Dex na pz i floty pokojowe

• Deu w PZ na tak

Floty pokojowe x2 na nie. Co najmniej x3 lub x4. Wiele młodych kont jest zbudowane pod kątem form życia i ekspedycji. Prędkość pokojowa x1 czy nawet x2 znacznie zmniejsza przychody takich kont. Przez wolne pokojowe loty młode konta będą jeszcze bardziej poszkodowane po fuzji.

Dodałbym pomijanie pustych układów.

Jestem za każdym zwiększeniem prędkości flot pokojowych - transporty x1 to ogólnie lekki koszmar. Jednak jeśli będzie ankieta w której admini zechcą umieścić również propozycję inną niż x2 to proszę aby każda prędkość stanowiła osobne pytanie - aby nie było sytuacji w którym znowu przeczytamy, że nie było zgodnej większości głosów za zmianą.

Odnoście deu na pz, pomijania pustych us - jak najbardziej za.

Przez fuzję pozostały dwa uni z prędkością x1 - jeśli ktoś woli bardziej klasyczną rozgrywkę zapewne wybrał u68. Mam nadzieję, żę Kalyke uda się dostosować do parametrów jakie mają nowsze uni.

• To i ja zabiorę głos. Przyspieszenie flot pokojowych w przeciwieństwie do tego co ciap napisała, ma pozytywny wpływ na elastyczność fs-a, zwózek itd. Przypominam, że nie dla każdego gra to zalogowanie się 1-2x / dzień i zrobienie zwózek. Są osoby, które robią to kilka razy dziennie, są osoby, które zamiast zwózek to rozwożą surowce na produkcje. Każda z tych czynności staje się szybsza i elastyczna wraz ze wzrostem prędkości flot pokojowych do x2. Dla mnie personalnie to pokojowe mogłyby nawet x3 latać. Więc jak najbardziej jestem na TAK.

Deu na PZ przy naszym % złomu to również bardzo intrygujący aspekt. W ostatnim głosowaniu podobno nie było większości, chociaż pośród wszystkich graczy, z którymi utrzymuję kontakt głosowali na tak. Ciekawi mnie czy tym razem zostanie to poddane pod głosowanie. Ja uważam, że w kwestii planowania flot oraz polowanie drastycznie to wpłynie na elastyczność w budowie floty i podejmowaniu ryzyka. Zdecydowane TAK.

Pomijanie pustych układów, podobnie jak w przypadku prędkości flot pokojowych to po prostu większa elastyczność w dysponowaniu flotą. Tym bardziej jestem na TAK.

• Zgadzam się to dość istotna sprawa aby nie było 3-4 opcji

W ankiecie na zmianę prędkości pokojowych bo się ludzie podzielą i zostanie tak jak jest

Zróbmy małymi kroczkami

Ankieta na Dex na pz (tak nie)

Ankieta na pomijanie układów (tak nie)

Pokojowe x1 jak dawniej czy x2

A z czasem jak to przejdzie to można będzie myśleć o nowej ankiecie na wyższe parametry.

• Ruda  Art

Jak widać temat cieszy się sporym zainteresowaniem. Czy można więc liczyć na ankietę po zakończeniu fuzji? 🙏

“The monsters were never

under my bed.

Because the monsters

were inside my head.

I fear no monsters,

for no monsters I see.

Because all this time

the monster has been me.”

:fa:

• Zwiększenie pokojowych na NIE -- Kalyke jest x1 i niech takie pozostanie jak komus za wolno to można było iśc np na Quantum...

Ładowność sond ma pozostać to znak rozpoznawczy Kalek :P

Deuter na PZ ? Obojętnie

Co do ankiety na bank nie jest to termin na teraz

• Im więcej osób się wpisze w niniejszym temacie, tym większe prawdopodobieństwo przeprowadzenia ankiety. Zatem i ja się wypowiem.

Podpinam się pod postami osób będących za przyspieszeniem flot pokojowych. Zdecydowanie ułatwił to grę szczególnie dla osób które układają konta pod eko lub expy (większa liczba ekspedycji, szybsze transporty).

Wydaje mi się, że dyskusja/dylemat rozgrywa się w dwóch obszarach:

• Pewne osoby przyzwyczajone są do speed x1 i będą musiały zmienić nawyki. Tak jak nawyki aktualnie musi zmieniać masa osób, która przyszła na Kalyke z Earth.
    • Drugą kwestią jaką widzę i wnioskuje z wypowiedzi ciap, jest to kwestia, że we własnym US może aktualnie robić względnie długie FSy, które ją kosztują stosunkowo niewielką liczbę deu. Po zmianie parametru na choćby x2, będzie trzeba wyjść poza własny US, żeby zachować czas FSa na tym samym poziomie, czego konsekwencją będzie zwiększenie kosztu FSa. Aczkolwiek jak ktoś gra Eko, to te FSy, bóg wie ile nie kosztują.

Reasumując, jestem za ankietą i jestem za przyspieszeniem flot pokojowych. Im szybsze, tym lepsze dla nie. Co do deu na PZ lotto mi to ;)

• Im więcej osób się wpisze w niniejszym temacie, tym większe prawdopodobieństwo przeprowadzenia ankiety. Zatem i ja się wypowiem.

Podpinam się pod postami osób będących za przyspieszeniem flot pokojowych. Zdecydowanie ułatwił to grę szczególnie dla osób które układają konta pod eko lub expy (większa liczba ekspedycji, szybsze transporty).

• Pewne osoby przyzwyczajone są do speed x1 i będą musiały zmienić nawyki. Tak jak nawyki aktualnie musi zmieniać masa osób, która przyszła na Kalyke z Earth.
    • Drugą kwestią jaką widzę i wnioskuje z wypowiedzi ciap, jest to kwestia, że we własnym US może aktualnie robić względnie długie FSy, które ją kosztują stosunkowo niewielką liczbę deu. Po zmianie parametru na choćby x2, będzie trzeba wyjść poza własny US, żeby zachować czas FSa na tym samym poziomie, czego konsekwencją będzie zwiększenie kosztu FSa. Aczkolwiek jak ktoś gra Eko, to te FSy, bóg wie ile nie kosztują.

Reasumując, jestem za ankietą i jestem za przyspieszeniem flot pokojowych. Im szybsze, tym lepsze dla nie. Co do deu na PZ lotto mi to ;)

To gracze Kalyke maja zmienić nawyki jako gospodarz? Czcy raczej gracze innych uni powinny je zmienic jako gość ??? był wybór miedzy Kalyke a szybszymi uni to czemu Eko gracze którzy tak bardzo nie chca speedd x1 tam nie poszli ?

To gracze Kalyke maja zmienić nawyki jako gospodarz? Czcy raczej gracze innych uni powinny je zmienic jako gość ??? był wybór miedzy Kalyke a szybszymi uni to czemu tam Eko gracze nie poszli ?

Wybór? Taki to wybór jak o kant dupy rozbić delikatnie mówiąc :beaten:

Wracając do tematu jako nowy gracz uniwersum jestem do wszystkiego na tak i oby tylko faktycznie posty były monitorowane na bieżąco i nie trwało to ponad 4 miesiące albo żeby te posty nie znikały xD

To gracze Kalyke maja zmienić nawyki jako gospodarz? Czcy raczej gracze innych uni powinny je zmienic jako gość ??? był wybór miedzy Kalyke a szybszymi uni to czemu Eko gracze którzy tak bardzo nie chca speedd x1 tam nie poszli ?

Z jednej strony zgoda i szanuje Twoją opinie. Z drugiej postaraj się też zrozumieć moją perspektywę. Przyszedłem z uni, które miało floty bojowe x1 i pokojowe x2. Dla mnie to był balans idealny. Z jednej strony nie musiałem się martwić, że mnie ktoś zjedzie jak pójdę na przysłowiowy kibel i się zapomnę, z drugiej nie musiałem czekać na transporty po kilka godzin. Ja nie narzekam, tylko staram się pokazać, że wyboru zbytniego nie miałem, bo takich parametrów jak Earth, nie miało ani Kalyke, ani U68. ;)

Nie rozpędzałbym się aż tak bardzo z nazywaniem Was gospodarzami, a nas gośćmi. Nie zapraszacie nas, tylko GF robi fuzje i taki taki wybór, jaki daje. Domyślam się, że większość graczy, którzy się na uK wybiera są to gracze Thuban, Perseus, Juno i Earth, ponieważ uK ma właśnie najbliższe najważniejsze (moim zdaniem) parametry do tych uni, a mianowicie x1 wojenna i %df. Wyboru żadnego nie było jak Erza_t wspomniał.

• Trochę lipa przyspieszony speed pokojowych to dużo większe spalanie i krótkie fsy dla mnie to tam lotto na kylake nie gram na quasar jest x3 napęd nadprzestrzenny mam na 12 to układ dalej mam ponad 25h na zawrócenie floty nie zamierzam podciągać tego badania w przyszłości miejmy nadzieję że nie dojdzie do takiej sytuacji jak tutaj lord valhalla masz 18 mld floty dość kosztowne fsy 😄 cały Deuter z produkcji na fsa 😂😂😂 takie osoby z nowymi kontami mogły przyjść na quasar eko x10 speed x3 nie chodzi o statystyki i tak wszyscy się nie upchali po uni zaledwie ponad 100 albo około 200 graczy na uni wskoczyło a co z resztą 😄 czekajmy gdzie przeskoczą potencjalnego farmy quasar jest ok trzeba się pilnować jak wszędzie upilnujesz nie wylądujesz w reckach kiepski pomysł ja bym się nie zgodził z myślą przechodząc na x1 a by mieli modyfikować na x3 czy x4 nie wiem czy zdajecie sobie do końca sprawę z konsekwencji zmian pewnie za wrogimi flotami też będziecie głosować na tak ... fak jezeli ktos rozmieści planety po kilku galaktykach to najlepiej spowolnić flotę na stacjonuj i następnego dnia jest u bram gdzie się życzy :D Innej opcji nie ma nie róbcie tego by zmieniać speeda będziecie zalowac :beaten:

Skoro nie grasz na Kalyke to po co się tu wypowiadasz? Może zamiast wrzucać tutaj jakiś zlepek słów idź poćwiczyć interpunkcję 🤷🏻‍♂️ W dodatku martwisz się o koszt FS Valhalli, który kilka postów wyżej poparł pomysł przyspieszenia.

“The monsters were never

under my bed.

Because the monsters

were inside my head.

I fear no monsters,

for no monsters I see.

Because all this time

the monster has been me.”

:fa:

• Gram na Kalyke od ponad roku po przeniesieniu z szybszego uni.

1. Uważam że ankieta to dobry pomysł aby umożliwić graczom wypowiedzenie się, i zadecydowanie o losach uni, 👍
    2. Rozumiem że gracze z uni które zniknęły są na swój sposób poszkodowani bo nie mogli wybrać uni o identycznych parametrach. Jednocześnie mieli wybór do jakiego uni chcą się przenieść i znali parametry: czytaj wybrali świadomie jakie reguły będą ich obowiązywać.
    3. Rozumiem też graczy którzy są już na uni i wiem że wielu celowo decydowało się na spokojne uni zorientowane pod eko. Rozumiem także że zmiana którejkolwiek z prędkości wprowadzi spore zamieszanie w ich dotychczasowych nawykach. Dla wielu otworzy to drogę do podstawowych pomyłek i strat. 👎
    4. Około rok temu była ankieta i zmiany zostały odrzucone przez graczy - czy w tym roku będzie inaczej - poczekam i zobaczę.
    5. Wg mnie Ogame analizując wyniki ankiety powinno wziąc pod uwagę nie tylko stosunek wszystkich głosów TAK vs NIE. Wg mnie należałoby zwrócić uwagę na proporcję głosów wśród graczy "starych" vs "nowych" na uni. Spróbuję to zobrazować w formie tabelek z liczbami - upraszczając że 100 graczy brało udział w ankiecie z czego 80 "starych" oraz 20 "nowych" (bo wątpię aby dołączyło do Kalyke więcej graczy niż już jest):

Ogólem decyzja wyszła na TAK z przewagą 2 głosów.

TAK NIE
    51 49

ale jeżeli spojrzymy na rozkład "nowi" vs "starzy"

STARZY na TAK
    STARZY NA NIE
    NOWI NA TAK
    NOWI NA NIE
    33
    47 18 2

to szybko widać że wśród "starych" graczy przeważają znacząco Ci którzy nie chcą zmiany.

Przy takim rozkładzie mimo minimalnego ogółu na TAK wg mnie finalna decyzja powinna być na NIE aby uszanować potrzeby "starych". Przypominam "nowi" mieli wybór uni i parametrów.

Osobiście sugerowałbym podejście że jeżeli różnica zdań pomiędzy "starymi" graczami jest większa niż ogółu to kierować się wynikiem dla starych graczy, w przeciwnym wypadku ogólnym wynikiem.

Jest to proste matematycznie i wydaje się być rozsądnym kompromisem.

• Proponuje dodania owocowych czwartków dla starych graczy i 100% płatnego urlopu (Twoje konto przejmuje GO i gra za Ciebie pod nieobecność, żeby uszanować Twój staż).
    Nie róbmy sobie jaj — fuzja tak nie działa, więc gadki o stażu możesz sobie wsadzić w buty i będziesz wyższy. Tu nikt się nie prosił o przenosiny na kaleke, po prostu została tak rozpisana fuzja.

• Proponuje dodania owocowych czwartków dla starych graczy i 100% płatnego urlopu (Twoje konto przejmuje GO i gra za Ciebie pod nieobecność, żeby uszanować Twój staż).
    Nie róbmy sobie jaj — fuzja tak nie działa, więc gadki o stażu możesz sobie wsadzić w buty i będziesz wyższy. Tu nikt się nie prosił o przenosiny na kaleke, po prostu została tak rozpisana fuzja.

Pozwól że się nie zgodzę.

Fuzja to odgórna decyzja Ogame wynikająca z faktu że na uni wybranych do exodus było zbyt mało graczy.

Mało graczy oznacza że uni o danych parametrach nie cieszyło się zainteresowaniem graczy.

Skoro gracze nie chcieli na nich grać to możliwe że zmiana ustawień docelowych uni na takie jak w exodusowych doprowadzi do degradacji ilości graczy.

Tu nikt się nie prosił o przenosiny na kaleke, po prostu została tak rozpisana fuzja

znowu się nie zgodzę.

Opis fuzji: Fuzja serwerów - maj 2024 mówi jasno że gracze MIELI WYBÓR na które uni chcą się przenieść i pełną informację jakie warunki ich tam czekają.Tylko Ci którzy sami się nie przeniosą zostaną przyporządkowani.

Tych którzy już się przenieśli nikt nie zmuszał do wyboru Kalyke.

Jeżeli dla kogoś ważna była prędkość to były 4 inne uni do wyboru.

Jeżeli deuter na PZ to były 3 inne.

Jedyne na co mogą się skarżyć gracze z exodus to obowiązek przenosin.

• Jasne możesz sobie interpretować wszystko pod siebie, ale to, co piszesz to stek bzdur. Kto powiedział kiedy i gdzie, że uniwersa docelowe są ważniejsze od uniwersów zamykanych? Bardzo Cię proszę o pokazanie takiej wypowiedzi ;)

Jesteś takim samym graczem jak wszyscy inni, a rozpisanie fuzji zostało nam narzucone przez administracje. Miauczysz coś o wyborze innych speed — nie wiem, czy zauważyłeś, ale tu nikt nie rozmawia o flotach bojowych. Zresztą Twoje konto na forum pokazuje, że w zaangażowaniem w społeczność to masz tyle wspólnego co ruskie trolle na twitterze :*

Kiedyś podczas fuzji administracja brała parametry wszystkich łączonych uniwersów i decydowała się na kompromis. Teraz to my możemy zadecydować jako gracze w ankiecie i szczerze mówiąc mało mnie obchodzi Twój głos jako starego gracza. Na szacunek trzeba zasłużyć, a nie go 'wyidlakować' mając 4 posty na forum.