Podczas wysyłania floty mimo ładowności wystarczającej floty pokazuje informacja o braku ładowności i nie chce wysłać floty. Nonsens jakiś trzeba naprawić jak najszybciej
Błąd ładowności
-
- 8.0.0-rc7
- SPIN DOKTOR
- Closed
-
-
Nonsens jakiś trzeba naprawić jak najszybciej
Ech, gdybyś tylko wiedział kiedy ten błąd został zgłoszony po raz pierwszy.
-
Nonsens jakiś trzeba naprawić jak najszybciej
Ech, gdybyś tylko wiedział kiedy ten błąd został zgłoszony po raz pierwszy.
Nie tylko założony temat ale również przekazane dalej: https://board.pl.ogame.gamefor…ostID=8762099#post8762099
Statki mają dobrą ładowność - widać to gdy atakują cel.
Problem pojawia się gdy wysyłam flotę i jest tam trochę inne zaokrąglanie.
Dokładnie opisałam to tutaj:
Tu chodzi o zaokrąglanie.
Np. 100 sond ma ładowność bazową 500.
Przy technologii 17 ma dodatkowo 85% ładowności (17*5).
Czyli jeżeli policzysz dodatkowe 85% z 500 dostajesz 925.
Jedna sonda ma ładowność 9,25 -> OGame zaokrągla w dół i mamy 9.
Przy wysyłaniu 100 sond pokaże ładowność 900. Ale...
Jeżeli zaatakujesz kogoś to 100 sond przy bonusie 85% nie przywiezie 900 sztuk jednostek a 925.
Jeżeli np. przy badaniu 19 policzy ładowność jako 9,75 to zaokrągli jako 10 i 100 sond będzie mieć ładowność 1000 choć tak faktycznie będzie mieć 975 i dlatego pokazuje brakującą ładowność.
Przy 17 lvl pokazuje mniej ładowności niż faktycznie masz w flota
Przy 19 lvl pokazuje wiecej niż masz
Przy wielokrotności liczby 4 pokazuje dobrze -> 16, 20...
Błąd nie ma nic wspólnego z "przynajmniej 16 lvl żeby błędu nie było".
-
Problem pojawia się gdy wysyłam flotę i jest tam trochę inne zaokrąglanie.
Dokładnie opisałam to tutaj:
Mnie nie interesuje zaokrąglenie, to nie w tym problem jest, mam kilka mln zapasu ładowności i nie wysyła to jest do poprawy i to na wczoraj.
Jak wysyłam flotę to zużywam kilkadziesiąt mln dexu a mam wolne ładowności kilka mln to znaczy, ze muszę co mieć więcej zapasu ładowności niż spalanie floty? e
-
Tak jak napisała ciap... to problem z zaokrągleniem. Backend zaokrągla inaczej niż Frontend. Jak dla mnie 10 minut stosunkowo prostej roboty...
-
Przy wydobyciu jest podobna różnica: W ustawieniach surowców mamy zwykłe zaokrąglanie do najbliższej liczby całkowitej, natomiast wartość przy ikonach surowców jest zaokrąglona w dół. Najlepszy jest jednak fakt, że żadne z tych zaokrągleń nie odzwierciedla rzeczywistego wydobycia. Jest to po prostu liczba z częścią ułamkową bez zaokrągleń. Pytanie czy tak samo jest z techami (Ogame w ustawieniach zaokrągla w dół i raczej to poprawna wartość, symulatory by były inaczej błędne...)? Ktoś robił rzeczywiste testy? Bonusu plazmowej np. nie zaokrąglamy żeby obliczyć wydobycie rzeczywiste.
-
no tez musze na monach sostawiac surowiec przykładowohce zabrać 1kk M 1kk K 1KK D to trzeba zabrać 990k 1kk 1kk śmieszne
-
Mnie nie interesuje zaokrąglenie, to nie w tym problem jest
Ciężko zrozumieć o co chodzi jeżeli w pierwszym poście dokładnie nie opisujesz problemu.
ze muszę co mieć więcej zapasu ładowności niż spalanie floty
Ładowność do suma: PODSTAWY + DODATKOWEJ (np. technologię nadprzestrzenną, bonus klasy).
Surowce w ładowniach zabieramy w PODSTAWA + DODATKOWA - i to pokazuje w zakładce Flota 2 i Flota 3.
Spalany deuter, potrzebny na lot, jest porównywany tylko do PODSTAWOWEJ. Nie zabiera miejsca jednak określa lot.
Np. Mam 500k podstawy + 500k dodatkowej. Przewożę 800k surowców. Zostaje 200k wolnej ładowności w surowcach przewożonych.
Przy spalaniu 400k > flotę mogę wysłać.
Przy spalaniu 501k > nie wyślemy floty.
-
Dlaczego nie?
-
Dlaczego nie?
Bo była osoba która sobie tak wymyśliła.
Tak samo jak to że stacjonuj na startowej planecie nie będzie widoczne na falandze.
Dlaczego? Bo mogła.
-
Tak samo jak to że stacjonuj na startowej planecie nie będzie widoczne na falandze.
Dlaczego? Bo mogła.
Czyli to nie jest błąd i tak zostanie? Nic z tym nie zrobią?
-
Dlaczego? Bo mogła.
Czyli to nie jest błąd i tak zostanie? Nic z tym nie zrobią?
Nie jest to błąd.