Dziękuję za ujednolicenie II i III sekcji odprawy floty! Trochę pozytywnych zmian weszło ostatnio -
A to nie weszło jeszcze na nasze tylko na testowe?
Dziękuję za ujednolicenie II i III sekcji odprawy floty! Trochę pozytywnych zmian weszło ostatnio -
Jak widzisz wysyłając flotę - u nas jeszcze nie ma.
Ruda a czy coś się zmieni w panelu aktywowania przedmiotu? Na ten moment wygląda to tak, że kręci, kręci i kręci i cała procedura trwa 42 sekundy (ze stoperem w ręce)
Już nawet przestałem aktywować dopalacze, które mi się trafiają, bo to bez sensu. Wędkarstwo gdzie trzeba mieć cierpliwość nie jest moim ulubionym hobby
Ruda a czy coś się zmieni w panelu aktywowania przedmiotu? Na ten moment wygląda to tak, że kręci, kręci i kręci i cała procedura trwa 42 sekundy (ze stoperem w ręce )
Czy się zmieniło, chyba nie bo aktywowanie dopalaczy zawsze tyle trwało. Jak jeszcze działał rynek i szukałam dopalaczy badań to sporo osób sprzedając mi 30 mówiło że i tak nie mają cierpliwości do aktywowania tego bo działa to bardzo wolno.
Ruda a czy coś się zmieni w panelu aktywowania przedmiotu? Na ten moment wygląda to tak, że kręci, kręci i kręci i cała procedura trwa 42 sekundy (ze stoperem w ręce)
Już nawet przestałem aktywować dopalacze, które mi się trafiają, bo to bez sensu. Wędkarstwo gdzie trzeba mieć cierpliwość nie jest moim ulubionym hobby
Mogę dopytać czy istnieje możliwość by to trochę przyspieszyć i zoptymalizować
zoptymalizować można dość łatwo, zwłaszcza dla dopałek badań, budynków i stoczni - możliwość odpalenia wielu na raz. Teraz przeklikanie dużej ilości dopałek 30 min zajmuje mnóstwo czasu.
Rzecz w tym, że jak wprowadzano ten sklep z dopalaczami, to aktywowanie dopalaczy szło dosyć sprawnie... nie czekało się wieczność by wpierw włączył się ekwipunek, a następnie po każdym użyciu przedmiotu kolejnej wieczności aż gra przemieli
Edit:
W w/w wersji pojawiła się kolejna poprawka:
[Poprawka] Gra będzie zaliczać punkty badań z wyższych poziomów (powyżej 28). Ranking top graczy może ulec zmianie z powodu tej zmiany.
A czy ta poprawka wyeliminuje błąd przeliczania surowców na punkty? Bo ktoś kto ma 10milionów gęsi nie może mieć 100 biliardów (?) punktów, tylko raczej 100 miliardów... Największa parodia jest taka, że jednym graczom punkty przeliczyło dobrze, a innym dodało po trzy "zera" w punktach
Dzięki wielkie za chęci. Myślę, że wszyscy będą z tego zadowoleni z efektu ów optymalizacji.
A czy ta poprawka wyeliminuje błąd przeliczania surowców na punkty? Bo ktoś kto ma 10milionów gęsi nie może mieć 100 biliardów (?) punktów, tylko raczej 100 miliardów... Największa parodia jest taka, że jednym graczom punkty przeliczyło dobrze, a innym dodało po trzy "zera" w punktach
Żartobliwe podsumowałem te i inne uciążliwe błędy na bermudzie w wątku dla uni testowych.
Czyli po aktualizacji punkty są liczone jako ilości wydanych surowców. W momencie zalogowania te wartości są dopiero dzielone przez 1000, czyli jeden punkt za 1000 surowca jak jest obecnie.
Wniosek: Nie logować się po wejściu tej aktualizacji. Nieźle!
Pozostaje mieć nadzieję, że wycofają się ze zmian we flocie i naprawią wszystko zanim to wejdzie na normalne uni. Nie mam pewności czy tylko u mnie bermuda działa jak jeden wielki shop? - czyli wszystko ładuje się tak samo wolno jak mierzył ze stoperem logi (statystyki, zakładki, flota, sojusz)
A to akurat normalne, zdziwiłem się, że moje konto na Bermudzie istnieje od czasu wprowadzenia ver. 8.0 - chciałem ją przetestować - klasy i inne bajery, zwątpiłem przez lagi i szybkość działania finalnie nic nie 'testując'
Tym razem było to samo, budowa stoczni to droga przez mękę
Teraz przeklikanie dużej ilości dopałek 30 min zajmuje mnóstwo czasu.
Hmm. Ostatnio klikałem przyśpieszenie czternastodniowego badania dopalaczami i nie było tak źle.
Sklep -> Ekwipunek -> wybór właściwego dopalacza -> i spokojne, miarowe klikanie co sekundę w przycisk Aktywuj
Hmm. Ostatnio klikałem przyśpieszenie czternastodniowego badania dopalaczami i nie było tak źle.
Sklep -> Ekwipunek -> wybór właściwego dopalacza -> i spokojne, miarowe klikanie co sekundę w przycisk Aktywuj
i się nauczyłem czegoś nowego, dziękuję
ja to zawsze z poziomu podglądu planety robiłem a tam trwa to wieczność.. kliknij w przedmioty możliwe do aktywowania, czekamy aż się załaduje... potem przeklikanie stron w celu znalezienia odpowiedniego przedmiotu, potem klik na przedmiot aktywuj i cała procedura od początku. a Twój sposób działa i rzeczywiście przedmioty aktywują się klik klik klik ..
Pozostaje mieć nadzieję, że wycofają się ze zmian we flocie i naprawią wszystko zanim to wejdzie na normalne uni. Nie mam pewności czy tylko u mnie bermuda działa jak jeden wielki shop? - czyli wszystko ładuje się tak samo wolno jak mierzył ze stoperem logi (statystyki, zakładki, flota, sojusz)
W punkt! Jedynie co to zapomniałeś o wiecznej wieczności ładowania się raportów szpiegowskich
Teraz przeklikanie dużej ilości dopałek 30 min zajmuje mnóstwo czasu.
Ta sama zasada działa na licytatorze. Gdy serwer znajduje rytm w krótkich operacjach, to jakby jakaś magiczna ręka jakiegoś skrzata dotknęła.
Osobiście wolę określenie skracacza, dzieląc itemy na grupy, tak jak ujmuje to gra. Dopalacze/Boostery to itemy, które powodują wzrost czegoś (np. +80% więcej produkcji energii na planecie), słowem - dopalają, a skracacze - wiadomo, skracają (np. Skraca czas ukończenia aktualnych badań o 1d.). Podział istniał do póty, do póki nie było pakietów. Nie pamiętam kiedy zatarła się różnica między tymi pojęciami. No bo jak spojrzeć na ekwipunek: Oferta specjalna (nie dotyczy omawianego kontekstu), Surowce, Przedmioty buddy, Konstrukcja.
Każdy pamięta jak to wyglądało zanim GF po wejściu 7.0 obrzucił nas lawinowo co raz to ciekawszymi, co raz to droższymi ofertami. Wiadomo że w Surowcach były tylko i wyłącznie dopałki trzech surowców, dzielonych na 10, 20 i 30%. Więc zakładka Surowce to dopalacze/boostery. Jedynie skracacze były wymieszane z dopalaczami pól planet oraz dopalaczami pól księżyców, no i M.O.O.N.S. (ja może jeszcze nie, ale na pewno pamiętasz czasy zanim i te pojawiły się i te bajery). No, a teraz wszystko jest wymieszane. Teraz dopalacze masz w zakładce Dopalacze, Przedmioty buddy i Surowce, a skracacze z całym nienazwanym bałaganem w Konstrukcji. Jedynie dłuższe dopałki, wybór klas ( holon, tu pisząc skojarzyłem coś, dopiszę niżej, żeby nie mieszać wątków) są zakładkami które zawierają tylko i wyłącznie to co opisują.
Co prawda ten wywód nie dotyczy w żaden sposób kwestii szybkiego klikania w shopie, ani w licytatorze, ale gdy przeczytałem, że określiłeś newtrona dopalaczem, naszła mnie taka właśnie rozkmina. I tu muszę zrugać GF, bo o ile człowiek nie zna na pamięć gdzie co w shopie się znajduje, to taki randomowy gracz musi mieć niezły mentlik w głowie, gdy nie może się doszukać tego, co chce uruchomić, a zakładki z nazwami lekko dezorientują. Niby mówią wszystko, ale mówią tylko gdzie są 30/90-ciodniowe dopalacze.
No - taka na nie na temat rozkmina.
ja to zawsze z poziomu podglądu planety robiłem a tam trwa to wieczność.
Może i zrugałem odpowiadając wyżej zefirowi ten nasz cały GF, ale odnośnie spostrzeżenia końcowego, o tym że dla gracza, który zna na pamięć bajzel shopu/ekwipunku, uruchamianie itemów przez podgląd jest masochizmem, nawet gdy gra śmiga bez lagów.
W punkt! Jedynie co to zapomniałeś o wiecznej wieczności ładowania się raportów szpiegowskich
I że od wieków nie można przy usuwaniu wielu notatek usunąć pierwszej za pierwszym razem!
holon, widocznie przechrzczenie klasy handlarza na frakcję handlarza w sojuszach nie przejdzie. No, chyba że dodaliby słowa i frakcji po słowach Wybór klasy. Może i bezład w tym shopie/ekwipunku, ale dla mnie ten widok jest jednoznaczny z tym, że inaczej się nie da.
Tak czy inaczej, i tak będę mówić na to frakcja, bo rzeczywiście, tak jak pisałeś wcześniej - pojęcia tożsame w tutejszych wyrażeniach potocznych są mylące.
Kończąc powoli swój elaborat opierdzielu GF (które nie przeczyta tego, dopóki ja lub ktoś inny im tego nie przekaże), dodam, że warto dbać o język skrótów używanych przez graczy.
Nie tak dawno była afera jak nazwać trzy klasy i trzy nowe statki (nie brałem w tym udziału - wypowiadam się teraz). Ja sam nie rozumiem jak można nazwać je pełzaczem (który kojarzy mi się z pijanym ruskiem), rozpruwaczem (z nożem motylkowym), i pionierem (z rasą psa, lub słodko brzmiącym pionkiem). Jakby nie mogli tego nazwać mechakoparką lub jakoś tak (pełzacz podobno nie lata, a pijany rusek to na pewno już nie), fregatą (ładniej brzmi, nawiązuje analogią do okrętów marynarki wojennej, jak reszta statków, co przy klasie o nazwie Generała (Admirał odpada, ciekawe dlaczego :D) nabiera jeszcze większego sensu, a same gabaryty i przeznaczenie bojowe wpasowuje się o wiele lepiej w odniesieniu do fregaty) i statkiem ekspedycyjnym (tudzież eksploracyjny) - bo skoro jest statek kolonizacyjny, to nie widzę sensu komplikować tego jakimś pionkiem.
Tak do ogółu...
Ostatnimi czasy rzadko pozwalam sobie na długie publiczne wywody (odseparowanie się od śledzenia bajzlu związanego z kowidozą pomaga nabierać dystansu do wielu spraw). Tak spontanicznie wyszło, że użyłem chyba bardziej edytora w poście do wywalenia tematu, który siedzi mi w głowie od dawna (mam w niej jeszcze kwestię związaną z nazwami badań, które w swoim nazewnictwie nie nawiązują do efektów, które od nich zależą), niż chęci odpowiedzenia zefirowi. Teraz sobie myślę, że aby cokolwiek chcieć zmienić w grze, trzeba naprawdę się przyłożyć do pełnej argumentacji swoich pomysłów lub/i uwag oraz przedstawiać je tylko i wyłącznie na forum anglojęzycznym. Wiele rzeczy graczom nie pasuje, ale tylko niewielu graczy mówi, że od problemów typu "czemu tak mało dali", ważniejsze są problemy używalności, intuicyjności, ergonomii, etc.
Skończyłem
Pamiętajcie, nie bierzcie dopalaczy!
Ruda proszę o podpowiedź, co w przypadku kiedy moje konto trafia z powodu długiej nieaktywności na cmentarz i chce wrócić na stare uni a dostępny jest jedynie serwer 68?
Mam taki przykład konta w sojuszu.
Jak wygląda proces?
Display MoreWyślij ticketa na kraj i serwer na który chcesz się przenieś.
Dodaj info z którego serwera jesteś.
Jeżeli chcesz wrócić na swój stary serwer - proces przenoszenia musi być zakończony (konto musi być skasowane).
Warunki: konto nie trafi do top20 i serwer ma więcej niż 3 miechy
Logować na tickety można na dwa sposoby:
1. Email i hasłem na stronie: https://ogame.support.gameforge.com/index.php?fld=pl
2. Z dowolnego konta ogame po zalogowaniu:
- u góry klikamy support
- kontakt z support
- pod rozwijaną listą klikamy w "Zmień grę"
- wybieramy gre
- wybieramy wersję językową
i potem standardowo mamy gra/forum/płatność
Tylko... konto na cmentarzu są widoczne w Lobby jako uni 300.
Jeżeli masz konto na u68 to konto nie jest na cmentarzu.
O jakie konto chodzi? Jaki nick i jakie uni?
napiszę na priv
Ruda proszę o podpowiedź, co w przypadku kiedy moje konto trafia z powodu długiej nieaktywności na cmentarz i chce wrócić na stare uni a dostępny jest jedynie serwer 68?
Mam taki przykład konta w sojuszu.
Jak wygląda proces?
Możesz przenieść się na dowolne uniwersum,ale:
Czy można przenieść się z serwera cmentarnego na każde „możliwe" uniwersum?
-> Można. Warunki które trzeba spełnić to:
- uniwersum na które się wybieramy mu mieć powyżej 90 dni
- nie możemy przenieść się na uniwersum, jeżeli nasze konto znajdzie się w top 20 graczy
- Wzór na obliczanie wartości punktowej konta dla serwera docelowego
(Zsumowana ilość metalu ze wszystkich planet / księżyców / floty) / współczynnik metalu
(Zsumowana ilość kryształu ze wszystkich planet / księżyców / floty) / współczynnik kryształu
(Zsumowana ilość deuteru ze wszystkich planet / księżyców / floty)/ współczynnik deuteru
Aby przenieść swoje konto z Cmentarza na wybrane przez nas uniwersum prosimy o o kontakt z Supportem.
Konto przenoszone jest za pomocą Supportu
oho blokada ataków, pytanie czy odroczona aktualizacja również do nas wjeżdża czy to inny feature