Narzędzie do tworzenia mapy uni

• Jako że do tej pory nie znalazłem nic o podobnych założeniach, postanowiłem napisać własny program – nudziło mnie już skanowanie, w którym połowa czasu jest marnowana na układy pełne urlopowiczów, idlaków lub po prostu puste. :P Narzędzie jest dostępne na zalinkowanym niżej githubie, wersja .exe zawiera od razu całe pełne środowisko (i nie ma tam wirusów mimo ewentualnego wycia Windowsa), jeśli ktoś ogarnia Pythona i ma środowisko, to można oczywiście pobrać sobie bezpośrednio plik .py.

Funkcje na ten moment:

- możliwość wykluczenia graczy z konkretnym typem statusu z tworzonej mapki (idlaków, urlopowiczów, zbanowanych etc.)

- możliwość stworzenia mapki zarówno graczy, jak i po prostu układów spełniających założenia wyszukiwania (czyli tylko układy z aktywnymi graczami, tylko z idlakami etc.)

- możliwość filtrowania po minimalnej liczbie punktów w wybranej statystyce (np. tylko gracze z co najmniej 1kk punktów floty)

W programie znajduje się instrukcja, całe stworzenie mapki wymaga wklejenia dwóch albo trzech linków wg podanego wzoru i kliknięcia przycisku. Minus - opiera się to na oficjalnym API ogame, a to z koordynatami planet jest aktualizowane raz na tydzień, więc na nowym uni to po prostu nie zadziała (tam będą powstawały setki planet dziennie, których API nie uwzględni).

https://github.com/DawidWiktor…ame-map-creator/tree/main

image.png

• Fajne narzędzie :-)

Główna uwaga - dobrze dodać jakieś "menu" wyboru Uni, bo sporo mi zajęło znalezienie API i dodanie filtrów do hiscore :-)

I można by rozwinąć filtrowanie w obydwie strony, żeby można było odfiltrować coś w stylu "znajdź idlerów miedzy Top100 a Top1000", "znajdź zbanowanych z ostatnich 3 dni", "znajdź silniejszych od Top1000, ale słabszych od Top200" itp, jak się da.

• Fajne narzędzie :-)

Główna uwaga - dobrze dodać jakieś "menu" wyboru Uni, bo sporo mi zajęło znalezienie API i dodanie filtrów do hiscore :-)

I można by rozwinąć filtrowanie w obydwie strony, żeby można było odfiltrować coś w stylu "znajdź idlerów miedzy Top100 a Top1000", "znajdź zbanowanych z ostatnich 3 dni", "znajdź silniejszych od Top1000, ale słabszych od Top200" itp, jak się da.

A wiesz, że gdybyś kliknął "Help", to tam wszystko było wyjaśnione? :P Może tylko wybór kategorii do filtrowania punktami muszę doprecyzować, bo to w ostatniej chwili wrzucałem. Z filtrami się pobawię, ale to za jakiś czas, jak jakiś feedback się zbierze (albo ktoś zgłosi coś niedziałającego, choć w teorii nie ma tam wiele rzeczy, na których filtrowanie może polec).

• Z taką listą jest niestety sporo problemów. Przede wszystkim chyba nie ma nigdzie spisu uni, więc już odpada szybkie kopiowanie, każda społeczność ma inną numerację dla konkretnych serwerów, a na dodatek trzeba by to aktualizować za każdym razem, gdy otwiera się nowe uni, a przy okazji fuzji to w ogóle lista do zrobienia od zera. Jeśli ktoś ma namiary na listę serwerów (z numerkami i nazwami) lub jest gotowy coś takiego przygotować, to mogę wdrożyć, ale do tego czasu zdecydowanie mniej zaangażowania ode mnie wymaga przygotowanie prostego wzorca.

EDIT: uświadomiono mnie, że numeracja jest ta sama, niemniej to wciąż kilkadziesiąt społeczności, z których trzeba by spisać, które uniwersa istnieją, a które nie. :P