Witam serdecznie. Jak zły dział to sorry. Gram sobie na nowym uni z nową aktualizacją form życia. Parę kwestii technicznych co do wyliczeń floty:
Odkryłem sobie wszystkie rasy. Z tego co gdzieś wyczytałem wraz z ponownym odkryciem tej samej rasy wzmacniany jest klasowy bonus. A dwie z trzech dostępnych klas dają bonusy do prędkości pewnych statków.
Zeskanowałem sobie jakiegoś gracza na gali który już ma coś rozwinięte w tych formach. Nigdzie nie ma informacji jaki ma on poziom danej formy życia. A więc, nie wiem, czy gra tylko ze znanym mi bonusem prędkości z klasy, czy może ma do tego jeszcze +X% dodatkowego bonusu.
W jaki sposób mam takiego gracza wyliczyć na kontrze albo np. z zawróconej stacji, skoro mam niepełne dane co do prędkości jego statków? Ktoś sobie ma generała i było wszystko jasne dotychczas, lata z boostem +100%, a teraz się okazuje że może mieć ukryty 3 lvl mechów, którego nie widzę na skanie, i nagle lata z boostem 103%, przez co moje wyliczenie powrotu stacji jest obarczone błędem na poziomie np. kilku sekund. Co w ogejmie jest wiecznością.
Już nie mówiąc o takich bajerach, jak to że bonusy z różnych planet się sumują, i jak gracz ma na planecie A bonus +2% do prędkości krążka, a na planecie B bonus +3 % to łącznie ma +5%. Do tego muszę zeskanować mu wszystkie planety dzięki czemu gość wie dokładnie że będę mu kontrował recki xD. Ale to na późniejszym etapie gdzie pewnie podniesienie tego bonusu o 1lvl kosztuje bardzo dużo i nazbieranie trwa latami- jest do przeżycia. Idiotyczne, ale nadal- mam dostęp do pełnych danych dotyczących bonusów oponenta. Utrudniony, wpisywanie tego do kalkulatorów będzie trwało wieczność, ale dostęp jest. Pewnie ktoś zrobi kalkulator i jakoś to będzie. O bonusach z wyexpionej rasy nie mam informacji.
Mam nadzieję że czegoś nie zauważyłem i coś źle rozumiem, bo inaczej to nieco zabija latanie na cokolwiek innego niż bfs...