Pytanko ws. Ekspedycji

• czy ten brak wplywu na wyniki przy wysylaniu floty z jednego ukladu to tak organoleptycznie potwierdzone? Przyznam, że się zdziwiłem jak to przeczytałem i postanowilem sprawdzić. Próba testu co prawda malutka bo test trwał 3 dni, a jeszcze event teraz wpadł przez co wynik też może być troche oszukany, ale:

To jest dobre pytanie jak to działa. Pracuję nad arkuszem do akumatycznego zgrywania ekspów z całego dnia i jednym z celów projektu jest sprawdzenie właśnie tego. Potrzebuję do tego pewnych danych nie z jakiegoś dodatku tylko konkretnej tabeli. Może gdy skończę i będziesz chciał podziałać w tym temacie to wymienimy się danymi dla tego zagadnienia. Z procentów bez danych nic nie wywróżę.

• czy ten brak wplywu na wyniki przy wysylaniu floty z jednego ukladu to tak organoleptycznie potwierdzone? Przyznam, że się zdziwiłem jak to przeczytałem i postanowilem sprawdzić. Próba testu co prawda malutka bo test trwał 3 dni, a jeszcze event teraz wpadł przez co wynik też może być troche oszukany, ale:

To jest dobre pytanie jak to działa. Pracuję nad arkuszem do akumatycznego zgrywania ekspów z całego dnia i jednym z celów projektu jest sprawdzenie właśnie tego. Potrzebuję do tego pewnych danych nie z jakiegoś dodatku tylko konkretnej tabeli. Może gdy skończę i będziesz chciał podziałać w tym temacie to wymienimy się danymi dla tego zagadnienia. Z procentów bez danych nic nie wywróżę.

Prowadzić dalszych badań na wlasna rękę nie będę bo wysyłanie ekspedycji po roznych układach jest dla mnie nawet wygdoniejsze :)
    Ale jak bedziesz potrzebował ludzi do gromadzenia danych przy specjalnych założeniach to daj znać, jak będę mógł to pomogę w miare możliwości.

Mam pytanko do Ciebie, albo do innych którzy są również doświadczeni. Ile % złomu mam z walk na ekspedycjach ? Trochę wyszła zabawna sytuacja, bo gram na Juno, gdzie jest 80% złomu, a tymczasem w walce z piratami wyszło tak jakby było 20% i do tego jakiś dziwny limit do 20 mln kry/met :cursing:. Czy ktoś coś wie na ten temat ? Nie potrafię się doszukać informacji.

• Na odkrywcy jest 20% złomu, a na pozostałych klasach 10%, jednocześnie prawdopodobieństwo natknięcia się na piratów czy obcych jest na odkrywcy 2 razy mniejsze. Od razu mówię, że nie wychodzi na to samo, bo z jednej strony jest spalanie dużej floty, a z drugiej umiejętność wyciągnięcia zysku z 10% złomu. Limit najpewniej ostatecznie przekreśla sensowność latanina pirtków jak za starych dobrych czasów, choć tego nie wiem. Dzięki niemu łatwo poszukać optymalnego składu floty i sprawdzić czy uda się zarobić. Odpowiedź na to pytanie zostawiam dla zainteresowanych.

• Na odkrywcy jest 20% złomu, a na pozostałych klasach 10%, jednocześnie prawdopodobieństwo natknięcia się na piratów czy obcych jest na odkrywcy 2 razy mniejsze. Od razu mówię, że nie wychodzi na to samo, bo z jednej strony jest spalanie dużej floty, a z drugiej umiejętność wyciągnięcia zysku z 10% złomu. Limit najpewniej ostatecznie przekreśla sensowność latanina pirtków jak za starych dobrych czasów, choć tego nie wiem. Dzięki niemu łatwo poszukać optymalnego składu floty i sprawdzić czy uda się zarobić. Odpowiedź na to pytanie zostawiam dla zainteresowanych.

Wielkie dzięki. Szkoda, że to "dowiadywanie się" kosztowało mnie sporo dexa, no ale cóż. Life is brutal :wall:.

• Pierwsze slysze o limicie 20kk meta/kris. Nie latam na piratow, gdyz oplacalnosc jest od dawna co najmniej watpliwa, jednak czy ktos moze te informacje potwierdzic ?

• wszystko od farta zalezy potrafie meic wyslac wszysko w 1 uklad ponad 500kk na plus i 0 negatnych dzienie a potrafie meic same :) wiec od farta

• Witam :) Kilka miesięcy temu wprowadzono limity na pola zniszczeń na ekspedycjach. Na Kalyke jest to 50kk metalu i 50kk krysa bez względu na klasę gracza. Z tego, co kojarzę, ma to związek z wprowadzaniem LF - jednym z bonusów którejś z ras jest zmniejszenie prawdopodobieństwa trafienia na czarną dziurę i zwiększenie rozmiaru PZ.

• Pierwsze slysze o limicie 20kk meta/kris. Nie latam na piratow, gdyz oplacalnosc jest od dawna co najmniej watpliwa, jednak czy ktos moze te informacje potwierdzic ?

Jest limit przy powstawaniu PZ z piratów czy obcych, taka zmiana została wprowadzona jakoś chyb a ponad miesiąc temu. Musiałbym pogrzebać na forum i poszukać, by Ci pokazać konkretny post, lecz są ograniczenia.

• Dziekuje Wam za odpowiedzi. Holon dal juz odpowiedniego linka, wszystko sie zgadza. Juz nawet sam z ciekawosci sprawdzilem w galaktyce :)

Zegnajcie piraci :P

• Również widzę podobny motyw, choć nie zapisywałem obliczeń. Gdy puszczam ekspedycje z wielu planet, zyski wydają mi się większe niż gdy puszczam je z jednej. Chętnie zobaczę jednak potwierdzenie z profesjonalnych wyliczeń. Z jednego układu miałem mniej zarówno pozytywnych, jak i negatywnych zdarzeń, za to całą masę neutralnych.

Czy ktoś wyliczył optymalną liczbę DT do wysyłki, uwzględniając spalanie?

• Dołączam się do pytania. Jedni mówią żeby latać w ten sam us, drudzy nie. Z moich obserwacji na 10 exp mam ok. 6 pozytywnych i nie ważne czy w mój us latam w ten sam dzień 10 razy czy 100 razy.

• Z doświadczenia mogę powiedzieć, że z obserwacji ekspedycji które wysyłam, a wysyłam po 13 expów średnio na 1,5-2 h to lepiej puszczać w układy obok, tak po 3-4 expy do jednego układu. Więcej expów nie wraca z pustymi rękoma. Podkreślam, że to moja opinia wzorowana na moich obserwacjach.

• Pytanko troszkę z innej beczki. Orientujecie się czy gdybym np. wysyłał same DT z max punktów przy świecie x8, to np. miałbym więcej znalezionych DT/MT/ss/lm, niż jak wysyłam dt z niszczycielem ? Bo byłem zawsze ciekaw czy gra rozlicza znalezioną flotę "punktowo/surowcowo" czy po prostu ma wpisane w kod, że znajdujesz np. 100 pancy, 100 dt, itd. ale jak nie masz np. niszczarki, to znajdziesz same 100 dt. Sprawdzał to ktoś kiedyś ? Nurtuje mnie to pytanie, bo wg. mnie ktoś kto nie lubi latać, lepiej żeby nie znajdował statków które kosztują dexa, tylko samą metę/krychę. Nie wiem czy dobrze kminię, ale chętnie poczytam wypowiedzi weteranów ekspedycji :).

• https://owiki.de/index.php/Expedition#Flottenfund

Nie sprawdzałem tego, ale podejrzewam że tak to działa, przynajmniej analogicznie podciągając to pod nowe realia na odkrywcy.

• Pytanko troszkę z innej beczki. Orientujecie się czy gdybym np. wysyłał same DT z max punktów przy świecie x8, to np. miałbym więcej znalezionych DT/MT/ss/lm, niż jak wysyłam dt z niszczycielem ? Bo byłem zawsze ciekaw czy gra rozlicza znalezioną flotę "punktowo/surowcowo" czy po prostu ma wpisane w kod, że znajdujesz np. 100 pancy, 100 dt, itd. ale jak nie masz np. niszczarki, to znajdziesz same 100 dt. Sprawdzał to ktoś kiedyś ? Nurtuje mnie to pytanie, bo wg. mnie ktoś kto nie lubi latać, lepiej żeby nie znajdował statków które kosztują dexa, tylko samą metę/krychę. Nie wiem czy dobrze kminię, ale chętnie poczytam wypowiedzi weteranów ekspedycji :).

Skład floty ekspedycyjnej determinuje rodzaj znajdowanych statków. Widać to w tabeli 4 w poradniku Zawisza, zresztą jest on nadal aktualny w większości, oczywiście niektóre wartości należy przemnożyć x8. Wartość znalezionych statków zdeterminowana jest tylko liczbą punktów ekspedycyjnych. Jeśli jest maksymalna liczba punktów ekspedycyjnych we flocie, która leci, to zdarzenie, które nastąpi (znaleziona flota) będzie wynikiem losowania z maksymalnej liczby możliwości podzielonej przez wartość danego statku.

Podsumowując jeśli w składzie floty najmocniejszym statkiem jest DT, to znalezionych DT będzie więcej niż gdyby leciały DT i 1 N, bo DT będą się trafiać częściej i będzie ich więcej. Tak czy inaczej, w składzie warto dodać jednego pioniera, pomimo faktu, że poza znajdowanymi przy DT statkami trafiać się będą krążowniki, okręty wojenne i pioniery. Po prostu mnożnik x2 w surowcach jest tego wart.

Przykłady możesz znaleźć tutaj: https://board.pl.ogame.gamefor…198-Rekordy-ekspedycyjne/

A poradnik Zawisza tutaj: https://board.pl.ogame.gamefor…ostID=8066192#post8066192

• Tak, tak, oczywiście o pionerze pamiętałem, aczkolwiek zapomniałem o nim napisać, ale dzięki :). Dzięki za pomoc.