Wersja 8.X - dyskusje

• Wojownicy latają o 10% szybciej podczas lotów do sojuszników. Gdy ten bonus jest aktywny, u floty II wyświetla się powiadomienie. Znaczy to, że czas lotu jest krótszy, niż podaje odprawa. Bonus ten obejmuje wyłącznie loty do członków tego samego sojuszu.

Jak mam to interpretować ? czas krótszy jak podaje odprawa? czyli jak sam nie policzę to nie wiem kiedy do sojusznika dolecę? czyli szybko nie jestem w stanie zrobić synchro pod atak bo flotą ląduję o 10% szybciej jak widzę ja i sojusznik, czas jaki widzimy na chwilę obecną jest taki sam jak lot na inną pozycję w tym samym układzie.

• Czas na odprawie jest pokazany już taki jaki będzie faktycznie...

Właśnie ja nie rozumiem tego dopisku, że będzie on inny niż pokazuje odprawa...

Można latwo sprawdzić. Wklepujesz koordy sojusznika i pokazuje Ci czas + pod % lotu floty jest dopisek o tym że lecisz 10% szybciej. A wklep koordy w tym samym układzie ale inną pozycję, by nie był to sojusznik, to pokaże Ci się czas bez bonusu. W każdym razie synchro zrobisz bez problemu pod czas który chcesz o ile sama gra nie zamuli :P

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• Czas na odprawie jest pokazany już taki jaki będzie faktycznie...

Właśnie ja nie rozumiem tego dopisku, że będzie on inny niż pokazuje odprawa...

Można latwo sprawdzić. Wklepujesz koordy sojusznika i pokazuje Ci czas + pod % lotu floty jest dopisek o tym że lecisz 10% szybciej. A wklep koordy w tym samym układzie ale inną pozycję, by nie był to sojusznik, to pokaże Ci się czas bez bonusu. W każdym razie synchro zrobisz bez problemu pod czas który chcesz o ile sama gra nie zamuli :P

No ja widzę różnicę między lotem do sojusznika, a lotem do gracza poza sojuszem :) I faktycznie ten czas jest krótszy. (co prawda widać to na odprawie).

Faktycznie jest różnica :D ale tylko 20s mam na 41 min lotu, więc z tymi 10% coś jest nie tak :)

• Informacja wpisana w opisie jest taka jaka została nam przekazana.
    Dopisek najwyżej się skasuje, jeżeli okaże się że informacja się potwierdzi.

alcoholik51% liczyłeś od prędkości podstawowej?

Nie liczyłem, te 20s pokazuje mi odprawa dla bieżących napędów, z tego co rozumiem to dla prędkości podstawowej powinna być jeszcze większa różnica bo jednak przy wyższych napędach trochę szybciej statki latają.

U mnie lot ow do układu obok to 41m 45s; 10% = 4min 10s ?

Lot do układu obok do sojusznika do 41min 23s.

Przy nn na 5 lot trwałby 1g 1m 51s więc 10%, 10% = 6min 11s ?

• Na pewno 10% jest liczone od wartości podstawowej. To taki +1lvl napędu spalinowego, bo bonus z napędem impulsowym i nadprzestrzennym nie może się równać. W zasadzie uważam to za ciekawostkę bo na rozwiniętym koncie nie robi to dużej różnicy.

a) transport dt/mt chyba daje najwięcej bo +1lvl spalin

b) dolot do ekspedycji to bonus na całą flotę ale i tak mało znaczący bo misja mało istotna czasowo.

c) lot sojuszniczy to pomoc, najsensowniejszy bonus choć przy napędach nadprzestrzennych nie może się równać - 10% vs. 30%...

Przeciwnie jest z +10% do magazynów. Ten bonus potrafi na prawdę dużo dać, szczególnie w sytuacjach handlu u gwiezdnego kupca lub u brodacza. Tutaj różnicę widać najwyraźniej bo nie ginie w bonusach badań napędów itp.

• https://board.pl.ogame.gamefor…d/8-Wzory/?postID=8#post8

Tam masz:

"Zwiększenie prędkości dzięki napędom"

Za każdy odkryty poziom napędu spalinowego prędkość statków używających tego napędu (transportowce, Lekkie myśliwce, Recyklery, Sondy szpiegowskie) wzrasta o 10%.

Czyli klasa daje dokładnie tyle samo co badanie +1.

Za każdy odkryty poziom napędu impulsowego prędkość statków używających tego napędu (Ciężkie myśliwce, Krążowniki, Statki Kolonizacyjne, Bombowce) wzrasta o 20%.

Za każdy odkryty poziom napędu nadprzestrzennego prędkość statków używających tego napędu (Okręty wojenne, Niszczyciele, Gwiazdy Śmierci) wzrasta o 30%.

Tutaj mamy mniej niż +1 lvl.

Do tego masz kalkulator: https://proxyforgame.com/pl/ogame/calc/flight.php

• To taki +1lvl napędu spalinowego, bo bonus z napędem impulsowym i nadprzestrzennym nie może się równać.

Za każdy odkryty poziom napędu spalinowego prędkość statków używających tego napędu (transportowce, Lekkie myśliwce, Recyklery, Sondy szpiegowskie) wzrasta o 10%.

Czyli klasa daje dokładnie tyle samo co badanie +1.

Brawo ciap, wpadłaś na to samo tuż pod moim postem ;) Ach rozumiem, dobrze że to rozpisałaś na części pierwsze.

Co z bonusem wielkości planet? Wielkość planet - bonusy

• holon

Jak zaczęłam pisać posta to Twojego jeszcze nie było - jestem w pracy i ciągle coś chce.

Pomysł że to nie więcej niż +1 lvl badania było to pisane tutaj 100000 razy od bardzo dawna. Na pewno od kiedy są klasy u gracza, najpierw jak ogłosili były sporo obaw graczy że za dużo przyspiesz a jak weszło to od reszty osób wielkie rozczarowanie że tak mało przyspieszyły. Ameryki nie odkryłeś. :fsmile:

edit:

Inna sprawa że jakbym widziała posta to też bym odpisała ponieważ:

"a) transport dt/mt chyba daje najwięcej bo +1lvl spalin"

Użyłeś słowa "chyba" a wtedy znaczy że osoba pisząca jest czegoś nie pewna - można doprecyzować.

• było to pisane tutaj 100000 razy od bardzo dawna.

Racja, sam o tym już wspominałem jakiś czas temu. Wówczas nie było jeszcze wiadomo, czy aby na pewno jest to +10% prędkości czy może -10% czasu lotu. Opis na ENG nie był jednoznaczny w tej kwestii i można było to opacznie zrozumieć. Jakkolwiek opcja z czasem byłaby dużo lepsza moim zdaniem bo dawałaby więcej.

*Słowo chyba miało mieć raczej oddźwięk to przemyślenia kwestii pod swoją strategię, a nie przyjęcia jak wiadomości encyklopedycznej. Potrzeba ogólnego, subiektywnego spojrzenia na frakcje sojuszu, aby stwierdzić, co komu się opłaci najbardziej, ja tego nie wiem.

Dla mnie handlarz jest najlepszą opcją.

Naukowciec jest przydatny tylko na początku lub jako multi-sojusz/szkółka nowych graczy...

Co do wojaka, +1lvl techów jest kuszący ale nie dla każdego.

• Quasar ma 54 sojusze, 12 aktywowało frakcję handlarza, reszta nic. Pal licho te +5% do eko (choć patrząc na porównanie skali ogólnych zmian względem wersji 7.0, w której eko najlepiej windują pełzacze - uczciwie rzecz biorąc, to wystarcza), +10% do magazynów zmienia dużo. Bardzo dużo.

• szkoda ze "muzgowcy" z gejfordza do tej pory nie naprawili wysyłki floty...

Dalej jest problem z wysyłaniem a także z blokowaniem okienka do wpisywania.

Zastanawiam się czy ludzie w ogóle zauważyli, że jest taka możliwość.

U mnie gość jeszcze nie ma wybranej klasy dla siebie a co dopiero sojuszu. Nie rozgarnięci jacyś grają. :D

Może jest mało komunikatów w grze. Ludzie nie wchodzą na forum i nic nie wiedzą co tu się tego dzieje. :D

• Dziękuję za ujednolicenie II i III sekcji odprawy floty! Trochę pozytywnych zmian weszło ostatnio - keep going! Jeszcze tylko niech zrobią preferowanie wiadomości z podziałem na te, które nas interesują, a które nie + przycisk "oznacz wszystkie jako przeczytane" i zrobię sobie dziarę z logo GF (OGame już mam)!