Cześć!
Nawiązując do poprzedniego tematu [klik], zapraszam do kolejnej edycji Ligi Typerów
Planowo chciałem, żebyśmy zaczęli od najbliższego już weekendu, ale drobne problemy techniczne nie pozwoliły na wcześniejsze założenie tematu. Mamy teraz przed sobą długi weekend, okres wakacyjny, więc chciałbym dać trochę więcej czasu na przyłączenie się do zabawy - zaczniemy więc od weekendu 20/21 sierpnia
Zgodnie ze wcześniejszymi dyskusjami i pojawieniu się obrońców Ekstraklasy, zostawiamy ją wśród lig do typowania.
Wśród regulaminu pojawią się dwie drobne zmiany:
- nie tylko mecze ligowe 20 zespołów podanych poniżej będą punktowane podwójnie - będzie tak również w przypadku ich meczów w europejskich pucharach. Bonusy nie będą się jednak kumulowały - ważniejszy jest bonus za rozgrywki. Tj. w przypadku takiego samego finału LM jak rok temu (Liverpool vs Real) będzie to bonus jedynie x4, pomijamy dodatkowy bonus x2.
- dodajemy możliwość rozbicia typowania na maksymalnie dwa posty. Pozwoli to na możliwość reagowania na sytuacje, gdy w danej kolejce będzie jednocześnie kolejka ligowa i pucharowa i niektóre zespoły zagrają dwa razy - wówczas możemy typować drugi mecz znając wynik zespołu w pierwszym meczu. Szczegóły pomysłu pojawią się w regulaminie w temacie z typowaniem.
Co do wspomnianych powyżej zespołów, których mecze liczymy razy dwa to udało mi się wyselekcjonować taką listę:
Anglia - Chelsea, Liverpool, Manchester City, Tottenham;
Hiszpania - Atletico, Barcelona, Real, Sevilla;
Włochy - AC Milan, Inter, Juventus, Napoli;
Niemcy - Bayern, Borussia Dortmund, RB Lipsk;
Francja - Olympique Maryslia, PSG;
Portugalia - Benfica, Porto;
Holandia - Ajax;
Wybór dokonany na podstawie ostatnich pięciu sezonów w lidze krajowej i lidze mistrzów. Największe wątpliwości miałem czy Tottenham, czy MU oraz czy Napoli, czy Atalanta. Zdecydowałem się jednak na kluby, które mogą rywalizować w tym roku w LM.
W najbliższym czasie pojawi się temat z pierwszą kolejką do typowania, tak więc stay tuned