Niezwykle niepokojący błąd w grze – prośba o wyjaśnienia i reakcję!

• Drogi Zespole OGame oraz Gracze,

Piszę w imieniu grupy graczy,kolegów, sojusz Kaer Morhen z uni Yin, którzy w dniu dzisiejszym doświadczyli sytuacji, która, niestety, podważa fundamentalne zasady rozgrywki oraz godzi w nasze zaangażowanie i zaufanie do gry.

W nocy przeprowadziliśmy złożoną, skoordynowaną operację. Po zniszczeniu księżyców przeciwnika śledziliśmy dokładnie ruch jego floty. Dysponując pełnymi informacjami o czasie powrotu jego jednostek, zaplanowaliśmy atak z dokładnością do sekundy – tuż po spodziewanym pojawieniu się floty przeciwnika na planecie. Z niewiadomych powodów jednak nie doszło do starcia. Nasz cel umknął w sposób, który przy poprawnym działaniu systemu gry jest praktycznie niemożliwy.

Podejrzewamy, że albo mamy do czynienia z poważną luką w grze, która pozwala na uniknięcie ataku w nierealistycznych okolicznościach, albo przeciwnik mógł wykorzystać boty lub narzędzia łamiące zasady, które pozwalają na tak precyzyjną ucieczkę w czasie jednej sekundy. W obu przypadkach stanowi to głęboko niepokojący problem.

Jako zaangażowani gracze OGame, poświęcamy wiele czasu, wysiłku i nieraz środków, aby cieszyć się uczciwą i satysfakcjonującą rozgrywką. Jeśli jednak możliwe jest omijanie fundamentalnych zasad gry przez nielegalne narzędzia lub błędy systemowe, to gra traci sens. Każdy może być wówczas narażony na nieuczciwe praktyki, które całkowicie psują naszą zabawę.

Nasze postulaty:

1. Wyjaśnienia: Prosimy o szczegółowe wyjaśnienie, jak mogło dojść do tej sytuacji, zwłaszcza w kontekście zaplanowanego ataku sekundę po powrocie floty.

2. Śledztwo: Oczekujemy przeprowadzenia analizy konta przeciwnika pod kątem wykorzystania jakichkolwiek nielegalnych narzędzi oraz tego, czy nie doszło do złamania zasad gry.

3. Poprawki w grze: Jeżeli odkryto błąd umożliwiający unikanie walki w takich okolicznościach, domagamy się jego pilnej naprawy i prewencyjnych działań na przyszłość.

W ramach protestu, wszyscy członkowie naszego sojuszu solidarnie zawieszają rozgrywkę do czasu, aż otrzymamy jasne wyjaśnienia i zobaczymy konkretne działania naprawcze. Chcemy mieć pewność, że zasady OGame są przestrzegane i że twórcy dbają o naszą satysfakcję z rozgrywki.

Nie akceptujemy, aby tak poważna sprawa przeszła bez odpowiedniego zbadania i podjęcia działań. Nasza cierpliwość i zaangażowanie mają swoje granice – dlatego oczekujemy publicznej odpowiedzi, która rozwieje wszelkie wątpliwości. Każdy gracz zasługuje na uczciwą i transparentną rozgrywkę, a w razie potrzeby jesteśmy gotowi kontynuować nasze działania na forum i kontaktować się z odpowiedzialnymi za grę administratorami wyższego szczebla.

Z poważaniem,

Norreq

poniżej screen :

Zrzut_ekranu_2024-11-3_o_10.08.59.png?ex=67292628&is=6727d4a8&hm=668603c7ef9c126565d649aa37fe28c07e9bf56a21323e84d24d6c3c01b3913b&

• Dobry Wieczór Wszystkim,

Aby pozostawać w zgodzie ze swoim sumieniem dodaję od siebie, ze daleki jestem od stawiania zarzutów personalnych, oskarżeń, ferowania wyroków.

Jeśli jest celowym w zamierzeniu twórców gry, aby możliwa była legalna ucieczka flotą w 1 sekundę to proszę o potwierdzenie tego stanowiska...

Oraz o informację, jaki sens ma granie w systemie floty, niszczenie księżyców, gra falangą i tak dalej jeśli:

1. Ataki wysyłane na powracającą flotę na 0 sekund (styczne) nie dochodzą do skutku, bo floty się mijają
    2. Ataki wysyłane na powracającą flotę na 1 sekundę nie dochodzą do skutku, bo możliwa jest legalna ucieczka

Proszę o informację, kiedy można spodziewać się zmian w grze mających na celu umozliwienie takiej koordynacji ataku (do setnych czesci sekundy) aby gra w systemie niszczenie ksiezyca, falanga, atak na powracajaca flote miala sens ;)

Przy okazji serdecznie dziekuje za zabawe wszystkim, z ktorymi mnie ta gra zetknela i na Uni, i na Discord, i na żywo w Poznaniu. Na obecnych zasadach i przy niedoskonalosci systemu swoja osoba i swoimi srodkami dluzej tego dziela legitymizowal nie bede ;)

Serdecznie Was pozdrawiam !

• Nie no chłopy są niesamowite,
    grają tyle czasu w te grę a nie wiedzą ze mogą jednym kliknięciem wypuścić flotę w dalszy rejs z poziomu przeglądarki :D

Norek pozwól ,że rozwieje twoje wątpliwości. Otóż 1 sekunda to 1000ms. Wychodzi na to ,że wasz czas wlotu był za wolny względem jego reakcji. Obrońca trafił w "lukę czasową" i posłał swoja flotę dalej . Tutaj raczej wygrała znajomość gry i refleks.
    Nie pierwszy raz taka sytuacja ma miejsce i jest to normalne.

Lepiej pokażcie swoje RW.
    pozdrawiam.

• mi to pasuje takie coś, bo flotą tak rzadko latam iż częściej się boję że ją stracę więc mi pasuje że mogę uciec nawet jak mnie wyliczyli z zawróconego stacjonuj
    z tego co czytałem na discordzie to jest to możliwe z apki dzięki szablonowi do wysyłania exp

pierwszy raz chce bez zmuszania zainstalować apkę będę musiał to po testować :P
    jak ktoś wie konkretniej jak da się to zrobić to poproszę o szczegóły, może i bez apki się da , póki co nie musiałem jeszcze uciekać flotą ale może się przyda na przyszłość
    jestem za tym aby gra była bez psujących innym grę flociarzy który niszczą ich dorobek i żerują na ich błędach 8o

a tak na serio, to jeśli da się uciec w 1 sekundę to też uważam to za problem bo jednak dla wielu latanie flota to najważniejsza część gry.
    i należało by to zgłosić dalej a co GF z tym uczyni ....

• Z apki uciekniesz w 2 sekundy. Niestety, aktualnie z poglądu galaktyki nawet floty przeładować nie musisz. Psuje to doszczętnie sens gry.

Z tym przeładowaniem floty to bez żartów ;P
    Wyobraź sobie kogoś na telefonie kto wysyła ekspedycje i za każdym razem musi przeładowywać flotę...i tak na 18 planetach,
    przecież to jest tak niewygodne i tak czasochłonne że idzie przez to zawisnąć na linie :D
    Wg mnie jest dobrze jak jest, zawsze to jakiś cień szansy na ucieczkę.

• Jesli masz Komandera + Admirała flot i ustawisz sobie formacje ekspedycyjna na 99999999 każdego statku to w podglądzie galaktyki możesz smawpwac przycisk wysli na exp przy uprzednio wybranej formacji która możesz wybrać jeszcze przed atakiem i co 1s gra ci wysyła wszystko co się znajduje na planecie jak spamujesz ten przycisk

a w trakcie 1sekundy możesz nawet 6 razy nacisnąć ten przycisk wysli :D opcja fajna i uratuje tyłek ale przez to traci sens gra polegająca na wyliczaniu i łapaniu na flange

• Jesli masz Komandera + Admirała flot i ustawisz sobie formacje ekspedycyjna na 99999999 każdego statku to w podglądzie galaktyki możesz smawpwac przycisk wysli na exp przy uprzednio wybranej formacji która możesz wybrać jeszcze przed atakiem i co 1s gra ci wysyła wszystko co się znajduje na planecie jak spamujesz ten przycisk

a w trakcie 1sekundy możesz nawet 6 razy nacisnąć ten przycisk wysli :D

Spamować się nie da bo wyskakuje błąd. Trzeba raz a dobrze trafić.

• Z apki uciekniesz w 2 sekundy. Niestety, aktualnie z poglądu galaktyki nawet floty przeładować nie musisz. Psuje to doszczętnie sens gry.

Z tym przeładowaniem floty to bez żartów ;P
    Wyobraź sobie kogoś na telefonie kto wysyła ekspedycje i za każdym razem musi przeładowywać flotę...i tak na 18 planetach,
    przecież to jest tak niewygodne i tak czasochłonne że idzie przez to zawisnąć na linie :D
    Wg mnie jest dobrze jak jest, zawsze to jakiś cień szansy na ucieczkę.

Jeśli uważasz, że jest to ok, w porządku. Masz prawo do takiej opinii. Ja mam prawo mieć inne zdanie.

• Zaczynam sie zastanawiać o stan psychiczny niektórych graczy. Jakieś leki by się przydały.

Nazywać błędem mechanikę wprowadzoną do gry to trzeba być naprawdę walnietym. Po szopce odstawionej w kwestii handlu robicie sobie folwark i próbujecie ustawić grę i zasady pod swoje widzimisię.

Gdzieś ktoś kiedyś napisał - każdy musi mieć możliwość obrony. A wy [ciach] nie będziecie tej możliwości odbierać bo macie ból tyłka bo latać nie potraficie normalnie.

Gdyby liczenie zawróconej odbywało się zgodnie z zasadami gry bez tony lewych skryptów blokujących widok fali ( w skrócie bo tak one działają ) przy spamowaniu sondami , bez nagrywania ekranu i tym podobnych,, a skryptów po discordach jest na pęczki - tak tak wy wiecie o co chodzi nie walcie głupa - wtedy zapewne GF nie dało by możliwości obrony w postaci szablonu floty. Mógłbym kilka takowych do tapermonkey tutaj wrzucić ale co to zmieni skoro i tak nikt nie jest w stanie tego wykryć i tak będą używane. Jak nie ten to następny.

Więc tyle w temacie - jak nie umiesz latać to nie becz. Skoro szczytem możliwości jest dla kogoś zdjęcie moonów i łapanie zawróconej w czasach dzisiejszego ogame - i później płacz że ktoś uciekł bo przecież mi się należy jak psu kość - to nie nazywaj się flociarzem.

Nic się tu nikomu nie należy chyba że zrobi to zgodnie z zasadami bez siedzenia ze screen recorderem i bez walenia toną lewizny zapakowaną w skryptach byle sobie "pomóc" w lataniu. Taką samą pomocą dla graczy jest system dodany przez niemca do gry. Szablony są po to własnie zeby takie dekle jak autor tematu musiały się trochę bardziej wysilić albo poszukać lepszych skryptów.

Zawsze można ci koleżko zbugowac kolejkę na co gra też pozwala - i wywalić ja w kosmos tak że ktoś ucieknie bez używania szablonów więc nie becz :D :D

Moderator Ruda:
    Obraza

• Ok to tradycyjnie Ruda  Art prośba o zapoznanie się z wątkiem i poważne przemyślenie sytuacji. Myślę że w grze, która od zawsze opierała się na lataniu flotą taki skrót do ucieczki nie powinien funkcjonować.

Zwracam uwagę że swego czasu był dodatek fast send expedition, który ze względu na możliwość ucieczki całą flotą w chwilę został zakazany...

Bądźmy proszę konsekwentni, gra myślę wymaga poprawki. Rozumiem że jest wielu graczy puszczających duże ilości eksp dziennie i fajnie że ktoś pomyślał o ułatwieniu im gry ale można ograniczyć w/w funkcjonalność do ładowania z automatu w sloty tylko maksa eksp (dt/mt pio ss plus sztuka bojowej). Taki skład można by było definiować osobno jak to ma miejsce np w oglight. Tam jest to bardzo przejrzyście zrobione.

Ze swojej strony dodam zgłoszenie i opiszę problem na dsc OGame w sekcji suggestions.

• Żenujące i niepokojące zarazem. Oczywiście, że każdy gracz ma możliwość obrony, tutaj wystarczyło zrobić porządnego FSa i kontrolować co się dzieje z kontem, aż do momentu zawrócenia stacji. Kiedy zacząłem grać rok temu szybko uświadomiono mnie, że Ogame to gra, która bardzo brutalnie karci za błędy, a wykonanie fsa na tzw. PZ kiedy nie masz za sobą silniejszych flot niewątpliwie jest OGROMNYM BŁĘDEM.

Mam wrażenie, że panują tutaj (na forum) podwójne standardy- wszystkie lewizny i oszustwa są okej dopóki nie przytrafią się Tobie bądź Twojemu sojusznikowi.

Co do tematu oczywiście, że taka mechanika nie powinna mieć miejsca, a jeżeli dajemy możliwości ucieczki w czasie +1 od wylądowania floty to w takim razie powinna być rekomendacja wykonywania ataków na tzw. "0" i w przypadku, jeżeli nie dojdzie do starcia Team powinien na podstawie danych zgromadzonych przez poszkodowaną stronę rozpatrywać Ticket i dokonywać odsyłki do graczy, którzy powinni zebrać PZ.

Ogame to gra, która wymaga od swoich graczy dużo czasu, a jak widać na załączonych screenach atakujący gracze poświęcili swój czas na tyle sumiennie, że udało im się zlokalizować i zaatakować bardzo dużą flotę innego gracza. W mojej opinii to, że mógł on uciec w 1s od wylądowania floty jest "napluciem im w twarz" i przybiciem gwoździa do trumny tej gry, ponieważ ostatnio dzieje się tu więcej złych niż dobrych rzeczy.

Podsumowując Art  kruszynka bardzo proszę o pochylenie się nad niniejszym problem ponieważ dalsze takie postępowanie będzie skutkować w pomniejszaniem się społeczności tej jakże wspaniałej gry. Dla atakujących, a zwłaszcza trokpol nie poddawajcie się- w tej sytuacji pokazaliście jaką klasę reprezentuje wasz przeciwnik wykonując FS jak na załączonym obrazku.

• Pierniczysz o błedach a ucieczka też błędem nie jest. Mówisz też o czymś o czym pojęcia nie masz - bo nie wiesz jak dziś wygląda "ten czas". Nagrywka i kimono + skrypty do trzymania fali i jakieś klikery do walenia co 1-3 s przez kilka godzin do momentu zawrócenia stacji. Następnie wystarczy wklepać dane na stronie która całą resztę wyliczy , walnąć pilota i iść spać.

Ale nie... no bek i płacz bo w grze dali przycisk który pozwoli ci uciec. No żenujące zachowanie dorosłych ludzi. Którzy uczciwie grać nie potrafią. Wielkie lotniki ograniczone do jednego.

Realnie - musieli by zmienić mechanikę gry. Realnie jak zaczną w tym grzebać to nie tylko ogame PL zacznie płakać bo rozwalą coś co im działa dobrze. A gra jest grą strategiczną, hipokryci widzacy jedynie czubek własnego nosa twierdzący "że to gra wojenna" muszą w końcu zejść na ziemię bo na was się świat ani ta gra nie kończy. Ogame jest strategią. A ucieczka przed wałami nie mającymi życia jest jedna ze strategii i raczej wątpliwe że ktokolwiek coś tu z tym zrobi.

Najpierw musieli by naprawić kolejkowanie, wyeliminować możliwości bugowania kolejki , wyeliminować lagi gry gdzie nawet przy dobrych wiatrach da się wysyłąć expy w odstępie 1 s , a co dopiero w 1 s uciec ;) Używając ogilight czy Agr. Infi troche w tym kuleje. Tyle w temacie ;) Czekam na kolejne debilizmy bo zaczeło się od handlu, zobaczymy na czym się skończy :D :D

• tutaj piszesz o klikerach innych rzeczach, facet poleciał na PZ, przecież to mówi samo za siebie. Rzucasz w tym momencie bez podstawne oskarżenia bo jeżeli mieli w pogotowiu kilkery i inne magiczne skrypty to nie musieli nawet z nich korzystać. Jeżeli Ogame zablokował z jakiegoś powodu możliwość skanowania z podglądu Mapy danego gracza to tymbardziej powinni zablokować możliwość ucieczki w ten sposób, w dodatkach typu oglight, agr czy infi mając ułatwić grę ale jednocześnie nie psuć całej dotychczasowej mechaniki.

Każdy ma swoją opinię, nie wiem gdzie grasz i jak grasz ale jakbyś to Ty był w takiej samej sytuacji jak atakujący z tego wątku to bez wątpienia prezentowałbyś inne poglądy.

Dziękuję i Pozdrawiam

• Do takiej ucieczki przecież żadna apka nie jest potrzebna,:

1. Ustawiasz sobie formacje ekspedycji na wartości wracającej floty

2. Czekasz pilnując żebyś miał wolne sloty eksp

3. 5s przed powrotem floty wchodzisz w galaktykę i spamujesz guzik do wyslania ekspedycji w układzie

4. Przy odrobinie szczęścia uciekasz w mniej niż 1s, przy mniejszym szczesciu w 2s.

Ot cała magia.

• Błąd jeśli można go nazwać jest w możliwości przetwarzania danych przez serwer, a nie w grze ponieważ

- wysyłasz statki na 0s = raczej nie wykonalne że statki się spotkają
    - wysyłasz statki na 1s = zdarza się też że do starcia nie dochodzi
    - wysyłasz statki na 2s = taki czas jest najlepszy

ale wysyłając statki na 1s czy 2s jest możliwość ucieczki na co pozwala mechanika gry, i co moim zdaniem mija się z celem

moim zdaniem na na przykład ileś tam sekund przed starciem / przykładowo 6s obrońca nie powinien mieć możliwości wysłania statków na który jest atak

• Przeciez to by totalnie zamordowało grę. Przeciwko tzw. paczkomatom, którzy za duży hajs się wzmacniają, nie byłoby możliwości jakiejkolwiek obrony. Taki przykładowo współautor postu, Trokpol, byłby w stanie sam całe sojusze złomować, mając 5x więcej punktów niż drugi gracz na Yin.

• Przeciez wystarczy zrobic FS na stacjonuj, zajrzec co jakis czas czy nie lecą GS - jesli lecą - zawrocic i nawet nie przejmowac sie strata ksiezyca ;) Mowimy o Uni x1, GS do podmiotowego ksiezyca lecialy ponad 6 godzin ;) W tej sytuacji wystarczy zajrzec na sekunde co 6 godzin i flota jest bezpieczna. Taka mozliwosc obrony to za malo ? ;)

• A nie łatwiej po prostu zlikwidować wszystkie zasady gry i zrobić UNI z wolna amerykanką :D? Zobaczcie ile by to problemów rozwiązało, tu multikonta, pushy boty itd i 0 pretensji bo wszystko dozwolone to każdy może to robić :D Ten co poświęca grze więcej czasu i zakłada 10 multikont pod push będzie i tak lepszy od tego który mnie czasu poświęca grze :D xD