Pytanko ws. Ekspedycji

• Hej, jak widzicie jestem tu nowy i zastanawiam się ocb z tą "prędkością wszechświata" na kalkulatorach ? Np. https://expocalc.universeview.be/ Chciałem to pytanko zadać gdzieś na FAQ, ale tematy są pozamykane, a z racji, że nie ogarniam za bardzo tego forum piszę tu gdzie gram :D. Nie wiem czy mam patrzeć na prędkość floty (jak tak, to którą ?), czy eko ? Będę wdzięczny za odpowiedź kogoś kto jest pewny w 100% na co patrzeć, a nie kogoś kto jest "prawie pewny". Dzięki ! :)

Moderator kasai:
    Przeniosłam do Zadawania pytań.

• Do kalkulatora wpisujesz prędkość ekonomii na swoim uni.

Jeżeli grasz Zbieraczem lub Generałem to ten parametr w zasadzie nie ma znaczenia - ważny jest tylko dla Odkrywcy.

Najwyższa baza jaką można można znaleźć (gdy top1 przekracza 100kk punktów) to max 5kk metalu, 2.5kk kryształu i 1.66kk deuteru (kryształu o połowę mniej niż metalu i o dwie trzecie mniej deuteru).

I to w zasadzie tyle, na ile mogą liczyć te dwie wymienione wcześniej klasy. Jeżeli dołączą do wysyłanej floty choć jednego pioniera mogą podwoić te wyniki. I tyle.

Wzór na ilość surowców, jakie maksymalnie może znaleźć Odkrywca wygląda inaczej.

Jest to baza x prędkość eko x 1.5 (parametr za bycie Odkrywcą)

Ostatnio doszedł do tego jeszcze bonus z Form Życia.

Przykładowo na uni z eko x8 dla metalu będzie to wartość: 5kk x 8 x 1.5 co daje 60kk (odpowiednio dla kryształu będzie to 30kk i 20kk dla deuteru).

Wyniki te można podwoić, podobnie jak u Generała i Zbieracza, dodając do floty ekspedycyjnej pioniera. Dostajemy więc w ten sposób max 120kk metalu.

Zaś te 120kk metalu na uni z Formami Życia trzeba jeszcze pomnożyć przez bonusy, jakie one dają (badania Khaeles'ów). Na uni68, na którym gram, jak na razie udało mi się rozwinąć je w taki sposób, by dawały mi dodatkowo 60% bonusu, co finalnie daje możliwość znalezienia 192kk metalu, 96kk kryształu lub 64kk deuteru.

Top10 badań PL (na uni x1x8), top32 badań PL (wszystkie prędkości)

Badania stanowią 79,23 % wartości konta

• Super, sprawdzałeś już czy bonusy od Kael faktycznie działają ? Bo nie mam nikogo kto by mi to potwierdził, lub nie. Będę wdzięczny za odp ! :)

• Zefir sam ze sobą gada :O

Przecież napisał Ci, że rozwinął te "badania Khaeles'ów" tak, że dają mu ogromne bonusy. Chyba że "bonusy od Kael" to co innego niż "badania Khaeles'ów" :O

• Zefir sam ze sobą gada :O

Przecież napisał Ci, że rozwinął te "badania Khaeles'ów" tak, że dają mu ogromne bonusy. Chyba że "bonusy od Kael" to co innego niż "badania Khaeles'ów" :O

Wiem, że tak jest w opisie gry, ale pytanie czy to zweryfikował ? Czy miał kiedyś większą ilość surki niż przewiduje kalkulator (max) ? Grałem już w tak wiele gier, że się nauczyłem, że często masz napisane, że coś jest x2/x3, a tak na prawdę nie widzisz różnicy. Właśnie dlatego pytam doświadczonego gracza, bo jestem dociekliwy.

• Wiem, że tak jest w opisie gry, ale pytanie czy to zweryfikował ?

Zweryfikował.

Do czasu bonusu z Form Życia wszystkie wyniki jakie osiągałem, były wielokrotnością 1000 - https://images91.fotosik.pl/630/45297c731caa27b1gen.png

Tymczasem przykład z nocy - https://images89.fotosik.pl/632/aee41ae6e363a5ecgen.png

Bonus w momencie ekspedycji wynosił 61.4%

36.799.200 / 1,614 = 22.800.000

11.620.800 / 1,614 = 7.200.000

Każdy kto prowadzi sobie statystyki wyników ekspedycji pewnie zauważył, że ilości znalezionych surowców, stanowią pewną skończoną i stosunkowo niewielką pulę, z której są losowane, w konsekwencji czego ilości znalezionych surowców się powtarzają.

Na ponad 29k eskpów sprzed Form życia, które znalazły u mnie surowce, takie ilości metalu przywiozło mi wcześniej odpowiednio 285 oraz 266 ekspedycji - https://images91.fotosik.pl/630/7ed448c88d777401.png

Podsumowując - bonusy do surowców działają8)

• Super, bardzo pomogłeś ! Powiedz mi, jakbyś zaczynał grę to inwestował byś bardziej w formy czy kopalnie ? No i drugie pytanie, w późniejszej fazie gry jakbyś inwestował ? Dzięki !

• jakbyś zaczynał grę to inwestował byś bardziej w formy czy kopalnie ?

Formy życia zostały wg mnie pomyślane jako coś co ma urozmaicić rozgrywkę w późniejszym etapie gry. One poza tym, że pochłaniają surowce i czas na rozbudowę nie dają same z siebie nic nowego, a jedynie powiększają to, co już gracz ma. Nie ma sensu inwestować w zwiększenie wydobycia, którego się nie ma :beaten:

Najpierw trzeba troszkę rozbudować konto, później pochylić się nad formami życia. Choć pierwszy poziom badań Form Życia można stosunkowo dość niskim kosztem ogarnąć (dosłownie 3 budynki, z czego dwa na 27-28 poziom, a samo laboratorium może mieć nawet tylko 1 poziom), to bonusy jakie dają te badania zostały pomyślane jako składowe elementów rozłożonych na wielu planetach. Np. taki bonus do wydobycia deuteru równy 0,08% za każdy poziom badania. Na 10 poziomie tego badania taka jedna planeta da 0,8%. Jest sens ruszania z tym posiadając zaledwie 3-4 kolonie? Dodatkowe 3,2% deuteru wielkiej różnicy chyba nie zrobi. Ale już przy 10-12 koloniach...

• jakbyś zaczynał grę to inwestował byś bardziej w formy czy kopalnie ?

Formy życia zostały wg mnie pomyślane jako coś co ma urozmaicić rozgrywkę w późniejszym etapie gry. One poza tym, że pochłaniają surowce i czas na rozbudowę nie dają same z siebie nic nowego, a jedynie powiększają to, co już gracz ma. Nie ma sensu inwestować w zwiększenie wydobycia, którego się nie ma :beaten:

Najpierw trzeba troszkę rozbudować konto, później pochylić się nad formami życia. Choć pierwszy poziom badań Form Życia można stosunkowo dość niskim kosztem ogarnąć (dosłownie 3 budynki, z czego dwa na 27-28 poziom, a samo laboratorium może mieć nawet tylko 1 poziom), to bonusy jakie dają te badania zostały pomyślane jako składowe elementów rozłożonych na wielu planetach. Np. taki bonus do wydobycia deuteru równy 0,08% za każdy poziom badania. Na 10 poziomie tego badania taka jedna planeta da 0,8%. Jest sens ruszania z tym posiadając zaledwie 3-4 kolonie? Dodatkowe 3,2% deuteru wielkiej różnicy chyba nie zrobi. Ale już przy 10-12 koloniach...

W sumie też prawda. Powiedz mi, dlaczego czasami mam tak jak wysyłam w tym samym us expy, że raz pisze komunikat jakbym był pierwszy raz na exp w danym us, drugi raz, że już ktoś tu był, a trzeci, że nie było nikogo ? Błąd gry czy jakieś szybkie odświeżanie exp ? Bo z tego co wiem, reset exp jest co 24 h ? Chyba, że czegoś nie wiem.

• Dawniej, przed wprowadzeniem klas graczy (Odkrywca, Generał, Zbieracz) było tak, że układ się wyczerpywał.

Po wprowadzeniu klas, gracze szybko zauważyli, że te komunikaty, które dostajemy o obecności innych ekspedycji nie mają przełożenia w efektach.

Tak jak wspomniałeś raz jesteś pierwszym, raz o mało nie wpadłeś na kogoś innego, by sekundy później znów być pierwszym.

Można więc spokojnie latać w ten sam układ. Informacja o tym, kiedy i czy w ogóle odświeża się dany układ nie jest oficjalnie znana, przez co nie można stwierdzić, czy jest to celowy zabieg ze strony GF, czy też od lat nienaprawiony błąd w grze.

• Dawniej, przed wprowadzeniem klas graczy (Odkrywca, Generał, Zbieracz) było tak, że układ się wyczerpywał.

Po wprowadzeniu klas, gracze szybko zauważyli, że te komunikaty, które dostajemy o obecności innych ekspedycji nie mają przełożenia w efektach.

Tak jak wspomniałeś raz jesteś pierwszym, raz o mało nie wpadłeś na kogoś innego, by sekundy później znów być pierwszym.

Można więc spokojnie latać w ten sam układ. Informacja o tym, kiedy i czy w ogóle odświeża się dany układ nie jest oficjalnie znana, przez co nie można stwierdzić, czy jest to celowy zabieg ze strony GF, czy też od lat nienaprawiony błąd w grze.

Wow, jestem wręcz w szoku- myślałem, że faktycznie jest jak napisałem z odświeżaniem, a tu niespodzianka. Jeszcze raz dzięki za pomoc, to wszystko z mojej strony :D.

• Ostatnio trochę dyskutowaliśmy z Zefirem temat ekspedycji, w szczególności temat rozkładów ilości znalezionych surowców i floty w odniesieniu do form życia. Nie będę o tym teraz wspominał, bo to zostawię na inną okazję. Odniosę się do samego kalkulatora, który nie ma większej wartości poza dydaktyczną. Nie pozwala on bowiem obliczyć średniego zysku, skupia się wyłącznie na maksimum. Różne źródła podają, że szansa na:

event mały - 90% (lub 89%);

event średni - 9% (lub 10%);

event duży - 1%.

Ponadto event duży podlega losowaniu, które w swoim wewnętrznym mechanizmie polega na wylosowaniu pewnej liczby parzystej z przedziału od 102 do 200. Łatwo zauważyć zatem, że szansa na maksymalną ilość surowca czy floty w tym wydaniu to:

1/100 * 1/(200/2-102/2+1) = 1/100 * 1/50 = 1/5000

Czyli szansa, że trafimy maksymalną ilość surowca lub floty wynosi 1/5000. Tę wartość należny jeszcze pomnożyć przez szansę na znalezienie surowców czy floty, jeżeli chcemy znać, co ile średnio ekspedycji znajdziemy maxa. Konkluzja z tego jest taka, że na ekspedycje cywilne wcale nie opłaca się wysyłać floty o dużej ładowności ze względu spalanie, a przede wszystkim na potencjalne spotkania z obcymi czy dziurami.

Co do samego wzoru, jest tak jak napisał zefir, przy czym można to jeszcze uogólnić:

Punkty strukturalne ekspedycji (S):

Code: Pseudokod
    1. if Klasa==Odkrywca
    2.     S=F*E*V*1.5*Iff(PION=true,2,1)
    3. else
    4.     S=F*E*Iff(PION=true,2,1)
    5. end

E - punkty ekspedycji;

V - prędkość ekonomii;

F - liczba losowa z rozkładu złożonego z trzech jednostajnych rozkładów F1, F2 lub F3 o nośnikach: k1={10,12,...,50}, k2={52,54,...,100}, k3={102,104,...,200} (event mały, średni i duży).

Dla surowców, S oznacza znalezioną ilość metalu, w przypadku kryształu jest to 1/2 tej wartości, a deuteru 1/3. (przelicznik 3:1.5:1);

Dla znajdowanej floty S=min(Sf, S), gdzie Sf - faktyczne punkty strukturalne floty. Algorytm losuje statki z puli punktów strukturalnych ekspedycji, aż do ich wyczerpania.

Ponadto punkty ekspedycji obliczamy jako:

E=min(Emax,Sf/200)

Emax={200, 2500, 6000, 9000, 12000, 15000, 18000, 21000, 25000} w zależności od progów Top 1, te zaś można sprawdzić w cytowanym kalkulatorze.

Wspomniany kalkulator podstawia za zmienną losową F liczbę 200 - maksimum, wszystkie zależności które stosuje można znaleźć powyżej.

• Hejo

Czyli mam rozumieć że kalkulatorze przy Predkość wszechświata mam wybrać 20 grajac na uni 68 i Kalyke ?

x8 bo tyle jest eko

Najlepiej MT i pionier. DT latają za wolno i mniej kursów przez dzień zrobisz.

Co do pojemności, kwestia gustu. Ja wysyłam na 120mln ładowności (max na na moim uni), bo tak mi dodatek wysyła, a nie chce mi się wklepywać ręcznie. Moim zdaniem wysyłanie na 60-80kk byłoby najbardziej optymalne, strzały z wyższą ładownością są dość rzadko, a jak odliczysz mniejsze straty na czarnych dziurach i spalaniu, to pewnie wyjdzie na to samo.

• to pewnie wyjdzie na to samo.

Dobre streszczenie mojego wywodu. Warto kiedyś wyeliminować czynnik niepewności i zrobić tę optymalizację. Tu jednak kluczowe nie są tylko dziury, lecz umiejętność zbierania złomu z 16 pozycji. Jeżeli ktoś jest w tym dobry, możliwe, że uzyska lepszy odzysk niż u handlarza złomu czy na uni, (podobno militarncyh ekspach się nie zarabia), pozbywając się znalezionej floty. Można rozważyć oba warianty, choć to niełatwe zadanie, a wyniki na pewno nie do podania na tacy dla każdego.

czy ten brak wplywu na wyniki przy wysylaniu floty z jednego ukladu to tak organoleptycznie potwierdzone? Przyznam, że się zdziwiłem jak to przeczytałem i postanowilem sprawdzić. Próba testu co prawda malutka bo test trwał 3 dni, a jeszcze event teraz wpadł przez co wynik też może być troche oszukany, ale:

- zawsze wysylalem ekspedycje z różnych planet zeby uniknac "wyczerpania" układu, z okolo 2k ekspedycji srednio 60% wracało z flotą lub surowcami

- przez ostatnie 3 dni kiedy słałem wszystko w jeden układ (lekko ponad 300 ekspedycji sie zebrało), średnio flota lub surowce pojawiły się w 45% przypadków

- przy lataniu w jeden układ zwiększył się % negatywnych zdarzeń jak piraci/kosmici/opoznienie

zgadzam się, że komunikat o tym czy układ jest wyczerpany nie działa poprawnie, ale wyniki z szybkiego testu sugerują mi, że jakiś efekt jednak może istnieć. Czy to jedynie przekłamanie statystyczne wynikające ze zbyt małej próby/eventu?

• Rozumiałem to w błędny sposób!

Gdybym miał większą wiedzę o grze i ekspedycjach to bym zrozumiał od razu i pytań nie zadawał.

Takie problemy ludzie mają w rozmowie z prawnikami, lekarzami czy księdzem proboszczem

Dziękuje z poświęcony czas. Więcej już wiem i rozumiem