1. Zmienię klasę na odkrywcę i naukowca
Świetnie, moje rady na coś się przydały, do podboju w nieznane na 16 pozycji
2. Usunę wszystkie planety i zasiedlę 15
Jeżeli nie relokujesz musisz się zastanowić nad maksymalnym lvl terraformera. Dla ciebie najlepiej aby temperatura była zbliżona do -130 co jednocześnie daje produkcję energii 1, więc terra tylko z fuzyjnej będziesz mógł zbudować.
3. Wybadam Astrofizykę do 15 planet.... trochę zejdzie ale w końcu będzie !
Szczerze, 13-14 planet i na zbieracza, zrobienie 29lvl astro jeszcze do niedawna było nie lada wyczynem, co też ci inni sugerowali. W międzyczasie GF rozda 15 nowych itemów zmiany klasy.
a) Mam 3 planety na 15 pozycji - mają odpowiednio - 224pola, 229 i 216 - je też skasować i budować na nowo ?
Wierz mi, nie pożałujesz, że je wykasowałeś nawet jeśli ktoś ci policzy, że amortyzacja ich odbudowy to 10 lat. Pewnie postawisz na nowo w 4-5dni z aktywnym komandorem.
b) Jak liczony jest ten procent dla zasiedleń ? -> (ilość_pól + 30)*1.21(//~1.35) ? czy ilość_pól * 1.21(//~1.35) + 30 ?
Tutaj trzeba wyjść ze wzoru na średnicę planety. Dodatkowa ilość pól na uni działa tak samo jak pola za anty, czyli jak wykupisz +15 pól, nie dostaniesz w gratisie 3 pól za odkrywcę. A więc bonus odkrywcy dodaje przy kolonizacji 10% większą średnicę (co podniesione do kwadratu daje mnożnik 1,21) zaś frakcja Naukowca jeszcze 5% co daje sumaryczny mnożnik 1,15^2 = 1,3225 (nie 1,35). Mnożnik należy odliczyć od podstawowej liczby pól. Dodatkowe pola związane z bonusem uniwersum dodać tak samo jak te od terraformera i kupione za anty. Pytanie czy rzeczywiście bonus odkrywcy i naukowca się sumuje (1+0,1+0,05) = 1,15, czy składa się 1,1*1,05 = 1,155?
c) Czy warto robić bunkry u ekonoma, a jeśli warto to przy jakim wydobycia?
Na początku gry nie, w pewnym momencie jednak warto poświecić miesiąc czy dwa na proces bunkrowania, zależy czy chcesz robić fs czy nie, bo jeśli planujesz wchodzić kilka razy dziennie, wystarczy w zupełności tyle, żeby sąsiedzi cie nie wyfarmili z surki z ekspów.