Zwiększony próg expedycji

• co ty gadasz za bzdury za przeproszeniem
    odkrywca zawsze się bardziej opłaca niż zbieracz, fizycznie po 10 latach gry nie postawisz takich kopalń aby przeskoczyć możliwy przychód z exp odkrywcy
    dzięki formom życia można zdobywać z exp 3 razy więcej niż normalnie
    na swoim koncie głównym gdzie mam 1 miliard pkt.
    a przychodu dziennego mam tyle co zbieracz mający 8 milardów pkt
    i to głównie dzięki expom

może i nudne są dla niektórych expy i latanie ich po 100-150 dziennie, ale nikt nie powie mi że odkrywca jest słaby i że należy go boostować :P
    nie miał bym nic przeciwko bo lubię i latam expy
    ale na bank nie jest słabszy od zbieracza, chyba że pod względem łatwości obsługi :S

• Korzyść z podniesienia limitu jest jedna i niekoniecznie bezpośrednia. W celu maksymalizacji zysków musisz utrzymywać flotę ktorą będziesz latał na piratów. Obecny mechanizm sprawia, że ekspedycyjny śmietnik jest przetapiany czy to u złomiarza czy sojusznika. Dzięki temu prostemu zabiegowi istnieje większa szansa, że uniwersa odżyją.

Ostatnie wyniki ekspedycji były zakłamane, więc cieżko znaleźć punkt odniesienia, biorąc pod uwagę tylko dzisiejszy dzień procet spotykania piratów to ~5%. W mojej ocenie limit PZ powinien wynosić 100kk złomu na PZ. Długofalowo doprowadzi to do aktywniejszej gry wielu graczy

• Na bojowe expy już dawno się nie opłaca latać. Natomiast zwykłe zwłaszcza z boostem z LF biją zbieracza na luzie. MOŻE jedynie na prędkości x1 da się w miarę szybko podnieść na tyle domki by granica opłacalności się zacierała ale na x2 to nie chce mi się liczyć nawet jakie te eko by musiało być wysokie :D

• Tak jak przedmówcy pisali większość ludzi po wrzuceniu kopalni na pewien poziom "45/40/40" przechodzi na górnika, ponieważ bardziej się opłaca, człowiek ma więcej czasu i nie musi się męczyć z wysyłaniem chociażby 100 ekspów dziennie

Mam excela do eko, jak wpiszę do niego moje kopalnie, mój bonus FŻ, przepiszę wszystkie badania FZ itd. To wyliczone eko różni się ok 1k z tym co pokazuje mi zakładka kupowanie paczki. Rozumiem że liczy poprawnie.

(Różnica występuje ponieważ ogame w różnych zakładkach pokazuje różne zaokrąglanie, w jednej jest zaokrąglanie w góre do jednostki, w drugiej w dół. Jak się pomnoży to przez ilość zaokrągleń + liczbę planet + 24 godziny to wychodzi różnica ok 1k.Excel powstał w 2007 roku i tylko jest modyfikowany o nowości, nie chciało mi się zmieniać zaokrągleń względem zakładki paczki.)

Jeżeli z excela wykasuje dane bonusów Klasy Zbieracz i Form Życia... Dla kopalni Metal 45 (i według opłacalności 36/40 x13 + pozycja 7) wychodzi że potrzeba 43 ekspedycje!!! Nawet jeżeli gdzieś się pomyliłam to Twój wynik jest większy o 133%. ;)

Czy drogi graczu, możesz powiedzieć jak robiłeś swoje wyliczenia że wyszło Ci 100 ekspedycji?

(Zyski z ekspedycji liczone na podstawie średniej od 2 graczy, klasa odkrywca + FZ przestawione na ekspedycje).

• Od wprowadzenia form życia, aktywnie grający odkrywca jest nie do pobicia przez nie paczkującego zbieracza. Jeśli uważasz inaczej to znaczy, że nie doceniasz bonusów do ekspedycji z form życia.

Co do samego pomysłu to badanie zwiększające % pz koliduje z klasą odkrywcy jak i samym wzmocnieniem odkrywcy (które zmniejsza szansę na piratów/obcych).

• Tak za bardzo nie wiem o co chodzi, Ja gram na zbieraczu, FŻ mam na marnym poziomie, bo jakoś nie mogę sie do tego przekonać,Gram sobie spokojnie jako górnik,W moim sojuszu mam graczy którzy grają odkrywcami, maja formy życia wywalone w kosmos, mało tego, graja o kilka miesięcy dłużej niż Ja. Dziennie wklejają jakieś raporty w expów, a i tak eko mam od ich wieksze o 100 mln pkt.I na prawdę gram tylko for fun , bez anty, bez paczek.Może to zależy też od jakiejś tam strategii na grę?Sam nie wiem od czego zależy.Gdzieś kiedyś słyszałem takie powiedzenie"małą łyżką i wolniej, a więcej się najesz"

• Tak za bardzo nie wiem o co chodzi, Ja gram na zbieraczu, FŻ mam na marnym poziomie, bo jakoś nie mogę sie do tego przekonać,Gram sobie spokojnie jako górnik,W moim sojuszu mam graczy którzy grają odkrywcami, maja formy życia wywalone w kosmos, mało tego, graja o kilka miesięcy dłużej niż Ja. Dziennie wklejają jakieś raporty w expów, a i tak eko mam od ich wieksze o 100 mln pkt.I na prawdę gram tylko for fun , bez anty, bez paczek.Może to zależy też od jakiejś tam strategii na grę?Sam nie wiem od czego zależy.Gdzieś kiedyś słyszałem takie powiedzenie"małą łyżką i wolniej, a więcej się najesz"

Do 100kk punktów grałem jako odkrywca, bo przynosiło to duże zyski. Odechciało mi się klikać dzień w dzień i przeszedłem na zbieracza, mam teraz 800kk. Miałbym znacznie więcej jakbym pozostał przy odkrywcy ale codzienne wysyłanie stało się męczące.

Formy życia warto rozwijać, na przykład deu na jednej planecie skoczyło z 785k/h do 1273k/h (budynki i badania LF) jest to jakieś +60% dodatkowego wydobycia :p Dalej to nie przebija odkrywcy, ale od kiedy pasywna gra ma być lepsza od aktywnej

• prosze odezwij sie do mnie na pw, mam kilka pytan odnosnie odkrywcy, pozdrawiam

• Odnosząc się do Twoich wyliczeń. Nie wiem skąd posiadasz swojego Excela ale chyba liczysz na EKO X1
    Poniżej scr z konta, które ma około 500mln pkt. Na serwerze, który ma około 8 miesięcy, czyli tak jak pisałem wcześniej ODKRYWCA na pół roku, a potem przechodzisz na górnika i "masz wywalone"

Na scr. % bonusów LF, jak można zauważyć % nie są jeszcze wymaksowawne, nie ma ostatniego badania tieru 3
    A proste wyliczenia:

84mln metalu wydobycia dobowego x 15"planet" -> 1,260 mld
    14mln kryształu wydobycia dobowego x 15"planet" -> 210 mln

16mln deuteru wydobycia dobowego x 15"planet" -> 240 ml

Czyli dobowo bez jakiegokolwiek wkładu czy ingerencji masz 1,71mld surowców

Ja na swoim koncie, które również jest rozwijane, kilka złomów się trafiło, urlopów wakacyjnych, zmian w rozwoju LF:
    Puszcze między 100 a 150 eksów dziennie i wygląda to następująco. Zdaje sobie sprawę, że przy odpowiednim rozwoju LF od samego początku mógłbym dorzucić do tych screenów z 300-400kk

Czyli poświęcasz czas, grasz aktywnie, a wychodzi na to samo albo nawet gorzej

Post ten nie ma na celu pokazania, że jakaś klasa góruje nad inną, tylko nad wspólnym zastanowieniu się co zrobić aby zrównoważyć klasy, dodać/zmodyfikować istniejące funkcje, aby gra stała sie dynamiczniejsza

Jak pisała koleżanka wyżej, zwiększenie progu PZ na 16 polu zachęciło by graczy do wysyłania bardziej zmodyfikowanej floty na ekspedycje, co przełożyło by się na większą atrakcyjność floty dla Generałów
    Jeżeli podbijamy eko x8 na każdym uni to dlaczego nie podbić progu PZ na 16 polu x8 -> Czyli w zależności od konfiguracji nowych uni modyfikujemy PZ na 16 polu :)

Sorki za tak późną odpowiedź, dużo spraw na głowie :)