Uruchomienie urlopu a Atak

• Cześć,

Słuchajcie, na własnym przykładzie się przekonałem, że sposob odświeżania strony i załączanie podstron/edycja ustawień to jakaś tragedia.

Wiem, że niesprawiedliwość jest na tym świecie ale trochę ostatnio bylo przesadzone.

Gracz chcący uruchomić urlop nie może mieć aktywnych flot, ale w wypadku, jak ktoś wyśle już na niego atak i jakby nie patrzeć, jakaś flota na koncie jest aktywna, to można załączyć urlop.

Mój przykład: Czekałem aż ostatnia flota mi wyląduje żeby załączyć urlop, super. Wszedłem w ustawienia, zaznaczyłem opcję urlop i czekałem aż tylko czas minie na liczniku.

Załączyłem urlop i w tym momencie po odświeżeniu się strony widze, że leci na mnie obca flota z atakiem.

Moja flota na moonie z teleporterem, wszystko w porzadku do ucieczki, masa czasu ale co? Nie mogę nic zrobić, wyłączyć urlopu, Nikt nie może do mnie polecieć.

Wzywam twórców do wypowiedzi się w tej kwestii, zarówno odświeżania strony na poszczególnych przeglądarkach internetowych jak i takiej sytuacji, gdzie ktoś może kogoś ciągle próbować atakować aby wreszcie złapać kogoś, a może włączy urlop i nie będzie się mógł bronić.

Wspomnę jeszcze tylko, że te kilka minut (szybkie uni) pisałem sobie z atakujacym i patrzyłem, jak moja flota zostanie rozbita. Ba, na urlopie nawet nie można podejrzeć przeglądu galaktyki w swoim układzie, więc nawet nie mogłem zobaczyć, jak ta flota zamienia się w szczątki.

Co myślicie o tej sytuacji? Uważam, że jeżeli jakikowiek atak jest wysyłany w nasza stronę lub misja pokojowa, nie powinno się dać włączyć urlopu i system powinien to zablokować, chociażby ze względu na opóźnienia na stronie, które bywają różne w przypadku różnych przeglądarek, komputerów a nawet samych łączy intertowych.

• Ale to tak działa chyba od początku Ogame – więc sytuacja wygląda tak, że albo bardzo długo nie odświeżyłeś podglądu i bez odświeżenia wdusiłeś urlop (bo np. strona była załadowana na tej opcji), albo miałeś wybitnego pecha, że agresor wysłał flotę w ciągu tych kilku sekund, które zajęło ci włączenie urlopu.

Zablokowanie możliwości włączenia urlopu z aktywnym atakiem oznaczałoby, że gdyby ktoś się uparł, to nie byłbyś w stanie w żaden sposób tego urlopu włączyć, bo 24/7 leciałby na ciebie jakiś atak.

• to jest nie możliwe by urlop uchronił gracza przed atakiem :trollface: Wyobraź sobie sytuacje gdzie jest zdjęty moon flota wraca z źle zrobionego fsa np na szpieguj na ekspedycji czy na kolonizuj na ucieczke dla obrońcy zostaje 1 sekunda 2 niech bedzie nawet 3 sekundy załączasz urlop i nie dochodzi do ataku poniewaz urlop zostal załączony :trollface: zawsze byla taka sytuacja z atakami jaka jest obecnie z podgladem w galaktyce rowniez jest od dluzszego czasu a znowu wczesniej nie dalo sie wlaczyc urlopu jak bylo krecone badanie czy systemy obrony badz stocznia pracowala :Dtyle w temacie tylko odbudowac wypoczać i poprostu odprawic rytułal by pech minal :D

• Mi chodzi o to, żeby nie można po prostu było włączyć urlopu.

Ale to tak działa chyba od początku Ogame – więc sytuacja wygląda tak, że albo bardzo długo nie odświeżyłeś podglądu i bez odświeżenia wdusiłeś urlop (bo np. strona była załadowana na tej opcji), albo miałeś wybitnego pecha, że agresor wysłał flotę w ciągu tych kilku sekund, które zajęło ci włączenie urlopu.

Zablokowanie możliwości włączenia urlopu z aktywnym atakiem oznaczałoby, że gdyby ktoś się uparł, to nie byłbyś w stanie w żaden sposób tego urlopu włączyć, bo 24/7 leciałby na ciebie jakiś atak.

Fenrir, zgadzam się, że tak było i że teoretycznie ktoś mógłby Cię tak blokować, serio puszczałbyś gościowi w ciemno ataki, żeby tylko miał cały czas blok. Gdyby były takie skrypty/boty to za pewne w regulaminie mogłyby takie zasady przeciwdziałające takiej sytuacji.

Gdybyś chciał kogoś złapać to też możesz tak w ciemno, bo może włączy urlop akurat jak puścisz atak...

Może miałem pecha, ale to nie zmienia faktu, że się zdarza jak widać i uważam, że temat jest łatwy do naprawienia.

Chętnie bym się dowiedział wiecej opinii na ten temat.

• Jest dokładnie tak, jak napisał Fenrir - od samego początku jest tak, że aby zapiąć urlop nie można mieć aktywnych flot i stoczni, a czy ktoś na Ciebie leci, czy nie, nie jest brane pod uwagę.

z tymi stoczniami chyba nie masz racji ??

<<17.03.2022 22:02>> @diakk zawsze znajdzie jakiś cytat, który mu podpasuje do posta

<<17.03.2022 22:02>> widać, że stara zielona skryba i trzeba uważać na to co się pisze

• serio puszczałbyś gościowi w ciemno ataki, żeby tylko miał cały czas blok.

Oczywiście, jaki problem? Puszczasz 1GS na 10% i to jeszcze z innej galaktyki i masz blokadę urlopu nawet na kilka dni.

Dlatego tak to nie działa i nie może działać.

z tego co kojarze to regulamin zabrania takich rzeczy ^^ nie wolno wysylac powolnych atakow w celu zasmiecania podgladu