Liga Typerów - 12 edycja - dyskusje

• Cześć!

Nawiązując do poprzedniego tematu [klik], zapraszam do kolejnej edycji Ligi Typerów :)

Planowo chciałem, żebyśmy zaczęli od najbliższego już weekendu, ale drobne problemy techniczne nie pozwoliły na wcześniejsze założenie tematu. Mamy teraz przed sobą długi weekend, okres wakacyjny, więc chciałbym dać trochę więcej czasu na przyłączenie się do zabawy - zaczniemy więc od weekendu 20/21 sierpnia :)

Zgodnie ze wcześniejszymi dyskusjami i pojawieniu się obrońców Ekstraklasy, zostawiamy ją wśród lig do typowania.

Wśród regulaminu pojawią się dwie drobne zmiany:

• nie tylko mecze ligowe 20 zespołów podanych poniżej będą punktowane podwójnie - będzie tak również w przypadku ich meczów w europejskich pucharach. Bonusy nie będą się jednak kumulowały - ważniejszy jest bonus za rozgrywki. Tj. w przypadku takiego samego finału LM jak rok temu (Liverpool vs Real) będzie to bonus jedynie x4, pomijamy dodatkowy bonus x2.
    • dodajemy możliwość rozbicia typowania na maksymalnie dwa posty. Pozwoli to na możliwość reagowania na sytuacje, gdy w danej kolejce będzie jednocześnie kolejka ligowa i pucharowa i niektóre zespoły zagrają dwa razy - wówczas możemy typować drugi mecz znając wynik zespołu w pierwszym meczu. Szczegóły pomysłu pojawią się w regulaminie w temacie z typowaniem.

Co do wspomnianych powyżej zespołów, których mecze liczymy razy dwa to udało mi się wyselekcjonować taką listę:

Anglia - Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham;

Hiszpania - Atletico, Barcelona, Real, Sevilla;

Włochy - AC Milan, Inter, Juventus, Napoli;

Niemcy - Bayern, Borussia Dortmund, RB Lipsk;

Francja - Olympique Maryslia, PSG;

Portugalia - Benfica, Porto;

Holandia - Ajax;

Wybór dokonany na podstawie ostatnich pięciu sezonów w lidze krajowej i lidze mistrzów. Największe wątpliwości miałem czy Tottenham, czy MU oraz czy Napoli, czy Atalanta. Zdecydowałem się jednak na kluby, które mogą rywalizować w tym roku w LM.

W najbliższym czasie pojawi się temat z pierwszą kolejką do typowania, tak więc stay tuned ;)

• Zaczynamy!

Gotowy jest post z pierwszą kolejką do typowania.

Zaczynami od Bundesligi.

Dostępne mecze do typowania pierwszej kolejki są w niniejszym poście: [klik].

• Druga kolejka za nami, wyniki już są tutaj: Liga Typerów - 12 edycja

Przygotowana do typowania jest kolejka trzecia, tym razem liga hiszpańska wraz z pierwszą kolejką Ligi Mistrzów i pierwszy mecz Lecha w LK.

Mecze do typowania tutaj Liga Typerów - 12 edycja, stratujemy już w najbliższy piątek i mamy aż 28 meczów w tym tygodniu ;)

• Jeszcze trwa 3 kolejka LT (w końcu jutro rusza Liga Mistrzów) a już gotowa do typowania jest kolejna kolejka, już numer 4 :)

Tym razem wybór padł na Serie A oraz drugą kolejkę Ligę Mistrzów.

Mecze do typowania są gotowe tutaj: Liga Typerów - 12 edycja

W poście znajduje się nadal do typowania kolejka 3, jeżeli ktoś spóźniony chciałby jeszcze spróbować ;)

• Wyniki trzeciej kolejki są już wrzucone w pierwsze posty sąsiedniego tematu.

Przypominam również, że już jutro startuje kolejka czwarta :)

Mecze do typowania kolejki piątej wrzucę po meczach weekendowych :)

• Gotowa jest kolejka 5 -> Liga Typerów - 12 edycja

Jako, że jedyna liga jaka nie była jeszcze typowana to Ekstraklasa, więc teraz kolej na nią :)

Co do odwołanego meczu Manchester City vs Tottenham z zeszłego weekendu - nie wliczamy go do obecnej kolejki. Jak będzie przełożony to będziemy go typować.

Ponadto jutrzejszy mecz Rangers vs Napoli został przełożony na środę. Nie koryguję tego w rozpisce kolejki numer 4, żeby już nie motać.

Ale jak ktoś spóźniony będzie typować to pojawia się dopisek o właściwej dacie :)

EDIT: mecz Chelsea vs Liverpool przełożony. Jako, że nikt jeszcze nie typował wylatuje on z rozpiski i będzie tak jak w powyżej opisanej sytuacji.

• Zaktualizowano wyniki po kolejce nr 4 - Liga Typerów - 12 edycja

Kolejka nr 5 startuje już jutro o 18, jest to upragniona przez wszystkich Ekstraklasa :)

W kolejce nr 6 typować będziemy mecze z przerwy reprezentacyjnej - pojawią się one do typowania w poniedziałek, wraz z podliczeniem kolejki nr 5 :)

Powodzenia!

• Podliczenie kolejki nr 5 gotowe.

Mecze do typowania kolejki nr 6 tutaj: Liga Typerów - 12 edycja

Tym razem mamy wybrane 10 meczów Ligi Narodów UEFA, w tym dwa mecze Polaków.

Pierwszy mecz już w najbliższy czwartek, 22 września, o 20:45.

• Podliczenie kolejki nr 5 gotowe.

Mecze do typowania kolejki nr 6 tutaj: Liga Typerów - 12 edycja

Tym razem mamy wybrane 10 meczów Ligi Narodów UEFA, w tym dwa mecze Polaków.

Pierwszy mecz już w najbliższy czwartek, 22 września, o 20:45.

Wow Mati szybko działasz :)

Pytanko o mecze Reprezentacji, coś nie zrozumiałem w zasadach, czy popełniłeś błąd dając x1?

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Akurat wstałem szybciej, pojechałem szybciej w delegację i miałem godzinę do pracy to myknąlem podsumowanie ;)

Excel dużo sam liczy :)

I rzeczywiście jest błąd, mecze reprezentacji Polski powinny być X2, już poprawiam :)

• Są już wrzucone mecze do typowania kolejki nr 7: Liga Typerów - 12 edycja

Tym razem celujemy w Premier League oraz trzecią kolejkę Ligi Mistrzów.

Pierwszy mecz w sobotę o 13:30.

W środę proszę się spodziewać podsumowania kolejki nr 6 wraz z finalnym podsumowaniem miesięcy sierpień + wrzesień :)

• Kolejka nr 6 podliczona.

Zakończyliśmy też typowanie w okresie sierpień - wrzesień 2022r. -> Liga Typerów - 12 edycja

Dość wyraźnym zwycięzcą za ten okres został Qnick - gratulację :)

Kupon o wartości 10 euro wysyłam w prywatnej wiadomość :)

• Kontynuujemy nasz maraton typowania :)

Tym razem na tapet trafia Serie A oraz kolejka nr 4 Ligi Mistrzów.

Do tego przed nami hit Bundesligi, Borussia podejmie Bayern!

Mecze do typowania mamy tutaj -> Liga Typerów - 12 edycja

Pierwszy mecz już w sobotę.

• Klasyfikacja generalna po kolejce numer 7 podliczona, tutaj aktualny ranking -> Liga Typerów - 12 edycja

Poniżej pozostałe klasyfikacje, zaczęliśmy ranking za miesiące październik + listopad :)

Przypominam, że już w sobotę rusza kolejka nr 8!

• Gotowa jest już do typowania kolejka nr 10.

Z powodu wakacji prowadzącego (czyli mnie!) podsumowanie obecnej, dziewiątej kolejki będzie dopiero w przyszły weekend.

Grzecznie mi tutaj i ładnie typować!