Technologie FŻ T3-1 - eko

• Szanowni,

Uprzejma prośba o potwierdzenie czy dobrze liczę, czy coś przeoczyłem oraz o wsparcie wyliczeń w przypadku zbieracza.

Zagadnienie:

- Co da nam więcej i w którym momencie technologie się wyrównają w przypadku technologii FŻ nr. 13 (tier 3 technologia 1): Wzmocnienie pełzaczy czy sztuczna inteligencja zbiorowa?

Założenia:

- Wzmocnienie pełzaczy daje co poziom 0.1% wzmocnienia pełzaczy co poziom

- SzIZ daje nam stale co poziom 0.06% każdego surowca od podstawowego wydobycia kopalnii

- Ten sam koszt (na poz. 1 - wzrost będzie taki sam prawda?) - więc pomijamy

- Oba badania działają globalnie a poziom danej rasy jest taki sam (ten sam bonus %) - więc pomijamy

Dla Odkrywcy: (Zakładam 1000 pełzaczy i wydobycie surowca np. 1 000 000)
    - Pełzacze dają nam 20% bonus a więc 200 000 jednostek

- SzIZ daje nam 0.06% = 60 000 600 jednostek

- Wzmocnienie pełzaczy = 200 000 * 0,1% = 200 jednostek.

Wynik dla Odkrywcy:

- Wzmocnienie Pełzaczy daje nam 200 jednostek przy 1000 pełzaczy (0.1% bonus do pełzaczy) a SzIZ daje nam 60 000 600 jednostek - różnica ogromna

- Przy 300 000 3 000 aktywnych pełzaczach technologie się wyrównają (po 60 000 600 jednostek).

Zgaduje że pewnie coś schrzaniłem bo liczby przy wzmocnieniu pełzaczy wydają się marginalne małe. Niestety dopiero wchodzę na 13 000 000 populacji T3 więc chciałbym wiedzieć co wybrać :)
    Czy ktoś wesprze wyliczeniem dla Zbieracza? Niestety nie znam się na matematyce zbieracza i ich bonusach do pełzaczy.. 10% więcej (jeśli geolog), 50% bonus oraz 50% przeładowanie?

holon jako że jesteś mistrzem matematycznym tego forum, zaproszę Cię tutaj uprzejmie :)

Z góry dziękuje za pomoc <3

EDIT:

Potwierdzone, 0,1% da nam 200 jednostek.
    Błąd w policzonej kwocie SzIZ. 1 000 000 * 0.06% = 600 jednostek.

Aby "wyrównać" bonusy, potrzeba 3000 aktywnych pełzaczy na Odkrywcy.

Zakładając: 1000 pełzaczy * 1,1 = 1100 pełzaczy aktywnych na Zbieraczu. Bonus 50% = 220 * 1,5 = 330 jednostek na 1 badanie pełzaczy 100%. Przeładowanie da nam 150% a więc 495 jednostek.

Dla Zbieracza: Jeśli wzór na zysk z ulepszonych pełzaczy = (((Bonus pełzaczy*1,1 czyli ilość więcej)*1,5 czyli bonus) *1,5 czyli przeładowanie) to limit kopalń na limicie kopalń 151 poziomów (1208 pełzaczy *1,1) bonus będzie oznaczał 597,96 jednostek. Posiadając 152 poziomy kopalń limitujących ilość pełzaczy (1216) bardziej się opłaca posiadanie ulepszenia pełzaczy.

Wynik ostateczny:

Dla Odkrywcy = 376 poziomów kopalń sumarycznie to lepszy zysk z ulepszenia pełzaczy.

Dla Zbieracza = 152 poziomów kopalń sumarycznie to lepszy zysk z ulepszenia pełzaczy.

W innych wypadkach - Sztuczna Inteligencja zbiorowa.

• Jeżeli dobrze pamiętam to pełzacze jakiś czas temu przeszły "upgreat" analogiczny do derbisu z piratów na 16 pozycji w postaci maksymalnego bonusu. W tej chwili nie pamiętam jak dokładnie jak to działało, więc może np. ciap pomoże przytoczyć ten fragment zasad gry?

W każdym razie przy pewnej wysokiej aktywnej liczbie pełzaczy, wynikającej oczywiście z wysokich poziomów kopalń, dodatku od zbieracza i geologa oraz przeładowania, dochodzi do sytuacji, w której sumaryczny bonus przekracza maksymalny i pełzacze mimo że wcześniej teoretycznie mogłyby, to nie produkują więcej.

Z samego faktu istnienia takiej granicy ja zaniechałbym ulepszeń pełzaczy. Oczywiście nie oznacza to w żadnym razie, że nie opłaca się tego robić, bo to zależy jak długo takie ulepszenie będzie przydatne. W późnej fazie gry może co najwyżej pomóc oszczędzić deuter. W jaki sposób? Zmniejszając przeładowanie albo samą produkcję pełzaczy poniżej 100% redukujemy zużycie energii, co implikuje możliwość analogicznej redukcji produkcji w elektrowni fuzyjnej i tym samym oszczędność paliwa.

Pytanie zatem należy postawić trochę inaczej, jak długo to badanie będzie przydatne w grze i kiedy trzeba będzie je wymienić?

• Czyli jednym słowem niepotrzebnie te badania zrobiłem na Zbieraczu i musze na nowo wydać 2400 artefaktów na każdej z 13 kolonii aby zmienic to badanie T3 na to z wydobyciem?

• Ok, zrobiłem sobie 1 lvl ulepszenia pełzaczy i potwierdziło się, niecałe 200 dodatku na 1 000 000 wydobycia. Kompletny bezsens.
    Aby osiągnąć to samo co daje badanie (na odkrywcy) potrzeba faktycznie 300 000 pełzaczy co jest równe eko ~ 12 500 poziom metalu / kryształu / deuteru.
    Monrz Zalecana wymiana :D

• Ok, zrobiłem sobie 1 lvl ulepszenia pełzaczy i potwierdziło się, niecałe 200 dodatku na 1 000 000 wydobycia. Kompletny bezsens.
    Aby osiągnąć to samo co daje badanie (na odkrywcy) potrzeba faktycznie 300 000 pełzaczy co jest równe eko ~ 12 500 poziom metalu / kryształu / deuteru.
    Monrz Zalecana wymiana :D

Zaraz zamienie na jednej kolonii i zobacze co z tego wyjdzie. Mam wszedzie 10lvl tego zrobiony

Edit:
    Zmieniłem na jednej kolonii i spadło tylko zyżycie energii o 1000 jednostek co jest śmieszne. Także trzeba na nowo artefakty zbierać :P

• Dodałem edit 1 posta z podsumowaniem excelowym:

Wynik ostateczny:

Dla Odkrywcy = 376 poziomów kopalń sumarycznie to lepszy zysk z ulepszenia pełzaczy.

Dla Zbieracza = 152 poziomów kopalń sumarycznie to lepszy zysk z ulepszenia pełzaczy.

W innych wypadkach - Sztuczna Inteligencja zbiorowa.

Jeśli ktoś potrafi to potwierdzić swoimi wyliczeniami - będę wdzięczny :)

EDIT: holon ok to czekamy jeszcze na info o regulaminie. O ile nie ma limitu na to tak jak wspinasz, to przy eko ~54/48/50 i zbieraczu, warto przejść na to badanie :)

• nie da się uzyskać z pełzacza więcej niż 50%

wiec to badanie do pełzaczy jest bez sensu

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• holon pełzacze od zawsze prawie miały max 50%.

Karotek nie opłaca się robić badania do bonusu pełzaczy.

Ja przy obecnych budynkach, brak geologa, wszystkich innych bonusach, przy przepełnieniu 150% mam 55% eko dodatkowego z pełzacza. To wszystko bez ustawionego P3S1 na pełzacze.

Żeby uzyskać 50% mogłabym mieć eko 45/36/43.

Uzyskanie takiego eko kosztuje ok 600kk punktów czyli nic specjalnego.

Z geologiem mogę sobie ustawić przepełnienie pełzaczy na 120% i mieć bonus 50% eko. ;)

(Na chwilę obecną oszczędność prawie 33k energii)

• Czyli jeśli dobrze rozumiem, biorąc pod uwagę ograniczenie w postaci maksymalnej granicy bonusów dla pełzaczy, to badanie na pewnym etapie daje tylko zmniejszenie kosztów energii dla pełzaczy? Czy w takim razie opłaca się np rozwijać to badanie np na dwóch planetach aby zmniejszyć koszty energii, czy lepiej zamiast niego odpalić badanie do surowców?

• Ja sugeruję darować sobie to badanie. Później przedstawię wyniki pod kątem maksymalnego bonusu pełzacza. To wiedza przydatna nie tylko w odniesieniu do LF.

Ten sam koszt (na poz. 1 - wzrost będzie taki sam prawda?) - więc pomijamy

1. Funkcja poziomu przy stałym koszcie dwóch badań LF

Jeżeli chodzi o porównanie kosztów tych dwóch badań to mam zastrzeżenie co do prawdziwości powyższego stwierdzenia. Rzeczywiście koszt pierwszego poziomu jest taki sam, ale ilorazy q są różne i koszty wzmocnienia pełzaczy rosną dużo wolniej. Wzór na koszt badań LF jest też inny niż np. kopalń bo jest to iloczyn funkcji wykładniczej oraz liniowej typu y=ax*e^(bx).

Aby porównywać poziomy x i y badań dla stałego kosztu trzeba znaleźć rozwiązanie takiego równania (pomijamy bonusy redukcji kosztów bo się skracają) ze względu na poziom y=f(x):

B1*y*q1^(y-1) + ω(k,m)*B2*y*q1^(y-1) + ω(d,m)*B3*y*q1^(y-1) = B4*x*q2^(x-1) + ω(k,m)*B5*x*q2^(x-1) + ω(d,m)*B6*x*q2^(x-1)

gdzie:

● B1,B4 - koszt podstawowy w metalu porównywanych badań, analogicznie B2,B5 w krysztale i B3,B6 w deuterze;

● q1,q2 - iloraz ciągu kosztów (są takie same dla wszystkich surowców)

● ω(k,m)=pm/pk - funkcja przelicznikowa kryształu na metal [pm:pk:pd] i analogicznie ω(d,m)=pm/pd - deuteru na metal;

Code
    1. (B1+ω(k,m)*B2+ω(d,m)*B3)*y*q1^(y-1) = (B4+ω(k,m)*B5+ω(d,m)*B6)*x*q2^(x-1) %Dokonajmy podstawienia sum elementów stałych B na V:
    2. V1/q1*y*q1^y = V2/q2*x*q2^x %Kolejne przekształcenia mają na celu doprowadzić wyrażenie po lewej stronie do postaci z*e^z=x, co można odwrócić specjalną funkcją W Lamberta jako z = W(x)*.
    3. y*q1^y = V2/V1*q1/q2*x*q2^x
    4. 1/ln(q1)*y*ln(q1)*e^(y*ln(q1)) = V2/V1*q1/q2*x*q2^x
    5. y*ln(q1)*e^(y*ln(q1)) = V2/V1*q1*ln(q1)*x*q2^(x-1)
    6. y*ln(q1) = W(V2/V1*q1*ln(q1)*x*q2^(x-1))

* Funkcja W Lamberta: https://en.wikipedia.org/wiki/Lambert_W_function

Ostatecznie:

thumbnail?id=1LEL0leoT0hw6B2kis8bsslBfw9JTEIln&sz=s1024

W granicy nieskończoności funkcja dąży (od góry) do lim[x->oo] y = x*ln(q2)/ln(q1), co można łatwo udowodnić wychodząc od kroku 3. W dużym uproszczeniu można zastosować to wyrażenie jako przybliżenie, choć dla małych x nie jest dokładne.

W naszym przypadku T13 porównania badania Rocktali z pełzaczami (Oś pozioma x) do badania Mechów z wydobyciem (Oś pionowa y) otrzymamy:

y = W(1.5ln(1.5)*x*1.2^(x-1))/ln(1.5)

MSP51411398829aiehf511000004ci3bgibfb240c70.gif

Wnioski: Na wykresie widzimy, że np. 10 poziom badania ulepszającego pełzacze odpowiada co do kosztów mniej więcej 6 poziomowi badania Mechów, 30 poziom odpowiada 15 poziomowi itd.

2. Funkcja sumarycznego poziomu przy stałym koszcie dwóch badań LF

Edytuję bo zdałem sobie sprawę z istotnego faktu, mianowicie aby porównać bonusy dwóch badań potrzebujemy funkcji, która przypisuje do poziomu x badania poziom y drugiego badania przy stałym sumarycznym koszcie wybudowania tych poziomów. Nie możemy w tym przypadku ograniczyć się do porównania danego kolejnego poziomu.

Rozważania zacznijmy od wyprowadzenia wzoru na sumaryczny koszt wybudowania technologii form życia do n-tego poziomu.

thumbnail?id=13bF6luj_kGRjQnCCuQd-Uqs_4a8aUIKy&sz=s1024

Zatem należy rozwiązać poniższe równanie. Dla uproszczenia zapisu symbole indeksowane V1, V2, q1, q2 otrzymały intuicyjnie nowe oznaczenia literowe zgodnie z poprzednimi założeniami.

thumbnail?id=1YVVL5v0fVMuA62fcHSROJ9vaSWpXj3Ka&sz=s1024

Finalnie otrzymujemy:

thumbnail?id=1OsyhK95ueGFDSwxP2LtEhf2ecOGrzIE0&sz=s1024

Zbadałem numerycznie poprawność powyższego wzoru i otrzymałem zgodność. Poniżej porównanie wykresów funkcji kosztu (1) i sumy kosztu (2) dla obu badań z wybranymi wartościami.

thumbnail?id=1wdWdgXdvxPcpRM94JOF6dpQTwDLB3YjP&sz=s1024

W tym porównaniu rzecz jasna zakładamy, że na wszystkich planetach badanie jest równo rozwinięte. Pozwala to wymnażać wartości funkcji przez liczbę planet celem otrzymania faktycznej sumy liczby poziomów badań (nie obliczamy funkcji np. dla x=250). Dodatkowo przy wyznaczaniu odpowiadających bonusów sugerowałbym je uciąglić, tzn. przyjąć ułamkowe wartości poziomów i dla nich wykonać obliczenia. Nie będzie to przypadek, który można zrealizować w grze, ale moim zdaniem lepiej się sprawdzi dla samego porównania. Karotek, spróbuj w ten sposób poprawić swoje obliczenia, wykres może się przydać - trzeba odczytywać wartości niebieskie.

• Ja u siebie stawiałem po połowie oba badania, troche zwiększyłem sobie wydobycie i troche zmniejszyłem koszty utrzymania pełzaczy, bo i tak nie mam ich na 150 przez energie i myśle, że na tym etapie można to badanie sobie zrobić, a potem przeskoczyć po prostu, bo punktów się już nie straci, ale nic nie liczyłem.. Czekam na wyniki bo nawet próbowałem ogarnąć ten wzór ale nie umiem w arkuszu policzyć tej funkcji W, a to ogólnie ciekawy sposób porownania bonusow i kosztów i by można to użyc nie tylko tu.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• W poprzednim poście wyprowadziłem wzór umożliwiający znalezienie takiego poziomu badania LF, że koszt jego wybudowania jest równy kosztowi innego badania na zadanym poziomie. Dzięki temu można dokonać porównania bonusów wynikających z rozwijania tych badań. Należy przyjmować poziom jednego badania i obliczyć dla niego bonus, natomiast dla drugiego trzeba wyznaczyć odpowiadający mu poziom ze względu na ten sam koszt i również obliczyć bonus. Finalnie oba bonusy należy porównać by wyznaczyć obszary, w których dane badanie jest bardziej lukratywne.

Wróćmy do analizy naszego przypadku, więc do porównania badań T13/2 (Rock'talowie) i T13/3 (Mechy) - nazwy tych badań pomijam i będę posługiwał się skrótami. Karotek popełniłeś błąd w obliczeniach polegający na tym, że porównałeś bonus pełzaczy do bonusu T13/3, a powinieneś go porównywać z bonusem T13/2 od bonusu pełzaczy. Taką wartość można chociażby wyznaczyć, obliczając różnicę bonusu wzmocnionych przez T13/2 pełzaczy z bonusem pełzaczy niewzmocnionych. Wówczas okaże się, że (uwaga spojler!) to badanie nie ma zupełnie sensu. Przyznam, że myślałem iż magiczny wzór z poprzedniego posta uratuje sytuację, ale jednak nie.

3. Przypadek dla zbieracza (+50%) z geologiem (+10%) i przeładowaniem 150% dla 14 planet

Postanowiłem wyznaczyć minimalną sumę kopalń przy której bonusy T13/2 i T13/3 są sobie równe. Na poniższej grafice przyjąłem dwa warianty: gdy maksymalny bonus pełzacza 50% nie obowiązuje z lewej, a z prawej jest obecny.

thumbnail?id=1DYX-b5RiPRNTtesAkQUyyzQ7UtDGV0UE&sz=s1024

● Z lewej widzimy, że jedynie dla mocno rozwiniętego badania T13/2 suma poziomów kopalń nie jest horrendalna. Jednocześnie dla tak dużej sumy kopalń i bonusu T13/2, bonus pełzacza znacznie przekracza 50% i nie ma matematycznej możliwości by istniało przecięcie z graniczną prostą dla 0.5.

● Z prawej mamy rzeczywisty przypadek, w którym bonus pełzacza jest zredukowany do 50% na całej długości żółtej krzywej. Krzywa minimalnej sumy kopalń w funkcji T13/2 jest zatem graniczna i dotyczy maksymalnego bonusu pełzacza. W tych warunkach nie można osiągnąć zrównania bonusów badań T13/2 z T13/3. Widzimy, że bonus badania Mechów jest zawsze większy od bonusu Rocktalów.

Podsumowując, nasuwa się tylko jeden wniosek, mianowicie nie istnieje przypadek, w którym badanie T13/2 pozwala osiągnąć większy zysk niż T13/3. Oczywiście gdyby nie było maksymalnego bonusu pełzacza, wówczas dla bardzo wysokich poziomów T13/2 i sumy kopalń otrzymalibyśmy w końcu przełamanie złej passy badania Rock'talów. Analizowana sytuacja była dla 150%, więc zmniejszenie przeładowania pogorszyłoby tylko tę statystykę poprzez podniesienie minimalnej sumy kopalń do abstrakcyjnych wartości. Podobnie, acz w mniejszym stopniu zadziała wyłączenie geologa.

4. Przypadek dla odkrywcy (+0%) z geologiem (+0%) i przeładowaniem 100% dla 14 planet

Na odkrywcy nie występuje 50% bonus pełzacza oraz połączenie tej klasy z geologiem nie daje dodatkowych 10% do maksymalnej liczby pełzaczy (suma_kopalń*8). Pełzaczy nie można też przeładowywać, więc maksymalnie jest 100%. Co ciekawe o ile dwie ostatnie zmiany wpływają, jak już objaśniłem, niekorzystnie, to usunięcie 50% bonusu pełzacza pozwala obniżyć żółtą krzywą na tyle, by istniały obszary w których T13/2 przyniesie większy zysk od T13/3. Ale czy na pewno?

thumbnail?id=1U4D9OLsZuor1hH68JcBAC8RuDP6ATJq2&sz=s1024

Zaznaczone czerwone transparentne obszary to miejsca, gdzie bonus pełzaczy jest mniejszy niż 50% dla minimalnej sumy kopalń, pozwalającej zrównać wartości bonusów T13/2 z T13/3. Wynika z tego, że w tym obszarze, rozbudowując kolejne kopalnie aż do granicznego bonusu 50%, więcej zarobimy z wzmocnienia pełzaczy przez T13/2. Załamanie krzywej minimalnej sumy kopalń widzimy na prawym dolnym wykresie. Jeżeli tylko naszej uwadze uszły wręcz kosmicznie wymagania dot. sumy kopalń, to z entuzjazmem na odkrywcy możemy zacząć rozwijać wzmocnienie pełzaczy T13/2. W przeciwnym razie sięgniemy niezależnie od klasy po T13/3.

5. Czy to wszystko?

Sprawdzałem jeszcze kilka innych przypadków i uważam, że GF powinno przemyśleć podwojenie bonusu T13/2 z 0.1% na co najmniej 0.2% albo zmniejszenie ilorazu kosztu z q=1.2 na q=1.1. Wówczas na zbieraczu otrzymamy ciekawy wykres, który zawiera obszary perspektywiczne do rozbudowy tego badania na średnio rozwiniętym koncie, czyli takim, które żegna się z odkrywcą.

Póki co jest to kolejna śmieciowa technologia w stylu obniżenia kosztu depozytu sojuszniczego (T4/3) lub Superkomputera (T18/1), który skraca czas odliczania astrofizyki zamiast przykładowo wpływać na wzory i dawać bonusową planetę w analogii do ekspedycji na ulepszeniu odkrywcy.

• Póki co jest to kolejna śmieciowa technologia w stylu obniżenia kosztu depozytu sojuszniczego

W takim razie kasuje to badanie u siebie, rzetelna robota. Jak rozumiem wpływ zmniejszajacy pobór prądu nie był uwzgledniony ale, widze że faktycznie nawet z tym szkoda na to surowcow skoro zwrot jest przy eko za kilkanaście miliardów punktow, z których kilka trzeba wpompowac w samą technologie. To już wolę ulepszac depozyt :trollface:.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis