Liga Typerów - 12 edycja - dyskusje

• Imho ciężko to będzie ogarnąć, albo zróbmy tak że przy pierwszej kolejce typera dodatkowe typy określające mistrzów - mała nutka niepewności bo nie wiemy za dużo wtedy o europejskich pucharach, albo przy pierwszej kolejce do typowania danej ligi dodatkowo jeden typ w rozpisce "Mistrz". Co prawda może zdążyć się tak, że jakaś ligę będziemy typować od 4 lub 5 kolejki, ale dla wszystkich aktywnych będzie to fair + dla ciebie będzie to ułatwienie.

"Po co robić dolne partie pleców? Laski na to nie lecą..." ~Paulo Coelho

:whocares:

• Mi dalej nie podoba się klasyfikacja pkt.

Dobrze wytypowany mecz 3 pkt

Nie trafiony wynik ale drużyna to 1 pkt. Tak to powinno być.

Mnie drażni że np padł wynik 2.0 ktoś typował 3 0 a inny 3 1 i mają inne pkt dodawane bez sens i głupota. To albo się trafią dokładny wynik i 3 pkt a sama wygrana 1 pkt a nie bo ktoś blisko byl. I na sam koniec jakąś może ranga czy nagroda dla osoby co najwięcej wytylowala dokładnych wyników ☺️. Delikatnie sugerując że w ostatniej edycji to byłem ja 😁

• Czyli zbierając do kupy mamy takie pomysły:

• dodanie Man Utd do punktowanych zespołów x2,
    • zastanowienie się czy w zespołach x2 zostaje Tottenham,
    • zastanowienie się czy w zespołach x2 zostaje Ajax,
    • typowanie zwycięzców LM, LE, LKE oraz lig: angielskiej, hiszpańskiej, niemieckiej, polskiej i włoskiej,
    • zmiana premii za wyniki w kolejce z +5, +3, +1 na +3, +2, +1,
    • ewentualne wprowadzenie meczów x3 dla zespołów z pierwszego koszyka LM,
    • usunięcie meczów punktowanych za 2 pkt (czyli za dobrze trafioną różnicę bramek +/- 1 bramka).

Coś jeszcze komuś przychodzi do głowy?

• To po przemyśleniu takie propozycje:

• dodajemy Man Utd, wyrzucamy Ajax i Tottenham,
    • dodamy typowanie zwycięzców LM, LE, LKE oraz lig: angielskiej, hiszpańskiej, niemieckiej, polskiej i włoskiej; czas na typowanie będzie do końca sierpnia br., będzie to liczone jak ekstra punkty na koniec - taka dodatkowa kolejka po ostatniej kolejce typera. Nie będzie za nią ekstra punktów za zajęte miejsce, ani żadnych ekstra innych nagród. Myślę, że może być dużo remisów i nie chciałbym jeszcze coś ekstra tutaj dorzucać. Będą po prostu dodatkowe punktu za trafienie. Proponuję za europejskie puchary po 5 pkt (bo trudniej trafić), za ligi krajowe po 3 pkt.
    • premie za wyniki w kolejce bym zostawił tak jak są,
    • po tym jak się LM ma zmienić za rok to raczej bym nie wprowadzał tych meczów x3 dla zespołów z I koszyka,
    • punktację meczów za 2 pkt bym zostawił. Jednak obstawienie 3:0 przy 4:1 jest dokładniejsze niż obstawienie 1:0, myślę, że bonus uzasadniony. Brałem kiedyś udział w LT, gdzie każde rozstrzygnięcie z trafioną różnicą bramek było za 2 pkt i było spoko.

Jakieś uwagi? Ze wstawieniem ankiet do głosowania ciężko, więc jak będzie sprzeciw kilku osób co do któregoś punktu to zmienimy. Jak nie to w przyszłym tygodniu rozpiszę I kolejkę typowania na weekend 4-6 sierpnia - dla Ekstraklasy, bo jedynie ona już gra :) No i dla polskich drużyn w pucharach.