Prędkość flot pokojowych

• Jeżeli zostanie rozesłana ankieta to chciałabym zaproponować dwa warunki, które mogą wpłynąć na wiarygodność wyników.

1) Ankieta zosłanie rozesłana tylko do graczy mających więcej niż 10 kk pkt - pozwoli to na uniknięcie głosowania przez low effort multi (np. zapychacze).

2) W przypadku opcji do wyboru:

A) Prędkość pozostaje bez zmian

B) 2x pokojowe

C) 4x pokojowe

Jeżeli (suma głosów) A > B + C, prędkość pozostaje bez zmian, jeżeli A < B + C, prędkość zostanie zmieniona na opcję, ktora dostała więcej głosów.

• Przeanalizujmy to na czysto teoretycznym przykładzie:

A) Prędkość pozostaje bez zmian - 200 głosów

B) 2x pokojowe - 100 głosów

C) 4x pokojowe 101 głosów

A więc 100 graczy doszło do wniosku, że jeśli zmienić prędkość flot pokojowych to max na x2 (x4 to dla nich za dużo, bo jakby tak nie było to by głosowało na x4).

W przypadku jak wyżej wygrywa opcja x4, czyli 101 graczy wybiera prędkość 300 graczom. Chyba jednak nie jest to dobry i uczciwy pomysł...

• Podałeś najbardziej skrajny przykład. Natomiast najprawdopodobniej więcej graczy głosujących za zwiększeniem prędkości, zagłosuje na 2x. Można by również przeprowadzić głosowanie dwuetapowo - pierwsza ankieta

Czy jesteś za zwiększeniem prędkości flot pokojowych

A) Tak

B) Nie

Jeżeli A > B, zostanie rozesłana druga ankieta z konkretnymi wartościami. Chciałabym uniknąć sytuacji w której mnogość wyborów przeszkodzi w osiągnieciu pożądanego skutku (o ile w ogóle do takiej sytuacji dojdzie, przy ostatnim głosowaniu nt. zwiększenia PZ, wszystkie opcje zwiększenia pola zniszczeń dostały razem mniej głosów, niż pozostawienie obecnego 40%).

• Zmiana prędkości flot pokojowych zmieni strategię gry, robienie fs itd.

Po to jest prędkość uni x1 dla wszystkich żeby tak było.

Każdy gra tutaj na takim uni właśnie dlatego, że są te prędkości x1.

Kalyke raczej nie zmieni prędkości chodź jest taka sama dyskusja na temat zmiany i ankiety.

Jeśli u was zmienią to nie połączą w późniejszym terminie Kalyke z u68 i będzie wymieranie kolejne obu uni.

Zostawić w takim formacie jakim jest.

• Poczatkowo bylem za x2 ale zwiekszylem sobie predtkosc dtkow 2 badaniem t3 form zycia i wsumie dalo duzy efekt wiec jesli bedzie ankieta bede za x1 :)

No to teraz Ci zmienią na x2 lub x4 bo wygra któraś z tych opcji.

Szkoda że ruszają taki parametr jak speed floty...

• Poczatkowo bylem za x2 ale zwiekszylem sobie predtkosc dtkow 2 badaniem t3 form zycia i wsumie dalo duzy efekt wiec jesli bedzie ankieta bede za x1 :)

I właśnie dlatego nie rozumie po co jakaś ankieta i zwiększanie prędkości jak można to osiągnąć dzięki FŻ

Mleczko Bojowe bojowe ma dobry pomysł..niech będzie pierwsze ankieta czy chcemy takiej zmiany, a dopiero później gdybać dalej w temacie :P

• Ruda

smoki

Wjeździe proszę pod uwagę, że u68 jak i Kalyke to ostanie uni z prędkością x1 wszystkich trzech flot.

Większość starych graczy chce takich prędkości x1. Zwiększenie prędkości utrudni robienie fs i resztę gry.

Ludzie zaczną odchodzić jak na innych szybkich uni bo im się znudzi a starym nie opłaca się grać na takich szybkich fs,

Weźcie pod uwagę to, że Kalyle nie pójdzie w ślady u68 co widać i nie będzie tam zmiany prędkości.

Nie połączycie za jakiś czas tych uni u68 i Kalyke.

• I nawet w ostateczności nie będzie można przenieść na uni x1 przez FŻ

Mi tam się nie chce logować na szybkie uni, ale z ciekawości chciałbym wiedzieć, jak tam jest frekwencja aktywnych graczy.

No i dalej nie widzę by jakiś stary gracz z u68 opowiedział się za podniesieniem prędkości. :P

• Myśle, że jeśli chcecie przekonać innych graczy do swojej preferowanej opcji powinniście używać rzeczowych argumentów. Większość skupia się na bzdetach typu historia, tradycja, cmentarze, speed uni, itp, itp. Speed uni dotyczy flot bojowych i nie można porównywać uni x2 do uni x1 z flotami pokojowymi x2 - zupełnie tego nie rozumiem.

Powiedzcie co Wam się nie podoba, ale tak konkretnie. Jednym z argumentów jest poblem z fsem. Jak już zefir napisał, w obecnych czasach większość lata na stacje w tym samym układzie. W obecnych warunkach taka stacja na 10% leci ponad 40h, na 20% leci ponad 20h, czy zwiększenie speeda faktycznie zrujnuje fsy? wystarczy latać na 10% a nie na 20% i na to samo wyjdzie. Jeśli 20h to za krótko, to zawsze można zawrócić w trakcie. Przypominam, że czas lotu na własny pz się nie zmieni.

Konkretny argument przytoczyła Mleczko Bojowe i wlatywaniem kolonkami. Jeśli ktokolwiek trzyma jeszcze w tych czasach flote w otwartym układzie, sam się prosi o kłopoty. W takiej sytuacji nie rozumiem jaka jest różnica czy potencjalny agresor wlatuje w układ w 2h czy 4h.

Pisze to z pozycji gracza jeszcze niezdecydowanego na co zagłosuje w ankiecie (pewnie nie jestem w tym sam) i proszę o rzeczowe minusy zmiany - może czegoś nie dostrzegam i chętnie się dokształce.

• obecnych warunkach taka stacja na 10% leci ponad 40h, na 20% leci ponad 20h, czy zwiększenie speeda faktycznie zrujnuje fsy? wystarczy latać na 10% a nie na 20% i na to samo wyjdzie. Jeśli 20h to za krótko, to zawsze można zawrócić w trakcie. Przypominam, że czas lotu na własny pz się nie zmieni.

Różnica jest choćby w spalaniu dexu x2. :D Czyli większe koszty.

No i czas lotu nie każdemu pasuje tak do końca.

Zawrócisz i już masz spalanie x2 to samo.

Ktoś może lubi latać na 40 h co drugi dzień.

Po co to zmieniać. Komu i na co to potrzebne?

Może z tej beczki?

• Nie rozumiem jak lot w układzie na 10% (po zmianie) może więcej kosztować niż lot na 20% (przed zmianą).

Czas lotu może nie pasować tak do końca - może do końca nie pasować jednakże tańsze fsy, tańsze handle, szybsza zwózka solidnie to rekompensują.

Zawrotka 10% zje tyle samo dexu co brak zawrotki na 20% - chyba, że czegoś nie rozumiem.

Ktoś może lubić... i to ma przekonać niezdecydowanych? serio?

Jak wyżej, widze sporo plusów a żadnego istotnego minusa, to dlaczego nie?

• Nie rozumiem jak lot w układzie na 10% (po zmianie) może więcej kosztować niż lot na 20% (przed zmianą).

Bo ktoś kto wysyła np. flotę na 40 h wyda x dexu a po zmianie musi wysyłać dwa razy po 20 h i wyda x deuteru razy 2. Proste jest to przecież.

Opcja z zawrotką to samo tracisz dex razy 2

chyba droższe fs

Ale podaj plusy?

• Jeśli ktokolwiek trzyma jeszcze w tych czasach flote w otwartym układzie, sam się prosi o kłopoty.

Scenariuszy w których flota może znaleźć się poza ulem jest multum. Gdyby gracze nie popełniali błędów to flociarze by nie złomowali ;p im większy speed tym mniejszy margines błędu który można popełnić bez konsekwencji.

Konkretny argument przytoczyła Mleczko Bojowe i wlatywaniem kolonkami. (...) nie rozumiem jaka jest różnica czy potencjalny agresor wlatuje w układ w 2h czy 4h.

Może nie rozumiesz, bo nie grasz flotą? ;p Kolon intergala (najdłuższy możliwy czas lotu, mając planety w każdej gali) w tym momencie to prawie 4h, przy 4x pokojowych czas lotu schodzi poniżej 1h. Różnica jest ogromna i wprowadziłaby multum nowych możliwości i zagrożeń. Macie w sojuszu kilku dobrych lotników, na pewno chętnie wytłumaczą jak zapytasz ;p Pominąłeś także moją wypowiedź o kontrze reakcyjnej z użyciem kolonizatorów. Z tego co się orientuję to PN właśnie w podobny sposób kiedyś straciło jedną z większych flot ;p Tamta kontra była oczywiście wcześniej zaplanowana, natomiast przy speed 4x można taką akcje przeprowadzić reaktywnie, przykładowo obserwując pojawienie się PZ.

• Znowu pudło koleżanko. Mam wrażenie, że jakbyś dokładniej czytała to co pisze, to byś mniej siwych włosów miała ;)

Jak napisałem wyżej, jestem niezdecydowany. Logicznym jest, że piszę o sobie - ekonomie. Ja, w przeciwieństwie do Ciebie, nie piszę o rzeczach o których mam zdawkowe pojęcie. Za to Ty bardzo chętnie pouczasz innych co będzie lepsze i "że ekonomowie którzy zagłosują za prędkością wyższą niż 2x szybko pożałują swojej decyzji" Chętnie odniose się do Twoich złotych myśli:

Jeśli ktokolwiek trzyma jeszcze w tych czasach flote w otwartym układzie, sam się prosi o kłopoty.

Scenariuszy w których flota może znaleźć się poza ulem jest multum. Gdyby gracze nie popełniali błędów to flociarze by nie złomowali ;p im większy speed tym mniejszy margines błędu który można popełnić bez konsekwencji.

"O pacz"... moje trampki jak i cała flota (mierna bo mierna) nie wyleciały z bezpiecznego układu od dobrych kilku lat. Ciężko mi sobie wyobrazić chociaż jeden scenariusz (ale "Pani Profesor Ogame" zna ich multum), kiedy ekonom wylatuje z całym swoim dobytkiem z bezpiecznego układu. Posłuchaj swojej rady; masz w nowym sojuszu kilku ekonomów, to może ich zapytaj.

Twoje dalsze dywagacje, oczywiście prawdziwe i mające sens dla nieekonomów, rozbijają się o powyższe. Jeśli siedzisz z dobytkiem w zabezpieczonym układzie, to nie robi mi różnicy czy lecisz do mnie przez układ, gale, czy z cmentarza.

A co do Twojej "kontry reakcyjnej" to nie rozśmieszaj mnie. Zagrywka na Yesmanie to było draństwo ze strony Twoich kolegów i lamerstwo Yesa, a nie żadna kontra reakcyjna, TFU z tą nowomową.

• Miałem kromakowi już dać wziąć oddech na forum ale sam się usmiałem jak wciela się porządnie w rolę i używa okreslenia kontra reakcyjna :ocb:

Aby nie odbiegać od tematu Floty pokojowe: misje transportuj, stacjonuj, kolonizuj oraz ekspedycja (tylko czas lotu, bez zatrzymania)

dla ekonomow którzy wożą w trampach surke, wiedza i pamietaja jak sie fsuje nie robiac sobie pod gorke z innymi to żadna roznica, oczywiscie rozumiem te osoby ktore przywykly do logowania sie co 4 dni aby zwiezc i puścić dalej kilkudniowego fsa bo po prostu taki styl gry maja od x lat i jest to dla nich wygodne - tu sie moga jak najbardziej czuc pokrzywdzone

Bajka dopiero nabiera sensu u odkrywcow bo moga wysylac o wiele wiecej ekspedycji w ciagu doby i flociarzy, agresywnych flociarzy, to akurat prawda. Ul sie zwolnil? juz lece :) wala oponenta na dziure i zdarze przed atakiem wbic sie w uklad aby sie podstawic czy zlapac na kontrze bo jakis kasztan leci z 50us? juz lece bo floty wojenne zostaly bez zmian, nie mowiac juz o szybkim przrzucaniu dexu na moony - tu jest glowna zmiana bo mozna przepalac szybciej i wiecej na smaczne kąski ale generalnie tak nie bylo dotychas? bylo tylko, ze wolniej wiec po prostu zmieni sie czas reakcji na pewne zdarzenia wiec lotnicy sie beda bawic a reszta? a reszta wybierze jak chce.

• Jeśli 20h to za krótko, to zawsze można zawrócić w trakcie.

Czyli nie tylko pamiętać o powrocie fs ale również o zawróceniu.

Aha XD

Myśle, że jeśli chcecie przekonać innych graczy do swojej preferowanej opcji powinniście używać rzeczowych argumentów. Większość skupia się na bzdetach typu historia, tradycja, cmentarze, speed uni, itp, itp. Speed uni dotyczy flot bojowych i nie można porównywać uni x2 do uni x1 z flotami pokojowymi x2 - zupełnie tego nie rozumiem.

Pokojowe tak samo zmieniają grę jak bojowe.

Dziękuję że moje argumenty jak bezpieczeństwo fs, łatwość robienia fs (możliwe wiele wariantów) czy innych argumenty np. możliwości przyspieszenia floty przez badania FZ - uznajesz za bzdety.

Myślałam że zmiana speed ma być ułatwieniem gry a tutaj...

Pamiętaj o zawróceni lub pomęcz się trochę z FS.

Teraz jak sobie wysyłam flotę na kopalnie czy badanie (z FZ będziemy robić to o wiele częściej) człowiek może sobie wysłać na różne procenty w różnych kombinacjach, same MT, same DT, można dorzucić niszczarkę, recka lub kolonka. Po zmianie speed większość opcji odpada - jeżeli ktoś sobie wysyła na loty bliżej 24h.

=====================

Zawsze był podział:

speed x5-6 gdzie grają świry

speed x1 serwer na którym to gra choć trochę dopasowuje się do ludzi