Cześć!
Mam pytanie o monument skalny. Do jakiego poziomu przeważnie go rozwijacie (tak wiem, to zależy. Jest to pytanie poglądowe)?
Cześć!
Mam pytanie o monument skalny. Do jakiego poziomu przeważnie go rozwijacie (tak wiem, to zależy. Jest to pytanie poglądowe)?
U mnie jest 10-12 poz. ale to jak zauwazyłeś zależy, tylko jak? Pytanie czy masz satki czy fuzyjną. Monumentu nie można wyłaczyć tyko zburzyc, a że żre dużo prądu to przy fuzyjnej przekłada się na mniejsze wydobycie deuteru (wieksze spalanie). z jednej strony masz niższe koszy FZ a z drugiej masz stałe straty deu. Pytanie ile tego FZ rozwijasz zeby nadganiac te ciagłe straty za zaoszczedzanym koszcie. Bez fuzyjnej to jest alurat łatwo policzyc jak znasz przybliżone poziomy docelowe budynków - wystarczy sobie zrobic rozpiske w excelu dla każdego poz. i wybrać gdzie jest najmniejszy łaczny koszt.
U mnie jest 11 poziom na wszystkich planetach i uważam że więcej nie ma co podnosić nie opłaca się.
Wedle symulacji nie opłaca się stawiać powyżej 10lvl:
Faktycznie miałem na mysli podobne zestawienie ale trzeba uwzglednic przede wszystkim magme i inne budynki do bonusów wydobycia,
które się na rockach maksuje bo same mieszkania i jedzenie to jakieś 10-30% z całości.
To co pokazałes mówi tylko tyle że 10 poz to minimalny jaki trzeba zrobic.
18 monument skalny jeżeli chcesz kręcić wysoko formy zycia
Powyżej 2 mld pkt
Faktycznie miałem na mysli podobne zestawienie ale trzeba uwzglednic przede wszystkim magme i inne budynki do bonusów wydobycia,
które się na rockach maksuje bo same mieszkania i jedzenie to jakieś 10-30% z całości.
To co pokazałes mówi tylko tyle że 10 poz to minimalny jaki trzeba zrobic.
To co mówisz ma sens tylko w przypadku gdy energię pozyskujesz z satelit. Gdy idziesz w fuzyjną to moim zdaniem nie ma takiej możliwości żeby kiedykolwiek straty związane z ciągłym spalaniem deuteru w długim terminie były rekompensowane tym obniżeniem kosztu. W przypadku fuzji uważam że odpowiedź brzmi należy mieć możliwie najniższy poziom monumentu skalnego.
18 monument skalny jeżeli chcesz kręcić wysoko formy zycia
Powyżej 2 mld pkt
Możesz pokazać wyliczenia?
Patrząc na to jak posty piszesz mam wątpliwości że to policzyłeś.
żeby kiedykolwiek straty związane z ciągłym spalaniem deuteru w długim terminie były rekompensowane tym obniżeniem kosztu
Pisalem o tym w pierwszym poście ale twierdzenie ze sie w ogóle nie opałca jest dosyć naiwne o ile nie głupie, podobnie jak maksowanie monumentu na oko.
1- jak nigdy nie przestajesz rozwijac FZ to zyskujesz na monumencie cały czas skokowo, a dex tracisz linowo. Na pewno da sie tu zrobić dodatni bilans, tylko trzeba to umiec policzyć, jak to nie wiem.
2 - monument mozna zburzyc po osiagnieciu jakiegoś tam pułapu cen np. za anty. Burzenie kosztuje ale też sie moze opłacic.
Wracając do rocków to w tym przypadku są komory zakłóceń które dodają energii więc to chyba jest bardziej złożony rachunek. Bo jednak można czymś odrabiać ewentualne straty. Satelity odradzam bo zawsze znajdzie się ktoś kto na nie poleci szczególnie jak jest obrona. Na gęsi nie ma obrony...
Ciut odbiegając od tematu, ale ciągle w kwestii opłacalności budynków LF, zapewne kojarzycie osiągnięcie #46 *****, trzeci budynek formy życia poz 25 na 15 planetach. Pytanie brzmi jak wysoko muszę postawić badania (interesują mnie tylko kaleshowe slot 4, 5, 11 i 18), żeby to się opłacało? Ma to ktoś policzone?
Pisalem o tym w pierwszym poście ale twierdzenie ze sie w ogóle nie opałca jest dosyć naiwne o ile nie głupie, podobnie jak maksowanie monumentu na oko.
1- jak nigdy nie przestajesz rozwijac FZ to zyskujesz na monumencie cały czas skokowo, a dex tracisz linowo. Na pewno da sie tu zrobić dodatni bilans, tylko trzeba to umiec policzyć, jak to nie wiem.
2 - monument mozna zburzyc po osiagnieciu jakiegoś tam pułapu cen np. za anty. Burzenie kosztuje ale też sie moze opłacic.
Co do punktu drugiego to się zgadzam, jeśli tak to potraktujesz, to przy odpowiednich założeniach i wyliczeniach będzie to opłacalne.
Jednak przy założeniu, że nie będziesz burzyć budynków to pojawia się problem, bo funkcja liniowa dąży do nieskończoności. A te skokowe zyski to coraz wyżej położone stałe.
bo funkcja liniowa dąży do nieskończoności. A te skokowe zyski to coraz wyżej położone stałe.
Gdzie tu problem, suma funkci linowej to parabola ~n2, a suma tych stałych jest geometryczna ze wzoru na koszt ~an. Jak n bedzie nieskończony to widać, ze an>n2 gdy a>1.
trzeci budynek formy życia poz 25 na 15 planetach.
Jak to sie ma do tych badań? Trzeba pyknąc lab na 25 i tyle, on akurat mało prądu wymaga. Poza tym osiagnieca sa globalne wiec lepiej takie głupoty (może nie to konkretnie) robic na zapasowym koncie do zabawy coby nie tracić surowców na głównym.
No każdy poziom trzeciego budynku form obniża koszty badań form, o ćwierć procenta. Więc przy którymś poziomie badania zaczyna się opłacać kolejny poziom tego budynku, pytanie brzmi przy którym poziomie badania opłaca 25
No tak...
Ja bym policzył koszt labu i podzielił przez zniżkę % zeby policzyc ile sury zainwestowanej minimum muszę odzyskać . Gdzieś widziałem juz takie obliczenia, jak znajde to edytuje
Edit
Bingo: T18H (T18/1) – Superkomputer, a dodatkowa planeta
w tabelce na dole masz koszt 6.7*1012 dla 23 poz. labu, wiec dla 25 to bedzie pewnie koszt badań minimum 1013 - 1014 metalu. Krótko mówic dość dużo
A co tu widać, powiedz mi, bo tego nie rozumiem. Zakładając że masz rację co do wzorów, to daj mi dowód na to, że nieskończoność razy nieskończoność jest mniejsze niż dowolna skończona liczba podniesiona do potęgi nieskończonej. Bo jak dla mnie to tego się nie da jednoznacznie stwierdzić
No każdy poziom trzeciego budynku form obniża koszty badań form, o ćwierć procenta. Więc przy którymś poziomie badania zaczyna się opłacać kolejny poziom tego budynku, pytanie brzmi przy którym poziomie badania opłaca 25
Niekoniecznie bo surowce które teraz wydasz na budynek zmniejszający koszt możesz wydać na kopalni/badanie i już teraz będą przynosić zyski. Wzrost wydobycia będzie większy niż tańsze badanie.
Jak n bedzie nieskończony
To był skrot myślowy, chodziło że gdy n będzie bardzo duże czyli będzie dążyc do ,,kopniętej 8,,.
Bo jak dla mnie to tego się nie da jednoznacznie stwierdzić
Są rózne nieskończoności.
jest nieskończenie wiele liczb naturalnych 1 ,2 ,3 ,4 ,.... itd
tak jak jest nieskończenie wiele liczb rzeczywistych 1, 3/2, π, pierwiastek(1997), itp.
ale liczb rzeczywistych jest więcej niż natualnych i jak to jest możliwe? Warto obejrzeć sobie o tym filmik na yt.
a co do tego wyliczenia to weź sobie liczby 2^n i n^2 i zobacz która szybciej rośnie, bo o to chodzi, w relanym świecie nie ma czegoś takiego jak nieskonczoność za wyjątkiem głupoty.
ogame tracker sugeruje na wysokich poziomach badań fż rozbudowę tego budynku więc tym narzędziem a dokładnie jego amortyzacją możesz sobie zobaczyć opłacalność tego budynku dla poziomu 25
nie wiem czy obliczenia autora ogame trackera są właściwe ale zawsze w nie wierzyłem
P.S monument skalny też pokazuje kiedy warto i jak wysoko rozwijać