Piloty naprowadzajace flote na złapany pod falanga FS

• Doczekamy się jakiegokolwiek komentarza w tej sprawie ze strony polskiej administracji czy należy wysłać zapytanie o takie manewry do niemca?

Najpierw muszą ustalić wspólną wersję na tajnych posiedzeniach, z której i tak nic nie wyniknie, bo to wszystko właśnie podporządkowane jest niemcom :D Zresztą nie pierwszy i zapewne nie ostatni raz mamy do czynienia z tak kuriozalną sytuacją. Więc skąd to zdziwienie? :D Uśmiechajcie się, brygado :D

• nie bronię tu żadnej strony ale całkowicie się z tobą nie zgodzę, skoro pilot jest elementem przeprowadzanego ataku to nie powinien być traktowany jako spam podglądu bez względu na to ile czasu leci, nie będę tutaj się wywodził dlaczego tak bo to nie ma sensu, tyle w temacie

Dokładnie jak napisałeś.Pilot jest elementem ataku , więc podlega tym samym zasadom opisanym w regułach gry. Dlaczego więc mógłby lecieć dłużej niż zezwala regulamin ? Czego nie rozumiesz. kolega wyżej dokładnie opisał jak to działa, a tym co czują się pokrzywdzeni , niech uważnie przeczytają zasady gry , a nie bija pianę o nic. To jest speed serwer więc tu czasy lotów są sporo krótsze niż na uni o prędkości 1X.

• Uwierz mi , że to czy ktoś płaci za grę czy nie to nie ma żadnego znaczenia. Najwyraźniej gracz w tym przypdaku nie złamał zasad gry i dlatego nie dostał za to kary. Napisałem już komuś żeby zapoznał się wpierw z zasadami gry , a potem bił pianę !

• Dziękuję uprzejmie za odpowiedź, mnie to satysfakcjonuje. Pilota należy wysłać tak aby zawierał się w czasie ograniczonym przez zasady spamu nawet jeżeli flota będzie wracała jeszcze 3 dni z fsa.

Ale pytanie pojawia się dla mnie następujące:

Jaka jest kolejność dostawania kar za takie kolejkowanie ataku?

Mamy sytuację że fs wraca po ściągnięciu księżyca dajmy na to 3 dni, i ktoś zamiast poczekać do uszanowania zasady spamu to wrzuci pilota lecącego 2 dni.

Rozumiem że pierwsze takie przewinienie jest karane ostrzeżeniem.

Czy w takim razie należy notować kto dostał ostrzeżenie i wykorzystywać w sojuszu osoby które takowego ostrzeżenia jeszcze nie dostały?

• Tofik ja Ciebie doskonale rozumiem, ale przepraszam za brzydkie słowo, ale obowiązujące w takim razie zasady czasu lotu są o kant pupy potłuc

1 przykład = rzeczone piloty, zdejmujesz mona - jest flota leci 36h, nie możesz nic zrobić bo ogranicza cię czas lotu (spam podglądu), a kolejkowanie starć ?, to ja zdjąłem mona i ja chce być pierwszy a nie kontr gracz który może mnie uprzedzić (stąd piloty)

2 przykład = atak GSami (gwiazdami śmierci) - lecę z 6 gali do 1 gali (przecież gra mi na to pozwala), lot trwa np. 12 godzin, bo atakuje mega bunkier = też nie mogę, a dlaczego lecę z 6 gali do 1, bo tam skąd lecę mam ja mega bunkier i wiem że np GSy spokojnie sobie wrócą (wiem że może być inaczej), ale zawsze mam jakieś zabezpieczenie

Nie tak to powinno wyglądać, i powinniśmy umieć rozgraniczyć spam podglądu, ew wpisać do zasad "szczególne przypadki", takie jest moje zdanie. Wiadomo że pewne zagrywki wychodzą w tzw "praniu że ", ale musicie mi się wydaję być elastyczni, i tu podam ciekawy przykład:

można innemu graczowi raz w tygodniu przesłać 500.000.000 surowców pod warunkiem że jest słabszym graczem = tak ?, a wiecie że realnie ten gracz dostaje więcej surowców niż wysłane 500.000.000 mimo tego że ja właśnie tyle wyśle ? i co powinniśmy obydwoje bana dostać ? = tu nie będę rozwijał szczegółów = może tu też się wypowiesz ?

• smOOk

ad. 1. No to jest Twoje ryzyko że przy tak długich powrotach ktoś będzie szybszy ( tak samo może być z PZ-tem ) Po to między innymi robi się lotki , żeby mieć możliwie najkrótszy czas dolotu.

ad. 2.Jasne że gra pozwala latać pomiędzy różnymi galami, al tu podobnie jak w 1 przykładzie , który podałeś trzeba zrobić lotkę w miarę blisko i stamtąd przeprowadzać atak. Niestety taki urok szybkiego serwera, sami zgodziliśmy się na takie warunki rozpoczynając na nim grę.

Co do 3 Twojego zapytania, zgłosiłeś ten konkretny przypadek do supportu ? Skoro piszesz , iż wiesz że jakiś gracz otrzymuje więcej niż powinien to wyślij zgłoszenie i załącz dowody ( transporty korespondencję z innymi graczami, czy co tam będziesz miał ) Skoro limit jest 500 baniek , a rzekomo ktoś dostaje więcej to GO powinien to sprawdzić jak dostanie info od graczy że oś nie gra - czyż nie ?

• Ja powtórzę to co pisałem na disco - ważny jest cel. Jeśli ktoś po prostu wysyła na długi czas lotu po jednej sztuce czegoś aby wysłać to to jest spam. Jeśli ktoś robi to w celu dobrania ataku to to nie jest spam według mnie. Bo nie ma bezmyślnego złośliwego charakteru tylko konkretny realny cel w grze. Tak jak w sądzie powinno się sądzić po czynach i ich wyniku. Jest zapis o ostatecznej interpretacji team. Ale... Oni nie chcą być na widelcu i wcale im się nie dziwię. Tak więc należy myślę doprecyzować regulamin po prostu. Problem jest taki że taka dyskusja już była w 2020 i były propozycje, niestety nic nie zrobiono w kierunku uregulowania sytuacji które mają miejsce w grze...

• Ja powtórzę to co pisałem na disco - ważny jest cel. Jeśli ktoś po prostu wysyła na długi czas lotu po jednej sztuce czegoś aby wysłać to to jest spam. Jeśli ktoś robi to w celu dobrania ataku to to nie jest spam według mnie. Bo nie ma bezmyślnego złośliwego charakteru tylko konkretny realny cel w grze. Tak jak w sądzie powinno się sądzić po czynach i ich wyniku. Jest zapis o ostatecznej interpretacji team. Ale... Oni nie chcą być na widelcu i wcale im się nie dziwię. Tak więc należy myślę doprecyzować regulamin po prostu. Problem jest taki że taka dyskusja już była w 2020 i były propozycje, niestety nic nie zrobiono w kierunku uregulowania sytuacji które mają miejsce w grze...

A czy to taki problem jest przestrzegać zasad i regulaminu gry ? Nie rozumiem Twojego oburzenia w związku z ograniczeniem czasu lotu. Skoro wiadomo , że jest taki limit to po co robisz atak który łamie zasadę ? Nie można zrobić sobie lotki w pobliżu celu i nawet jeśli zdjąłeś moona, a flota obrońcy wraca za kilkanaście ( kilkadzeisiąt) godzin wykonać atak z lotki umiejscowionej blisko celu ? To minimalizuje Ci ryzyko, że ktoś inny poleci na ten cel.Ja nie widzę tu żadnego problemu, jeśli nie było by tej zasady w ograniczeniu czasu lotu, to niezłe kongo by tu było i taki młyn że ho ho. Tak mamy uporządkowane to i wystarczy pilnować , aby flota nie naruszała zasad.Tyle i aż tyle.

• nie bronię tu żadnej strony ale całkowicie się z tobą nie zgodzę, skoro pilot jest elementem przeprowadzanego ataku to nie powinien być traktowany jako spam podglądu bez względu na to ile czasu leci, nie będę tutaj się wywodził dlaczego tak bo to nie ma sensu, tyle w temacie

Dokładnie jak napisałeś.Pilot jest elementem ataku , więc podlega tym samym zasadom opisanym w regułach gry. Dlaczego więc mógłby lecieć dłużej niż zezwala regulamin ? Czego nie rozumiesz. kolega wyżej dokładnie opisał jak to działa, a tym co czują się pokrzywdzeni , niech uważnie przeczytają zasady gry , a nie bija pianę o nic. To jest speed serwer więc tu czasy lotów są sporo krótsze niż na uni o prędkości 1X.

zapis z zasad gry

Spam atakuj (kilkoma statkami) na mały procent

Wysyłanie długotrwałych "ataków", które mają na celu tylko i wyłącznie spam w podglądzie gry innej osoby, jest traktowane jako spam flotą i karane wg Zasad Gry. Za spam podglądu uważane są misje:

a) wszystkie powyżej 24h na uniwersum z prędkością floty x1. Dla speeduni czas ten jest proporcjonalnie krótszy (tj. dla uni z flotą x6 wynosi on 4h itd).

b) powyżej 8h jeżeli wynika z nich jednoznacznie, iż nie są elementem taktyki a tylko złośliwością ze strony agresora

(Elementem taktyki może być na przykład sytuacja, w której prawdziwy atak maskowany jest atakami fałszywymi.)
    JEZELI WYNIKA Z NICH JEDNOZNACZNIE, IŻ NIE SA ELEMENTEM TAKTYKI. Faktycznie agresora złośliwością w tym przypadku było zezłomowanie obrońcy… pilot czy wersalka nazwij jak chcesz ale atak był elementem większego planu gdyż doszło do starcia! Rozumiem jakby był zapięty pilot a agresor nie dokonałby ataku wtedy możemy pisać o złośliwościach i spamie podglądu.

A czy to taki problem jest przestrzegać zasad i regulaminu gry ? Nie rozumiem Twojego oburzenia w związku z ograniczeniem czasu lotu. Skoro wiadomo , że jest taki limit to po co robisz atak który łamie zasadę ? Nie można zrobić sobie lotki w pobliżu celu i nawet jeśli zdjąłeś moona, a flota obrońcy wraca za kilkanaście ( kilkadzeisiąt) godzin wykonać atak z lotki umiejscowionej blisko celu ? To minimalizuje Ci ryzyko, że ktoś inny poleci na ten cel.Ja nie widzę tu żadnego problemu, jeśli nie było by tej zasady w ograniczeniu czasu lotu, to niezłe kongo by tu było i taki młyn że ho ho. Tak mamy uporządkowane to i wystarczy pilnować , aby flota nie naruszała zasad.Tyle i aż tyle.

Piszesz o zrobieniu lotki i wysłaniu z niej ataku. Przecież to w opisanej sytuacji nie ma sensu przy kolejkowaniu flot. Z wysłaniem floty z lotki musiałbym czekać, aż zostanie powiedzmy 24 minuty do powrotu floty, tymczasem ktoś wyśle z dalszego miejsca godzinę szybciej (dalej w regulaminowym czasie ataku) niż ja i zajmie sobie kolejkę - w efekcie to on zgarnie wszystko.

• to wy nie rozumiecie co wam on pisze w skorcie tak dla was :

pilota w regulaminowym czasie w tym przypadku 4h a flote dolaczacie sobie z lotki w najblizyszm czasie dolotu i nie marnujecie czas powrotu dla waszego zrouzmienia.

Piszesz o zrobieniu lotki i wysłaniu z niej ataku. Przecież to w opisanej sytuacji nie ma sensu przy kolejkowaniu flot. Z wysłaniem floty z lotki musiałbym czekać, aż zostanie powiedzmy 24 minuty do powrotu floty, tymczasem ktoś wyśle z dalszego miejsca godzinę szybciej (dalej w regulaminowym czasie ataku) niż ja i zajmie sobie kolejkę - w efekcie to on zgarnie wszystko.

Sądzę,że jesteś w błędzie. Skoro zrobisz lotkę to możesz sobie zrobić kolejkowanie z tej lotki nie przekraczając czasu lotu określonego w regulaminie i tym samym już nikt Ci celu nie podbierze, chyba że będzie miał mniejszy czas dolotu od siebie niż Ty z lotki, ale zazwyczaj lotkę stawiasz układ obo albo w tym samym układzie robisz jak to szybka akcja ma być :-)

pilota w regulaminowym czasie w tym przypadku 4h a flote dolaczacie sobie z lotki w najblizyszm czasie dolotu i nie marnujecie czas powrotu dla waszego zrouzmienia.

No w końcu znalazł się jeden kumaty pośród wszystkich komentujących. Może Ciebie posłuchają, bo widzę że co napiszę to jak grochem o ścianę.

Sądzę,że jesteś w błędzie. Skoro zrobisz lotkę to możesz sobie zrobić kolejkowanie z tej lotki nie przekraczając czasu lotu określonego w regulaminie i tym samym już nikt Ci celu nie podbierze, chyba że będzie miał mniejszy czas dolotu od siebie niż Ty z lotki, ale zazwyczaj lotkę stawiasz układ obo albo w tym samym układzie robisz jak to szybka akcja ma być :-)

To zdanie udowadnia że GO Tofik nie ogarnia co to jest kolejkowanie floty, polecam robic screeny zanim edytuje albo usunie

No w końcu znalazł się jeden kumaty pośród wszystkich komentujących. Może Ciebie posłuchają, bo widzę że co napiszę to jak grochem o ścianę.

Aż się włączę bo temat śledzę i ciekawie się rozwinął.

Na początku krótko: osobiście uważam że Team NIE ma racji.

I przydługo: Regulamin mówi jasno: "powyżej 8h jeżeli wynika z nich jednoznacznie, iż nie są elementem taktyki a tylko złośliwością ze strony agresora". Drogi Teamie, której części nie rozumiecie? :-) Pilot lecący 1s na falę jest jednoznacznym elementem taktyki a nie jakąś złośliwością. I można tu tłumaczyć o czekaniu, lotnych itd., ale cały czas jest to zaklinanie rzeczywistości. Pilot nie jest atakiem złośliwym, nie ma na celu zaśmiecanie podglądu. Nie jest też pozorowanym "atakiem", a najnormalniejszym atakiem. Więc IMHO nijak nie da się to podciągnąć pod łamanie Regulaminu.

Argument o czekaniu uważam za chybiony. Nie po to wysiliłem się na kasowanie moona, obserwowałem gracza i szukałem na fali, by teraz bezczynnie czekać aż ktoś sprzątnie mi przygotowany kąsek sprzed nosa. A taki pilot mówi jasno "to mój talerz".

Argument o kolonii lotnej też uważam za chybiony. Bo mam sytuację gdzie Regulaminu nie łamię, i mam jeszcze robić jakieś mambo-dżambo żęby broń Boże ktoś się nie czepił? Robić na chybcika lotną kolonię, do tego oczywiście moona (bo inaczej to samobójstwo), dobrze wyklepać jakąś obronę na moonie a wcześniej go rozbudować, no i jeszcze Teleport na wypadek niespodzianek. A jak już mam komplet kolonii to mam którąś na jedną akcję kasować? A jak mam zapchane stocznie to skąd Kolonizatora wytrzasnąć? A jak w okolicy wszystkie pozycje zasiedlone? I jeszcze mam paliwo ciągnąć na nową kolonię? Wychodzi że z prostej akcji robi się już całe wyzwanie logistyczne, i bez paczkomatów i sporej ilości Anty nie da rady, no i dodatkowych kilka-kilkanaście ruchów trzeba wykonać... no właśnie po co? Naprawdę aby pojechać sobie autobusem na drugi koniec miasta musze sobie zbudować drogę i przystanek?

I wbrew pozorom jest to dobre dla obrońcy, bo od razu wie co się świeci i może przygotować obronę. A jakby atak leciał w 40min to obrońca może się wcześniej łudzić że nikt nie poleci, plus zdecydowanie mniej czasu na podstawkę. Agresora też może ktoś wydymać puszczając atak przed pilotem albo podbierając złom, więc też akcja jest ryzykowna.

Przyjmuję tłumaczenie Teamu że ma być 6h i basta. Niemniej tłumaczenie naciągane jak majty zapaśnika i próbowanie nazywanie że czarne jest białe.

• Przypomnę tylko szanownym zgromadzonym o jednej bardzo istotnej kwestii.

Tutaj nic nie zagwarantuje wam ze kolejka zadziała jak powinna nawet przy pilocie na 10 min. Jeśli ktoś będzie na tyle zawzięty co by atakierom zrobić na złość - spokojnie może tą kolejkę wydupczyć i rozwalić. I nie dojdzie do żadnego ataku, żadnego zbioru PZ albo ewentualnie spowoduje opóźnienie wlotów i ucieczkę obrońcy. Fifty fifty. Wiadomo że pewne czynniki muszą się zadziać + pewnie sama ilość floty w starciu ale takie są fakty i realia tej gry.

Taka mamy "mechanikę" bugów w grze.

Wysyłanie długotrwałych "ataków", które mają na celu tylko i wyłącznie spam w podglądzie gry innej osoby, jest traktowane jako spam flotą i karane wg Zasad Gry. Za spam podglądu uważane są misje:

Słowo klucz tylko i wyłącznie spam, przecież piloty to nie spam to atak, część ataku, strategii, żaden spam.

• Iście rycerska to chwała,

honoru bronić dziewicy.

Lecz wnet na podzamczu,

Roznieśli Cię...halabardnicy.

Racji swych mężnie dowieść próbowałeś,

atak był chytry - taki jak chciałeś.

Lecz tutaj mój drogi,

RW oczom Twym ujdzie.

Oznacza to śmierć...

Już pierwszej rundzie.

Wracaj Tofiku, bo będzie tragedia...

I przemyśl raz jeszcze...co to strategia