Aktywacja form życia na wszystkich serwerach

• że nie rozumiecie czym jest rachunek prawdopodobieństwa.

Rozumiemy. Tylko niektórym się wydaje, że ktoś nie rozumie. :D Trochę pokory, ;)

Wyniki a rzeczywistość to dwie różne rzeczy a to jest gra.

słuchaj nie wiem ile rozumiesz, jedyne źródło informacji dla mnie o tym ile rozumiesz to twoje posty.

Od wczorajszego wieczora przeczytałem kilka twoich postów i praktycznie wszystkie sugerowały, że nie rozumiesz czym jest rachunek prawdopodobieństwa (o fizyce teoretycznej już nawet nie chcę pisać).

I tak, zdaję sobie sprawę, że nie wszyscy tutaj mają doktoraty i tak dalej. Ale proponuję jednak nie pisać postów z twierdzeniami, które oparte są na "wydaje mi się". A kilka osób tutaj tak robi.
    Holon policzył to co DAŁO się policzyć. Niektóre mechaniki i gry ogame są oparte na losowaniu liczb losowych z pewnych rozkladów prawdopodobieństwa które są znane lub też eksperymentalnie wydedukowane. Nic lepszego niż te obliczenia nie da się zrobić.

Znajdziecie błędy w jego obliczeniach - spoko, wtedy na pewno je poprawi. Proszę bardzo, zapraszam do szukania błędów.

Cała ta dyskusja tylko potwierdza stwierdzenie "nie rób komuś dobrze, nie będzie ci źle". Holon sporo pracy władował w to, żeby część ludzi mogła z tego skorzystać. Nie rozumiecie jego wzorów, ok, przecież nie każdy musi - ktoś inny zrozumie i skorzysta. Dlaczego negujecie jego pracę?

• Z całym szacunkiem ale w wielką D se wsadźcie te wzory, marginesy błedu i skrajne. Na 50 misji trafiłem 104 artefakty. A na Quantum dopiero teraz nakładają limity. Sorry ale takie limity można dawać na nowych uni.

PS.

Nie jestem typem teoretyka od spisków ale od momentu wrzucenia form na Quantum do dzisiaj GF nawaliło multum aktualizacji i nikt na to nie wpadł że to bład. może nikt nie zauwazył a wszyscy siedzieli cicho. Aż Do momentu jak na innych UNI ktoś poruszył temat.

Nowo zalozone konto w dniu wprowadzenia firm zycia ilosc misji byla standardowa tj 50siat i kazdego dnia zwirkszajac swoja ilosc o kolejne 50siat

• Odbiegając od tematu...

W związku z limitem misji i wynikającym z niego powolnym zbieraniem artefaktów sugeruję rozważyć strategię z losowaniem technologii.

Z Rocktalami do odbioru wielu technologii nie potrzeba artefaktów. Sloty dla których planujemy badanie innej rasy lepiej wylosować i nie przejmować się rezultatem. Dzięki temu odblokowane będą wszystkie interesujące nas technologie Rocktalów, a jeśli szczęście dopisze, także właściwe innych ras, które również będzie można zacząć rozwijać. Po pewnym czasie, gdy zbierze się artefakty, wystarczy zresetować wszystkie sloty i wykupić technologie w miejsce tych losowanych, a pozostałe ponownie wybrać. Korzyści są jak widać oczywiste - czas, wcześniejszy bonus, etc.

• Odbiegając od tematu...

W związku z limitem misji i wynikającym z niego powolnym zbieraniem artefaktów sugeruję rozważyć strategię z losowaniem technologii.

Z Rocktalami do odbioru wielu technologii nie potrzeba artefaktów. Sloty dla których planujemy badanie innej rasy lepiej wylosować i nie przejmować się rezultatem. Dzięki temu odblokowane będą wszystkie interesujące nas technologie Rocktalów, a jeśli szczęście dopisze, także właściwe innych ras, które również będzie można zacząć rozwijać. Po pewnym czasie, gdy zbierze się artefakty, wystarczy zresetować wszystkie sloty i wykupić technologie w miejsce tych losowanych, a pozostałe ponownie wybrać. Korzyści są jak widać oczywiste - czas, wcześniejszy bonus, etc.

Mnie to nic nie przekona do innej strategii jaka obralem 🤭🤭🤭🤭 losowo juz nue da sie wybierac tylko i wylacznie za pomoca artefaktow po kolejne co z tego ze np kazdy wybralby technologie pod interesujaca go rase w zalozeniu ze wybieze jedna i ta sama na wszystkich planetach skoro czas badan i tak nie ulegnie zmianie a stopniowe zbieranie artefaktow jest bardziej adekwatne jeżeli ktoś ma priorytet który ma wyznaczony wybrana technologie z innej rasy :trollface: Nic to nie daje a raczej jest na odwrót spowolniło by cały proces rozbudowy porzadanej technologii kosztem tego że na szybko drobnice można rozbudowywać.

Ja osobiście jestem zadowolony ze mogę rozwinąć baterie wulkaniczne na planetach tak wysoko aż do momentu wybrania orbitalnej kryjówki i zbudowania jej do 22 poziomu a baterie słoneczne później wyrównam do 21-22poziom zanim zdarzę wybadać ludzi potrzebnych do obniżenia kosztów terraformera to cała reszta będzie na tyle wysokim poziomie ze kiedy znowu będę restartować okaże się że było warto czekać te miesiące w dubaninie :trollface: nieskonczonej i jakze odleglej :trollface::trollface::trollface::trollface:

• Kartez to akurat zależy... ja losując badania (pod roctali) na 1 planecie mam już ustawione badania z 1 poziomu wydając tylko 200 artefaktów na kupienie ostatniego badania - bo o ile można zaryzykować wylosowanym dexem, by spróbować wylosować mix, to nie warto ryzykować losowania ostatniego mixa. jak nazbieram kolejne 200 artefaktów będzie zrobiona kolejna planeta, a po kolejnych 200 artefaktach będzie gotowa 3 planeta (tu akurat z robocikiem do wysyłania misji - gdzieś musi być). Tym sposobem zaoszczędzone mam 1200 artefaktów - a przy tym jak nimi "sypie" to jest sporo.

na kolejnych 5 planetach udało się wylosować pierwszy dex, także znów oszczędność 1000 artefaktów i masz już w sumie 2200 zaoszczędzone. Za 8h mogę resetować planety na których mam wylosowany dex. jak uda się wylosować pierwszy dex to próbuję losować mix, jak się nie uda to przywracam do dexu. Warunek tylko taki, że najpierw trzeba najpierw zresetować dex by móc wrócić tylko do niego po przywróceniu badań :P

Pamiętam jeszcze to losowanie na 68 po wprowadzeniu form i ta niepewność czy po wylosowaniu dexu i pierwszego mixa, uda się wylosować ostatni mix :lool:

Komuś na Kalyke działa wysyłanie flot na poszukiwanie form życia? Mi udało sie wysłać 3 razy, ale tez nie były to pełne fale tylko w pewnym momencie konczyła się mozliwość wysyłania pomimo wolnych slotów

może po prostu wykorzystałeś misje?

pnZMuihsj

'Czasami człowiek sądzi, że ujrzał już dno studni ludzkiej głupoty, ale spotyka kogoś, dzięki komu dowiaduje się, że ta studnia jednak nie ma dna...

S. King

• Miałeś aktywną technologię odpowiedzialną za możliwość poszukiwania ras?

tak, cały czas mam aktywną, miedzygalaktyczni posłańcy poziom 1

misje 200/200

i w dyrektywach, zbadanie technologii komputerowej na poz.2 też nie zadziałało

miedzygalaktyczni posłańcy zbadani na poziom 2 i nadal nic, czyli trzeba to zgłosić do supportu?

• W DiD na mój wątek w kwestii zmiany limitu nikt nie zareagował, to zwróce uwagę tutaj.
    Zmiana limitu odkryć na Quantum doprowadziła do sytuacji, gdzie duża część aktywnych graczy ma teraz zablokowanie latanie na co najmniej kilka/kilkanascie tygodni z powodu przekroczenia tego limitu. Sam mam wykorzystane ponad 13000/2850 odkryć a jestem w okolicach top30.

Moglibyśmy prosić o jakąś reakcje w tej kwestii? Chcielibyśmy (a przynajmniej ja), mieć możliwość wykonać chociaż tych 50 lotów dziennie w celu uzupełniania artefaktów.

Art  Ruda prosiłbym o odpowiedź :)