Uruchomienie urlopu a Atak

• Cześć,

Słuchajcie, na własnym przykładzie się przekonałem, że sposob odświeżania strony i załączanie podstron/edycja ustawień to jakaś tragedia.

Wiem, że niesprawiedliwość jest na tym świecie ale trochę ostatnio bylo przesadzone.

Gracz chcący uruchomić urlop nie może mieć aktywnych flot, ale w wypadku, jak ktoś wyśle już na niego atak i jakby nie patrzeć, jakaś flota na koncie jest aktywna, to można załączyć urlop.

Mój przykład: Czekałem aż ostatnia flota mi wyląduje żeby załączyć urlop, super. Wszedłem w ustawienia, zaznaczyłem opcję urlop i czekałem aż tylko czas minie na liczniku.

Załączyłem urlop i w tym momencie po odświeżeniu się strony widze, że leci na mnie obca flota z atakiem.

Moja flota na moonie z teleporterem, wszystko w porzadku do ucieczki, masa czasu ale co? Nie mogę nic zrobić, wyłączyć urlopu, Nikt nie może do mnie polecieć.

Wzywam twórców do wypowiedzi się w tej kwestii, zarówno odświeżania strony na poszczególnych przeglądarkach internetowych jak i takiej sytuacji, gdzie ktoś może kogoś ciągle próbować atakować aby wreszcie złapać kogoś, a może włączy urlop i nie będzie się mógł bronić.

Wspomnę jeszcze tylko, że te kilka minut (szybkie uni) pisałem sobie z atakujacym i patrzyłem, jak moja flota zostanie rozbita. Ba, na urlopie nawet nie można podejrzeć przeglądu galaktyki w swoim układzie, więc nawet nie mogłem zobaczyć, jak ta flota zamienia się w szczątki.

Co myślicie o tej sytuacji? Uważam, że jeżeli jakikowiek atak jest wysyłany w nasza stronę lub misja pokojowa, nie powinno się dać włączyć urlopu i system powinien to zablokować, chociażby ze względu na opóźnienia na stronie, które bywają różne w przypadku różnych przeglądarek, komputerów a nawet samych łączy intertowych.

• Ale to tak działa chyba od początku Ogame – więc sytuacja wygląda tak, że albo bardzo długo nie odświeżyłeś podglądu i bez odświeżenia wdusiłeś urlop (bo np. strona była załadowana na tej opcji), albo miałeś wybitnego pecha, że agresor wysłał flotę w ciągu tych kilku sekund, które zajęło ci włączenie urlopu.

Zablokowanie możliwości włączenia urlopu z aktywnym atakiem oznaczałoby, że gdyby ktoś się uparł, to nie byłbyś w stanie w żaden sposób tego urlopu włączyć, bo 24/7 leciałby na ciebie jakiś atak.

• to jest nie możliwe by urlop uchronił gracza przed atakiem :trollface: Wyobraź sobie sytuacje gdzie jest zdjęty moon flota wraca z źle zrobionego fsa np na szpieguj na ekspedycji czy na kolonizuj na ucieczke dla obrońcy zostaje 1 sekunda 2 niech bedzie nawet 3 sekundy załączasz urlop i nie dochodzi do ataku poniewaz urlop zostal załączony :trollface: zawsze byla taka sytuacja z atakami jaka jest obecnie z podgladem w galaktyce rowniez jest od dluzszego czasu a znowu wczesniej nie dalo sie wlaczyc urlopu jak bylo krecone badanie czy systemy obrony badz stocznia pracowala :Dtyle w temacie tylko odbudowac wypoczać i poprostu odprawic rytułal by pech minal :D

• Mi chodzi o to, żeby nie można po prostu było włączyć urlopu.

Ale to tak działa chyba od początku Ogame – więc sytuacja wygląda tak, że albo bardzo długo nie odświeżyłeś podglądu i bez odświeżenia wdusiłeś urlop (bo np. strona była załadowana na tej opcji), albo miałeś wybitnego pecha, że agresor wysłał flotę w ciągu tych kilku sekund, które zajęło ci włączenie urlopu.

Zablokowanie możliwości włączenia urlopu z aktywnym atakiem oznaczałoby, że gdyby ktoś się uparł, to nie byłbyś w stanie w żaden sposób tego urlopu włączyć, bo 24/7 leciałby na ciebie jakiś atak.

Fenrir, zgadzam się, że tak było i że teoretycznie ktoś mógłby Cię tak blokować, serio puszczałbyś gościowi w ciemno ataki, żeby tylko miał cały czas blok. Gdyby były takie skrypty/boty to za pewne w regulaminie mogłyby takie zasady przeciwdziałające takiej sytuacji.

Gdybyś chciał kogoś złapać to też możesz tak w ciemno, bo może włączy urlop akurat jak puścisz atak...

Może miałem pecha, ale to nie zmienia faktu, że się zdarza jak widać i uważam, że temat jest łatwy do naprawienia.

Chętnie bym się dowiedział wiecej opinii na ten temat.

• Jest dokładnie tak, jak napisał Fenrir - od samego początku jest tak, że aby zapiąć urlop nie można mieć aktywnych flot i stoczni, a czy ktoś na Ciebie leci, czy nie, nie jest brane pod uwagę.

z tymi stoczniami chyba nie masz racji ??

<<17.03.2022 22:02>> @diakk zawsze znajdzie jakiś cytat, który mu podpasuje do posta

<<17.03.2022 22:02>> widać, że stara zielona skryba i trzeba uważać na to co się pisze

• serio puszczałbyś gościowi w ciemno ataki, żeby tylko miał cały czas blok.

Oczywiście, jaki problem? Puszczasz 1GS na 10% i to jeszcze z innej galaktyki i masz blokadę urlopu nawet na kilka dni.

Dlatego tak to nie działa i nie może działać.

z tego co kojarze to regulamin zabrania takich rzeczy ^^ nie wolno wysylac powolnych atakow w celu zasmiecania podgladu

• Dlatego tak to nie działa i nie możez tego co kojarze to regulamin zabrania takich rzeczy ^^ nie wolno wysylac powolnych atakow w celu zasmiecania podgladu

To nie do końca tak.

Otóż tutejsi decydenci mają siedem odmian na minutę.

Najpierw traktowano to jako zaśmiecanie podglądu.

Potem zmieniono interpretację i nazywano to strategią mającą na celu ukrycie właściwego ataku.

Następnie powrócono do twierdzenia, że to jednak zaśmiecanie podglądu.

Zaś urlop zawsze można włączyć.

Należy tylko pamiętać, że rozpoczęty na nas atak dojdzie do skutku.

• ^up: cos ten cytat nie wyszedl, polaczyles wypowiedzi moja i Phoenixa.

Pytanie z troche innej beczki ze sledziami:

czy jest mozliwe wlaczenie urlopu w przypadku, kiedy na naszym ksiezycu stacjonuje flota sojusznika? Kiedys w miare znana zagrywka polegala na tym, ze podczas gdy Agresor1 atakuje nam ksiezyc my teleportujemy flote na ten ksiezyc w celu obrony i wlaczamy urlop zeby odebrac mozliwosc skanowania + umawiamy zbiorke na 0-1s po starciu z sojusznikami (kazdy zdaje sobie sprawe ze ryzykowne).