Czy warto zmieniać klasę ?

• 1. Zmienię klasę na odkrywcę i naukowca

Świetnie, moje rady na coś się przydały, do podboju w nieznane na 16 pozycji ;)

2. Usunę wszystkie planety i zasiedlę 15

Jeżeli nie relokujesz musisz się zastanowić nad maksymalnym lvl terraformera. Dla ciebie najlepiej aby temperatura była zbliżona do -130 co jednocześnie daje produkcję energii 1, więc terra tylko z fuzyjnej będziesz mógł zbudować.

3. Wybadam Astrofizykę do 15 planet.... trochę zejdzie ale w końcu będzie !

Szczerze, 13-14 planet i na zbieracza, zrobienie 29lvl astro jeszcze do niedawna było nie lada wyczynem, co też ci inni sugerowali. W międzyczasie GF rozda 15 nowych itemów zmiany klasy.

a) Mam 3 planety na 15 pozycji - mają odpowiednio - 224pola, 229 i 216 - je też skasować i budować na nowo ?

Wierz mi, nie pożałujesz, że je wykasowałeś nawet jeśli ktoś ci policzy, że amortyzacja ich odbudowy to 10 lat. Pewnie postawisz na nowo w 4-5dni z aktywnym komandorem.

b) Jak liczony jest ten procent dla zasiedleń ? -> (ilość_pól + 30)*1.21(//~1.35) ? czy ilość_pól * 1.21(//~1.35) + 30 ?

Tutaj trzeba wyjść ze wzoru na średnicę planety. Dodatkowa ilość pól na uni działa tak samo jak pola za anty, czyli jak wykupisz +15 pól, nie dostaniesz w gratisie 3 pól za odkrywcę. A więc bonus odkrywcy dodaje przy kolonizacji 10% większą średnicę (co podniesione do kwadratu daje mnożnik 1,21) zaś frakcja Naukowca jeszcze 5% co daje sumaryczny mnożnik 1,15^2 = 1,3225 (nie 1,35). Mnożnik należy odliczyć od podstawowej liczby pól. Dodatkowe pola związane z bonusem uniwersum dodać tak samo jak te od terraformera i kupione za anty. Pytanie czy rzeczywiście bonus odkrywcy i naukowca się sumuje (1+0,1+0,05) = 1,15, czy składa się 1,1*1,05 = 1,155?

c) Czy warto robić bunkry u ekonoma, a jeśli warto to przy jakim wydobycia?

Na początku gry nie, w pewnym momencie jednak warto poświecić miesiąc czy dwa na proces bunkrowania, zależy czy chcesz robić fs czy nie, bo jeśli planujesz wchodzić kilka razy dziennie, wystarczy w zupełności tyle, żeby sąsiedzi cie nie wyfarmili z surki z ekspów.

• koza

Myślę, że na start wystarczy Ci jakaś drobna obrona antyfarmingowa, a regularne zwózki surowców będą znacznie skuteczniejsze od dowolnej ilości dział obronnych które tam postawisz.

Może zamiast od razu usuwać wszystkie kolonie (skoro tak postanowiłeś) to rób to etapami? Jedną usuwasz, rozwijasz ją na jakiś przyzwoity poziom i dopiero zabierasz się za kolejną. Pamiętaj też żeby zgodnie z tabelą podaną wcześniej szukać mimo wszystko jak największej 15 na start. Każde pole w Twoim przypadku może się bardzo przydać. ;)

• Dzięki Panie i Panowie ! Rad jestem wielce, że się was zapytałem - daliście mi od groma rad i podpowiedzi co i kiedy czynić. Niestety przebudowa zajmie masę czasu(po jednej planetce na 4-5dni) - ale wierze że będzie warto, a zysk z tego przedsięwzięcia zwróci mi się wkrótce. :)

"a)Mam 3 planety na 15 pozycji - mają odpowiednio - 224pola, 229 i 216 - je też skasować i budować na nowo ?"

Nie napisałeś czy to bazowa wielkość czy z tera?

Jeżeli bazowa - zostaw

Jak nie - trza się zastanowić

Odliczyłem wszystkie pola które dodałem - zarówno z terra jak i z bonusu z przedmiotów.

• Może zamiast od razu usuwać wszystkie kolonie (skoro tak postanowiłeś) to rób to etapami? Jedną usuwasz, rozwijasz ją na jakiś przyzwoity poziom i dopiero zabierasz się za kolejną. Pamiętaj też żeby zgodnie z tabelą podaną wcześniej szukać mimo wszystko jak największej 15 na start. Każde pole w Twoim przypadku może się bardzo przydać. ;)

Jeśli znajdę największą ale i najcieplejszą planete (na 15 pozycji) to zostawić, czy szukać dalej ? Do jakiej temperatury zostawiać planety (zakładając że będą duże) - (-120)do(-130) czy nie istotne ?

• Odliczyłem wszystkie pola które dodałem - zarówno z terra jak i z bonusu z przedmiotów.

Ja bym pewnie zostawiła bo by mi się bawić nie chciało. ;)

Myślę, że na start wystarczy Ci jakaś drobna obrona antyfarmingowa

Ja starałam się zawsze trzymać max jakiś % z obrony.

Top 20 ogamePL przeznaczyło na obronę całkowitych punktów:

1,31
    1,08
    0,20
    1,05
    1,63
    0,71
    1,05
    2,66
    1,50
    0,38
    2,45
    4,09
    3,89
    3,37
    2,19
    0,81
    0,14
    1,75
    0,73
    2,14

Do jakiej temperatury zostawiać planety (zakładając że będą duże) - (-120)do(-130) czy nie istotne ?

Ja zostawiałam powyżej 120.. choć jak 2 przenosiłam 4 razy to potem olałam :P

• Powiedzmy ze max pol masz 1% szans, na min temp masz 1/40 - 2.5% czyli trafienie maxa i min'a masz 0.025%, zbuduj 4000 kolonizatorow i w droge xD

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Powiedzmy ze max pol masz 1% szans, na min temp masz 1/40 - 2.5% czyli trafienie maxa i min'a masz 0.025%, zbuduj 4000 kolonizatorow i w droge xD

A przesadzasz ! To trafienie minimalnej i każdej innej jest takie same :P Więc mogę przyjąć że na pewno nie trafie minimalnej temp przy maksymalnej wielkości planety - na 100%! Nienawidzę prawdopodobieństwa. Zero sensu - a przecież jak podlatuje do obcej planety w kolonizatorze to widzę ile ma średnicy, jeszcze przed zasiedleniem, a nawet da się zmierzyć temperaturę planety! - niestety te zasady nie obowiązują w ogame ;( - a jakie wirtualne życie byłoby prostsze !

• A ja się zapytam tylko, czy brałeś pod uwagę jednak kolonizowanie 8 pozycji, które to mają +35% do metalu? No chyba, że gracz jako zwykła deuterówka dla kogoś to w porządku, pytania nie było, ale jeśli grasz normalnie to może lepiej się zastanowić? :P

Bo przecież na 8 też masz wydobycie dexu :D

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• A ja się zapytam tylko, czy brałeś pod uwagę jednak kolonizowanie 8 pozycji, które to mają +35% do metalu? No chyba, że gracz jako zwykła deuterówka dla kogoś to w porządku, pytania nie było, ale jeśli grasz normalnie to może lepiej się zastanowić? :P

Bo przecież na 8 też masz wydobycie dexu :D

Napisał wcześniej dlaczego chce 15:

Pytanie na co wydajesz surowce? Na eko czy na flotę? :)

eko, chcę mieć największe wydobycie deutere w uni :D droga długa, ale zabawna.

Bez 15 nie będzie mieć.

Między 8 a 15 nie ma takiej różnicy (chyba że paczki kupować to tylko 8)

• 100862 - tyle dexu na 8 planecie przy 33lvl dla temperaturze - 31 (prawie najmniejsza)

149300 - tyle dexu na 15 planecie przy 33lvl dla temp - -127 (też prawie najmniejsza)

149300/100862 = ~1.48 więc wydobycie jest o ~50% wyższe ! Sprzedaje dex więc wiadomo, że potrzebuję go mieć więcej, więc mi się to prędzej czy później opłaci bardziej niż metal :)

Oczywiście są minusy - fuzja żre deuter. Przy wysokim lvl energetycznej - 20> opłaca się mieć fuzję i za jej pomocą zasilać planetę bo już straty nie takie straszne :)

• Procent poboru deu przez fuzyjną jest tak niski w stosunku do wydobycia, że przy przyzwoitej t. energetycznej nie ma o czym dyskutować. Z grubsza chodzi o stosunek wydajności względem słonecznej i użycie pól planety przez łączenie obu tych elektrowni. Żrąca fuzja to mit, już parę razy obalony. To słoneczna z fuzyjną żrą pola.

• więc mi się to prędzej czy później opłaci bardziej niż metal

Tylko wiesz że źle to liczysz? :)

Możesz chcieć budować deuter dla własnego 'widzimsię' i wtedy takie liczenie ma sens. "Chcę więcej wydobywać deuteru więc patrzę tylko na wydobycie deuteru'.

Używasz słowa "bardziej opłaci" i nic nie mówisz o kosztach? Masz XXX surowców które wydajesz na kopalnie - metal na 8 pozycji lub deuter na 15. Opłacalne jest bardziej to co finalnie da Ci więcej np. metalu po sprzedaniu deuteru z pozycji 15. :S

Mi fuzyjne zjadają tylko 4kk deuteru na dobę.

• ciap być może to przeoczyłam :D

także wybaczyć proszę i już się nie wtrącam :D

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• Używasz słowa "bardziej opłaci" i nic nie mówisz o kosztach? Masz XXX surowców które wydajesz na kopalnie - metal na 8 pozycji lub deuter na 15. Opłacalne jest bardziej to co finalnie da Ci więcej np. metalu po sprzedaniu deuteru z pozycji 15. :S

Mi fuzyjne zjadają tylko 4kk deuteru na dobę.

sorki !! mój błąd - faktycznie źle se to policzyłem !

- 50% deuteru dla 33 - 50k deu = 50k*2.8(taki mam kurs, później może wynogocjuję 3 :3) - 140k(max 150k)

-35% metal dla 36 - (333k*135%) - 333k = 117k

-35%metal dla 37 - 377k*135% - 377k = 132k

Teraz widać (jakby co teraz to obliczyłem dopiero, więc nie wiedziałem:P) ! chyba wszystko dobrze mi wyszło tutaj....(dobrze matematycznie, a nie dobrze bo wyszło że mam racje :P)

Nie wziąłem krychy pod uwagę, co mi za pewne wypomnicie. To są obliczenia na oko, więc mnie nie bijcie, za kilka "k" w lewo czy prawo.

Wziąłem te lvl deu i mety bo mam wrażenie, że koszt podobny będzie - zaprzestałem rozbudowę planet, bo lepiej dla mnie teraz zbierać surowce, jak najtańsza Km ma amortyzację 10tygodni, a ja za kilka dni robię "kasację i zasiedlanie"

• hyba wszystko dobrze mi wyszło tutaj....

Hmm

Są 3 opcje rozbudowy:

- Metal Kryształ Deuter Max temp Pozycja
    Przed 1: 36 30 32 50 8
    Po 1: 37 30 32 50 8
    - - - - - -
    Przed 2: 36 30 32 -110
    15
    Po 2: 37 30 32 -110 15
    - - - - - -
    Przed 3: 36 30 32 -110 15
    Po 3: 36 30 33 -110 15

Wzrost wydobycia:

Metal Kryształ Deuter 3:2:1 w 24h (dex)
    Opcja 1: 50.974 117 95 411.473
    Opcja 2: 40.295 117 143 327.204
    Opcja 3: 374 117 14.575 354.204

Koszt:

metal kryształ 3:2:1 (dex)
    37 metal 131.049.864 32.762.466 60.064.521
    37 metal 131.049.864 32.762.466 60.064.521
    33 deuter 97.073.973 32.357.991 48.536.987

Proporcjonalny wzrost wydobycia na 60064521 wydanego surowca:

Opcja 1: 411.473
    Opcja 2: 327.204
    Opcja 3: 438.328

Deuter 33 na zimnej da trochę więcej od metalu 37 na 8 pozycji ;)