii.

W Polsce firma ma fabrykę w miejscu mojego zamieszkania.

Dla mniej uważnych to nie Szczecin , Szczecin to wioska z tramwajami a ja mieszkam w dużej aglomeracji z darmową komunikacją miejską i z lotniskiem niedaleko tej wioski

Pisałem wcześniej , motoryzacja to nie tylko samochody.

Jednym z oficjalnych dilerów tej firmy w naszym kraju jest Pan Jan Wengrzyn.

Bardziej już się chyba nie da bo kolejna podpowiedź to już tylko nazwa firmy lub wioski o którą mi chodziło/

• Faymonville.

Dla ciekawskich podsumowanie mojego załamania psychicznego:

- wykminiłem, że Goleniów,

- sprawdziłem, że jest tam bezpłatna komunikacja miejska,

- zacząłem szukać jakie tam są fabryki/zakłady przemysłowe,

- myślałem, że będzie to coś sporego o czym będzie info na wikipedii - o ja głupi,

- znalazłem info, że jest jakieś cudo w stylu Goleniowskiego Parku Przemysłowego,

- jest na ich stronie zakładka z inwestorami, alfabetyczna, zacząłem sprawdzać - na szczęście udało się już na "F".

Podsumowując - szukaliśmy wioski na około 1000 mieszkańców, do której zamknęli linię kolejową, taka metropolia. Firma ma artykuł tylko na angielskiej wikipedii (nawet na francuskiej/walońskiej nie ma). Świadczy to chyba o tym jak jest poważana?

Dla porównania - pod względem zatrudnienia jest to firma porównywalna do polskiego Tymbarka (będącego częścią dużo większego Maspexu). Sama miejscowość Tymbark liczy 2700 mieszkańców a jego pierwotna nazwa wzięła się od sformułowania "Jodłowa Góra". Firma Tymbark występuje jednak na czterech wersjach językowych Wikipedii a sama miejscowość Tymbark również jest bardziej popularna niż wieś-bohater naszej zagadki (14 - 7 wersji językowej). To teraz czekam aż jakiś Belg zgadnie w jakiej miejscowości nazywanej "Jodłowa Góra" jest fabryka o nazwie takiej samej jak nazwa tej miejscowości...

Mam dość, idę leżeć twarzą do poduszki.

:wall:

• Gratulacje.

Trochę faktycznie szukałeś od końca ale doszedłeś do celu.

Myślałem że :

https://www.cometto.com/

pokaże wszystko.

Tak samo jak : https://www.maxtrailer.eu/

Gdybym podał : https://www.faymonville.com/ to może Spin Doktorek przez pomyłkę by doszedł do celnej odpowiedzi - z naciskiem ma "może" bo wszystkie stronki są w kilku językach i trzeba jeszcze znaleźć odpowiedni.

Firma ma artykuł tylko na angielskiej wikipedii (nawet na francuskiej/walońskiej nie ma). Świadczy to chyba o tym jak jest poważana?

Jeśli chodzi Ci po ten link to dotyczy raczej wsi a nie firmy.

https://en.wikipedia.org/wiki/Faymonville.

Gdyby pytanie można było skopiować, wkleić w wyszukiwarkę i od razu wyczytać u cioci wiki albo wujka Gogelka odpowiedź to było by bez sensu.

Trzeba poszukać , poszperać w różnych źródłach, bo z różnych źródeł są podpowiedzi.

Mimo twojego załamania psychicznego wielki szacun za wytrwałość i chęć dążenia do celu.

Plus jest taki, że jeśli ktoś jest uparty i szuka odpowiedzi to pogłębia swoją wiedzę także na inne tematy.

Wiesz co to wioska z tramwajami, co to GPP i gdzie znajduje się lotnisko w woj. zachodniopomorskim. Być może doczytałeś iż Szczecin nie leży nad morzem. ( ta wiadomość nadal dziwi sporą część społeczeństwa).

Jeszcze raz gratulacje.

P.S.

Jeśli jechałeś firmy alfabetycznie , które podane są na tej stronie: https://goleniow.biz/

to jest tam słabo z aktualizacjami. Z ciekawości sprawdziłem listę inwestorów i sporo się nie zgadza. Ostatnio aktualizowana w listopadzie - słabo to wygląda.

• To było trudne pytanie i wiele firm pasowało do rysopisu, przykładowo w podanym Genk w 60 roku załozono fabrykę aut posiadającą filię w Cieszynie (Polska) i jest tam największa społeczność turecka w całej belgii.

24% of the inhabitants are of foreign origin from about 85 different nationalities, mostly Italians, Turks, and Greeks.[6] It is believed that Genk has the largest Turkish community in Belgium relative to its population.[7]

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• W południowej części Krakowa (w pobliżu autostrady A4) przecina się południk 20oE i równoleżnik 50oN. Jest to jedyne miejsce w Polsce, gdzie przecinają się dwie współrzędne geograficzne o wartości pełnych dziesiątek na terenie sporego miasta. Mam informację, iż poza Krakowem taka sytuacja występuje jeszcze w dwóch miastach (możliwe, że uda się znaleźć więcej ;)).

Proszę znaleźć połączenie lotnicze z Krakowa do któregoś z tych miast na zasadzie:

Lotnisko wylotu - lotnisko przylotu - regularna linia lotnicza obsługująca taką trasę :)

Zapewne nie obejdzie się bez przesiadek :)

• Kraków, Sankt Petersburg i Nowy Orlean.

Kraków Balice - Sankt Petersburg Petersburg-Pułkowo

06:00 Kraków

Balice Apt. (KRK)

18:04 Nowy Orlean

Louis Armstrong Int. Apt. (MSY

Przesiadka: Waszyngton Dulles Int. Apt. (IAD)

Frankfurt Int. Apt. (FRA)

• Z Krakowa latają samoloty do Frankfurt (Lufthansa), z Frankfurtu lata coś do Waszyngtonu (też Lufthansa), z Waszyngtonu do Nowego Orleanu się można dostać np. United Airlines ;)

Tak więc ok :)

Dodam tylko, że do Petersburga obecnie można Kraków -> Dubaj (flydubai), Dubaj -> Petersburg (Emirates).

• Jako osoba niespełniająca tego wymogu masz prawo nie wiedzieć, więc cię uświadomię, że kolej

skąd ty możesz wiedzieć czy spełniam ahhaa zbyt pewny siebie jesteś a to zgubne jest

akurat tak się składa, że nawet 130 mi wychodziło czasem to wszystko zależy od testu, w zadaniach na IQ nie jest wymagany prawidłowy zapis.

mogłem dać nawet kwiatuszki ale skąd ty możesz wiedzieć jak nigdy pewno testu nie robiłeś albo raz może :D

zajmij się w końcu sobą a nie moja osobą. bo pomyślę, że się zakochałeś jeszcze

serio odczep się łagodnie mówiąc

ja takiego zadanie to tworzyłem a nie tylko rozwiązywałem.

Jest kilka rodzajów inteligencji. Jakbyś nie wiedział.

wampek jakbyś taki cwany był mądry to byś to rozwiązał a nie krytykował zapis ale brak wiedzy

i spamujesz i obrażasz tyle umiesz ty kompletnie nie spełniasz pewno nawet 115 skoro nie rozwiązałeś także nara i nie pisz więcej

326,

tak zadajesz

nie bylem pierwszy to dam link

dzięki za link. ja zawsze na testach to tylko głowy używałem. :D

pyk i wynik jest :D

• dzięki za link. ja zawsze na testach to tylko głowy używałem.

Jest tam wielki zasób ciagów przynajmniej teraz sie czegoś nauczysz, jak chociażby używania przecinków.