• W związku z tym , że universa się dość szybko wyludniają i jest z czasem coraz mniej potencjalnych celi do ataku, to może warto by np w miejsce znikających idlaków i kont trafiających na cmentarz pojawiały się planety NPC które będą farmami i gracze bedą mieli dodatkowe żródlo dochodów. Farmy NPC mogły by posiadać level kopalni znikajacych idlaków bądź np średnią z kopalń graczy top 200

Istnieją tylko dwie możliwości: albo jesteśmy sami we wszechświecie, albo nie... i obie są równie przerażające.:evil:

• Ponosi was wyobraźnia panowie i to niestety w żałosnym kierunku, po prostu jest spora ilość graczy, którzy lubią sobie w ramach walki z nudą farmić, na starszych serwerach zwyczajnie jest pusto przez wiele układów, na nowych graczy nie ma co liczyć, to co w tym złego, żeby porzucone konta graczy, zamiast znikać bezpowrotnie transformowały się do kont NPC i pozostawały na takim poziomie na jakim zostały porzucone, a w razie przeniesienia konta na cmentarz, to planety gracza zwyczajnie by zostały skopiowane i dalej by były na swoich pozycjach pod inna nazwą konta. farmienie jest ok a farmienie NPC juz nie ?w czym to problem?

Istnieją tylko dwie możliwości: albo jesteśmy sami we wszechświecie, albo nie... i obie są równie przerażające.:evil:

• Ponosi was wyobraźnia panowie i to niestety w żałosnym kierunku, po prostu jest spora ilość graczy, którzy lubią sobie w ramach walki z nudą farmić, na starszych serwerach zwyczajnie jest pusto przez wiele układów, na nowych graczy nie ma co liczyć, to co w tym złego, żeby porzucone konta graczy, zamiast znikać bezpowrotnie transformowały się do kont NPC i pozostawały na takim poziomie na jakim zostały porzucone, a w razie przeniesienia konta na cmentarz, to planety gracza zwyczajnie by zostały skopiowane i dalej by były na swoich pozycjach pod inna nazwą konta. farmienie jest ok a farmienie NPC juz nie ?w czym to problem?

Problem jest w tym chociażby, że z czasem takich kont byłoby dużo więcej niż aktywnych graczy. Kolejny problem bo zabieranie miejsc dla nowych graczy. Problem przy fuzjach itp. A co jeśli gracz z cmentarza, którego planety zostały skopiowane będzie chciał wrócić do gry? Ja też korzystałem na pewnym poziomie z farmingu. To jest przyjemny dodatek, pozwalający pobawić się przez określony czas, do póki konto nie zniknie. I cały w tym jest urok. Ta gra polega na trzech głównych strategiach, górnicy, odkrywcy i flociarze.

Problem jest w tym chociażby, że z czasem takich kont byłoby dużo więcej niż aktywnych graczy. Kolejny problem bo zabieranie miejsc dla nowych graczy. Problem przy fuzjach itp. A co jeśli gracz z cmentarza, którego planety zostały skopiowane będzie chciał wrócić do gry? Ja też korzystałem na pewnym poziomie z farmingu. To jest przyjemny dodatek, pozwalający pobawić się przez określony czas, do póki konto nie zniknie. I cały w tym jest urok. Ta gra polega na trzech głównych strategiach, górnicy, odkrywcy i flociarze.

A co za problem byłoby usunąć/przenieść takowe konto, gdyby w jakikolwiek sposób kolidowało z przenoszącym się na serwer nowym graczem? Gracze NPC nie mieliby żadnych praw... można ich w każym momencie przesunąć.

• ,,Farmoboty,, - czemu nie, zawsze jeakies urozmaicenie dla odkrywców. Proponuje jeszcze planety piratobotów dla generałow który nie lataja na expy. Lataliby sobie na fs zawsze w ten sam sposób, zubierają floty, to atak, taka ciekawsza farma.

,,Czy we mnie jest jad? Nie jestem gadem, ja jestem słońcem! Jeśli jesteś bałwanem to zostanie po tobie mokra plama,, Crysis

• Ja tak z .upy się spytam...co oznacza skrót NPC ??

Co do samego pomysłu.

Ogólnie zamysł jest dobry, ale z powodowało by to straszny śmietnik w układach.

Gdyby to weszło, to te farmy musiały by wylądować na pozycjach 1-5 licząc od Słońca, żeby nie zabierać cenniejszych pozycji aktywnym graczom i znikać wraz z rozwojem danego uniwersum.

Bo jak miałem do przeniesienia 11 planet, to własnie takie nie aktywne konta strasznie kolidowały mi z moim planem.

No i co z innymi ?

Bo na razie faworyzujesz tylko tych, co farmią szaraków.

Bo jako kolekcjoner punktów doświadczenia, to ja chciałbym aby w układzie zawsze były dwie planety z rasami..coś na zasadzie..lece na daną pozycjię i wiem że coś znajdę

Z drugiej strony, myślę że z podobnych przyczyn znikło nasze pierwsze i najstarsze uni1...jak to się stało, że nam sie nie udało uchować jedynki, to nie zrozumie do tej pory. Bo patrząc po serwerach, to nawet w Niemcy okazali się bardziej sentymentalni od Polaków - im udało im się go uratować.

A tak całkiem z boku patrzac..to nie uważasz że już wystarczy tych dodatków, ułatwień itp rzeczy ?

Bo ja czasem tak mam, że z nostalgią wspominam 'epic blue'

• Kiedyś wpadłem na pomysł, aby GF sytuowało miesięcznych+ idlaków, ze średnią kopalni ~-25 na cmentarzu, ale mi on ewoluował na możliwość filtrowania takich danych przez Antigame, czyli wyciągłem se wniosek, że każdy, co zdolniejszy w programowanie gracz, sam będzie w stanie sobie ogarnąć ten problem. Ciul wie, może kiedyś to całe GmbH ogarnie, że zanim stworzy się pole do sprzedawania kolejnych itemów, warto by było zastanowić się nad starymi, bardziej frapującymi mankamentami gry.

Szkoda że mój komentarz ma żadne znaczenie :)

• powiem ci Brodaty ze to nie glupie, co wymysliles...szkoda ze sie nie przyjelo, bo ja do zdolnych programistow nie naleze...malo tego..dalej nie wiem co oznacza skrot NPC :P

NPC no player character, czyli poprostu bot pelniacy role farmy

• dziekuje :P

kurcze byłem blisko z kombinowaniem..coś mi świtalo 'no play coś tam, coś tam' ...ale nie wiedziałem do jakiego słowa przykleić to ''c''

A teraz mam pełny obraz :D

• wracając do tematu, to na względnie nowych uniach nie ma problemu z celami i farmami, ale jak uni ma już rok to zwyczajnie jest wymarłe, do tego czasu Ci gracze co zamierzają grać już sobie pozasiedlają odpowiednie planety z bonusami i względnie uni jest ułożone i właśnie wtedy mogły by się pojawiać owe konta NPC z jakaś obroną nawet do farmienia. Poprostu kolejna możliwośc zdobywania surowca dla ekspiarzy i górników, a dla flotowców plus taki, że górnicy i ekspiarze będa mieli wiecej do zezłomowania i wyfarmienia. Dużo graczy nie ma czasu szukać innych flot i przede wszystkim grać agresywnie, ale nie ma nic przeciwko temu zeby się przed takimi graczami pilnować czy bronić, no taka gra, a przy ewentualnej wtopie, takie farmy sprawią, ze odbudowa będzie szła spraniej. 10% floty z doku po złomie na start jest super, ale gdy na uni nie ma farm to odbudowa w zasadzie z ekspów czy samego górnictwa jest długa żmudna i demotywująca. Stad ludzie porzucają grę bo nie widzą możliwości względnie sprawnej odbudowy.

• Poprostu kolejna możliwośc zdobywania surowca

Kolego, przetłumaczę Ci to zdanie na język GameForge: "Po prostu kolejna możliwość" - wg GF: nowy serwer z nowym uni; "możliwość zdobywania surowca" - wg GF: wyciąganie hajsu (Hajs pełni formę surowca) z nowych farm (farma = nowy gracz).

Nie ma za co! Polecam się na przyszłość! ;)

Za dnia szeregowy pracownik supermarketu, a nocą trener Borussii Dortmund i galaktyczny kłusownik!

"Nie wiem jaka broń będzie użyta w trzeciej wojnie światowej, ale czwarta będzie na kije i kamienie." - Albert Einstein

• Poprostu kolejna możliwośc zdobywania surowca

Kolego, przetłumaczę Ci to zdanie na język GameForge: "Po prostu kolejna możliwość" - wg GF: nowy serwer z nowym uni; "możliwość zdobywania surowca" - wg GF: wyciąganie hajsu (Hajs pełni formę surowca) z nowych farm (farma = nowy gracz).

Nie ma za co! Polecam się na przyszłość! ;)

to zawsze można wprowadzić nowy dopalacz "farmy NPC" i dostęp do nich na 7d-srero, 30d-złoto, 90d-patyna za anty i będzie się hajs (surowiec dla GF) zgadzał , Kolego;)

• Queen Borg Nie wiem czy to się przyjmie.

Musiało by to być strasznie tanie i bardzo opłacalne..bo pomysł ma już konkurencje - paczki - i nie czekam na flotę.

A powiedz mi, jakie wydobycie tam byś widział ? i ile łupów by z tego miało być ? 50% 75% ? 100% ?

ile takich kont miałoby powstać, np na 300 aktywnych graczy itp...

• Dawno dawno temu za siedmioma górami siedmioma lasami gry były rozrywką tak samo jak piłka nożna ale od kiedy stały się biznesem zaczęły umierać i tego się już raczej nie odwróci . Ludziom się nie chce już angażować czasu w wyścig szczurów tą jakąś chorą rywalizację .

Jak zaczynałem grać to tłukło się NPC aż to stało się trochę małym wyzwaniem a gry MMO dawały możliwość starcia z czymś mniej przewidywalnym niż bot czyli człowiekiem . Wprowadzenie NPC do gry MMO to gwóźdź do trumny i wiele umierających gier się przed tym broni , wolą ograniczyć ilość graczy z 15 vs15 zrobić 7vs 7 niż wprowadzać boty .

Gra typu GTA ma na online boty ale ta gra wywodzi się z singla a multi jest przyjemnym dodatkiem umożliwiającym polowanie na graczy .

NPC w grze od początku wymyślonej by była multiplayer jest trochę słabe jak ryba bez wody .

Możliwe że ilość graczy mogło by podreperować podniesienie progu noobprotection do 10% , spowodował by to większą rywalizację w topce ale mogło by się to nie spodobać tym topom którzy nie umieją pojechać prosa a leszcze 15 , 20 razy mniejsze są jedynie w ich zasięgu intelektualnym . Taki mniejszy gracz i tak kiedyś wyszedł by z ochronki albo stał się idlem ale do tego momentu żył by sobie we własnym świecie nie świadomy czyhających na niego niebezpieczeństw .

Ale wiadomo że to mogło by się wiązać z mniejszymi zyskami korporacji a o maksymalizację zysków chodzi , więc jak ktoś zmierza w przepaść to po co go zawracać .

• Ok jestem za dajcie im farmy npc niech maja ale poprosze za to przywrocenie zlomu z npc (piratow) na 30% albo 50%. I zobaczymy jak wtedy bedziecie spiewac :), bo narazie to widze ze farozywonia gornikow idzie bo jaki flociarz bedzie latal na idle czy inne badziewia :)