Kategoria ogólna, Z innych dziedzin niż quizy :)

• Chyba za trudne więc podpowiedź - choć teraz będzie za łatwe. Coś o wyspie, jak znajdziecie wyspę , potem miasto to bar bez problemu.

Wyspa ma lekko ponad 200 km2. Jest 3x dłuższa niż szersza a jej nazwa wzięła się z surowca jaki jest tam wydobywany.

Aha i jeszcze jedno "Biedronka" to nie sklep :P Pisze się jednak tak jak po Polsku i tak samo fonicznie wypowiada. To nie tłumaczenie z innego języka

• Pomogła Twoja odpowiedź w skojarzeniach... Wiem, że chodzi o wyspę Sal leżącą na Wyspach Zielonego Przylądka, wiem, że jest Boris Biedronka, jakiś lokalny ziomek mówiący po Polsku, ale nic nie mogę znaleźć o Czeszkach w tych rejonach... Więc strzał: Buddy Bar w Santa Maria?

• Podejrzewam, że tam byłeś niedawno i bardzo Cię to miejsce urzekło? ;) Może też się kiedyś uda mi odwiedzić takie miejsce ;)

No a jak chodzi o zagadkę, to może tak...

Nie tak dawno temu, bo jakieś kilkanaście lat, pewien europejski kraj wysłał na zawody kobiet swoją drużynę. Jednakże okazało się, że ktoś w związku się pomylił i wysłał zawodniczki grające w zupełnie inny sport. Debiutancki mecz tejże kadry skończył się pogromem - nasze bohaterki skończyły z jednym trafieniem, rywalki miały ich niemal 100x więcej. A trzeba dodać, że rywalki reprezentowały drużynę z małego regionu, który w sumie nie jest nawet samodzielnym państwem a jedynie terytorium zależnym.

Kto grał z kim, ile było i w jaki sport grano?

• Może podpowiem bo coś przytkało... Myślę, że pomyłka mogła być spowodowana tym, że w obu sportach gra się głównie rękami.

• Wygrała drużyna wyspiarska, niemal z samego końca alfabetu. Przegrała drużyna z dostępem do morza, z początku alfabetu. Obie reprezentacje są z tego samego kontynentu.

• Dalej nic?

Jako, że wpisanie wyniku w google od razu pokaże jaki to był to tak: liczba bramek każdej z drużyn po spierwiastkowaniu (drugiego stopnia) da jednocyfrową liczbę całkowitą.

• Trakcja kolejowa w naszym kraju jest zasilana 3kV prądu stałego.

Jaka jest górna granica prędkości pojazdu szynowego zasilanego z takiej trakcji i jaka jest maksymalna moc - czyli tonaż całego zespołu trakcyjnego "pociągu" zasilanego takim napięciem prądu stałego.

Żeby nie było za łatwo proszę podać choć jeden kraj w europie , który ma identyczne zasilanie sieci trakcyjnej ja Polska

• Przeszukałem wykłady z przedmiotów drogi szynowe i drogi kolejowe z moich studiów i tam takich rzeczy nie było :(

No ale spróbuję tak...

Znalazłem, że napięcie 3kV jest np. we Słowenii - [klik].

Zgodnie z warunkami technicznymi, jakim powinny odpowiadać budowle kolejowe i ich usytuowanie (Dz.U. 1998 nr 151 poz. 987 z późn. zm.) maksymalna dopuszczalna prędkość na liniach kolejowych to 250km/h.

No i gdzieś udało mi się znaleźć, że maksymalne obciążenie toru na mb to 8 ton a gdzie indziej, że maksymalna długość pociągu to 750m. Czyli maksymalny tonaż to by było 8t/mb x 750mb=6000t.

Cokolwiek dobrze?

Dużo pomyliłem?

Za mało słuchałem na wykładach? :D

• Dostał byś zaliczenie u profesora :P

Ja skończyłem tylko technikum o specjalności trakcja elektryczna więc jestem mały żuczek :P

Co do podsumowania:

Stosowane w Polsce napięcie 3 kV prądu stałego u naszych sąsiadów wykorzystywane jest tylko częściowo w sieci trakcyjnej Czech, Słowacji i Ukrainy. Generalnie kraje na południe i wschód od Polski stosują system 25 kV, a np. Niemcy, Austria i Szwajcaria - 15 kV. “Polskie” napięcie 3kV spotkamy np. w Belgii i we Włoszech.

230km/h to prędkość, którą wskazuje się jako górną granicę efektywności systemu 3 kV. co jest problemem dla osobowych pojazdów szynowych dużych prędkości pomimo tego iż trakcja szynowa i inna infrastruktura pozwoli na większą prędkość.

Co do mocy to jest tu duża przewaga nad siecią trakcyjną zasilaną 25 kV lub 15 KV. około 40% większa. Coś za coś mniejsza prędkość większa moc.

Wzór na obciążenie toru i długość pociągu znalazłeś książkowy ale bardziej chodziło mi o max a nie o dopuszczalne przepisami. (można jeździć dłuższym i cięższym zestawem jeśli ma się zezwolenie byle by dało radę uciągnąć ) Samochody też jeżdżą z dużo większą prędkością niż dopuszczalna na naszych drogach :P

ZALICZAM, zadawaj następne

• No ja długo myślałem o tym, żeby iść na specjalizację kolejową na studiach, w tym są spore pieniądze w końcu... No ale jednak aż tak bardzo mi się to nie podobało :P

I z ciekawości - jak się liczy ten maksymalny tonaż zespołu trakcyjnego?

No to może tak, z mojej specjalności...

Proszę podać 5 różnych dróg krajowych w Polsce, na których średni dobowy ruch roczny w skali całego 2019 roku wyniósł ponad 40 tysięcy pojazdów na dobę. Poproszę dla każdego przypadku osobny numer drogi oraz miasto w pobliżu, którego osiągnięto taki wynik.

• Pytałem o wytrzymałość sieci trakcyjnej, tu jest zależność jaka lokomotywa ciągnie tabor. EP, ET22 czy może jamnik ET41. Można zastosować dwie lokomotywy i różny układ taboru. Mam wyliczenia ze składu et22 dwie lokomotywy i skład nie dłuższy niż odległość między podstacją trakcyjną a kabiną sekcyjną. Tak żeby wytrzymała sieć trakcyjna to około 20000 ton. Oczywiście długość składu będzie ponad nomę , trakcja szynowa musi to wytrzymać , problem z hamowaniem takiego składu więc nie liczyłem prędkości z jaką skład ma się poruszać bo to nie moja dziedzina ale sieć trakcyjna 3kV daje radę. Przy zastosowaniu 2x ET41 max tonaż to 28000 ton ( przyjmując iż przy starcie mamy książkowe warunki) temperatura, brak opadów śniegu itd. Największy pobór prądu następuje przy ruszaniu takiego składu.

Co do Twojego pytania myślałem że S3 w okolicach węzła Goleniów się załapie ale wszystko można sprawdzić na mapach i pomiarach GDDKiA.

https://www.archiwum.gddkia.go…NTEZA/Synteza_GPR2015.pdf

http://www.siskom.waw.pl/nauka/gpr/MAPA_SDRR2015_DK.pdf

Są nowsze opracowania :P ale i tak S3 między Rżęśnicą a Goleniowem Gdzie łączy się przebiegiem z A6 raczej się nie załapie